Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2023 17:25

Πάνος Σόμπολος για υπόθεση Φραντζή: Μου είπε «Είναι εύκολο αν πάρεις μαχαίρι και κόβεις»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ήταν ψύχραιμος, απαντούσε στις ερωτήσεις του εισαγγελέα, είπε ο δημοσιογράφος για το έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα

Τριάντα έξι χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Παναγιώτης Φραντζής, στραγγάλισε και στη συνέχεια τεμάχισε και πέταξε στα σκουπίδια το διαμελισμένο σε έντεκα κομμάτια, σώμα της γυναίκας του, Ζωής Γαρμανή.

Ο Πάνος Σόμπολος μίλησε για το έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα, καλεσμένος στην εκπομπή «Δύο στις 10».

«Δεν έγραφα τι διάβασα, τι άκουσα, τι είπαν. Εγώ τα βίωσα. Ήμουν με τους συναδέλφους όλα αυτά που έζησα. Τον είδα στην ασφάλεια και μου είπε “δεν το έκανα εγώ το έγκλημα”. Έλεγε ότι ήταν ατύχημα. Πώς είναι ατύχημα; Αφού διαπιστώνει ο ιατροδικαστής ότι ήταν στραγγαλισμός. Ο Παναγιώτης έλεγε ότι την ώρα που τσακώνονταν, την έσπρωξε, έπεσε, χτύπησε στο κεφάλι από το σίδερο του κεφαλιού και έτσι έμεινε. Προσπάθησε να δικαιολογηθεί όπως όλοι οι κατηγορούμενοι» ανέφερε ο δημοσιογράφος.

Δείτε το βίντεο

Συνέχισε, λέγοντας ότι: «Ο πατέρας του είχε έρθει και στο γραφείο μου, είχαμε επαφές. Ήταν ένα παιδί από καλή οικογένεια, συμμαζεμένο παιδί. Και αυτό διερωτόμαστε όλοι. Πώς έφτασε στο σημείο να διαπράξει ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στη χώρα μας; Όταν έγινε η αναπαράσταση του εγκλήματος παρουσία εισαγγελέα και των αρμοδίων, όταν την ολοκλήρωσε, τον πήρα στο δωμάτιο που έγινε το κακό. Πήγαμε και μου έδειξε τα πάντα. Μου είχε κάνει τότε εντύπωση και τον ρώτησα “πώς το κατάφερες;”. Και μου είπε “Είναι εύκολο αν πάρεις μαχαίρι και κόβεις”. Ήταν ψύχραιμος! Κάποια άλλη φορά που τον είδα στην ασφάλεια, τα είχε χαμένα, δεν ήταν στα καλά του. Απέφευγε να μιλήσει».

Τέλος, ο Πάνος Σόμπολος σχολίασε ότι: «Παλαιότερα πηγαίναμε στα τροχαία δυστυχήματα, στα εγκλήματα και με τους τεχνικούς παίρναμε όλα τα πλάνα. Πολτοποιημένα άτομα τα δείχναμε στην τηλεόραση. Βέβαια δεν ήταν δικό μας φαινόμενο αυτό. Και σε άλλες χώρες γινόταν αυτό. Με την πάροδο των χρόνων εξέλειπε και ευτυχώς. Δεν είναι υποχρεωμένος ο άλλος να ανοίγει την τηλεόραση και να βλέπει πολτοποιημένο άνθρωπο. Ο Φραντζής ήταν ψύχραιμος, απαντούσε στις ερωτήσεις του εισαγγελέα. Το ίδιο και ο πιλότος στα Γλυκά Νερά. Κύριο χαρακτηριστικό όλων των δραστών είναι ότι “δεν το έκανα εγώ”.

Οι περισσότεροι από τους δολοφόνους αυτού του είδους εγκληματικές πράξεις, μετανιώνουν. Άλλοι πάλι είναι αμετανόητοι. Ένας αστυνόμος μου είπε ότι παντρεύτηκε μια αλλοδαπή, έκανε παιδιά και έχει το δικαίωμα να αλλάξει το όνομά του. Μου είπαν ότι δεν το έκανα, το διατηρεί»

Πηγή: protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2023 15:22

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Πάνου Σόμπολου «Βεντέτες»
    Πύργος: Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Πάνου Σόμπολου «Βεντέτες»

    Η αυτοδικία από την αρχαιότητα έως σήμερα

    Το Βιβλιοπωλείο Κορκολής και οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το νέο βιβλίου του Πάνου Σόμπολου «Βεντέτες. Εγκλήματα βεντέτας στην Ελλάδα» την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στις 19:30 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

    Εγκλήματα βεντέτας που απασχόλησαν την ελληνική κοινή γνώμη από το 1920 έως και το τέλος του 20ού αιώνα. Πραγματικές υποθέσεις βεντέτας που διαδραματίστηκαν στην Κρήτη, στη Μάνη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πολλές από τις οποίες είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο.
    Στο βιβλίο προτάσσεται μια σύντομη ιστορία της βεντέτας από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, όπου εντοπίζονται οι ρίζες του εθίμου της αυτοδικίας. Εξετάζεται το πώς ξεκίνησε ο άγραφος νόμος του αίματος στην Κρήτη, εξηγείται επίσης με παραδείγματα η κρητική έννοια του σασμού και γίνεται λόγος για τον γδικιωμό και τους ξεβγαλτήδες στη Μάνη. Τέλος, αναφέρονται και άλλες χώρες και περιοχές στις οποίες άνθισε η βεντέτα: η Κύπρος, η Ιταλία, η Αλβανία, η Σερβία, η Ισπανία, η Κορσική κ.ά.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Νομού Ηλείας, Ζαχαρίας Μαντάς, δημοσιογράφος Χαράλαμπος Πατσούρης, διευθυντής Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου και ο συγγραφέας. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Χρίστος Πλευριάς

  • Πάνος Σόμπολος: «Δεν δέχτηκα ποτέ χρήματα για να μην αποκαλύψω ή να διαστρεβλώσω κάτι - Όποιος πει το αντίθετο είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης όλων των εποχών»
    Πάνος Σόμπολος: «Δεν δέχτηκα ποτέ χρήματα για να μην αποκαλύψω ή να διαστρεβλώσω κάτι - Όποιος πει το αντίθετο είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης όλων των εποχών»

    Ο καταξιωμένος δημοσιογράφος παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Βεντέτες» στις 22 Οκτωβρίου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο

    Συνέντευξη στη Βίκυ Γκουγκουστάμου

    «Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να είναι αντικειμενικός, να μεταφέρει την είδηση χωρίς να επηρεάζεται ούτε από κόμματα, ούτε από θρησκείες, από τίποτα... Αυτό λέω συνέχεια και στους νέους συναδέλφους». Έτσι πορεύτηκε 45 χρόνια στο ρεπορτάζ ο Πάνος Σόμπολος, και αυτή ήταν η συμβουλή του πάντα. Πως μπορείς όμως να είσαι αντικειμενικός όταν γράφεις για τον Πάνο Σόμπολο, την αξιοθαύμαστη πορεία του, το ήθος του. Για όλους εμάς ήταν και παραμένει ο Δάσκαλος. Και έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμη. Όπως για τις «Βεντέτες». Το νέο, έβδομο κατά σειρά, βιβλίο του που θα παρουσιάσει στις 22 Οκτωβρίου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο και το αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.

    Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος «Μετρ του Αστυνομικού ρεπορτάζ» που του έχουν αποδώσει, και ας αντιδρά σε βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς. Έχει καλύψει αμέτρητα εγκλήματα, έχει στο ενεργητικό του χιλιάδες ωρών ρεπορτάζ, και όλα από τον τόπο που διαδραματίστηκαν τα συμβάντα. Σήμερα έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση αλλά εξακολουθεί να συγκλονίζει με την πένα και την αφήγησή του. Στο καινούργιο του βιβλίο, αναφέρεται σε εγκλήματα βεντέτας στην Ελλάδα. Κατά κύριο λόγο στην Κρήτη, τη Μάνη αλλά και σε άλλες περιοχές. Ο Πάνος Σόμπολος μιλά στο ilialive.gr για τη νέα του συγγραφική δουλειά και τις καταστροφικές συνέπειες που είχε και εξακολουθεί να έχει η βεντέτα στις κοινωνίες. Εκτιμά ότι οι ποινές πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές για σοβαρά εγκλήματα και αναφέρεται στη νέα μάστιγα της εποχής, την παραβατικότητα των ανηλίκων.

    «Η βεντέτα χάνεται στα βάθη του χρόνου, όταν δεν υπήρχαν δικαστήρια και δικαιοσύνη. Τότε οι άνθρωποι έπαιρναν το νόμο στα χέρια τους. Και ανταπέδιδαν ό,τι τους έκαναν. Κυριαρχούσε ο Μωσαϊκός νόμος. Όμως με την πάροδο των ετών και των αιώνων εμφανίστηκε η δικαιοσύνη. Και από την εποχή του Σωκράτη άρχισαν οι βεντέτες να μειώνονται. Φτάσαμε όμως στο 2024 και η βεντέτα υπάρχει και σήμερα στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της Νότιας Ευρώπης» τονίζει ο Πάνος Σόμπολος, και φτάνει στα…δικά μας, τις βεντέτες σε Κρήτη και Μάνη, όπως αναφέρονται και στο βιβλίο.

    sompolos gougoustamou

    «Το ευτύχημα είναι ότι οι βεντέτες έχουν εκλείψει στην Μάνη και την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά στην Κρήτη δεν εξέλειπαν και δεν εκτιμώ ότι θα εκλείψουν. Δεν βλέπω να τελειώνει το θέμα της βεντέτας στην Κρήτη. Δεν είναι μόνο θέμα νοοτροπίας. Προσωπικά το αποδίδω και στην οπλοκατοχή. Δεν υπάρχει σπίτι, κυρίως στις ορεινές περιοχές που να μην έχει όπλα. Θυμάμαι όταν είχα πάει στην Κρήτη με την υπόθεση των Ζωνανιών. Πήγαμε σε ένα χωριό, μας φιλοξένησε ένας φίλος μας, μας περιποιηθήκανε πάρα πολύ και όταν φεύγαμε μου λέει «κύριε Πάνο πάμε να σου δείξω κάτι στο υπόγειο». Ανοίγει το μπαούλο και ήταν γεμάτο όπλα, μακρύκανα, πιστόλια, μαχαίρια…. «Τι είναι αυτά βρε Μάνο; Κάνεις εμπόριο όπλων;» τον ρωτάω αναστατωμένος. «Όχι, τα έχω για την ασφάλειά μου» μου απάντησε. Με τέτοια νοοτροπία λοιπόν, δεν πρόκειται να εκλείψει η βεντέτα στην Κρήτη.

    Εκτιμάτε ότι η δικαιοσύνη είναι επαρκής για να σταματήσει τέτοια εγκλήματα;

    Δεν είναι μόνο θέμα δικαιοσύνης. Ο άνθρωπος προχώρησε σε μόρφωση, γνώση, κοινωνικότητα… Δεν γίνεται σήμερα να παίρνουμε το νόμο στα χέρια μας. Αυτό θα το κάνει ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Δυστυχώς όμως κάποιες φορές ο άνθρωπος ξεφεύγει. Και η αλήθεια είναι ότι η βεντέτα πρέπει να τελειώσει οριστικά. Και εδώ υπάρχει ο «σασμός». Η διακοπή της βεντέτας δηλαδή, που έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Μίλησα στην Κρήτη , όταν έκανα την έρευνα για το βιβλίο, με ιερείς, με προέδρους κοινοτήτων, με «σαστάδες», συμφιλιωτές. Και έχουν σώσει πολλούς ανθρώπους. Βέβαια όπως μου έλεγαν, θέλει πολύ κόπο πολύ αγώνα και αφοσίωση για να πετύχει ο σασμός.

    Με την αυστηροποίηση των νόμων και των ποινών πιστεύετε ότι θα έχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα; Η κοινή γνώμη αγανακτεί όταν βλέπει έναν δολοφόνο, έναν βιαστή να βγαίνει σε λίγα χρόνια, ή να είναι ελεύθερος μέχρι να δικαστεί το Εφετείο. Είχαμε και πολύ πρόσφατο παράδειγμα στην Ηλεία με ένα έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

    Οπωσδήποτε συμφωνώ με την αυστηροποίηση των ποινών, παρά το γεγονός ότι νομικοί και πολλοί άλλοι ειδικοί έχουν αντίθετη άποψη. Δεν συμφωνώ, όταν ο κατηγορούμενος καταδικάζεται σε ισόβια, αυτά να γίνονται 16 χρόνια και τελικά σε λιγότερο από μια 10ετία να αφήνεται ελεύθερος. Πρέπει να γίνει πιο αυστηρός ο νόμος. Βλέπουμε δολοφόνους, στυγερούς εγκληματίες να μην έχουν εκτίσει πάνω από 25 χρόνια. Δεν μιλάω να μείνει όλη του τη ζωή στη φυλακή, άλλα όχι και σε ποινές «χάδια»

    Η βεντέτα παρ’ ότι είναι ειδεχθές έγκλημα, ασκεί μια γοητεία στο αναγνωστικό και τηλεοπτικό κοινό. Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια πολλές τηλεοπτικές σειρά με ανάλογη θεματολογία.

    Όντως ο κόσμος προτιμά τέτοια σήριαλ. Είδαμε να κάνουν πολύ υψηλές τηλεθεάσεις. Δεν ξέρω γιατί ο κόσμος ελκύεται από τέτοιες ιστορίες. Οι εγκληματολόγοι και οι ψυχολόγοι ίσως να γνωρίζουν. Όλα όμως τα αστυνομικά θέματα τραβάνε το ενδιαφέρον του κόσμου. Θυμάμαι όταν εργαζόμουν στο Έθνος, τη δεκαετία του 80 η εφημερίδα πουλούσε σε καθημερινή βάση 240.000 φύλλα! Ένα αστρονομικό νούμερο. Και όμως, θυμάμαι τον αείμνηστο Φιλιππόπουλο, τον τότε διευθυντή μου, να λέει σχεδόν καθημερινά, «Πάνο, πρέπει να έχουμε αστυνομικό θέμα και αν μπορούμε και φωτογραφία για την πρώτη σελίδα».

    Στο βιβλίο δεν γράφω μυθοπλασίες, αλλά αληθινές ιστορίες, από την δεκαετία του 20 και φτάνω μέχρι το 2000. Δεν ασχολήθηκα με υποθέσεις της τελευταίας 20ετίας γιατί δεν θέλω να αναμοχλεύω πάθη. Αναφέρομαι μόνο σε παλιές υποθέσεις που είχαν συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

    Ποια απ’ όλες τις βεντέτες, στις οποίες αναφέρεστε σας έχει συγκλονίσει περισσότερο;

    Στο βιβλίο έχω 30 βεντέτες απ’ όλη την Ελλάδα και μια υπόθεση βεντέτας από το εξωτερικό που διαδραματίστηκε στη Γερμανία. Μια συγκλονιστική υπόθεση που απασχόλησε όλο τον Διεθνή ΜΜΕ και τη διεθνή κοινή γνώμη. Μια γερμανίδα μητέρα σκότωσε τον βιαστή της επτάχρονης κόρης της μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Και όπως έγραφαν τότε οι εφημερίδες, η υπόθεση δίχασε το κοινό στη Γερμανία. Οι δικαστές προβληματίστηκαν έντονα για το θέμα της ενοχής και της ποινής και μάλιστα ανέβαλαν την υπόθεση αρκετές φορές μέχρι να καταλήξουν να την καταδικάσουν με μια ποινή όχι πολύ βαριά.

    Η νέα μάστιγα της εποχής ονομάζεται «παραβατικότητα ανηλίκων», με καθημερινή, σχεδόν, σκληρή και ανησυχητική ειδησεογραφία. Θυμόσαστε στο παρελθόν να υπήρχε ανάλογη έξαρση του φαινομένου;

    Μπορεί να είχαμε και παλαιότερα μεμονωμένα περιστατικά, όχι όμως αυτό που γίνεται τώρα. Αυτά είναι τωρινά φαινόμενα. Αν και είναι θέμα ανάλυσης ειδικών ψυχολόγων, ψυχιάτρων και εγκληματολόγων, από την εμπειρία μου το αποδίδω σε τέσσερις παράγοντες: την οικογένεια, το σχολείο τις παρέες και το διαδίκτυο. Το φαινόμενο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, δεν ξέρω μέχρι που μπορεί να φτάσει όλο αυτό και σίγουρα πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες σε όλα τα επίπεδα.

    Έχετε αποσυρθεί από την ενεργό δράση-αν και ένας δημοσιογράφος παραμένει πάντα δημοσιογράφος- και έχετε αφιερωθεί στη συγγραφή των βιβλίων σας. Πώς κρίνετε τη νέα γενιά αστυνομικών συντακτών και τι μπορείτε να πείτε ως συμβουλή;

    Έχω υπηρετήσει το αστυνομικό ρεπορτάζ 45 χρόνια. Σε όλα αυτά τα χρόνια, στόχο είχα να πηγαίνω πάντοτε στον τόπο που έχει διαδραματιστεί το έγκλημα. Είτε γινόταν στην Αθήνα, τον Πύργο, την Αλεξανδρούπολη, την Κρήτη….ήμουν πάντοτε παρών. Και φυσικά προσπαθούσα να μιλήσω με αυτόπτες μάρτυρες, με ανθρώπους, να μάθω πώς είναι η περιοχή που διαδραματίστηκε το όποιο γεγονός. Αφού ολοκλήρωνα το ρεπορτάζ και με την Αστυνομία και με όποιες άλλες πηγές υπήρχαν, ενημέρωνα τον κόσμο σωστά και αντικειμενικά χωρίς να επηρεάζομαι από τίποτα.

    Ούτε από χρηματισμούς, ούτε από κόμματα, ούτε από παρατάξεις, θρησκείες… Και όποιος ήθελε με άκουγε. Σε πολλούς ίσως να μην άρεσε, σε άλλους άρεσε. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει σωστά και αντικειμενικά τον κόσμο και να μην επηρεάζεται από τίποτα. Εγώ αυτή τη δημοσιογραφία υπηρέτησα 45 χρόνια, αυτή προσπαθώ να μεταδώσω και στους νεώτερους συναδέλφους όταν μιλάω σε Ενώσεις Δημοσιογράφων. Και μάλιστα ένα από τα βιβλία μου, «τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα, όπως τα έζησα» το αφιερώνω στους νεώτερους συναδέλφους μου με μια προτροπή: να πηγαίνουν πάντα στον τόπο που διαδραματίζονται τα γεγονότα και να κάνουν ρεπορτάζ. Όχι από το τηλέφωνο.

    Είμαι υπερήφανος για όλα αυτά τα 45 χρόνια της δουλειάς μου, και δεν θα βρεθεί ένας άνθρωπος να πει ότι «έδωσα στον Σόμπολο ένα ευρώ για να πει ή να μην πει κάτι». Όποιος το πει αυτό θα είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης όλων των εποχών. Δεν δέχτηκα ποτέ χρήματα για να μην αποκαλύψω ή να διαστρεβλώσω κάτι. Αυτές είναι και οι συμβουλές μου στους νεώτερους συναδέλφους μου.

    Κεντρική φωτογραφία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

  • Πύργος: Αρχαιοκαπηλία και βία στο «μικροσκόπιο» της εκδήλωσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας
    Πύργος: Αρχαιοκαπηλία και βία στο «μικροσκόπιο» της εκδήλωσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας

    Π. Σόμπολος: «Τέσσερις οι αιτίες της παιδικής εγκληματικότητας» - Γ. Τσούκαλης: «Κλέβουν την πολιτιστική μας ταυτότητα γιατί δεν έχουν δική τους»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και αναλύσεις πάνω σε θέματα αρχαιοκαπηλίας και σύγχρονα φαινόμενα βίας, αναφορές στα κοινωνικά αίτια και τις προεκτάσεις αυτών, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας. Βασικοί ομιλητές, δύο άνθρωποι που έχουν συνεισφέρει πολλά επί χρόνια στη διερεύνηση και την θετική έκβαση υποθέσεων που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο. Ο ιδιωτικός ερευνητής -Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO Πειραιώς και Νήσων Γιώργος Τσούκαλης και ο καταξιωμένος δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ και συγγραφέας Πάνος Σόμπολος.

    Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Π.Ε. Ηλείας παρουσία Αρχών του τόπου και πλήθος Τραπεζικών Υπαλλήλων χαιρέτησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος. Ο κ. Νικολακόπουλος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο, όπως υπογράμμισε, που ήδη παράγεται από την ΕΛ.ΑΣ., στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την εξάρθρωση οργανώσεων, αλλά και σε κοινωνικά ζητήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία και η παραβατικότητα ανηλίκων.

    Sompolos trapezikoi 5

    Αυξημένες περιπολίες και συλλήψεις

    Παραθέτοντας στοιχεία, ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες στις περιοχές που παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά βίας, παράλληλα με τη γενική ενίσχυση των δυνάμεων «πρώτης γραμμής», ενώ το πρώτο 8μηνο του 2024 έγιναν 8.417 συλλήψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις ομάδες ΟΠΚΕ, έναντι 2.919 για το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Επίσης, σε θέματα παραβατικότητας ανηλίκων, υπήρξε αύξηση των συλλήψεων κατά 50% το 2024, καθώς το 2023 η Αστυνομία συνέλαβε 6.157 ανήλικους δράστες, ενώ μέχρι τώρα το 2024 ο αντίστοιχος αριθμός φτάνει τους 8.978, και τα καταγεγραμμένα περιστατικά είναι περίπου 20% λιγότερα.

    «Συμβάλλει το να μιλάμε στον δημόσιο διάλογο με επίσημα στοιχεία, κάτι που δείχνει ότι έχουμε ήδη σημαντική απόδοση των αστυνομικών επιχειρήσεων, με εντατικοποίηση των ελέγχων και ραγδαία αύξηση των συλλήψεων. Δεν εφησυχάζουμε όμως, αλλά το έργο μας πρέπει να συνεχιστεί ακόμη πιο στοχευμένα προς όφελος όλων των πολιτών» τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος.

    Sompolos trapezikoi 3

    Η Ηλεία προάγει πολιτισμό

    Στην μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας αναφέρθηκε εκτενώς ο Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος συνεχάρη τον Πολιτιστικό Σύλλογο για την πρωτοβουλία του, και τον αεικίνητο, όπως χαρακτήρισε, πρόεδρο Κώστα Τριανταφυλλόπουλο. «Η Ηλεία αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι εκτός από πανέμορφη, εύφορη και ιστορική περιοχή, είναι και μια περιοχή η οποία προάγει τον πολιτισμό. Και για μας τους Έλληνες ο πολιτισμός είναι κάτι ξεχωριστό γιατί η μικρή Ελλάδα -όπως λέει ο Γιάννης Μαρωνίτης-δεν είναι υπερδύναμη στα όπλα στις τράπεζες αλλά είναι υπερδύναμη στον Πολιτισμό. Και αυτό δεν το λέει τυχαία. Η UNESCO επέλεξε για λογότυπο τον Παρθενώνα. Επομένως πρέπει να πορευτούμε με τον πολιτισμό γιατί λαός που δεν σέβεται τον πολιτισμό του είναι σαν τους βόρειους γείτονες οι οποίοι δεν έχουν ταυτότητα και διαβατήριο και κλέβουν το διαβατήριο και την ταυτότητα από τη Μακεδονία μας για να πορευτούν στο μέλλον» δήλωσε ο κ. Τσούκαλης.

    Sompolos trapezikoi 4

    Οι τέσσερις παράγοντες της παραβατικότητας ανηλίκων

    Με την παρότρυνση να μιμηθούν το παράδειγμα του Συλλόγου και άλλες περιοχές της χώρας και να υλοποιηθούν ανάλογες, ωφέλιμες για τον Πολιτισμό και την ενημέρωση της κοινωνίας, δράσεις, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Πάνος Σόμπολος.
    Μέσα από την 45χρονη εμπειρία του στο αστυνομικό ρεπορτάζ, μίλησε για την ενδοοικογενειακή βία, την παιδική παραβατικότητα και στην γενικότερη εγκληματικότητα του χθες και του σήμερα, μεταφέροντας προσωπικές εμπειρίες.

    «Ενδοοικογενειακή βία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει αλλά τώρα ανοίγουν στόματα. Υπήρχαν και στο παρελθόν τέτοια περιστατικά και μάλιστα περισσότερα από σήμερα αλλά κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει. Τώρα ευτυχώς και οι γυναίκες που υφίστανται τα πάνδεινα μιλάνε αλλά και η κοινωνία» τόνισε ο μετρ του αστυνομικού ρεπορτάζ και συνέχισε αναφερόμενος στην παραβατικότητα των ανηλίκων. «Έχουμε έξαρση στην παιδική παραβατικότητα. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που προσωπικά το αποδίδω στους εξής παράγοντες: την οικογένεια και την προσοχή που δίνουν οι γονείς στο παιδί, το σχολείο, τις παρέες και φυσικά το διαδίκτυο. Αν το παιδί είναι μέρα-νύχτα με ένα κινητό και οι γονείς δεν γνωρίζουν ότι φεύγει από το σπίτι με μαχαίρι στην τσέπη για το σχολείο…..τι να περιμένεις ως εξέλιξη;».

    Sompolos trapezikoi 6

    Sompolos trapezikoi 2

  • Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Δεν αποκλείω καμία εκδοχή στην υπόθεση, λέει ο Σόμπολος
    Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Δεν αποκλείω καμία εκδοχή στην υπόθεση, λέει ο Σόμπολος

    Την ώρα που στην Πάτρα τελείται μνημόσυνο στη μνήμη των τριών παιδιών που έφυγαν από τη ζωή σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για το τι κρύβεται πίσω από το θάνατό τους.

    Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του Πάνου Σόμπολου στο Open που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας λέγοντας πως αν κάτι τέτοιο ισχύει θα μιλάμε για το «έγκλημα του αιώνα».

    «Πολλοί με ρωτούν για αυτή την υπόθεση 'τι πιστεύεις' και 'τι μπορεί να έχει γίνει'; Εγώ απαντώ. Δεν μπορώ να αποκλείσω καμία εκδοχή. (...) Ούτε όμως και την εγκληματική ενέργεια μπορείς να αποκλείσεις. Σε καμία περίπτωση. Πολλοί με ρωτάνε αν το έκανε συγγενικό πρόσωπο. Απαντώ:Δεν αποκλείω τίποτα. Γιατί; Γιατί τα έχω δει όλα στα δεκάδες χιλιάδες εγκλήματα που έχω καλύψει στη δημοσιογραφική μου πορεία. Αν αποδειχθεί τελικά ότι έχουμε εγκληματική ενέργεια οπωσδήποτε θα είναι το έγκλημα του αιώνα και θα μείνει στην ιστορία των αστυνομικών χρονικών» είπε στο Open και το «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο πολύπειρος δημοσιογράφος, Πάνος Σόμπολος.

    Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της ιατροδικαστικής εταιρείας, Γρηγόρης Λέων είπε: «Κατ' αρχάς το τελευταίο χρονικό διάστημα όπως βλέπετε έχουν δημοσιευτεί οι εκθέσεις των δύο πρώτων παιδιών και μάλιστα κάποιοι εκ των πραγματογνώμων έχουν εκφράσει δημόσια την άποψή τους και νομίζω ότι φαίνεται ξεκάθαρα ότι από τις δύο πρώτες εκθέσεις ότι υπάρχει περιθώριο επαναξιολόγησης.

    Σίγουρα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η τρίτη διαδικασία, δηλαδή της διαδικασίας που γίνεται στο τρίτο παιδί για να έχουμε τουλάχιστον μία έναρξη μίας διαδικασίας όμως απ' ό,τι είδαμε με τους συναδέλφους βλέπουμε ότι ουσιαστικά από αυτά που έχουν δημοσιευτεί πρέπει να υπάρξει μία επαναξιολόγηση και της πρώτης και της δεύτερης έκθεσης.

    Πράγματι, θα σας έλεγα ότι φαίνεται ότι τα ευρήματα έχουν καταγραφεί σωστά και μάλιστα για να γίνω πιο συγκεκριμένος στην πρώτη έκθεση φαίνεται ότι έχουμε μία πάρα πολύ καλή, εξαιρετική θα έλεγα παθολογοανατομική εξέταση, δηλαδή όταν πήγαμε στο μικροσκόπιο είδαμε τα σωστά ευρήματα στη συνέχεια όμως ο ιατροδικαστής προφανώς έχει την ευθύνη να αξιολογήσει όλο το υλικό και να ορίσει την αιτία θανάτου και το μηχανισμό. Εκεί πιθανά χρειάζεται μία επαναξιολόγηση γιατί υπάρχει μία πληθώρα ευρημάτων και δυστυχώς υπάρχει μία κατεύθυνση συγκεκριμένη ενώ στα πλαίσια της διάγνωσης υπάρχουν και άλλα ζητήματα».

    Συμπλήρωσε επίσης: «Αν δει κάποιος την πρώτη και τη δεύτερη έκθεση έχουν κάποια κοινά ευρήματα».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Η γυναίκα που δηλητηρίασε με φασολάδα τον γαμπρό της! Οι δίκες σε Αμαλιάδα - Πάτρα και η εκτέλεση
    Η γυναίκα που δηλητηρίασε με φασολάδα τον γαμπρό της! Οι δίκες σε Αμαλιάδα - Πάτρα και η εκτέλεση

    Ένα από τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα, το 1960

    Ένα από τα πιο συγκλονιστικά εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα ήταν η δολοφονία ενός άνδρα από την πεθερά του η οποία, απλά δεν τον ήθελε. Έριξε στη φασολάδα παραθείο και τον δηλητηρίασε.

    Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε.

    Το αποτρόπαιο έγκλημα έγινε στις 18 Οκτωβρίου 1960 στη θέση Τράπι του χωριού Άγιος Ανδρέας Μακρυνείας, στην Αιτωλοακαρνανία.

    «Μα ήταν θηρίο το παλικάρι μας, πώς το΄ παθε το κακό» έλεγαν

    Το μοιραίο γεύμα

    Η πεθερά του έφτιαξε φασολάδα και η γυναίκα του την πήγε στο αγρόκτημα όπου εκείνος εργαζόταν σκληρά, λέγοντας του πως ήταν νοστιμότατη. Εκείνη δεν έβαλε μπουκιά στο στόμα της, ισχυριζόμενη ότι είχε φάει ήδη.

    Λίγο αργότερα άρχισε να σφαδάζει στους πόνους ώσπου έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή του. Μάλιστα ήρθε γιατρός από το Μεσολόγγι ο οποίος αντιλήφθηκε ότι δεν πρόκειται για καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως ήθελαν να το παρουσιάσουν μάνα και κόρη.

    Έτσι, έλαβε σπλάχνα και άλλο υλικό από τη σορό του θύματος και τα έστειλε για εξέταση στα τοξικολογικά εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

    Η πεθερά και η σύζυγος ξεσήκωσαν όλο το χωριό με τα κλάματα και τις κραυγές τους.

    Για μέρες έκλαιγαν μαυροφορεμένες για το κακό που τις είχε βρει.

    «Μα ήταν θηρίο το παλικάρι μας, πώς το΄ παθε το κακό» έλεγαν. Στη συνέχεια, ένα μήνα μετά, τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων έδειξαν ότι αιτία του θανάτου ήταν η δηλητηρίαση από παραθείο.

    «Κύριε διοικητά μου, τον πήραμε σώγαμπρο, του δώσαμε την περιουσία μας, κι αυτός μας παραμελούσε… καλά λοιπόν την έπαθε…»

    Οι υποψίες…η δίκη και το κίνητρο της δολοφονίας

    Στο χωριό ήταν γνωστό ότι πεθερά και γαμπρός δε τα πήγαιναν καλά και η Χωροφυλακή Μεσολογγίου συνέλαβε τη σύζυγο, την πεθερά και τον πεθερό του θύματος. Από την ανάκριση προέκυψε ότι μάνα και κόρη είχαν δηλητηριάσει τον γαμπρό.

    Στο σπίτι της πεθεράς βρέθηκε ποσότητα παραθείου το οποίο όπως υποστήριξε το είχε αγοράσει για να το χρησιμοποιήσει στα σπαρτά, στα χωράφια της.

    Όταν η πεθερά του θύματος ομολόγησε, ανέφερε χαρακτηριστικά:

    «Κύριε διοικητά μου, τον πήραμε σώγραμπο, του δώσαμε την περιουσία μας, κι αυτός μας παραμελούσε… καλά λοιπόν την έπαθε…».

    Προσπάθησε να παρουσιάσει την κόρη της ως αμέτοχη στο έγκλημα λέγοντας πως εκείνη δεν ήξερε τίποτα όπως και ότι δεν ήξερε τίποτα και ο σύζυγός της.

    Yπήρχαν και περιουσιακές διεκδικήσεις αφού η πεθερά ζητούσε πίσω το ακίνητο που είχε λάβει ως προίκα το θύμα

    Δικάστηκαν στο κακουργιοδικείο Αμαλιάδας ενώ εκεί αποδείχθηκε ότι στην υπόθεση υπήρχαν και περιουσιακές διεκδικήσεις αφού η πεθερά ζητούσε πίσω το ακίνητο που είχε λάβει ως προίκα το θύμα.

    Η μάνα καταδικάστηκε σε θάνατο και η κόρη κρίθηκε αθώα. Το κακουργιοδικείο της Πάτρας, δικάζοντας και πάλι την υπόθεση, καταδίκασε τελικά και την κόρη σε κάθειρξη 15 ετών, αναγνωρίζοντας της ελαφρυντικά. Δύο χρόνια αργότερα η πεθερά εκτελέστηκε στην περιοχή του Υμηττού.

    Η εκτέλεση…

    Μάνα και κόρη συναντήθηκαν εκ νέου, αυτή τη φορά στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Αφού ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες έφτασε η ώρα να εκτελεστεί η εσχάτη των ποινών για τη γυναίκα που δηλητηρίασε τον γαμπρό της.

    Την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου όλα ήταν έτοιμα. Η «κακιά» πεθερά ενημερώθηκε από την προηγούμενη ότι περνούσε τις τελευταίες της στιγμές και έκλαιγε απαρηγόρητη.

    Η κόρη την ώρα του αποχωρισμού ζητούσε να την πάρει μαζί της. Πριν την εκτέλεση η θανατοποινίτισσα εξομολογήθηκε και κοινώνησε ενώ ο ιερέας που την είδε είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πως του φάνηκε πραγματικά μετανιωμένη για ό,τι είχε κάνει….

    *Τις πληροφορίες για την υπόθεση αντλήσαμε από το βιβλίο του Πάνου Σόμπολου με τίτλο «Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα. Που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

    Πηγή: TheBest.gr

  • "Εγκλήματα γένους θηλυκού" στον Πύργο από τον Πάνο Σόμπολο

    Το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο του με τίτλο «Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα» παρουσίασε στο Λάτσειο Δημοτικό μέγαρο Πύργου ο γνωστός δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος.

    Ο κ. Σόμπολος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του βιβλιοπωλείου Κορκολής επισκέφτηκε την πόλη του Πύργου, προκειμένου να παρουσίασει και στο κοινό της Ηλείας το βιβλίο του.

    Για τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Πάνο Σόμπολο και για το βιβλίο του μίλησαν οι δημοσιογράφοι, Γιούλη Ηλιοπούλου, Άννα Αγγελίδου και Ράνια Τζαβάρα ενώ τον συντονισμό της εκδήλωση είχε αναλάβει η δημοσιογράφος Ελένη Παπαδοπούλου.

    Αναφερόμενος στο βιβλίο του ο κ. Σόμπολος, είπε ότι στις 40 περιπτώσεις για τις οποίες μιλάει στο βιβλίο του, οι 38 είναι ανθρωποκτονίες και δύο υποθέσεις αφορούν άλλα εγκλήματα.

    Αίσθηση προκάλεσε όταν αναφέρθηκε στο «σιδέρωμα» της Σπυριδούλας, στην υπόθεση που αφορούσε μια άτυχη υπηρέτρια και στο παρελθόν ως είδηση είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο, ενώ το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου όπως επεσήμανε αναφέρεται στις «Σαλώμες» όπου με ευκολία αποπλανούν και «ξαφρίζουν» τα θύματά τους.

    Όπως έκανε γνωστό ο Πάνος Σόμπολος, το βιβλίο αυτό προέκυψε μετά από πολύ μεγάλη έρευνα, για την ορθότερη μεταφορά των γεγονότων.

    sompolos paous2

    sompolos paous3

    sompolos paous4

  • “Εγκλήματα γένους θηλυκού” στον Πύργο
    “Εγκλήματα γένους θηλυκού” στον Πύργο

    Το νέο του βιβλίο παρουσιάζει στον Πύργο ο “πατριάρχης” του αστυνομικού ρεπορτάζ Πάνος Σόμπολος. Ο τίτλος του άκρως ενδιαφέρων, “Εγκλήματα γένους θηλυκού”. Η παρουσίαση θα γίνει σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο “Κορκολής” και τις εκδόσεις “Πατάκη” στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα.

    Την παρουσίαση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ελένη Παπαδοπούλου, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν με αλφαβητική σειρά οι δημοσιογράφοι Άννα Αγγελίδου, Γιούλη Ηλιοπούλου και Ράνια Τζαβάρα.

    sompolos1

    Λίγα λόγια για το βιβλίο

    “Εγκλήματα γένους θηλυκού περιλαμβάνει το πέμπτο βιβλίο μου. Πρόκειται για γυναίκες όλων των ηλικιών που έφτασαν να εγκληματήσουν, για διάφορες αιτίες” αναφέρει ο συγγραφέας.

    “Το πρώτο έγκλημα με το οποίο ασχολούμαι διαπράχθηκε το 1931 και έγινε ακόμη και τραγούδι: «Καημένε Αθανασόπουλε, τι σου ’μελλε να πάθεις, από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις». Ακολουθούν δεκάδες άλλα εγκλήματα που έγιναν στην Αθήνα και σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι περισσότερες από τις ανθρωποκτονίες στις οποίες αναφέρομαι έχουν απασχολήσει για πολύ καιρό ή και χρόνια ακόμη την κοινή γνώμη. Ήταν εγκλήματα που πραγματικά συγκλόνισαν την Ελλάδα. Πρωταγωνίστρια είναι η γυναίκα, ως φυσική ή ηθική αυτουργός ή συναυτουργός, σε όλες τις ανθρωποκτονίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο: συζυγοκτονίες, παιδοκτονίες, μητροκτονίες και δολοφονίες άλλων προσώπων, για διάφορους λόγους. Πολλές από τις ανθρωποκτονίες αυτές φέρουν τον χαρακτήρα της εκδίκησης, του φοβερού πάθους, του αβυσσαλέου μίσους, και σχετίζονται με το χρήμα, τη ζηλοτυπία, τα περιουσιακά και άλλα ζητήματα. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις γυναίκες που εγκλημάτισαν είχαν λευκό ποινικό μητρώο, δεν είχαν απασχολήσει την Αστυνομία για το παραμικρό. Ήταν δηλαδή οι γυναίκες της διπλανής πόρτας. Προσπάθησα να κάνω ακριβή περιγραφή και καταγραφή των πραγματικών γεγονότων ώστε τα επόμενα χρόνια να χρησιμοποιηθούν από τον ιστορικό του μέλλοντος χωρίς τον φόβο της ανακρίβειας” καταλήγει ο Πάνος Σόμπολος.

    Φωτογραφία: Eurokinissi

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch