Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 18:57

Η αφρικανική σκόνη στο μικροσκόπιο: Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες των πνευμονολόγων - Τα ευρήματα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σταδιακή αποχώρηση της αφρικανικής σκόνης αναμένεται σύμφωνα με τα όσα έχουν προαναγγείλει οι μετεωρολόγοι, με την ατμόσφαιρα ωστόσο να εξακολουθεί να είναι αρκετά αποπνικτική και να δυσχαιρένει την αναπνοή.

Το πορτοκαλί πέπλο που είχε καλύψει χθες σχεδόν όλη τη χώρα και παρέπεμπε σε Σαχάρα, έχει αρχίσει να υποχωρεί από σήμερα το μεσημέρι ωστόσο η άπνοια συνδσυαστικά με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, συνθέτουν ένα επικίνδυνο για την υγεία μας μείγμα. Γεγονός που κινητοποίησε τους ιατρικούς συλλόγους και το υπουργείο Υγείας που συστήνουν στις ευπαθείς ομάδες να μην εκτίθενται πολλές ώρες έξω και να φορούν μάσκες.

Τι έδειξε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο της ΕΑΓΜΕ για την αφρικανική σκόνη

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης. Συλλέγοντας και αναλύοντας, με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης έως 300.000 φορές, δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική επιβεβαίωσε αυτό για το οποίο οι πνευμονολόγοι έκρουαν το καμπανάκι όλο το προηγούμενο διάστημα. Ότι δηλαδή εκτός από την αφρικανική σκόνη στο αναπνευστικό μας σύστημα περνούν και επικίνδυνα στοιχεία (αιωρούμενα σωματίδια) που μεταφέρονται λόγω αυτής.

Η σύσταση της σκόνης

Ειδικότερα, ενώ οπτικά η σκόνη δεν ξεπερνάει τα 10μm σε μέγεθος, η χημική της σύσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία αργιλίου (Al), πυριτίου (Si) και ασβεστίου (Ca) με ένα ελάχιστο ποσοστό σε σίδηρο (Fe) και τιτάνιο (Ti). Και όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΑΓΜΕ η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγο τον ανέμων και του μικρού μεγέθους της.

Απομακρύνεται σταδιακά από τα δυτικά της χώρας

Η αφρικανική σκόνη που μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο απομακρύνεται σταδιακά από τα δυτικά της χώρας. Ειδικότερα σήμερα το απόγευμα το φαινόμενο θα έχει περιοριστεί στο ανατολικό Αιγαίο και μέχρι το βράδυ θα έχει πλέον η ατμόσφαιρα καθαρίσει.

Το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης ενημέρωσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τελευταία ενημέρωση σήμερα στις 8:00) και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συστήνει τις ακόλουθες οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ως εξής:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά, καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών:

Θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.
Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στον γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Πηγή: Ιefimerida.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 18:38

Σχετικά Άρθρα

  • Καιρός - Κολυδάς: «Αιωρούμενη αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα σήμερα» - Μικρή πτώση της θερμοκρασίας από αύριο
    Καιρός - Κολυδάς: «Αιωρούμενη αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα σήμερα» - Μικρή πτώση της θερμοκρασίας από αύριο

    Συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και σήμερα Παρασκευή - Έως 32 βαθμούς η θερμοκρασία

    Για την ύπαρξη αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα σήμερα, κάνει λόγο στην νέα ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.
    Ο γνωστός μετεωρολόγος σε νέα ανάρτησή του το πρωί της Παρασκευής, ανέφερε πως η αιωρούμενη αφρικανική σκόνη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα σήμερα, βρίσκεται σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Από αύριο ωστόσο, επισημαίνει πως θα ξεκινήσει σταδιακά να απομακρύνεται.

    Στη συνέχεια ο κ. Κολυδάς, επισημαίνει πως η σκόνη αποχωρεί σταδιακά λόγω των συνθηκών που θα επικρατούν αύριο. Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, θα επικρατήσουν ισχυροί βοριάδες που τοπικά θα φτάνουν και τα 6 μποφόρ.
    Από το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, υποχωρεί και επανέρχεται την ερχόμενη εβδομάδα σε κανονικά επίπεδα για την εποχή.

    «Από πλευράς βροχοπτώσεων δεν υπάρχει κάποιο αισιόδοξο νέο, καθώς στην περιοχή μας υπερισχύει η αντικυκλωνική κυκλοφορία (με πεδίο υψηλών πιέσεων) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία των χαμηλών της Κεντρικής Μεσογείου να μας προσεγγίσουν για να προκαλέσουν φαινόμενα προς το παρόν», υπογραμμίζει ο Θοδωρής Κολυδάς.
    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-10-2024 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

    Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες από τις προμεσημβρινές ώρες με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες.
    Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και τις πρωινές ώρες θα σχηματιστούν ομίχλες κυρίως στα δυτικά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί κατά 4 με 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια τους 27 με 29 βαθμούς, στα δυτικά τους 29 με 30 βαθμούς, στα κεντρικά και τα νότια τους 30 με 32 βαθμούς και στην νησιωτική χώρα τους 27 με 29 και τοπικά στην Κρήτη τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.
    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών από το απόγευμα κυρίως στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 13 έως 28 με 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο κυρίως από το μεσημέρι.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στο βόρειο Ιόνιο έως 5 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα βαθμιαία σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
    Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές, κυρίως στις Κυκλάδες.
    Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στις Κυκλάδες έως 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 και τοπικά στην Κρήτη τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
    Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά δυτικοί έως 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Από αργά τη νύχτα θα πνέουν βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ με τάση ενίσχυσης.
    Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12-10-2024
    Στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη καθώς και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βορειοανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες, μέχρι το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα στις Σποράδες, την Εύβοια,την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και τη βόρεια Κρήτη θα αυξηθούν και από αργά το βράδυ είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
    Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα δυτικά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 24 με 27 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 28 με 30 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς και στην Κρήτη τους 30 και κατά τόπους 31 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13-10-2024
    Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το απόγευμα βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογεματινές ώρες.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και θα επανέλθει κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14-10-2024
    Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 15-10-2024
    Γενικά αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις στα ανατολικά και τα βόρεια μέχρι το απόγευμα.
    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και τοπικά πιθανόν έως 8 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει 33άρια και αφρικανική σκόνη - Πού θα δούμε καλοκαιρινές θερμοκρασίες
    Υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει 33άρια και αφρικανική σκόνη - Πού θα δούμε καλοκαιρινές θερμοκρασίες

    Καλοκαιρινέςθερμοκρασίεςθα επικρατήσουν την εβδομάδα που διανύουμε, εξαιτίας ενός φαινομένου που ονομάζεται «υποτροπικός αεροχείμαρρος». Σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά δεδομένα μάλιστα, η θερμοκρασία θα επιστρέψει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, την προσεχή Κυριακή. Μάλιστα, το φαινόμενο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, θα συνοδευτεί από αφρικανική σκόνη.

    «Ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας αφού ευνοείται η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Αφρικής εξαιτίας της θέσης του υποτροπικού αεροχειμάρρου ( ποτάμι αέρα στην τροπόπαυση )», σημειώνει σε ανάρτηση σου του ο μετεωρολόγος.

    Ο ίδιος τονίζει ότι «οι πιο θερμές ημέρες φαίνονται να είναι η Παρασκευή και το Σάββατο 27-28/9 με τα θερμόμετρα να ξεπερνούν τους 32-33 βαθμούς σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, τα Δωδεκάνησα και η κεντρική Μακεδονία. Επίσης, τους 30-31 βαθμούς θα ξεπεράσει η Αττική, η ΠελοπόννησοςΕύβοια, το ανατολικό Αιγαίο».

    Κλείνοντας ο Γιώργος Τσατραφύλλιας διευκρινίζει πως «αυτές τις ημέρες η θερμοκρασιακή ανωμαλία θα φτάσει τους 7-8 βαθμούς! Από την Κυριακή ο υδράργυρος θα παρουσιάσει πτώση, ενώ αξιόλογες βροχές δεν φαίνονται μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη!».

    Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 24-09-2024

    Τοπικές βροχές αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο κυρίως μέχρι το απόγευμα.Στην υπόλοιπη χώρα πρόσκαιρες νεφώσεις.Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι με την ίδια ένταση.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Η μέγιστη τιμή της θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 27 με 29 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

    • Καιρός: Αραιές νεφώσεις που αρχικά στη δυτική Μακεδονία και αργότερα και στην κεντρική, θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στη δυτική Μακεδονία.
    • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στη δυτική Μακεδονία.
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα θαλάσσια πρόσκαιρα νότιοι με την ίδια ένταση.
    • Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    • Καιρός: Αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στην Ηπειρο και τη δυτική Στερεά νεφώσεις με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν στο Ιόνιο κυρίως μέχρι τις απογευματινές ώρες. Στη δυτική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες.
    • Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες.
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφορ.
    • Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 τοπικά στα ηπειρωτικά έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις στην Κρήτη μέχρι το απόγευμα.
    • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 21 έως 27 και στην Κρήτη έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

    • Καιρός: Αραιές νεφώσεις και από το απόγευμα γενικά αίθριος.
    • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφορ.
    • Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    • Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες.
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ
    • Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος,
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25-09-2024

    • Στο Ιόνιο και την Ήπειρο αυξημένες κατά περιόδους νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
    • Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και στα δυτικά και τα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
    • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες.
    • Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 3 με 4 μποφόρ και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
    • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 26 με 28 βαθμούς και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά και τα Δωδεκάνησα τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26-09-2024

    • Στο Ιόνιο και την Ήπειρο λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε προβλέπεται να σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά γενικά αίθριος καιρός, αλλά τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και την Κρήτη και στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
    • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες.
    • Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
    • Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-09-2024

    • Σχεδόν αίθριος καιρός σε όλη χώρα.
    • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες, κυρίως στα δυτικά.
    • Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ στα νότια θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ.
    • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28-09-2024

    • Αίθριος καιρός σε όλη χώρα.
    • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες, κυρίως στα δυτικά.
    • Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ στανατολικό και το νότιο Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
    • Η θερμοκρασία θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου.
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Το γονιδίωμα ενός μαμούθ 52.000 ετών συνέθεσαν επιστήμονες – Πιο κοντά στην «ανάστασή» τους
    Το γονιδίωμα ενός μαμούθ 52.000 ετών συνέθεσαν επιστήμονες – Πιο κοντά στην «ανάστασή» τους

    Επιστήμονες συνέθεσαν το γονιδίωμα ενός μαλλιαρού μαμούθ ηλικίας 52.000 ετών χρησιμοποιώντας απολιθωμένα τμήματα DNA που ανακαλύφθηκαν στη Σιβηρία, επιτυχία που τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην «ανάσταση» των εξαφανισμένων γιγάντιων ζώων.

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell, ανακατασκεύασε τις τρισδιάστατες δομές των χρωμοσωμάτων του μαλλιαρού μαμούθ, δηλαδή των δομών στους πυρήνες των κυττάρων στις οποίες το DNA και οι πρωτεΐνες οργανώνονται σε γονίδια.

    Τα περισσότερα αρχαία δείγματα γονιδιώματος που αποκαλύπτονται σε απολιθώματα αποτελούνται μόνο από σκόρπια μικροσκοπικά θραύσματα DNA. Αλλά το γονιδίωμα του απολιθωμένου μαμούθ ηλικίας 52.000 ετών μπόρεσε να ανακατασκευαστεί επειδή διατηρήθηκε άριστα καθώς το ζώο λίγο μετά τον θάνατό του υποβλήθηκε σε κρυοξύρανση.

    Όπως αναφέρει ο Independent, οι επιστήμονες εξέτασαν δεκάδες δείγματα DNA μαμούθ επί πέντε χρόνια για να ανακατασκευάσουν το γονιδίωμα του γιγάντιου ζώου, πριν καταλήξουν τελικά στο ασυνήθιστα καλά διατηρημένο δείγμα από ένα απολίθωμα μαμούθ που ανασκάφηκε στη βορειοανατολική Σιβηρία το 2018.

    Αυτό το αξιοσημείωτο απολίθωμα διατήρησε ένα μεγάλο μέρος της φυσικής ακεραιότητας του χρωμοσώματος, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών σε επαφή με τα γονίδια που ελέγχουν, δήλωσαν οι ερευνητές. Έτσι, μπορούσαν να κατανοήσουν καλύτερα την οργάνωση του γονιδιώματος του μαμούθ μέσα στα κύτταρά του και να μάθουν ποια γονίδια ήταν ενεργά σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του θηρίου.

    Ο χάρτης γονιδιώματος

    Στη συνέχεια οι ερευνητές δημιούργησαν έναν χάρτη του γονιδιώματος του μαμούθ χρησιμοποιώντας ως πρότυπο γονιδιώματα σημερινών ελεφάντων. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα μαλλιαρά μαμούθ είχαν 28 χρωμοσώματα, δηλαδή τον ίδιο αριθμό με τους σημερινούς ασιατικούς και αφρικανικούς ελέφαντες.

    Οι επιστήμονες μπόρεσαν επίσης να αποκαλύψουν γονίδια που πιθανώς είναι ενεργά και ανενεργά μέσα στα δερματικά κύτταρα του μαμούθ, αποκαλύπτοντας πώς το γιγαντιαίο θηλαστικό απέκτησε το μαλλί που το κάλυπτε και την αντοχή του στο κρύο.

    «Για πρώτη φορά, έχουμε έναν ιστό μαλλιαρού μαμούθ για τον οποίο γνωρίζουμε περίπου ποια γονίδια ήταν ενεργοποιημένα και ποια απενεργοποιημένα. Είναι η πρώτη μέτρηση της κυτταρικής δραστηριότητας των γονιδίων σε οποιοδήποτε αρχαίο δείγμα DNA», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Marc A. Marti-Renom από το Κέντρο Γενωμικής Ρύθμισης στη Βαρκελώνη.

    Τα μαλλιαρά μαμούθ περιπλανήθηκαν στο βόρειο ημισφαίριο της Γης για πάνω από μισό εκατομμύριο χρόνια και άρχισαν να μειώνονται στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού κυνηγιού από τους πρώτους ανθρώπους και της αλλαγής του κλίματος, οδήγησε στην εξαφάνισή τους πριν από περίπου 4.000 χρόνια.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Σταδιακή επιδείνωση του καιρού με βροχές και αφρικανική σκόνη - Πού υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
    Σταδιακή επιδείνωση του καιρού με βροχές και αφρικανική σκόνη - Πού υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

    Πότε έρχεται πτώση της θερμοκρασίας - Η πρόγνωση της ΕΜΥ μέχρι και το Σάββατο

    Αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα, με τις υψηλές θερμοκρασίας να επιμένουν για λίγο ακόμη και θα έρχονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Μακεδονία, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία. Παράλληλα θα είναι αυξημένες και οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης. Από την Τετάρτη θα αρχίσει και η πτώση της θερμοκρασίας η οποία αναμένεται να φτάσει έως και 9 βαθμούς.
    Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά, οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν για ακόμα ένα διήμερο, ενώ θα έχουμε και μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Από την Τετάρτη η κατάσταση βελτιώνεται από πλευράς ποιότητας της ατμόσφαιρας , ενώ παράλληλα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση που θα φανεί περισσότερο την Πέμπτη, λόγω και των φαινομένων που θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές.
    Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Σάκη Αρναούτογλου, αναφέρει σε ανάρτησή του την οποία συνοδεύει με διάγραμμα ότι έρχεται «βουτιά» της θερμοκρασίας στους 29 βαθμούς την Πέμπτη.
    Πτώση της θερμοκρασίας βλέπει και ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, ο καιρός αυτής της εβδομάδας θα έχει «τρία πρόσωπα», καθώς μετά τις υψηλές θερμοκρασίες της Δευτέρας και της Τρίτης έρχονται καταιγίδες και μπουρίνια με πολλούς κεραυνούς στην ηπειρωτική Ελλάδα. Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, ο καιρός αναμένεται να αλλάξει και πάλι με τη ζέστη να είναι υποφερτή, ηλιοφάνεια και αέρα.
    Πού υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
    Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για σήμερα Τρίτη 2/7, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για τις εξής περιοχές:
    Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Ηράκλειο, Λασίθι, Δωδεκάνησα, Σάμο & Ικαρία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά & Ιθάκη, Αττικής & Κύθηρα, Αιτωλοακαρνανίας, Μαγνησίας, Λάρισας, Λακωνίας, Ηλείας, Αχαΐας.
    Ο καιρός σήμερα

    Aρχικά αναμένεται αίθριος καιρός όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα βορειοδυτικά οι οποίες σταδιακά έως το βράδυ θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στο υπόλοιπο Ιόνιο καθώς και στο Βόρειο, Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Μακεδονία, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία καθώς και σε ορεινά τμήματα της Κεντρικής και Δυτικής Στερεάς από το μεσημέρι. Οι συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι αυξημένες, αρχικά στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά και σταδιακά και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά με εξαίρεση τη Θράκη.

    Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 19 έως 36, στην Ήπειρο από 19 έως 37, στη Θεσσαλία από 19 έως 40, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο από 18 έως 37, στην υπόλοιπη Στερεά από 20 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 30, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 20 έως 38, στις Κυκλάδες από 20 έως 37, στα Δωδεκάνησα από 23 έως 34 και στην Κρήτη από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

    Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βορειανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν μεταβαλλόμενοι και το βράδυ νότιοι ίδιας έντασης. Οι άνεμοι στο Κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί ίδιας έντασης. Οι άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και το μεσημέρι 3 έως 5 μποφόρ. Προς το βράδυ οι άνεμοι στο Βόρειο Ιόνιο θα στραφούν σε βόρειους 2 έως 4 μποφόρ.
    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Στη Μακεδονία αραιές νεφώσεις οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού το βράδυ στη δυτική Μακεδονία. Στη Θράκη γενικά αίθριος, από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις που το βράδυ θα πυκνώσουν.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το μεσημέρι - απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι στα κεντρικά τμήματα τοπικά έως 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες γρήγορα στο βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ήπειρο μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού το βράδυ.
    Ανεμοι: Από νότιες και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς και στα ηπειρωτικά έως 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές μέχρι το απόγευμα, οπότε στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από το μεσημέρι από νότιες διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 στρεφόμενοι βαθμιαία από το μεσημέρι σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
    Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς και στην Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα στα βόρεια.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία από το απόγευμα σε δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
    Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 και κατά τόπους 35 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και βαθμιαία στα ανατολικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις Σποράδες η μέγιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και από το μεσημέρι νότιοι έως 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 03-07-2024
    Στα βόρεια προβλέπεται άστατος καιρός, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
    Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε στα δυτικά και κεντρικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
    Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 28 με 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 29 με 33 και κατά τόπους τους 34 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 04-07-2024
    Αρχικά στα βόρεια και γρήγορα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά νεφώσεις αυξημένες με βροχές και σποραδικέςκαταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
    Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5, στα νότια τοπικά 6 μποφόρ και μόνο στα βορειοανατολικά πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες βορειονατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 26 με 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 27 με 30 και κατά τόπους τους 31 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05-07-2024
    Στα ανατολικά και τα νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου μεμονωμένες καταιγίδες. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ηπειρωτικά και την Κρήτη.
    Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ορεινά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στο Αιγαίο και το βόρειο Ιόνιο 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης στο Αιγαίο από αργά το βράδυ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 06-07-2024
    Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 2 έως 4 πρόσκαιρα το μεσημέρι - απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.
  • Βρύο της ερήμου που μπορεί να επιβιώσει στον Άρη ανακάλυψαν ερευνητές
    Βρύο της ερήμου που μπορεί να επιβιώσει στον Άρη ανακάλυψαν ερευνητές

    Ενώ ο Ματ Ντέιμον βασίστηκε σε πατάτες που καλλιέργησε με τα... βιολογικά του απόβλητα για να επιβιώσει στην επιτυχημένη ταινία «The Martian» (Η Διάσωση), ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα ταπεινό βρύο της ερήμου μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την εγκαθίδρυση ζωής στον Άρη.

    Επιστήμονες στην Κίνα διαπίστωσαν ότι το Syntrichia caninervis – ένα βρύο που συναντάται σε περιοχές όπως η Ανταρκτική και η έρημος Μοχάβε στις ΗΠΑ – είναι σε θέση να αντέξει σε συνθήκες που μοιάζουν με αυτές του Άρη, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας, των υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας και του ακραίου ψύχους, αναφέρει ο Guardian.

    Η ομάδα λέει ότι η εργασία τους είναι η πρώτη που εξετάζει την επιβίωση ολόκληρων φυτών σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ενώ εστιάζει επίσης στις δυνατότητες καλλιέργειας φυτών στην επιφάνεια του πλανήτη και όχι σε θερμοκήπια.

    «Οι γνώσεις που προέκυψαν από τη μελέτη μας θέτουν τα θεμέλια για τον αποικισμό του διαστήματος χρησιμοποιώντας φυσικά επιλεγμένα φυτά προσαρμοσμένα σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης», γράφει η ομάδα.

    Δεν τρώγεται, αλλά…

    Ο καθηγητής Stuart McDaniel, ειδικός στα βρύα στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, υποστήριξε ότι η ιδέα έχει πλεονεκτήματα. «Η καλλιέργεια χερσαίων φυτών αποτελεί σημαντικό μέρος οποιασδήποτε μακροπρόθεσμης διαστημικής αποστολής, επειδή τα φυτά μετατρέπουν αποτελεσματικά το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό σε οξυγόνο και υδατάνθρακες – ουσιαστικά τον αέρα και την τροφή που χρειάζονται οι άνθρωποι για να επιβιώσουν. Τα βρύα της ερήμου δεν τρώγονται, αλλά θα μπορούσαν να παρέχουν άλλες σημαντικές υπηρεσίες στο διάστημα», δήλωσε.

    Η Δρ. Agata Zupanska, του Ινστιτούτου SETI, συμφώνησε, σημειώνοντας ότι τα βρύα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό του βραχώδους υλικού που βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν άλλα φυτά. «Διαφορετικά, τα βρύα δεν είναι νόστιμα και δεν αποτελούν σπουδαία προσθήκη στη σαλάτα», είπε.

    Άντεξε σε ακτίνες γ και -196 βαθμούς

    Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Innovation, οι Κινέζοι ερευνητές περιγράφουν πώς το βρύο της ερήμου όχι μόνο επέζησε αλλά και ανέκαμψε γρήγορα από τη σχεδόν πλήρη αφυδάτωση. Ήταν επίσης σε θέση να αναγεννηθεί υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης αφού πέρασε έως και πέντε χρόνια στους -80C και έως και 30 ημέρες στους -196C, ακόμα και μετά από έκθεση σε ακτίνες γ.

    «Αναμένουμε ότι αυτό το πολλά υποσχόμενο βρύο θα μπορούσε να μεταφερθεί στον Άρη ή στο φεγγάρι για να δοκιμαστεί περαιτέρω η δυνατότητα αποικισμού και ανάπτυξης φυτών στο διάστημα», γράφουν.

    Ο καθηγητής Edward Guinan του Πανεπιστημίου Villanova στις ΗΠΑ χαρακτήρισε τη μελέτη εντυπωσιακή. «Αυτό το ανθεκτικό βρύο θα μπορούσε να είναι ένα πολλά υποσχόμενο πρωτοποριακό φυτό για τον αποικισμό του Άρη», είπε, αν και σημείωσε ότι θα χρειαστεί νερό για να αναπτυχθεί. «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Αλλά αυτό το ταπεινό βρύο της ερήμου προσφέρει ελπίδες για να γίνουν μικρά τμήματα του Άρη κατοικήσιμα για την ανθρωπότητα στο μέλλον».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Καναδάς: Ανησυχία για τη μυστηριώδη ασθένεια του εγκεφάλου - Καταγγελία δεύτερου επιστήμονα ότι απαγορεύτηκε η έρευνά του
    Καναδάς: Ανησυχία για τη μυστηριώδη ασθένεια του εγκεφάλου - Καταγγελία δεύτερου επιστήμονα ότι απαγορεύτηκε η έρευνά του

    Δεύτερος Καναδός επιστήμονας ισχυρίζεται ότι η έρευνα για τη μυστηριώδη νευρολογική πάθηση αποκλείστηκε

    Καναδός επιστήμονας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση της χώρας απέκλεισε την έρευνα για μια μυστηριώδη εγκεφαλική ασθένεια, η οποία, όπως πιστεύει, μπορεί να έχει επηρεάσει 350 άτομα.

    Σημειώνεται πως είναι ο δεύτερος ομοσπονδιακός επιστήμονας που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σταμάτησε σκόπιμα την έρευνα ενώ ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των περιπτώσεων είναι μεγαλύτερος από ό,τι έχει αναγνωρίσει η κυβέρνηση.

    «Η κυβέρνηση σκόπιμα περιορίζει την αναζήτηση εξήγησης»

    Επιστήμονες δήλωσαν για πρώτη φορά το 2021 ότι 40 άτομα έπασχαν από μια ανεξήγητη νευρολογική πάθηση. Έναν χρόνο αργότερα, μια επιτροπή που συγκάλεσε η επαρχία διαπίστωσε ότι οι ασθενείς πιθανώς είχαν υποβληθεί σε λανθασμένη διάγνωση και έπασχαν από άλλες ασθένειες.

    Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που διέρρευσε και είδε ο Guardian, ο καθηγητής Σάμιουελ Βάις, νευροεπιστήμονας που εργάζεται για την καναδική ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση της ιατρικής έρευνας, έγραψε ότι η κυβέρνηση είχε σκόπιμα περιορίσει την αναζήτηση εξήγησης.

    «Την άνοιξη του 2021, αισθανόμουν απίστευτα αισιόδοξος ότι μια συνολική κυβερνητική προσπάθεια για τη διαλεύκανση του μυστηρίου ήταν στα χαρτιά. Ωστόσο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η επιστημονική προσπάθεια τερματίστηκε κατόπιν αιτήματος της (ομοσπονδιακής και επαρχιακής) κυβέρνησης», έγραψε ο Βάις στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη τον Μάιο.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Οι 8 «κόκκινες» περιοχές όπου ο υδράργυρος ανέβηκε πάνω από τους 43 βαθμούς σήμερα - Πώς η αφρικανική σκόνη κάλυψε τη χώρα
    Οι 8 «κόκκινες» περιοχές όπου ο υδράργυρος ανέβηκε πάνω από τους 43 βαθμούς σήμερα - Πώς η αφρικανική σκόνη κάλυψε τη χώρα

    Η αφρικανική σκόνη, σε συνδυασμό με τη ζέστη, κάνουν αποπνικτική την ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα - Δείτε πίνακες με τις ελάχιστες θερμοκρασίες σε 8 περιοχές

    Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται και σήμερα, Πέμπτη 13 Ιουνίου, οι θερμοκρασίες, ξεπερώντας μάλιστα τους 44 βαθμούς Κελσίου στις Βουκολιές Χανίων, σύμφωνα με τις μετρήσεις του meteo.gr ενώ από αύριο, Παρασκευή 14 Ιουνίου, αναμένεται να πέσει η θερμοκρασία και να δροσίσει ελαφρώς.
    Επίσης, σύμφωνα με το meteo.gr, σε Κρανίδι, Άγιους Πάντες Χανίων, Πλώρα Ηρακλείου, Τανάγρα, Σπάρτη, Ακρωτήρι Χανίων και Νέα Οδό Θήβας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 43 βαθμούς Κελσίου.
    Οι 8 περιοχές με τις μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα:

    Βουκολιές Χανίων 44,5 βαθμούς Κελσίου
    Κρανίδι 43,9
    Άγιοι Πάντες Χανίων 43,7
    Πλώρα Ηρακλείου 43,5
    Τανάγρα 43,5
    Σπάρτη 43,4
    Χανιά-Ακρωτήρι 43,3
    Θήβα-Νέα Οδός 43,2

    Οι μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα:
    meteo

    Το meteo.gr επίσης, έδωσε και τις περιοχές με τις ελάχιστες θερμοκρασίες σήμερα. Στη Βλάστη Κοζάνης καταγράφηκαν 12,6 βαθμοί Κελσίου.

    Οι 8 περιοχές με τις ελάχιστες θερμοκρασίες σήμερα:

    Βλάστη Κοζάνης 12,6 βαθμούς Κελσίου
    Βωβούσα Ιωαννίνων 13,1 βαθμούς Κελσίου
    Βαρικό Φλώρινας 13,7 βαθμούς Κελσίου
    Σέλι 13,7 βαθμούς Κελσίου
    Οχυρό Νευροκοπίου 13,9 βαθμούς Κελσίου
    Νέος Καύκασος 14,4 βαθμούς Κελσίου
    Μεσόβουνο Κοζάνης 14,4 βαθμούς Κελσίου
    Ασπράγγελοι Ιωαννίνων 14,6 βαθμούς Κελσίου

    Οι ελάχιστες θερμοκρασίες σήμερα:

    meteo2
    Βίντεο με την αφρικανική σκόνη και το πώς κάλυψε τη χώρα

    Πάντως, η αφρικανική σκόνη, σε συνδυασμό με τη ζέστη, κάνουν αποπνικτική την ατμόσφαιρα σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή.

    Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus Αtmosphere Monitoring Service (CAMS), προειδοποιεί για ένα νέο επεισόδιο σκόνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο που είναι σε εξέλιξη. Το επεισόδιο προβλέπεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο με αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων PM10, ακόμα και στην επιφάνεια της θάλασσας.

    Από την αρχή της εβδομάδας, οι προβλέψεις CAMS έδειχναν επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα που διασχίζει την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και έχει ως αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις PM10 στην επιφάνεια σε περιοχές όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Ελλάδα.
    To έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

    Το έκτακτο δελτίο καιρού που εκδόθηκε στις 10/6 επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

    Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειώνονται στην ανατολική χώρα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα λόγω δυτικών καταβατικών ανέμων, κυρίως σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

    Συγκεκριμένα:

    1. Την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Μικρή πτώση παρουσιάζει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.

    α. Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν όμβροι και κατά τόπους καταιγίδες.
    β. Στα βόρεια ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
    γ. Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
    δ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 41 με 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου.
    ε. Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου.
    στ. Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    2. Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

    α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
    β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 38 βαθμούς Κελσίου.
    γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

    Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα - Έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Copernicus
    Αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα - Έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Copernicus

    Οι υψηλότερες τιμές σε αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα αναμένεται να εμφανιστούν πιθανότατα στις 13 Ιουνίου

    Zέστη και σκόνη κάνουν την ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα πολύ αποπνικτική με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή να εκδίδει ανακοίνωση για τη χώρα μας και να προειδοποιεί για την εμφάνιση μεγάλης ποσότητας αφρικανικής σκόνης στον ουρανό. Ένα φαινόμενο που σε συνδυασμό με τον καύσωνα θα επιβαρύνει την ποιότητα του αέρα και την καθημερινότητα των πολιτών.
    Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus Αtmosphere Monitoring Service (CAMS), προειδοποιεί για ένα νέο επεισόδιο σκόνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο που είναι σε εξέλιξη. Το επεισόδιο προβλέπεται να κορυφωθεί στις 13-14 Ιουνίου με αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων PM10, ακόμα και στην επιφάνεια.
    Από την αρχή αυτής της εβδομάδας , οι προβλέψεις CAMS έδειχναν επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα που διασχίζει την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και έχει ως αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις PM10 στην επιφάνεια σε περιοχές όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος ή η Ελλάδα για αρκετές ημέρες με τιμές σημαντικά υψηλότερες από τη μέση 24ωρη έκθεση κατώφλι 50 µg/m3 που καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ποιότητα του αέρα, υποδηλώνοντας σχετική μείωση της ποιότητας του αέρα σε αυτές τις χώρες, καθώς και πιθανότητα θολού ουρανού στις πληγείσες περιοχές.
    Με τις υψηλότερες τιμές να εμφανίζονται πιθανότατα στις 13 Ιουνίου, οι προβλέψεις CAMS για ημερήσια μέγιστα PM10 προβλέπεται να φτάσουν σε συγκεντρώσεις ακόμη και πάνω από 100 μg/m3, υποδηλώνοντας πολύ κακή ποιότητα αέρα με βάση τον Δείκτη Ποιότητας Αέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σε ορισμένες περιοχές αυτών των χωρών.

    image-56
    Εικόνα από την ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα, όπως την κατέγραψε το AtmoHub


    Ο Mark Parrington, ανώτερος επιστήμονας στην Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus CAMS, λέει: «Η μεταφορά της σκόνης της Σαχάρας μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη δεν είναι ασυνήθιστη. Οι παρατηρήσεις δείχνουν αύξηση της έντασης και της συχνότητας αυτών των γεγονότων για ορισμένα μέρη της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης της ατμόσφαιράς μας για να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσε να αλλάξει η ποιότητα του αέρα σε σχέση με αυτά τα επεισόδια».

    Το επεισόδιο παρακολουθήθηκε στενά από τις εθνικές αρχές ορισμένων από τις πιο πληγείσες χώρες: τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες επί του παρόντος συνεργάζονται με το CAMS στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Συνεργασίας για περαιτέρω αύξηση της ακρίβειας και της αξιοπιστίας των προβλέψεων σκόνης.

    H πρόβλεψη του CAMS Regional Ensemble για την Ελλάδα
    Ο Βασίλης Αμοιρίδης, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου (ΕΑΑ) σχολιάζει: «Η ομάδα ΑtmoΗub παρακολουθεί επεισόδια εισβολής της σκόνης της Σαχάρας στην Ελλάδα, για να ενημερώσει τον πληθυσμό για τη σοβαρότητά τους και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ποιότητα του αέρα.
    Η ερευνητική ομάδα AtmoHub του Ε.Α.Α. υποστηρίζεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Συνεργασίας CAMS για την ανάπτυξη και την παροχή μειωμένης κλίμακας προβλέψεων σε ανάλυση 2 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας τα στοιχεία από το CAMS και τοπικά δεδομένα από επίγειους απομακρυσμένους αισθητήρες στην Ελλάδα»

    Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού για τη μεταφορά σκόνης η ΕΡΤ, ως ο δημόσιος τηλεοπτικός φορέας συνεργάζεται στενά με την ομάδα ΑtmoHub, παρουσιάζοντας τις σχετικές προγνώσεις ενημερώνοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά το ελληνικό κοινό , αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η υπηρεσία Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο