Ελλάδα

Κραυγή αγωνίας από εργαζομένους των Κέντρων Πρόληψης που οδηγούνται σε λουκέτο: «Η ψυχική υγεία προς ιδιωτικοποίηση»

Κραυγή αγωνίας από εργαζομένους των Κέντρων Πρόληψης που οδηγούνται σε λουκέτο: «Η ψυχική υγεία προς ιδιωτικοποίηση»

Αγωνία εκφράζουν οι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης της χώρας λόγω του νομοσχέδιου για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, και το οποίο, σύμφωνα με το προσχέδιο, οδηγεί στο κλείσιμό τους, από το 2027 με τη διακοπή της κρατικής τους χρηματοδότησης.

Αγωνία εκφράζουν οι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης της χώρας λόγω του νομοσχέδιου για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, και το οποίο, σύμφωνα με το προσχέδιο, οδηγεί στο κλείσιμό τους, από το 2027 με τη διακοπή της κρατικής τους χρηματοδότησης.

Λιγότερο κόστος, λιγότερα οφέλη στην κοινωνία

Όπως υποστηρίζει η κυρία Κατσιαφλιάνη, η οποία συνεργάζεται με τα σχολεία δύο μεγάλων δήμων της Αττικής, «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση ενός οργανισμού – ομπρέλα που δεν υποστηρίζει την ποικιλομορφία και των παρεμβάσεων στην πρόληψη, τη θεραπεία και την επανένταξη. Αντίθετα, προβάλλει μια πολιτική μείωσης της βλάβης που κοστίζει σαφώς και πολύ λιγότερο. Δεν αναφέρει στο εάν υποστηριχτούν προγράμματα θεραπείας, εάν θα διασφαλιστεί η διαφορετικότητα. Για παράδειγμα, οι φορείς του θα συγχωνευτούν είναι το ΚΕΘΕΑ, το 18 ΑΝΩ και το ΟΚΑΝΑ, μεταξύ άλλων. Πρόκειται για φορείς που ο καθένας είχε το δικό του brand name ως προς τη φιλοσοφία και την αντιμετώπιση των ανθρώπων που είναι στις εξαρτήσεις».

Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι και εάν θα απορροφηθούν σε κάποιον άλλο οργανισμό σε 3 χρόνια. Την ίδια ώρα, όσοι βοηθηθούν στα στάδια της ζωής τους, εφόσον δεν θα υπάρχει ένας δημόσιος και δωρεάν φορέας που θα τους στηρίζει, θα πρέπει ενδεχομένως να στραφούν σε ιδιώτες ειδικούς.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Κατσιαφλιάνη: «Με το άρθρο 46 φαίνεται να προωθείται το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης. Το 2027 τελειώνει η σύμβαση που έχουμε με τους φορείς που συμβάλλουν στην ύπαρξή μας όπως είναι ο ΟΚΑΝΑ, η ΚΕΔΕ, η ΕΤΑΑ, χωρίς να αφήνει καμία προοπτική του τι θα γίνει με την πρόληψη. Ενώ τα Κέντρα Πρόληψης φαίνεται να έχουν έναν πρωτοποριακό χαρακτήρα σε παρεμβάσεις στην κάθε τοπική κοινότητα, γιατί υπάρχουν 72 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, που έχουν πάρει και ευρωπαϊκά βραβεία, δεν φαίνεται πουθενά εάν θα ακολουθηθεί η φιλοσοφία της πρόληψης και κυρίως τι θα γίνει με τους εργαζόμενους. Σε αυτό αντιδρούμε γιατί δεν ερωτηθήκαμε και δεν καταθέσαμε καμία πρόταση για το τι μέλλει γενέσθαι, για το πώς μπορεί να υπάρξει μια βελτίωση».

Ποιο είναι το έργο των Κέντρων Πρόληψης στην κοινωνία

Τα Κέντρα Πρόληψης είναι δομές με σκοπό τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας σε γονείς και παιδιά και ενήλικες και υπάρχουν σε πολλούς δήμους σε όλη τη χώρα.

Όπως εξηγεί στο ethnos.gr, η κυρία Κατσιαφλιάνη, οι υπηρεσίες υποστήριξης που παρέχουν είναι σε μεγάλο εύρος, από τα πρώτα βήματα ενός παιδιού, τους νέους γονείς μέχρι τα παιδιά που μπαίνουν στην εφηβεία τα οποία ενημερώνονται για τις εξαρτήσεις, τα ζητήματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας.

«Τα Κέντρα Πρόληψης είναι σε συνάρτηση με τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων και καλούνται να απαντήσουν σε αυτές. Αν χαθεί αυτό θα οδηγηθούμε σε έναν τύπο πρόληψης όπως βλέπουμε στο εξωτερικό που έχει να κάνει με καμπάνιες, διαφημιστικές, τηλεοπτικές», τονίζει.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως τα Κέντρα Πρόληψης συνεργάζονται με τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και παίζουν συμβουλευτικό και προληπτικό ρόλο σε σοβαρά ζητήματα όπως το bullying.

«Δουλεύουμε και στο σχολείο και το σχολείο έρχεται στον χώρο μας. Έχουμε και ένα κομμάτι συμβουλευτικής. Μπορεί να απευθυνθεί μια οικογένεια για να ζητήσει βοήθεια σε ζητήματα που αντιμετωπίζει σε επίπεδο συμπεριφοράς με τα παιδιά της, μπορεί να έρθει ένας έφηβος για να μιλήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και το φλερτ που μπορεί να έχει με τις εξαρτήσεις», επισημαίνει η ειδικός.

Δεκάδες προσλήψεις σε αναμονή ενώ η ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη γιγαντώθηκε μετά την πανδημία

Ακόμη ένα ζήτημα που θίγει η κυρία Κατσιαφλιάνη είναι πως ενώ τα Κέντρα Πρόληψης οδηγούνται προς κλείσιμο, εκκρεμούν πάνω από 150 προσλήψεις μετά το 2007, οι οποίες ενώ έχουν εγκριθεί, δεν έχουν γίνει ποτέ.

Την ίδια ώρα, το τηλέφωνο στο Κέντρο Πρόσληψης, όπως συνεχίζει η κυρία Κατσιαφλιάνη, το τηλέφωνο τους χτυπάει διαρκώς από την πανδημία και μετά από ανθρώπους που ζητάνε υποστήριξη.

«Το κομμάτι της ψυχικής υγείας είναι ένας τομέας που δεν έχει υποστηριχτεί τα τελευταία χρόνια ενώ υπήρχαν πολλές υποσχέσεις για αυτό. Και αντί να ενισχύεται ο τοπικός δημόσιος χαρακτήρας τους, υπάρχει μια τάση υπερσυγκεντρωτισμού των υπηρεσιών και μια τάση προς την ιδιωτικοποίηση», τονίζει.

Τέλος, σημειώνεται πως τα Κέντρα Πρόληψης είναι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και χρηματοδοτούνται κατά το ήμισυ από το υπουργείο Υγείας και κατά το ήμισυ από το υπουργείο Εσωτερικών, με τους εργαζομένους να έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Το Κέντρο του Μοσχάτου – Ταύρου λειτουργεί εδώ και 23 χρόνια, από το 2001. Σήμερα, με 4 μόνο ειδικούς, εκ των οποίων ο ένας με σύμβαση ενός χρόνου.

Πηγή: ethnos.gr - Image by Freepik

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup