Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024 13:47

Πύργος: Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Πάνου Σόμπολου «Βεντέτες»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η αυτοδικία από την αρχαιότητα έως σήμερα

Το Βιβλιοπωλείο Κορκολής και οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το νέο βιβλίου του Πάνου Σόμπολου «Βεντέτες. Εγκλήματα βεντέτας στην Ελλάδα» την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στις 19:30 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Εγκλήματα βεντέτας που απασχόλησαν την ελληνική κοινή γνώμη από το 1920 έως και το τέλος του 20ού αιώνα. Πραγματικές υποθέσεις βεντέτας που διαδραματίστηκαν στην Κρήτη, στη Μάνη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πολλές από τις οποίες είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Στο βιβλίο προτάσσεται μια σύντομη ιστορία της βεντέτας από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, όπου εντοπίζονται οι ρίζες του εθίμου της αυτοδικίας. Εξετάζεται το πώς ξεκίνησε ο άγραφος νόμος του αίματος στην Κρήτη, εξηγείται επίσης με παραδείγματα η κρητική έννοια του σασμού και γίνεται λόγος για τον γδικιωμό και τους ξεβγαλτήδες στη Μάνη. Τέλος, αναφέρονται και άλλες χώρες και περιοχές στις οποίες άνθισε η βεντέτα: η Κύπρος, η Ιταλία, η Αλβανία, η Σερβία, η Ισπανία, η Κορσική κ.ά.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Νομού Ηλείας, Ζαχαρίας Μαντάς, δημοσιογράφος Χαράλαμπος Πατσούρης, διευθυντής Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου και ο συγγραφέας. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Χρίστος Πλευριάς

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024 13:35

Σχετικά Άρθρα

  • Η παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Δομάζου σήμερα το απόγευμα στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο
    Η παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Δομάζου σήμερα το απόγευμα στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΔΟΜΑΖΟΥ «ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ…ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ»

    Η εκδοτική εταιρεία WELCOME σας προσκαλεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο – λεύκωμα του ΜΙΜΗ ΔΟΜΑΖΟΥ, «Μυστικά και…άλλες αποκαλύψεις» με πολλά άγνωστα γεγονότα της εποχής.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ταινία 20’ από τη ζωή του ΜΙΜΗ ΔΟΜΑΖΟΥ.

    domazos vivl par 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πάνος Σόμπολος: «Δεν δέχτηκα ποτέ χρήματα για να μην αποκαλύψω ή να διαστρεβλώσω κάτι - Όποιος πει το αντίθετο είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης όλων των εποχών»
    Πάνος Σόμπολος: «Δεν δέχτηκα ποτέ χρήματα για να μην αποκαλύψω ή να διαστρεβλώσω κάτι - Όποιος πει το αντίθετο είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης όλων των εποχών»

    Ο καταξιωμένος δημοσιογράφος παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Βεντέτες» στις 22 Οκτωβρίου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο

    Συνέντευξη στη Βίκυ Γκουγκουστάμου

    «Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να είναι αντικειμενικός, να μεταφέρει την είδηση χωρίς να επηρεάζεται ούτε από κόμματα, ούτε από θρησκείες, από τίποτα... Αυτό λέω συνέχεια και στους νέους συναδέλφους». Έτσι πορεύτηκε 45 χρόνια στο ρεπορτάζ ο Πάνος Σόμπολος, και αυτή ήταν η συμβουλή του πάντα. Πως μπορείς όμως να είσαι αντικειμενικός όταν γράφεις για τον Πάνο Σόμπολο, την αξιοθαύμαστη πορεία του, το ήθος του. Για όλους εμάς ήταν και παραμένει ο Δάσκαλος. Και έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμη. Όπως για τις «Βεντέτες». Το νέο, έβδομο κατά σειρά, βιβλίο του που θα παρουσιάσει στις 22 Οκτωβρίου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο και το αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.

    Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος «Μετρ του Αστυνομικού ρεπορτάζ» που του έχουν αποδώσει, και ας αντιδρά σε βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς. Έχει καλύψει αμέτρητα εγκλήματα, έχει στο ενεργητικό του χιλιάδες ωρών ρεπορτάζ, και όλα από τον τόπο που διαδραματίστηκαν τα συμβάντα. Σήμερα έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση αλλά εξακολουθεί να συγκλονίζει με την πένα και την αφήγησή του. Στο καινούργιο του βιβλίο, αναφέρεται σε εγκλήματα βεντέτας στην Ελλάδα. Κατά κύριο λόγο στην Κρήτη, τη Μάνη αλλά και σε άλλες περιοχές. Ο Πάνος Σόμπολος μιλά στο ilialive.gr για τη νέα του συγγραφική δουλειά και τις καταστροφικές συνέπειες που είχε και εξακολουθεί να έχει η βεντέτα στις κοινωνίες. Εκτιμά ότι οι ποινές πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές για σοβαρά εγκλήματα και αναφέρεται στη νέα μάστιγα της εποχής, την παραβατικότητα των ανηλίκων.

    «Η βεντέτα χάνεται στα βάθη του χρόνου, όταν δεν υπήρχαν δικαστήρια και δικαιοσύνη. Τότε οι άνθρωποι έπαιρναν το νόμο στα χέρια τους. Και ανταπέδιδαν ό,τι τους έκαναν. Κυριαρχούσε ο Μωσαϊκός νόμος. Όμως με την πάροδο των ετών και των αιώνων εμφανίστηκε η δικαιοσύνη. Και από την εποχή του Σωκράτη άρχισαν οι βεντέτες να μειώνονται. Φτάσαμε όμως στο 2024 και η βεντέτα υπάρχει και σήμερα στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της Νότιας Ευρώπης» τονίζει ο Πάνος Σόμπολος, και φτάνει στα…δικά μας, τις βεντέτες σε Κρήτη και Μάνη, όπως αναφέρονται και στο βιβλίο.

    sompolos gougoustamou

    «Το ευτύχημα είναι ότι οι βεντέτες έχουν εκλείψει στην Μάνη και την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά στην Κρήτη δεν εξέλειπαν και δεν εκτιμώ ότι θα εκλείψουν. Δεν βλέπω να τελειώνει το θέμα της βεντέτας στην Κρήτη. Δεν είναι μόνο θέμα νοοτροπίας. Προσωπικά το αποδίδω και στην οπλοκατοχή. Δεν υπάρχει σπίτι, κυρίως στις ορεινές περιοχές που να μην έχει όπλα. Θυμάμαι όταν είχα πάει στην Κρήτη με την υπόθεση των Ζωνανιών. Πήγαμε σε ένα χωριό, μας φιλοξένησε ένας φίλος μας, μας περιποιηθήκανε πάρα πολύ και όταν φεύγαμε μου λέει «κύριε Πάνο πάμε να σου δείξω κάτι στο υπόγειο». Ανοίγει το μπαούλο και ήταν γεμάτο όπλα, μακρύκανα, πιστόλια, μαχαίρια…. «Τι είναι αυτά βρε Μάνο; Κάνεις εμπόριο όπλων;» τον ρωτάω αναστατωμένος. «Όχι, τα έχω για την ασφάλειά μου» μου απάντησε. Με τέτοια νοοτροπία λοιπόν, δεν πρόκειται να εκλείψει η βεντέτα στην Κρήτη.

    Εκτιμάτε ότι η δικαιοσύνη είναι επαρκής για να σταματήσει τέτοια εγκλήματα;

    Δεν είναι μόνο θέμα δικαιοσύνης. Ο άνθρωπος προχώρησε σε μόρφωση, γνώση, κοινωνικότητα… Δεν γίνεται σήμερα να παίρνουμε το νόμο στα χέρια μας. Αυτό θα το κάνει ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Δυστυχώς όμως κάποιες φορές ο άνθρωπος ξεφεύγει. Και η αλήθεια είναι ότι η βεντέτα πρέπει να τελειώσει οριστικά. Και εδώ υπάρχει ο «σασμός». Η διακοπή της βεντέτας δηλαδή, που έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Μίλησα στην Κρήτη , όταν έκανα την έρευνα για το βιβλίο, με ιερείς, με προέδρους κοινοτήτων, με «σαστάδες», συμφιλιωτές. Και έχουν σώσει πολλούς ανθρώπους. Βέβαια όπως μου έλεγαν, θέλει πολύ κόπο πολύ αγώνα και αφοσίωση για να πετύχει ο σασμός.

    Με την αυστηροποίηση των νόμων και των ποινών πιστεύετε ότι θα έχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα; Η κοινή γνώμη αγανακτεί όταν βλέπει έναν δολοφόνο, έναν βιαστή να βγαίνει σε λίγα χρόνια, ή να είναι ελεύθερος μέχρι να δικαστεί το Εφετείο. Είχαμε και πολύ πρόσφατο παράδειγμα στην Ηλεία με ένα έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

    Οπωσδήποτε συμφωνώ με την αυστηροποίηση των ποινών, παρά το γεγονός ότι νομικοί και πολλοί άλλοι ειδικοί έχουν αντίθετη άποψη. Δεν συμφωνώ, όταν ο κατηγορούμενος καταδικάζεται σε ισόβια, αυτά να γίνονται 16 χρόνια και τελικά σε λιγότερο από μια 10ετία να αφήνεται ελεύθερος. Πρέπει να γίνει πιο αυστηρός ο νόμος. Βλέπουμε δολοφόνους, στυγερούς εγκληματίες να μην έχουν εκτίσει πάνω από 25 χρόνια. Δεν μιλάω να μείνει όλη του τη ζωή στη φυλακή, άλλα όχι και σε ποινές «χάδια»

    Η βεντέτα παρ’ ότι είναι ειδεχθές έγκλημα, ασκεί μια γοητεία στο αναγνωστικό και τηλεοπτικό κοινό. Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια πολλές τηλεοπτικές σειρά με ανάλογη θεματολογία.

    Όντως ο κόσμος προτιμά τέτοια σήριαλ. Είδαμε να κάνουν πολύ υψηλές τηλεθεάσεις. Δεν ξέρω γιατί ο κόσμος ελκύεται από τέτοιες ιστορίες. Οι εγκληματολόγοι και οι ψυχολόγοι ίσως να γνωρίζουν. Όλα όμως τα αστυνομικά θέματα τραβάνε το ενδιαφέρον του κόσμου. Θυμάμαι όταν εργαζόμουν στο Έθνος, τη δεκαετία του 80 η εφημερίδα πουλούσε σε καθημερινή βάση 240.000 φύλλα! Ένα αστρονομικό νούμερο. Και όμως, θυμάμαι τον αείμνηστο Φιλιππόπουλο, τον τότε διευθυντή μου, να λέει σχεδόν καθημερινά, «Πάνο, πρέπει να έχουμε αστυνομικό θέμα και αν μπορούμε και φωτογραφία για την πρώτη σελίδα».

    Στο βιβλίο δεν γράφω μυθοπλασίες, αλλά αληθινές ιστορίες, από την δεκαετία του 20 και φτάνω μέχρι το 2000. Δεν ασχολήθηκα με υποθέσεις της τελευταίας 20ετίας γιατί δεν θέλω να αναμοχλεύω πάθη. Αναφέρομαι μόνο σε παλιές υποθέσεις που είχαν συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

    Ποια απ’ όλες τις βεντέτες, στις οποίες αναφέρεστε σας έχει συγκλονίσει περισσότερο;

    Στο βιβλίο έχω 30 βεντέτες απ’ όλη την Ελλάδα και μια υπόθεση βεντέτας από το εξωτερικό που διαδραματίστηκε στη Γερμανία. Μια συγκλονιστική υπόθεση που απασχόλησε όλο τον Διεθνή ΜΜΕ και τη διεθνή κοινή γνώμη. Μια γερμανίδα μητέρα σκότωσε τον βιαστή της επτάχρονης κόρης της μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Και όπως έγραφαν τότε οι εφημερίδες, η υπόθεση δίχασε το κοινό στη Γερμανία. Οι δικαστές προβληματίστηκαν έντονα για το θέμα της ενοχής και της ποινής και μάλιστα ανέβαλαν την υπόθεση αρκετές φορές μέχρι να καταλήξουν να την καταδικάσουν με μια ποινή όχι πολύ βαριά.

    Η νέα μάστιγα της εποχής ονομάζεται «παραβατικότητα ανηλίκων», με καθημερινή, σχεδόν, σκληρή και ανησυχητική ειδησεογραφία. Θυμόσαστε στο παρελθόν να υπήρχε ανάλογη έξαρση του φαινομένου;

    Μπορεί να είχαμε και παλαιότερα μεμονωμένα περιστατικά, όχι όμως αυτό που γίνεται τώρα. Αυτά είναι τωρινά φαινόμενα. Αν και είναι θέμα ανάλυσης ειδικών ψυχολόγων, ψυχιάτρων και εγκληματολόγων, από την εμπειρία μου το αποδίδω σε τέσσερις παράγοντες: την οικογένεια, το σχολείο τις παρέες και το διαδίκτυο. Το φαινόμενο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, δεν ξέρω μέχρι που μπορεί να φτάσει όλο αυτό και σίγουρα πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες σε όλα τα επίπεδα.

    Έχετε αποσυρθεί από την ενεργό δράση-αν και ένας δημοσιογράφος παραμένει πάντα δημοσιογράφος- και έχετε αφιερωθεί στη συγγραφή των βιβλίων σας. Πώς κρίνετε τη νέα γενιά αστυνομικών συντακτών και τι μπορείτε να πείτε ως συμβουλή;

    Έχω υπηρετήσει το αστυνομικό ρεπορτάζ 45 χρόνια. Σε όλα αυτά τα χρόνια, στόχο είχα να πηγαίνω πάντοτε στον τόπο που έχει διαδραματιστεί το έγκλημα. Είτε γινόταν στην Αθήνα, τον Πύργο, την Αλεξανδρούπολη, την Κρήτη….ήμουν πάντοτε παρών. Και φυσικά προσπαθούσα να μιλήσω με αυτόπτες μάρτυρες, με ανθρώπους, να μάθω πώς είναι η περιοχή που διαδραματίστηκε το όποιο γεγονός. Αφού ολοκλήρωνα το ρεπορτάζ και με την Αστυνομία και με όποιες άλλες πηγές υπήρχαν, ενημέρωνα τον κόσμο σωστά και αντικειμενικά χωρίς να επηρεάζομαι από τίποτα.

    Ούτε από χρηματισμούς, ούτε από κόμματα, ούτε από παρατάξεις, θρησκείες… Και όποιος ήθελε με άκουγε. Σε πολλούς ίσως να μην άρεσε, σε άλλους άρεσε. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει σωστά και αντικειμενικά τον κόσμο και να μην επηρεάζεται από τίποτα. Εγώ αυτή τη δημοσιογραφία υπηρέτησα 45 χρόνια, αυτή προσπαθώ να μεταδώσω και στους νεώτερους συναδέλφους όταν μιλάω σε Ενώσεις Δημοσιογράφων. Και μάλιστα ένα από τα βιβλία μου, «τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα, όπως τα έζησα» το αφιερώνω στους νεώτερους συναδέλφους μου με μια προτροπή: να πηγαίνουν πάντα στον τόπο που διαδραματίζονται τα γεγονότα και να κάνουν ρεπορτάζ. Όχι από το τηλέφωνο.

    Είμαι υπερήφανος για όλα αυτά τα 45 χρόνια της δουλειάς μου, και δεν θα βρεθεί ένας άνθρωπος να πει ότι «έδωσα στον Σόμπολο ένα ευρώ για να πει ή να μην πει κάτι». Όποιος το πει αυτό θα είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης όλων των εποχών. Δεν δέχτηκα ποτέ χρήματα για να μην αποκαλύψω ή να διαστρεβλώσω κάτι. Αυτές είναι και οι συμβουλές μου στους νεώτερους συναδέλφους μου.

    Κεντρική φωτογραφία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

  • Πύργος: Μόνο συγκίνηση και αγάπη στην παρουσίαση του βιβλίου «Είμαι παιδί της καρδιάς»
    Πύργος: Μόνο συγκίνηση και αγάπη στην παρουσίαση του βιβλίου «Είμαι παιδί της καρδιάς»

    Η Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου άνοιξε τον ορίζοντα της αναδοχής και της υιοθεσίας

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    «Κάποια στιγμή κατάλαβα γιατί έφυγα από τον Πύργο και πήγα να ζήσω στην Αθήνα. Γιατί εκεί, με περίμενε ο γιος μου…». Κάπως έτσι ξεκίνησε η Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου να διηγείται την προσωπική της ιστορία. Τη στιγμή που ο Στέφανος, μωρό ακόμη στην κούνια ενός ιδρύματος, μπήκε στην ζωή της και έγινε το παιδί της καρδιάς της….Σε μια πραγματικά συγκλονιστική παρουσίαση του νέου της βιβλίου «Είμαι παιδί της καρδιάς»(εκδ. Δερέ) στο κατάμεστο θέατρο «Απόλλων». Εκεί, όπου ήταν δύσκολο για τη συγγραφέα και το κοινό να συγκρατήσουν τα δάκρυα συγκίνησης με τόση αγάπη γύρω….

    Η Πυργιώτισσα ειδική παιδαγωγός και συγγραφέας επέστρεψε στα πάτρια εδάφη με το νέο, και τρίτο κατά σειρά, βιβλίο της. Με πυξίδα την προσωπική της ιστορία, οδήγησε το κοινό σε νέους ορίζοντες, αυτούς της αναδοχής και της υιοθεσίας. «Με τον Στέφανο γίναμε οικογένεια. Αρχικά οι δυο μας. Μετά ήρθε ο Γιώργος και ήμασταν οι τρεις μας. Και μετά οι δίδυμες κόρες μας, η Εύα και η Ειρήνη…

    Δεν είναι ο βιολογικός δεσμός που μετράει τελικά. Αλλά ο δεσμός καρδιάς. Είναι ο μεγαλύτερος που έχει υπάρξει. Αν απόψε καταφέρουμε και περάσει έστω από το μυαλό σας, ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας τότε νομίζω ότι ο σκοπός του βιβλίου θα έχει επιτελεστεί» είπε εμφανώς συγκινημένη η Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου παρουσιάζοντας το βιβλίο της. Και το αφιέρωσε στους γονείς της, που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή αλλά σίγουρα την καμαρώνουν από ψηλά…

    Η συγγραφέας αναφέρθηκε εκτενώς στα παιδιά των ιδρυμάτων, στη λαχτάρα τους να αποκτήσουν και να γίνουν μέλη μιας οικογένειας. Στον θεσμό της αναδοχής που αυτό που απαιτείται πάνω απ’ όλα είναι η αγάπη. Σύστησε τον Στέφανο στο κοινό και το κοινό υποκλίθηκε στο μεγαλείο της αγάπης. Και όλα αυτά «ντυμένα» με υπέροχες μουσικές που χάρισε στο πιάνο η Κωστούλα Σακκά.

    Mars Xristopoulou 2

    Mars Xristopoulou 3

    Mars Xristopoulou 4

  • Πύργος: Αρχαιοκαπηλία και βία στο «μικροσκόπιο» της εκδήλωσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας
    Πύργος: Αρχαιοκαπηλία και βία στο «μικροσκόπιο» της εκδήλωσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας

    Π. Σόμπολος: «Τέσσερις οι αιτίες της παιδικής εγκληματικότητας» - Γ. Τσούκαλης: «Κλέβουν την πολιτιστική μας ταυτότητα γιατί δεν έχουν δική τους»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και αναλύσεις πάνω σε θέματα αρχαιοκαπηλίας και σύγχρονα φαινόμενα βίας, αναφορές στα κοινωνικά αίτια και τις προεκτάσεις αυτών, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας. Βασικοί ομιλητές, δύο άνθρωποι που έχουν συνεισφέρει πολλά επί χρόνια στη διερεύνηση και την θετική έκβαση υποθέσεων που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο. Ο ιδιωτικός ερευνητής -Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO Πειραιώς και Νήσων Γιώργος Τσούκαλης και ο καταξιωμένος δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ και συγγραφέας Πάνος Σόμπολος.

    Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Π.Ε. Ηλείας παρουσία Αρχών του τόπου και πλήθος Τραπεζικών Υπαλλήλων χαιρέτησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος. Ο κ. Νικολακόπουλος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο, όπως υπογράμμισε, που ήδη παράγεται από την ΕΛ.ΑΣ., στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την εξάρθρωση οργανώσεων, αλλά και σε κοινωνικά ζητήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία και η παραβατικότητα ανηλίκων.

    Sompolos trapezikoi 5

    Αυξημένες περιπολίες και συλλήψεις

    Παραθέτοντας στοιχεία, ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες στις περιοχές που παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά βίας, παράλληλα με τη γενική ενίσχυση των δυνάμεων «πρώτης γραμμής», ενώ το πρώτο 8μηνο του 2024 έγιναν 8.417 συλλήψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις ομάδες ΟΠΚΕ, έναντι 2.919 για το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Επίσης, σε θέματα παραβατικότητας ανηλίκων, υπήρξε αύξηση των συλλήψεων κατά 50% το 2024, καθώς το 2023 η Αστυνομία συνέλαβε 6.157 ανήλικους δράστες, ενώ μέχρι τώρα το 2024 ο αντίστοιχος αριθμός φτάνει τους 8.978, και τα καταγεγραμμένα περιστατικά είναι περίπου 20% λιγότερα.

    «Συμβάλλει το να μιλάμε στον δημόσιο διάλογο με επίσημα στοιχεία, κάτι που δείχνει ότι έχουμε ήδη σημαντική απόδοση των αστυνομικών επιχειρήσεων, με εντατικοποίηση των ελέγχων και ραγδαία αύξηση των συλλήψεων. Δεν εφησυχάζουμε όμως, αλλά το έργο μας πρέπει να συνεχιστεί ακόμη πιο στοχευμένα προς όφελος όλων των πολιτών» τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος.

    Sompolos trapezikoi 3

    Η Ηλεία προάγει πολιτισμό

    Στην μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας αναφέρθηκε εκτενώς ο Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος συνεχάρη τον Πολιτιστικό Σύλλογο για την πρωτοβουλία του, και τον αεικίνητο, όπως χαρακτήρισε, πρόεδρο Κώστα Τριανταφυλλόπουλο. «Η Ηλεία αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι εκτός από πανέμορφη, εύφορη και ιστορική περιοχή, είναι και μια περιοχή η οποία προάγει τον πολιτισμό. Και για μας τους Έλληνες ο πολιτισμός είναι κάτι ξεχωριστό γιατί η μικρή Ελλάδα -όπως λέει ο Γιάννης Μαρωνίτης-δεν είναι υπερδύναμη στα όπλα στις τράπεζες αλλά είναι υπερδύναμη στον Πολιτισμό. Και αυτό δεν το λέει τυχαία. Η UNESCO επέλεξε για λογότυπο τον Παρθενώνα. Επομένως πρέπει να πορευτούμε με τον πολιτισμό γιατί λαός που δεν σέβεται τον πολιτισμό του είναι σαν τους βόρειους γείτονες οι οποίοι δεν έχουν ταυτότητα και διαβατήριο και κλέβουν το διαβατήριο και την ταυτότητα από τη Μακεδονία μας για να πορευτούν στο μέλλον» δήλωσε ο κ. Τσούκαλης.

    Sompolos trapezikoi 4

    Οι τέσσερις παράγοντες της παραβατικότητας ανηλίκων

    Με την παρότρυνση να μιμηθούν το παράδειγμα του Συλλόγου και άλλες περιοχές της χώρας και να υλοποιηθούν ανάλογες, ωφέλιμες για τον Πολιτισμό και την ενημέρωση της κοινωνίας, δράσεις, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Πάνος Σόμπολος.
    Μέσα από την 45χρονη εμπειρία του στο αστυνομικό ρεπορτάζ, μίλησε για την ενδοοικογενειακή βία, την παιδική παραβατικότητα και στην γενικότερη εγκληματικότητα του χθες και του σήμερα, μεταφέροντας προσωπικές εμπειρίες.

    «Ενδοοικογενειακή βία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει αλλά τώρα ανοίγουν στόματα. Υπήρχαν και στο παρελθόν τέτοια περιστατικά και μάλιστα περισσότερα από σήμερα αλλά κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει. Τώρα ευτυχώς και οι γυναίκες που υφίστανται τα πάνδεινα μιλάνε αλλά και η κοινωνία» τόνισε ο μετρ του αστυνομικού ρεπορτάζ και συνέχισε αναφερόμενος στην παραβατικότητα των ανηλίκων. «Έχουμε έξαρση στην παιδική παραβατικότητα. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που προσωπικά το αποδίδω στους εξής παράγοντες: την οικογένεια και την προσοχή που δίνουν οι γονείς στο παιδί, το σχολείο, τις παρέες και φυσικά το διαδίκτυο. Αν το παιδί είναι μέρα-νύχτα με ένα κινητό και οι γονείς δεν γνωρίζουν ότι φεύγει από το σπίτι με μαχαίρι στην τσέπη για το σχολείο…..τι να περιμένεις ως εξέλιξη;».

    Sompolos trapezikoi 6

    Sompolos trapezikoi 2

  • Η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρτσελλιάνας Χριστοπούλου στο θέατρο «Απόλλων» τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου
    Η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρτσελλιάνας Χριστοπούλου στο θέατρο «Απόλλων» τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου

    «Είμαι παιδί της Καρδιάς»

    Το Σάββατο 12/10/24 και στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου της κ. Μαρτσελλιάνας Χριστοπούλου με τίτλο «Είμαι παιδί της Καρδιάς» στο θέατρο «Απόλλων». Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου.

    «Το βιβλίο αναφέρεται σε μία ιστορία που μας θυμίζει ότι εμείς οι ενήλικες μπορούμε να βοηθήσουμε όλα τα παιδιά να βρουν τη θέση που τους αξίζει σε αυτόν τον κόσμο! Πρόκειται για μια υιοθεσία, που γίνεται Παραμύθι και η οποία μας διδάσκει συμβολικά, ότι δεν έχουμε φθάσει στο τέλος της διαδρομής και ότι ο κύκλος δεν έχει κλείσει. Υπάρχει πάντα χρόνος για επανόρθωση , να μπορεί να δει κανείς τον εαυτό του στην ασφάλεια μια νέας συνεύρεσης , ενός νέου δεσμού, μιας νέας δημιουργικής σχέσης με τη ζωή», όπως αναφέρουν οι κύριοι Γιάννος Λιβανός (Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής) και Γιώργος Γκριτζέλας (Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης»

    «Η αναδοχή ως θεσμός παιδικής προστασίας, είναι παράλληλα μια υπέρτατη, υπερβατική πράξη αγάπης και γενναιοδωρίας, καθώς σημαίνει ότι μπορείς να φροντίσεις, να αγαπήσεις και να δεθείς με το παιδί κάποιου άλλου, χωρίς οπωσδήποτε να θες να το κάνεις δικό σου», επισημαίνει η Δρ. Άρτεμις Αναγνώστου-Δεδούλη, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΚΑ, Eπίτιμος Γενική Διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Πρόεδρος ΕΠΚΟΔΙ.

    Βιογραφικό

    Η Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου γεννήθηκε το 1979 στο Τρίερ Γερμανίας. Παρακολούθησε το γερμανικό σχολείο μέχρι τη Β’ δημοτικού και τελείωσε το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο στον Πύργο Ηλείας, απ’ όπου και κατάγεται. Σπούδασε στο Βόλο και είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από τον Ιανουάριο του 2010 εργάζεται ως Ειδική Παιδαγωγός και ανήκει στο Δυναμικό της Διεπιστημονικής Ομάδας του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Προσφέρει υπηρεσίες στα εξωτερικά ιατρεία στα πλαίσια διάγνωσης κυρίως της Διαταραχής του Αυτιστικού Φάσματος κ των μαθησιακών δυσκολιών , στην ενδονοσοκομειακή νοσηλεία παιδιών με ψυχιατρικά προβλήματα, σε περιστατικά διασυνδετικής με τις κλινικές του νοσοκομείου, καθώς και στην αποκατάσταση με παιδιά που χρήζουν εξειδικευμένο πρόγραμμα ειδικής διαπαιδαγώγησης.

    Είναι η συγγραφέας των βιβλίων με τίτλο «Η Μελίνα εκπαιδεύεται» (2011) «Η Μελίνα εκπαιδεύεται 1» (ανανεωμένη έκδοση 2022) και «Η Μελίνα εκπαιδεύεται 2» (2017) των εκδόσεων Ροτόντα .

    Από το 2020 είναι τακτικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγύης, Φορέα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

    Είναι έγγαμη, μητέρα τριών παιδιών και από το 2010 εγκεκριμένη ανάδοχη μητέρα της Μονάδας Προστασίας Παιδιών Πεντέλης (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α).

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αμαλιάδα: Παρουσιάζεται το βιβλίο της Αρτέμιδας Βαμβουρέλη «Ο Μονόλογος του Δρίνου»
    Αμαλιάδα: Παρουσιάζεται το βιβλίο της Αρτέμιδας Βαμβουρέλη «Ο Μονόλογος του Δρίνου»

    Οι μνήμες βγαίνουν στην επιφάνεια

    Το πρώτο της συγγραφικό έργο με τίτλο «Ο Μονόλογος του Δρίνου», θα παρουσιάσει η Αρτέμιδα Βαμβουρέλη (Τέτη Μιχαλοπούλου) το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ήλιδας, στην Αμαλιάδα και ώρα 18.30.

    Η Άρτεμις Βαμβουρέλη γεννήθηκε στα Γιάννενα και μεγάλωσε στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια. Χρόνια ανταριασμένα σαν το Γιαννιώτικο τοπίο. Γεγονότα καλυμμένα με ένα πέπλο μυστηρίου που αμπάρωναν από φόβο τις παιδικές ψυχές. Παιδιά που ξεβλάστωσαν στα απόνερα του μίσους και τα αποκαΐδια της φωτιάς.

    Πνιγμένη από ερωτηματικά η παιδική ψυχή τους για ανθρώπους που έχαναν έτσι στα ξαφνικά, για τους ανταρτόπληκτους που κατέλαβαν τη γειτονιά τους, για το μωρό με το άσπρο φακιόλι στο κεφάλι που το έφεραν για υιοθεσία στην αρχόντισσα Ασήμω.

    Άπειρα τα γεγονότα και πολλές οι εικόνες και τα μισόλογα από τις γειτόνισσες που μαζεύονταν τα καλοκαιρινά βράδια με τα σκαμνάκια τους στα σκαλιά του πατρικού σπιτιού της και έλεγαν ιστορίες με χειρονομίες κωδικοποιημένες από εκείνα τα χρόνια, τα δύσκολα...

    Όταν μεγάλωσε, η Άρτεμις Βαμβουρέλη αποφάσισε να ξεθολώσει από την μνήμη της το μυστήριο των παιδικών βιωμάτων της και να σπάσει τους κωδικούς της σιωπής τους. Με μόνη πληροφορία το άσπρο κεφαλομάντιλο του υιοθετημένου μωρού της αρχόντισσας Ασήμως, που έμελλε να γίνει η συντροφιά των παιδικών χρόνων, βρέθηκε ψάχνοντας τις παραδοσιακές φορεσιές στην εσχατιά της Ελληνικής επικράτειας, στο πολύπαθο Πωγώνι, βόρεια των Ιωαννίνων, με τη μακραίωνη ιστορία και παράδοση που ελάχιστα γνώριζε. Αυτό το φακιόλι με το ιδιαίτερο δέσιμο δέθηκε με τις παιδικές μνήμες της και έλυσε το μυστήριο που πάντα την κυνηγούσε.

    Κάπως έτσι γεννήθηκε «Ο Μονόλογος του Δρίνου» που είναι το πρώτο συγγραφικό έργο της. Κεντρικός χαρακτήρας ο Δρίνος, το δικό τους ποτάμι, που με την θεϊκή ικανότητά του, από τη μια να βλέπει τα μελλούμενα και από την άλλη να είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ιστορικής πορείας τους ακόμη και από τις προϊστορικές εποχές, του έδειξε εμπιστοσύνη για να κάνει αυτό τον Μονόλογο.

    Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Δρ. Ευφημία Τάφα-Γόντικα, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ αποσπάσματα θα σχολιάσει η Δρ.. Ζωή Βουρλούμη-Γεωργακοπούλου, Διευθύντρια του 1ου Δημοτικόυ σχολείου Αμαλιάδας

  • Πύργος: Η Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου παρουσιάζει το νέο της βιβλίο «Είμαι παιδί της καρδιάς»
    Πύργος: Η Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου παρουσιάζει το νέο της βιβλίο «Είμαι παιδί της καρδιάς»

    Μια βιωματική ιστορία

    «Είμαι παιδί της καρδιάς» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Πυργιώτισσας παιδαγωγού, Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου που θα παρουσιάσει το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» στις 18.30.

    Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δερέ, είναι ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Ασχολείται με το θεσμό της υιοθεσίας και της αναδοχής μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού και την καρδιά των μεγάλων. Μια βιωματική εμπειρία της συγγραφέας που αποτύπωσε σε χαρτί, με εμπνευσμένες εικονογραφήσεις της Δήμητρας Παπαδημητρίου μας μαθαίνει τον μαγικό κόσμο των συναισθημάτων.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου και τη στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης.

    Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

    Η Μαρτσελλιάννα είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εργάζεται ως Ειδική Παιδαγωγός στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Παίδων Πεντέλη έχοντας μακροχρόνια εμπειρία στην Ειδική Αγωγή και σε ότι αφορά την εκπαίδευση ατόμων με Αναπηρία, είναι πιστοποιημένη στη χορήγηση του Αθήνα τεστ (διάγνωσης δυσκολιών μάθησης), του Α-test (τεστ σχολικής ετοιμότητας), του Ravenseducationaltest, καθώς και του ΔΑΔΑ-τεστ (δοκιμασία αξιολόγησης δεξιοτήτων ανάγνωσης). Είναι επίσης συγγραφέας των βιβλίων με τίτλο “Η Μελίνα εκπαιδεύεται” και “Η Μελίνα εκπαιδεύεται 2”, δυο βιβλίων οδηγών που περιέχουν δραστηριότητες δομημένης διδασκαλίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα TEACCH για παιδιά κυρίως με αυτισμό προσχολικής και σχολικής ηλικίας καθώς και του βιβλίου «ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ καρδιάς» από τις εκδόσεις Δερέ στο οποίο καταγράφει την δική της αληθινή ιστορία αναδοχής και υιοθεσίας. Επίσης είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρεία Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

  • 6+1 βιβλία για να κάνεις δώρο τον Δεκαπενταύγουστο
    6+1 βιβλία για να κάνεις δώρο τον Δεκαπενταύγουστο

    Να ‘μαστε λοιπόν στην καρδιά του Αυγούστου, μόλις μια ανάσα από την μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού κι εσύ ψάχνεις ακόμα δωράκια για Μαρίες, Παναγιώτηδες και λοιπούς εορταζόμενους; Ένα καλογραμμένο βιβλίο είναι πάντα η καλύτερη λύση!!

    Από τις πιο αγαπημένες συνήθειες μικρών και μεγάλων, το διάβασμα είναι ίσως η μοναδική ασχολία που ενώ σου «γυμνάζει» το μυαλό, ταυτόχρονα σε ξεκουράζει και σε χαλαρώνει…

    Μια ματιά στις προτάσεις του βιβλιοπωλείου «Κορκολής» θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις τα απαραίτητα δωράκια, αλλά είμαι βέβαιη πως θα σε παρακινήσουν να αγοράσεις μερικά και για εσένα… Καλή ανάγνωση!!

    xerei i papia

    Ξέρει η πάπια πού είναι η λίμνη. Ιστορίες & αμαρτίες - Χωμενίδης Χ.Α.

    Μέσα µου ζει ένας σκάνταλος τύπος, ένας καλικάντζαρος. Θα λαχταρούσε η ζωή µου όλη να είναι πιρουέτες. Να ακροβατώ έξω νου και νόµου, να παραβιάζω ωράρια και να γονιµοποιώ ωάρια, να αδιαφορώ για τις συνέπειες των πράξεών µου – σάµπως αυτοί που τις µετρούν και τις ξαναµετρούν βγάζουν καµία άκρη; ξεφεύγουν µήπως από το τυχαίο κι από το πρόσκαιρο της ύπαρξης; Να νιώθω τις στιγµές σαν νότες, να υπακούω στον εσωτερικό µου µονάχα ρυθµό… Μέσα µου επιµένει να χοροπηδάει το πιτσιρίκι εκείνο που έκανε διαρκώς ζηµιές, που έβγαζε σε όλους γλώσσα, που ο κόσµος του ήταν άγραφο χαρτί, άλλοτε το ζωγράφιζε, άλλοτε το µουτζούρωνε, κάποτε του έβαζε φωτιά...
    Θαυµάζω όσους ξεκινούν για το περίπτερο και βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσµου. Τους όπου γης και πατρίς, τους ανθρώπους-πουλιά. Εγώ είµαι δέντρο. Γίνεται δέντρο το πουλί, πουλί το δέντρο; Ως δέντρο τι µπορείς να ελπίζεις;
    Να δροσίζεις όποιους ξαποσταίνουν στον ίσκιο σου. Να σε προτιµούν τα φτερωτά, για να φτιάχνουν τις φωλιές τους. Να απολαµβάνουν τους καρπούς σου τα σκιούρια και οι αλεπουδίτσες. Κυρίως δε, όταν σηκώνεται άνεµος, να φουσκώνουν οι φυλλωσιές σου σαν πανιά καραβιού κι ας σε κρατούν οι ρίζες σου στο ίδιο µέρος. Να κάνεις τον αέρα µουσική κι η µουσική σου να φτάνει εκεί που εσύ δεν θα βρεθείς ποτέ. «Πάλι τραγουδάει το δέντρο…» να λένε.

    sklava

    Η σκλάβα - Γιώτα Γουβέλη

    Κάποτε στη σκλαβωμένη Θεσσαλία, μια χήρα όμορφη κι αμαρτωλή έσπειρε τη διχόνοια και την καταστροφή ανάμεσα σε δύο αγαπημένα αδέλφια. Έτσι λέει ο θρύλος. Όμως κάποιες φορές η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο συναρπαστική από τον θρύλο. Η εξομολόγηση της χήρας σε τούτη την αφήγηση φέρνει την ανατροπή και η αλήθεια έρχεται στο φως.

    Η χήρα και η δίδυμη αδελφή της μεγάλωσαν στο προεπαναστατικό Βελεστίνο μέσα στην αγωνία και στον φόβο. Κι όχι μόνο για τους Τούρκους. Πίσω από την πόρτα του φτωχικού τους στη χριστιανική πλευρά του χωριού, κρύβεται ένα επώδυνο μυστικό. Η γνωριμία τους με ένα συνομήλικό τους αγόρι θα ανοίξει μια χαραμάδα ελπίδας στη σκοτεινιά της ζωής τους. Το όνομά του, Ρήγας Βελεστινλής.

    Οι δρόμοι των κοριτσιών χωρίζουν για να συναντηθούν χρόνια μετά, με τη μοίρα να υφαίνει όλο κακία και πονηριά τις συνθήκες της επανένωσής τους. Βελεστίνο, Ζαγορά, Αμπελάκια, Βιέννη, πάθη, έχθρες, ιδανικά μπλέκουν με τον έρωτα και το γινάτι. Λίγο πριν ξημερώσει η βαθιά νύχτα της οθωμανικής σκλαβιάς, το αρματολίκι του καπετάν Ζάγρα γίνεται ο τόπος της αδυσώπητης σύγκρουσης. Προσκυνημένοι κι ανδρειωμένοι, αθώοι και ένοχοι συναντούν το πεπρωμένο τους.

    Έχει πολλά παράθυρα το παρελθόν, κι ανάλογα από ποιο το κοιτάς, άλλα βλέπεις

    mimik

    Μίμικ - Sebastian Fitzek

    Μη φοβάσαι τίποτα!
    Μόνο τον εαυτό σου…

    Μια μικρή σύσπαση στη γωνία του στόματος, μια απειροελάχιστη αλλαγή στην κόρη του ματιού, αυτά της αρκούν για να «διαβάσει» τον πραγματικό εαυτό κάποιου…

    Η Χάνα Χερμπστ είναι η πιο έμπειρη ειδικός στην ερμηνεία των εκφράσεων του προσώπου στη Γερμανία. Ως σύμβουλος της Αστυνομίας, έχει βοηθήσει να συλληφθούν πολλοί επικίνδυνοι εγκληματίες.
    Αλλά τώρα, καθώς παλεύει με την απώλεια μνήμης μετά από μια εγχείρηση, έρχεται αντιμέτωπη με μια τρομερή περίπτωση: Μια μέχρι πρότινος άμεμπτη γυναίκα ομολογεί ότι δολοφόνησε βάναυσα την οικογένειά της. Μόνο ο μικρός της γιος, ο Πάουλ, επέζησε.
    Μετά την ομολογία της, η μητέρα δραπετεύει. Ψάχνει τον γιο της για να ολοκληρώσει την «αποστολή του θανάτου» της; Η Χάνα έχει μόνο το σύντομο βίντεο της ομολογίας της για να βγάλει τα συμπεράσματά της. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: Η ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΙΔΙΑ…

    stavrodromi romion

    Το σταυροδρόμι των Ρωμιών της Πόλης - Κεκροπούλου Ελένη

    Το νέο ιστορικό μυθιστόρημα την Ελένης Κεκροπούλου, για τον Ελληνισμό της
    Πόλης τον 19ο αιώνα. Ρωμιοί μεγιστάνες του εμπορίου και μεγάλοι τραπεζίτες
    που στήριξαν οικονομικά την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις δύσκολες στιγμές της.

    Μέσα από τη ζωή μεγάλων οικογενειών, όπως του Γεωργίου Ζαρίφη, τραπεζίτη
    του Αμπντούλ Χαμίτ, αυτές των Μπαλτατζή και Ράλλη, καθώς και η θαυμαστή
    πορεία προς την άνοδο του Ανδρέα Συγγρού, καταγράφουν την πορεία της Αυτοκρατορίας προς τον εικοστό αιώνα.

    bierstand enantion olon

    Μπιέρσταντ εναντίον όλων – Φρέντρικ Μπάκμαν

    «Έχετε δει πόλη να καταρρέει; Η δική μας κατέρρευσε. Θα λέμε κάποτε ότι εκείνο το καλοκαίρι ξέσπασε η βία στην Μπιέρνσταντ, αλλά θα είναι ψέμα. Η βία υπήρχε εκεί από πριν».

    Μια ιστορία για την Μπιέρνσταντ και τη γειτονική πόλη, το Χεντ. Για το πώς η αντιπαλότητα ανάμεσα σε δύο ομάδες χόκεϊ μπορεί να εξελιχθεί σε λυσσαλέα μάχη για την επιβίωση, το χρήμα και την εξουσία. Για ανθρώπους που ονειρεύονται και παλεύουν. Κάποιοι θα ερωτευτούν, άλλοι θα νιώσουν απόγνωση. Θα ζήσουν τις καλύτερες μέρες τους, αλλά και τις χειρότερες όταν η Μπιέρνσταντ δεχτεί ένα τρομερό πλήγμα.

    Το Μπιέρνσταντ εναντίον όλων, το αυτοτελές δεύτερο βιβλίο της τριλογίας ΜΠΙΕΡΝΣΤΑΝΤ του Φρέντρικ Μπάκμαν, περιγράφει έντονα τις ανθρώπινες σχέσεις σε μια μικρή κοινωνία. Ένα μυθιστόρημα για τη βία, τον θυμό και το μίσος. Για τις μάχες που δίνει κανείς στη ζωή. Για την απόρριψη και την αποδοχή. Για την αφοσίωση, τη φιλία και την αγάπη.

    vathy skotadi

    Βαθύ το σκοτάδι πριν την αυγή - Ελένη Πριοβόλου

    Το φως του Διαφωτισμού βρίσκει την Ελλάδα μέσα στο σκοτάδι της οθωμανικής σκλαβιάς. Τα χρόνια αυτά, στην Ακαρνανία, γεννιέται και ανδρώνεται ο Χριστόδουλος Παμπλέκης. Ορφανός από μάνα και σημαδεμένος από την ευλογιά, βρίσκει διέξοδο στα γράμματα, στο ναρθηκοσχολείο ενός μοναστηριού.

    Ο πατέρας, επικηρυγμένος κλεφταρματολός, ύστερα από σύγκρουση με τουρκικό σώμα, αναγκάζεται να τον πάρει μαζί του και να φύγουν μακριά από τον τόπο τους, σε μια περιπλάνηση στα βουνά. Εκεί πέφτουν σε παγίδα και συλλαμβάνονται. Το παιδί γίνεται μάρτυρας της θανάτωσης του πατέρα του, ενώ το ίδιο σέρνεται στο σκλαβοπάζαρο. Η τύχη το ρίχνει στα χέρια ενός γραικού άρχοντα και η ζωή του αλλάζει για πάντα.

    Από το Ξηρόμερο, το Λιτόχωρο, τη Ραψάνη και τα Βρανιανά, έως την Αθωνιάδα Ακαδημία, τη Βενετία, τη Βιέννη και τη Λειψία, ο Χριστόδουλος θα εξελιχθεί σε κορυφαίο δάσκαλο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Θα συγκρουστεί με το καθεστώς της θεοκρατίας, θα διωχθεί και θα αφοριστεί.

    Ένα μυθιστόρημα για την αναζήτηση της ατομικής ελευθερίας και συνάμα μια ανθρώπινη τραγωδία, την εποχή που ο Ρωμιός αγκομαχούσε υπό το βάρος του οθωμανικού ζυγού, ενώ στην Ευρώπη ο κόσμος είχε αρχίσει να μεταμορφώνεται.

    fonika ainigmata

    Φονικά αινίγματα (Τόμος 1) - G. T. Karber

    Αυτά τα μικρά χιουμοριστικά αινίγματα, μοναδικά στο είδος τους, σας προκαλούν να βρείτε τον ένοχο. Εξετάστε τα στοιχεία, ανακρίνετε τους μάρτυρες και χρησιμοποιήστε τη δύναμη της λογικής για να συμπληρώσετε τον πίνακα και να διαλευκάνετε το έγκλημα. Εφόσον λύσετε όλους τους γρίφους, θα ξεσκεπάσετε ένα μυστικό καλά θαμμένο.

    Κεντρική φωτογραφία: user17960589

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο