Σάββατο, 08 Ιουνίου 2024 16:52

Γιατί οι αρκούδες κατεβαίνουν στην ύπαιθρο - Τι να κάνετε εάν μία βρεθεί κοντά σας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η σχέση του ανθρώπου της υπαίθρου με τα μεγάλα σαρκοφάγα, όπως αρκούδα, λύκος, λύγκας και το τσακάλι δεν ήταν ποτέ αρμονική, έκρυβε πάντα το στοιχείο του ανταγωνισμού. Οι ειδικοί επιστήμονες παραδέχονται ότι η ύπαρξη των ειδών αυτών σε μια περιοχή, με κάποιο τρόπο «πιστοποιεί» ότι, δασικά, ορεινά κι αγροτικά οικοσυστήματα βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση. Τι συμβαίνει όμως όταν για κάποιο λόγο χάνεται η ισορροπία και ζώα όπως οι αρκούδες εντοπίζονται ακόμη και σε πόλεις;

Η δημοσιοποίηση πολλών φωτογραφιών και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου αρκούδες με τα μικρά τους κάνουν βόλτες εντός των οικισμών της Κορησού και του Δισπηλιού Καστοριάς έθεσε σε κινητοποίηση τις τοπικές αρχές. Αυτό που προκάλεσε περισσότερο εντύπωση είναι η παρουσία αρκούδας με τα 4 μικρά της στην περιοχή της Κορησού όπου όλοι μαζί γευματίζουν με κεράσια σε περιβόλι κατοικίας που βρίσκεται εντός του οικισμού.Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος προφανώς θορυβημένος από τις απανωτές εμφανίζεις αρκούδων εντός των οικισμών έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος Θόδωρο Σκυλακάκη ζητώντας την αρωγή των υπηρεσιών του υπουργείου μέσω των εποπτευόμενων φορέων του για την αντιμετώπιση των παραπάνω περιστατικών. Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «ενημερώσαμε τον υπουργό για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, ότι δηλαδή υπάρχει κίνδυνος για την ζωή των κατοίκων όταν τόσο μεγαλόσωμα ζώα κυκλοφορούν εντός των οικισμών και ζητήσαμε την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος». Ο κ. Σαββόπουλος υποστήριξε ότι με πρωτοβουλία της πολιτείας θα πρέπει «να τρέξει ένα πρόγραμμα που θα φορά την διαχείριση του πληθυσμού της αρκούδας. Όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας έχουν αυξηθεί σημαντικά». Ο αντιπεριφερειάρχης έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης, το θέμα της στείρωσης των ζώων ως μέτρο ελέγχου της αναπαραγωγής του πληθυσμού «για να μην φτάσουμε σε καταστάσεις που μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες στο μέλλον».

Προβληματισμένος ως προς την πληθωρική παρουσία των αρκούδων στα παραλίμνια χωριά της Καστοριάς εμφανίστηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο κ. Δημήτρης Μόσχος από την Πολυκάρπη Καστοριάς ιδιοκτήτης της οικογενειακής αγροκτηνοτροφικής επιχείρηση «φάρμα Μόσχος» όπου η αρκούδα κατ’ επανάληψη κατέστρεψε το καλαμπόκι, στπο χωράφι του έκτασης 7 στρεμμάτων που το προόριζε για ζωοτροφή των βοοειδών και των προβάτων που διαθέτει. «Η αρκούδα κατεβαίνει προς την λίμνη για αναζήτηση τροφής και το χωράφι με το καλαμπόκι ειδικά την περίοδο που έχουν λιγοστέψει τα κεράσια, τα κορόμηλα και τα φρούτα του δάσους είναι μια πηγή τροφής. Ο Δημήτρης Μόσχος είναι 60 ετών, κατάγεται από αγροκτηνοτροφική οικογένεια κι όπως αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο πληθυσμός των αρκούδων που κυκλοφορούν πέριξ του κάμπου που βρίσκεται το χωριό του δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. «Είμαστε μικρά παιδιά και γνωρίζαμε πως τέτοια εποχή μια ή δύο αρκούδες και με ένα μικρό μαζί τους που κυκλοφορούσαν στα μέρη μας. Σήμερα η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Υπάρχουν πολλά ζώα ενώ και οι μητέρες αρκούδες έχουν μαζί τους τρία η τέσσερα αρκουδάκια, κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ στο παρελθόν».

Το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνει και ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς που σημειώνει ότι «τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο βλέπει αρκουδομητέρες με τρία η τέσσερα μικρά» ενώ ως προς το θέμα του πληθυσμού και της εμφάνισης αρκούδων στα χωριά επισημαίνει ότι από τις κάμερες παρατήρησης που είναι τοποθετημένες σε διάφορα σημεία του κάμπου της Καστοριάς τόσο γύρω από την λίμνη όσο και έξω από αυτήν, «υπάρχουν πολλά θηλυκά ζώα με τα μικρά τους που κινούνται πέριξ των οικισμών και ταυτόχρονα ορισμένα αρσενικά που κινούντο μόνα τους σε αναζήτηση των θηλυκών». Εξήγησε ότι τα θηλυκά στην προσπάθεια τους να προφυλάξουν τα μικρά τους από τους μεγαλόσωμους αρσενικούς κινούνται όλο και πιο κοντά στους κατοικημένους οικισμούς.

Έφτασε τα 750 άτομα ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» έχει αφιερώσει την δράση της τα τελευταία χρόνια στην προστασία της άγριας ζωής και στα μοναδικά οικοσυστήματα που διαθέτει η Ελλάδα. Εκπονεί και υλοποιεί προγράμματα της ΕΕ που αφορούν την προστασία της άγριας ζωής, της ομαλής συμβίωσης με τον άνθρωπο και παρακολουθεί όλες τις μεταβολές που συμβαίνουν στην ορεινή ύπαιθρο τα τελευταία 30 χρόνια. Ο επιστημονικά υπεύθυνος της οργάνωσης και ειδικός στα θέματα άγριας ζωής με αναφορά στην αρκούδα Γιώργος Μερτζάνης, ανέφερε ότι η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης που έχει συσταθεί για την διαχείριση κρίσεων σχετικά με την παρουσία άγριων ζώνω σε κατοικημένες περιοχές «παρακολουθεί την αρκούδα στην περιοχή του Δισπηλιού Καστοριάς κι εάν χρειαστεί θα παρέμβει» ενώ ανέφερε ότι «εδώ και μερικές ημέρες έληξε η επιχείρηση απομάκρυνσης αρκούδας με τα μικρά της που επί μια βδομάδα κατέβαινε σε σπίτια της Φλώρινας». Η ομάδα άμεσης επέμβασης , κατάλληλα εξοπλισμένη, υποχρέωσε το ζώο να απομακρυνθεί από τον οικισμό και να επιστρέψει στα ορεινά οικοσυστήματα. Κτηνοτρόφοι, αγρότες κα κάτοικοι της ορεινής υπαίθρου από την εμπειρία τους λένε ότι έχει αυξηθεί ο πληθυσμός της αρκούδας χωρίς όμως να έχουν κάποια στοιχεία. Ο κ. Μερτζάνης που ασχολείται με τους πληθυσμούς της αρκούδας στην Ελλάδα συμφωνεί στην αύξηση του πληθυσμού κι αναφέρει ότι σήμερα «διαθέτουμε 750 άτομα» ενώ ως ενθαρρυντικό στοιχείο που δείχνει την ανάκαμψη του πληθυσμού της αναφέρει την εμφάνιση της σε περιοχές εκτός της Δυτικής Μακεδονίας, όπως στον Όλυμπο, τον Κίσσαβο, τα Άγραφα και τα βουνά της Θεσπρωτίας.

Τι να κάνετε εάν βρεθείτε κοντά σε αρκούδα

Παράλληλα συνέστησε ψυχραιμία ως προς τις αντιδράσεις. Υπενθύμισε ότι υπάρχει η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης στη οποία συμμετέχουν, το Δασαρχείο, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυνηγετικοί σύλλογοι ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενώ ζήτησε από τους κατοίκους «να μην πλησιάζουν το ζώο ειδικά εάν διαπιστώσουν ότι μαζί του έχει μικρά γιατί η συμπεριφορά του μπορεί να γίνει απρόβλεπτη». Εξήγησε ότι «στο κώδικα του ζώου είναι καταγεγραμμένο να αποφεύγει τον άνθρωπο γιατί τον θεωρεί ισχυρότερο, παρ’ όλα αυτά μπορεί να υπάρξουν και εξαιρέσεις, από τις συνθήκες που επικρατούν στο πεδίο κάθε φορά».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι «οι άνθρωποι δεν πρέπει να παρασύρονται από την τυχόν ‘’φιλική’’ συμπεριφορά του ζώου και δεν πρέπει να λησμονούν ότι η αρκούδα δεν μπορεί να έχει την συμπεριφορά ενός κατοικίδιου». Στο θέμα της στείρωσης που ετέθη από τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς ο κ. Μερτζάνης ήταν αρνητικός και τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η πρόταση έχει ακουστεί και στο παρελθόν σε συζητήσεις που κάνουμε και έχει απορριφθεί». Υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή οδηγία 9243 που η Ελλάδα ενσωμάτωσε στην νομοθεσία της θέτει την Αρκούδα και τον λύκο σε ειδικό καθεστώς προστασίας.

Γιατί κατεβαίνουν στην ύπαιθρο;

Σχολιάζοντας το θέμα της πλούσιας αναπαραγωγής των ζώων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ο κ. Μερταζάνης το απέδωσε στην «υπερπροσφορά τροφής» που η αρκούδα βρίσκει χωρίς μεγάλη προσπάθεια στην ορεινή ύπαιθρο αλλά και στους καλλιεργήσιμους κάμπους με τα καλαμπόκια. Συνέστησε στους ανθρώπους τη αυτοδιοίκησης «να καθαρίζουν όλες τις χωματερές όπου οι άνθρωποι των ορεινών περιοχών συνηθίζουν να ρίχνουν υπολείμματα τροφών» καθότι τα σημεία αυτά λειτουργούν ελκυστικά στην προσέλκυση της αρκούδας.

Ο υπεύθυνος του Αρκτούρου Αλέξανδρος Καραμανλίδης μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ χαρακτήρισε «ως αναμενόμενο για την εποχή» το φαινόμενο αρκούδες να κατεβαίνουν σε οικισμούς όπου γνωρίζουν ότι θα βρουν μεγάλη ποικιλία τροφής όπως κεράσια και κορόμηλα που αφθονούν σε όλη την ύπαιθρο της Δυτικής Μακεδονίας. Χαρακτήρισε το φαινόμενο «παροδικό» καθώς τα άγρια ζώα στην συνέχεια θα ανέβουν πιο ψηλά όπου είναι και ο βιότοπός τους. Ο κ. Καραμανλίδης εξήγησε ότι «σε όλο το κόσμο τα άγρια ζώα όλο και περισσότερο πλησιάζουν τις περιοχές όπου ζει ο άνθρωπος» και τόνισε ότι «δεν πρόκειται απλά για ένα ελληνικό φαινόμενο». Υπενθύμισε την ύπαρξη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης που δημιουργήθηκε με ΚΥΑ το 2014 για τις διαχείριση τέτοιων θεμάτων και σε ότι αφορά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές της Καστοριάς σημείωσε πως ο Αρκτούρος , για λόγους που σχετίζονται με την χρηματοδότησή του, «δεν μπορεί να βρίσκεται για διαχείριση περιστατικών πέραν της γεωγραφικής περιοχής της Φλώρινας».

Πηγη: ethnos.gr - Photo by Becca on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Ιουνίου 2024 12:45

Σχετικά Άρθρα

  • Σουηδία: Πάνω από 150 αρκούδες σκοτώθηκαν μέσα σε δύο ημέρες - Για καθαρή σφαγή μιλούν οι οικολόγοι
    Σουηδία: Πάνω από 150 αρκούδες σκοτώθηκαν μέσα σε δύο ημέρες - Για καθαρή σφαγή μιλούν οι οικολόγοι

    Μέσα σε μόλις δύο ημέρες σκοτώθηκαν πάνω από 150 καφέ αρκούδες στη Σουηδία στην ετήσια περίοδο κυνηγιού

    Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης της Σουηδίας να παραχωρήσει 486 άδειες τουλάχιστον για κυνήγι αρκούδων στην φετινή κυνηγετική περίοδο, αριθμό που ισοδυναμεί με το 20% περίπου του εναπομείναντος πληθυσμού καφέ αρκούδων.

    Ήδη στις πρώτες ημέρες της περιόδου έχουν σκοτωθεί πάνω από 150 καφέ αρκούδες με την διαμάχη να εντείνεται και τους οικολόγους να κάνουν λόγο για «καθαρή σφαγή» -και όχι άδικα.

    Η φετινή θανάτωση αρκούδων έρχεται μετά από το περυσινό ρεκόρ, των 722 σκοτωμένων αρκούδων. Έως το απόγευμα της Πέμπτης, δεύτερη ημέρα κυνηγιού, είχαν ήδη σκοτωθεί 152 αρκούδες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Σουηδίας.

    Κυνηγούν με αστυνομική συνοδεία

    Οι κατά τα άλλα «πολιτισμένοι» Σουηδοί, που προβάλλονται παγκοσμίως ως οι πλέον «άνετοι» και ελεύθεροι πολίτες με εκσυγχρονισμένα μέσα και τρόπο ζωής και προσπαθούν να περάσουν το μοντέρνο lifestyle τους ως το ιδανικό, και πράγματι σε αρκετούς τομείς είναι ζηλευτοί, δεν μπορούν να ξεπεράσουν παλιακές και αναχρονιστικές συνήθειες και «έθιμα» του τόπου τους, φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να κυνηγούν συνοδευόμενοι από αστυνομικές δυνάμεις, υπό τον φόβο διαδηλώσεων!

    Ο Μάγκνους Ορεμπραντ, πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης κρεατοφάγων, μίας ομάδας υπέρ της άγριας ζωής είπε: «Οι σύγχρονες κυνηγετικές μέθοδοι το κάνουν εξαιρετικά εύκολο να σκοτώσεις μία αρκούδα – θα μπορούσε κανείς να την παρομοιάσει με καθαρή σφαγή».

    Αστυνομικοί πραγματοποιούν περιπολίες στα δάση πεζοί και με drones για να διασφαλίσουν την «ειρηνική πρόοδο του κυνηγιού» εν μέσω ανησυχιών ότι οι αυξημένες άδειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαμαρτυρίες.

    «Θεωρήσαμε απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στους κυνηγούς που κάνουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια του φετινού κυνηγιού αρκούδας», δήλωσε ο Joacim Lundqvist, αστυνομικός και συντονιστής άγριας ζωής για τη βόρεια Σουηδία. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε αύξηση των διαδηλωτών στο κυνήγι λύγκα και λύκων που σημειώθηκαν νωρίτερα φέτος».

    Ο Magnus Jensen, σύμβουλος στη Σουηδική Κυνηγετική Ένωση στο Φάλουν, είπε: «Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια αίσθηση απειλής από τους διαδηλωτές. Φέτος, δεν υπάρχει η ίδια αίσθηση φόβου».

    Οι αρκούδες θα γίνουν είδος προς εξαφάνιση

    Πριν από έναν αιώνα οι αρκούδες κυνηγήθηκαν σχεδόν μέχρι την εξαφάνιση στη Σουηδία, όμως τα νούμερα επανήλθαν στο ανώτατο όριο των 3.300 το 2008. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι σφαγές έχουν μειώσει τον πληθυσμό των αρκούδων κατά 40% σε 2.400 περίπου. Εάν συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό, το κυνήγι της επόμενης χρονιάς θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό στο ελάχιστο των 1.400 αρκούδων, που θεωρούνται απαραίτητες για την διατήρηση ενός βιώσιμου πληθυσμού από την κυβέρνηση της Σουηδίας.

    Τα τελευταία δύο χρόνια η Σουηδία έχει θανατώσει εκατοντάδες λύκους, λύγκες και αρκούδες, με τα κυνήγια της περυσινής χρονιάς να σπάνε τα σύγχρονα ρεκόρ για τον αριθμό των ζώων που σκοτώθηκαν. Το 2003 η χώρα πραγματοποίησε το μεγαλύτερο κυνήγι λύκων στη σύγχρονη εποχή, με στόχο την εξόντωση 75, από έναν ήδη απειλούμενο πληθυσμό μόλις 460 λύκων.

    Οι οικολόγοι ανησυχούν ότι αν συνεχίσουν, τα κυνήγια μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι νορβηγικές περιβαλλοντικές ομάδες απηύθυναν έκκληση στις σουηδικές αρχές σε ορισμένες παραμεθόριες περιοχές να απορρίψουν τις άδειες για τη θανάτωση των αρκούδων, με το επιχείρημα ότι απειλούσαν τον πληθυσμό της καφέ αρκούδας και στις δύο χώρες. Η έφεσή τους απορρίφθηκε.

    Ο Τζόνας Κίντμπεργκ από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών και επικεφαλής του Scandinavian Bear Project δήλωσε: «Εάν θέλουμε ο πληθυσμός να παραμείνει σταθερός στα 2.400 ζώα, μπορούν να σκοτώνονται μόνο περίπου 250 αρκούδες ετησίως»

    Μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Σουηδών το κυνήγι

    Οι καφέ αρκούδες είναι ένα «αυστηρά προστατευόμενο είδος» στην Ευρώπη και οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι οι υψηλές ποσοστώσεις κυνηγιού θα μπορούσαν να παραβιάσουν την οδηγία της ΕΕ για τους οικοτόπους, η οποία απαγορεύει το «σκόπιμο κυνήγι ή τη θανάτωση αυστηρά προστατευόμενων ειδών». Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, αυτή η απαγόρευση μπορεί να αρθεί μόνο ως «έσχατη λύση» για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, των καλλιεργειών ή της φυσικής χλωρίδας και πανίδας.

    Ο Magnus Rydholm, διευθυντής επικοινωνίας της Σουηδικής Ένωσης για το Κυνήγι και τη Διαχείριση Άγριας Ζωής, είπε ότι η καφέ αρκούδα δεν είναι συνήθως επικίνδυνη για τους ανθρώπους. «Ενδιαφέρεται κυρίως για τα βατόμουρα. Φυσικά, αν προκληθεί μπορεί να γίνει επικίνδυνη».

    Ο Rydholm είπε ότι το κυνήγι ήταν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σουηδίας: «Θα έλεγα ότι η βόρεια Σουηδία δεν θα είχε γίνει ποτέ κατοικήσιμη αν δεν ήταν το κυνήγι με σκυλιά που τρέχουν ελεύθερα. Είναι πολιτιστική κληρονομιά και δικαίωμα που πρέπει να προστατεύσουμε».

    Εκτός από τον μεγάλο αριθμό αδειών, η Σουηδία έχει χαλαρώσει τους κανονισμούς κυνηγιού της για να επιτρέψει τη χρήση δολώματος, καμερών και σκύλων για τη θανάτωση των αρκούδων – πρακτικές που προηγουμένως ήταν παράνομες.

    Χιλιάδες αιτήσεις για άδεια κυνηγιού

    Φέτος, οι τοπικές διοικήσεις στη Σουηδία έχουν δει 1.455 αιτήσεις για τη χρήση δολώματος στο κυνήγι – μια αύξηση 50%. Βαρέλια με φαγητό προσελκύουν τις αρκούδες και οι κάμερες στέλνουν ειδοποιήσεις όταν εμφανίζεται μια αρκούδα. Οι κυνηγοί μπορούν στη συνέχεια να βάλουν τα σκυλιά τους στα ζώα, τα οποία στη συνέχεια πυροβολούνται. Οι κυνηγοί υποστηρίζουν ότι οι μέθοδοι προκαλούν -άκουσον άκουσον- λιγότερο άγχος στην αρκούδα.

    Οι λύκοι και οι αρκούδες ήταν ένα πραγματικό «success story» ως προς την διατήρησή τους στην ΕΕ, με τους αριθμούς να ανακάμπτουν από το χείλος της εξαφάνισης χάρη στην αυστηρή προστασία και τις απαγορεύσεις κυνηγιού. Αλλά τώρα η Σουηδία είναι μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών που έχουν εντείνει το κυνήγι μεγάλων σαρκοφάγων.

    Φέτος, η Ρουμανία ανακοίνωσε μια σφαγή σχεδόν 500 καφέ αρκούδων, παρά το καθεστώς προστασίας τους. Η Γερμανία βρίσκεται στη διαδικασία χαλάρωσης των κανόνων της για το κυνήγι λύκων και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμμετείχε σε μια ευρύτερη προσπάθεια για χαλάρωση της προστασίας για τους λύκους σε ολόκληρη την ΕΕ.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Ιαπωνία: Ανησυχία για τις επιθέσεις από αρκούδες - 6 νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες σε λιγότερο από ένα χρόνο
    Ιαπωνία: Ανησυχία για τις επιθέσεις από αρκούδες - 6 νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες σε λιγότερο από ένα χρόνο

    Τα ζώα αγωνίζονται να βρουν τροφή στο φυσικό τους περιβάλλον κι όταν δεν μπορούν κατεβαίνουν προς κατοικημένες περιοχές

    Δραματικές διαστάσεις έχουν λάβει οι επιθέσεις αρκούδων στην Ιαπωνία με πολλούς ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί σοβαρά και άλλους να έχουν σκοτωθεί.

    Από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 έχουν τραυματιστεί με τις Αρχές να προειδοποιούν ότι οι επιθέσεις θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

    Τα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη καθώς τον χειμώνα μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επιβιώσουν.

    Για να «πέσουν» όμως σε χειμερία νάρκη πρέπει πρώτα να προετοιμαστούν, δηλαδή, να τραφούν καλά, αλλά και να ετοιμάσουν τις φωλιές τους. Ορισμένες φορές, συγκεντρώνουν τροφή ακριβώς δίπλα από εκεί που κοιμούνται, ξυπνάνε για λίγο, τρώνε και ξανακοιμούνται.

    Ειδικοί στην Ιαπωνία έχουν προειδοποιήσει τα τελευταία χρόνια ότι οι επιθέσεις από αρκούδες αυξάνονται ραγδαία καθώς τα ζώα αγωνίζονται να βρουν τροφή στο φυσικό τους περιβάλλον.

    Οι περισσότερες από τις επιθέσεις σημειώθηκαν στο βόρειο τμήμα του Χονσού, του μεγαλύτερου νησιού της Ιαπωνίας, δήλωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

    Οι ειδικοί αποδίδουν τον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών στην έλλειψη των βασικών διατροφικών προϊόντων γεγονός που αναγκάζει περισσότερα ζώα να βγουν σε κατοικημένες περιοχές σε αναζήτηση τροφής πριν πέσουν σε χειμερία νάρκη στις αρχές Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Kyodo», σε 15 από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας οι Αρχές ανέφεραν ότι σημειώσαν επιθέσεις επί έξι μήνες έως τον Σεπτέμβριο.

    Οι αρχές δήλωσαν ότι περισσότερες από τις μισές επιθέσεις που αναφέρθηκαν φέτος έγιναν μέσα ή κοντά σε σπίτια ανθρώπων, προσθέτοντας ότι το ένα πέμπτο των θυμάτων λάμβανε προληπτικά μέτρα, όπως να κουβαλάει κουδούνια σχεδιασμένα να τρομάζουν τα ζώα, όταν στοχοποιήθηκαν.

    Ένας 66χρονος τραυματίστηκε σοβαρά όταν του επιτέθηκε μια αρκούδα που ήταν κρυμμένη στο γκαράζ του.

    «Ήταν απέναντί μου και τα βλέμματά μας συναντήθηκαν», είπε ο άνδρας στην εφημερίδα «Yomiuri Shimbun», γράφει η εφημερίδα Guardian και προσθέτει:

    «Δεν πίστευα ότι είχα την ευκαιρία να της ξεφύγω...άρχισα αμέσως να τρέχω».

    Η αρκούδα έριξε τον άνδρα στον έδαφος.

    «Μούγκριζε φρικτά και με δάγκωσε στο κεφάλι», πρόσθεσε. «Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα».

    Οι συμβουλές σε περίπτωση συνάντησης με αρκούδα και η αύξηση του πληθυσμού τους

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας του «ανατέλλοντος ηλίου» περιέγραψε την αύξηση των επιθέσεων ως «εξαιρετικά επικίνδυνη», ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Σιντάρο Ίτο, προέτρεψε τους ανθρώπους να απορρίπτουν σωστά τα οικιακά απορρίμματα τροφίμων, τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν τα ζώα, και να φροντίσουν να κρατούν τις πόρτες κλειστές.

    Οι αγρότες έχουν λάβει συμβουλές να μην αφήνουν πεσμένα φρούτα στο έδαφος.

    Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Ιαπωνίας, NHK, μετέδωσε πρόσφατα ένα πρόγραμμα με συμβουλές για το τι πρέπει να κάνει κανείς σε περίπτωση που συναντήσει μια αρκούδα.

    Τα κυριότερα από αυτά είναι να έχει μαζί ένα απωθητικό σπρέι και σε καμία περίπτωση μην έρθει σε επαφή με τα μάτια.

    Τα καταστήματα αναφέρουν μια απότομη αύξηση στις πωλήσεις ειδών που έχουν σχεδιαστεί για να τρομάζουν τα ζώα, όπως κουδούνια, σφυρίχτρες και φορητά ραδιόφωνα.

    Μια πρόσφατη δε εκτίμηση που δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο «Yomiuri» ανέφερε τον αριθμό των μαύρων αρκούδων σε 44.000 – σε σύγκριση με 15.000 που υπολογίζεται από το κέντρο βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος το 2012.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Κίνα: Οι περιέργες αρκούδες που έχουν γίνει viral - O ζωολογικός κήπος διαψεύδει πως είναι... άνθρωποι με στολή
    σε Viral
    Κίνα: Οι περιέργες αρκούδες που έχουν γίνει viral - O ζωολογικός κήπος διαψεύδει πως είναι... άνθρωποι με στολή

    Τι είναι η αρκούδα Μαλαισίας που έχει προκαλέσει πάταγο στα social media - Η διάψευση του ζωολογικού κήπου και οι περιπτώσεις που οι Κινέζοι χρησιμοποίησαν ψεύτικα ζώα

    Viral έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες σε όλα τα social media μια αρκούδα που η όψη της διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από ό,τι έχει κανείς στο μυαλό του όταν ακούει κάτι για αυτό το ζώο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη αρκούδα που βρίσκεται σε ζωολογικό κήπο στην Κίνα και έχει το όνομα «Άντζελα». Πολλοί λένε ότι μοιάζει με έναν μεγάλο σκύλο και άλλοι ισχυρίζονται πως μοιάζει με έναν άνθρωπο που φορά στολή αρκούδας. Ο τελευταίος ισχυρισμός ξεκίνησε αφότου δημοσιεύθηκε ένα βίντεο που δείχνει την αρκούδα να χαιρετά τον κόσμο που την παρακολουθεί.

    Σε ένα κλιπ 15 δευτερολέπτων από τον ζωολικό κήπο της Χουανγκζού που αναρτήθηκε στις 27 Ιουλίου η λεπτή αρκούδα Μαλαισίας φαίνεται να στέκεται στα πίσω πόδια της και να παρακολουθεί ένα μικρό πλήθος, ενώ μερικές φορές σηκώνει τα πόδια της σαν να χαιρετά τους επισκέπτες.

    «Είναι μια καλοκαιρινή ασκούμενη;» έγραψε κάποιος στα σχόλια του βίντεο. Άλλος επισήμανε το κρεμασμένο δέρμα γύρω από τους γοφούς της αρκούδας που μοιάζει με κακοφτιαγμένο κοστούμι και ένα άλλο να λέει ότι η «αντικαταστάτρια» πρέπει να υποφέρει μέσα στο βαρύ κοστούμι. Το βίντεο είχε περισσότερες από 30 εκατομμύρια προβολές μέσα σε λίγες ημέρες.

    Μάλιστα οι φήμες έφτασαν σε τέτοιο επίπεδο που ο ζωολογικός κήπος στην ανατολική Κίνα, εξέδωσε ανακοίνωση για να διευκρινίσει ότι στην πραγματικότητα δεν είναι άνθρωπος. «Κάποιοι πίστεψαν ότι έμοιαζε με άνθρωπο όταν σηκώθηκε. Προφανώς, εσείς δεν ξέρετε τίποτα», έγραψε ο ζωολογικός κήπος στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή, χρησιμοποιώντας την προοπτική πρώτου προσώπου της 4χρονης αρκούδας.

    Η «Άντζελα» εξήγησε ότι όλες οι αρκούδες δεν είναι γίγαντες που σπάνε αυτοκίνητα και ότι οι ηλιακές αρκούδες είναι »μικροσκοπικές, οι μικρότερες αρκούδες στον κόσμο». Η ανάρτηση ανέφερε επίσης ότι η Άντζελα «βγαίνει» με μια αρσενική αρκούδα ονόματι Νταλού, αλλά «θέλει να πάρει αργά το πράγμα».

    Το παμφάγο ζώο που σκαρφαλώνει στα δέντρα φτάνει το 1,5 μέτρο (59 ίντσες) ενώ στέκεται στα πίσω πόδια του και είναι λιγότερο από το μισό μέγεθος των αρκούδων γκρίζλι στη Βόρεια Αμερική. Πρόκειται για ένα απειλούμενο είδος που ενδημεί στα τροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας. Παίρνει το όνομά του από το κυκλικό μπάλωμα στο στήθος του, το οποίο έχει κρεμ ή πορτοκαλί χρώμα.

    Ο ζωολογικός κήπος, σε επόμενη ανάρτηση, κάλεσε τους επισκέπτες να μην ταΐζουν τις αρκούδες. Όσο για το τσαλακωμένο δέρμα γύρω από τον πισινό της Άντζελα, λένε πως είναι ένα φυσιολογικό χαρακτηριστικό της ανατομίας της και μπορεί να είναι σημαντικό για την επιβίωση στην άγρια φύση. Οι παχιές πτυχές βοηθούν στην προστασία της αρκούδας από τα αρπακτικά, καθώς η χαλαρότητα της επιτρέπει να ξεφεύγει και να αντιστέκεται όταν δαγκώνεται.

    Οι ηλιακές αρκούδες, ο αριθμός των οποίων μειώνεται στη φύση, κυνηγιούνται για τη γούνα και το κρέας τους ή κακοποιούνται με άλλο τρόπο.

    Πάντως, για την... ιστορία, υπήρξαν σπάνιες περιπτώσεις κινεζικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποίησαν αντικαταστάτες ή ψεύτικα ζώα. Το 2019, ένα ιδιωτικό πάρκο σαφάρι στην ανατολική επαρχία Jiangsu προκάλεσε αντιδράσεις αφού φέρεται να προσέλαβε έναν ηθοποιό για να υποδυθεί έναν γορίλα. Αργότερα εξήγησε ότι επρόκειτο για μια πρωταπριλιάτικη φάρσα. Άλλοι κινεζικοί ζωολογικοί κήποι έχουν κατηγορηθεί ότι προσπάθησαν να περάσουν σκύλους ως λύκους και ότι διατηρούσαν γαϊδούρια στο τμήμα ζέβρας.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Αρκούδες: Κάθε χρόνο εντοπίζονται 1-2 αυτοσχέδιες και επικίνδυνες παγίδες
    Αρκούδες: Κάθε χρόνο εντοπίζονται 1-2 αυτοσχέδιες και επικίνδυνες παγίδες

    Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το πρόβλημα τοποθέτησης αυτοσχέδιων παγίδων για άγρια ζώα σε διάφορες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να πιάνονται σε αυτές προστατευόμενα είδη ακόμα και αρκούδες.

    Μάλιστα εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ» αναφέρουν στο ethnos.gr ότι κάθε χρόνο εντοπίζονται μία με δύο αυτοσχέδιες παγίδες, σε πολλές από τις οποίες τοποθετείται συρμάτινη θηλιά. Οι τελευταίες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στις αρκούδες και σε άλλα άγρια ζώα, αφού είναι πολύ πιθανό ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους.

    Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 1,5 ετών αρκούδας που εντοπίστηκε το μεσημέρι της προηγούμενης Κυριακής εγκλωβισμένη σε παγίδα με συρμάτινη θηλιά, στην περιοχή των Πρεσπών. Ευτυχώς, στο ζώο δε δημιουργήθηκε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και μετά τον απεγκλωβισμό του αφέθηκε στο φυσικό του περιβάλλον, αφού βρίσκεται σε ηλικία που μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη μητέρα του.

    «Δυστυχώς, το φαινόμενο τοποθέτησης αυτοσχέδιων παράνομων παγίδων είναι αρκετά συχνό. Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο εντοπίζουμε μία με δύο παράνομες παγίδες στην ελληνική ύπαιθρο, με το φαινόμενο να είναι περισσότερο έντονο στην περιοχή των Πρεσπών αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας. Κάποιοι τοποθετούν αυτές τις παγίδες είτε στο πλαίσιο του κυνηγιού είτε για να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους από τα άγρια ζώα. Αυτό, όμως, είναι εντελώς παράνομο και μπορεί να κινδυνεύσουν και άνθρωποι. Υπάρχουν πιο ενδεδειγμένοι τρόποι κυνηγιού. Επίσης, αν θέλεις να προστατεύσεις το χωράφι σου, υπάρχουν και οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις, οι οποίες αποτελούν τον επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο. Με αυτές δεν κινδυνεύουν ζώα ή άνθρωποι και αν τις ακουμπήσουν τα ζώα, θα τρομάξουν και δε θα περάσουν ξανά από την περιοχή», τονίζει στο ethnos.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας της «Καλλιστώ», Γιώργος Θεοδωρίδης.

    «Έχουν γίνει από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις πολλές εκστρατείες ενημέρωσης τοπικών κοινωνιών για το γεγονός ότι άνθρωποι και άγρια ζώα μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων το έχει καταλάβει. Δυστυχώς, υπάρχει μία μικρή μειοψηφία, η οποία συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα, τοποθετώντας παγίδες. Αυτές μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο του ζώου, αφού μπορεί να τους κοπεί το πόδι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν», σημειώνει από την πλευρά του ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης «Αρκτούρος», Πάνος Σρεφάνου.

    Ελλιπείς έλεγχοι και ατιμωρησία

    Για ελλιπείς ελέγχους από την πλευρά των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας αλλά και για ατιμωρησία των παραβατών κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, υπάρχει τεράστια υποστελέχωση στους αρμόδιους εποπτικούς φορείς, ενώ ο… νόμος της σιωπής στις τοπικές κοινωνίες έχει ως αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται οι παραβάτες.

    «Στις δασικές υπηρεσίες, στις ομάδες διαφύλαξης των εθνικών πάρκων και στην αστυνομία υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση, με αποτέλεσμα να μην είναι επαρκείς οι έλεγχοι και οι περιπολίες. Εκτός, όμως, από την πρόληψη, πρέπει να υπάρχει και καταστολή και να επιβάλλονται τιμωρίες. Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν οι παραβάτες. Στις τοπικές κοινωνίες υπάρχει ο άγραφος νόμος της σιωπής και πολλοί, ακόμα και να γνωρίζουν τον παραβάτη, δεν τον μαρτυρούν», λέει ο κ. Θεοδωρίδης.

    Αγρότης ειδοποίησε για το αρκουδάκι

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το 1,5 ετών αρκουδάκι που πιάστηκε σε παγίδα στις Πρέσπες, εντόπισε αγρότης και ειδοποίησε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    «Εικάζουμε ότι το αρκουδάκι πιάστηκε στην παγίδα με τη συρμάτινη θηλιά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Η επιχείρηση απελευθέρωσής του έγινε το μεσημέρι της Κυριακής από την ‘’Καλλιστώ’’ και τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Φλώρινας και περιβαλλοντική ΜΚΟ της περιοχής των Πρεσπών. Το αρκουδάκι εντόπισε αγρότης και μας ειδοποίησε. Η μεικτή ομάδα μας το πλησίασε και το νάρκωσε. Κτηνίατρος το εξέτασε και διαπίστωσε ότι το αρκουδάκι δεν είχε κάποια σοβαρή πληγή. Με αντίδοτο το ξυπνήσαμε και το αφήσαμε ελεύθερο στο φυσικό του περιβάλλον, αφού ήταν μια χαρά», τονίζει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της «Καλλιστώ».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Νυμφαίο: Οι αρκούδες ξύπνησαν από την χειμερία νάρκη - Το βίντεο του Αρκτούρου
    Νυμφαίο: Οι αρκούδες ξύπνησαν από την χειμερία νάρκη - Το βίντεο του Αρκτούρου

    Οι νεαρότερες αρκούδες ήταν εκείνες που ξύπνησαν πρώτες.

    Οι αρκούδες στο Νυμφαίο Φλώρινας ξύπνησαν από τη χειμερία νάρκη και κυκλοφορούν κανονικά, σηματοδοτώντας τέλος του χειμώνα και την έλευση της άνοιξης, σύμφωνα με τον «Αρκτούρο».

    Οι νεαρότερες αρκούδες, μάλιστα, ήταν εκείνες που ξύπνησαν πρώτες. Ο Αρκτούρος μοιράστηκε ένα βίντεο στα social media, όπου βλέπουμε δύο καφετί αρκούδες να κάνουν τις βόλτες τους στο δάσος και να ψάχνουν για τροφή.

    Χάρη στις ζεστές ημέρες, τα χιόνια έχουν λιώσει πλέον στο Νυμφαίο. Από αύριο, Σάββατο, το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας στο Νυμφαίο θα υποδέχεται και πάλι επισκέπτες.

    «Εδώ και λίγες ημέρες οι αρκούδες κυκλοφορούν πλέον κανονικά κι έτσι το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας στο Νυμφαίο από το Σάββατο 11 Μαρτίου θα υποδέχεται και πάλι τους επισκέπτες. Οι ζεστές ημέρες έχουν λιώσει πλέον τα χιόνια και οδήγησαν ακόμα και τις μεγαλύτερες σε ηλικία αρκούδες, όπως η Κατερίνα, η Σάσα, η Αλεξάνδρα και ο Γιωργάκης, έξω από τις φωλιές τους. Οι νεαρότερες ήταν αυτές που ξύπνησαν πρώτες, ενώ μάλιστα φέτος λόγω του ζεστού χειμώνα τις είδαμε να κυκλοφορούν έξω στις ζεστές ημέρες του Φεβρουαρίου. Στο βίντεο ο Ντιουκ και η Μίρα αναζητούν κάποιον... μεζέ», αναφέρει χαρακτηριστικά στο βίντεο.

    Δείτε το βίντεο:

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Αρκτούρος: Ο καλός καιρός δεν απέτρεψε τις αρκούδες να βυθιστούν σε χειμέριο λήθαργο
    Αρκτούρος: Ο καλός καιρός δεν απέτρεψε τις αρκούδες να βυθιστούν σε χειμέριο λήθαργο

    Μπορεί τα «κρεβάτια» τους να μην έχουν καλυφθεί ακόμη από χιόνι αλλά οι αρκούδες του καταφυγίου του Αρκτούρου, στο Νυμφαίο, έχουν ήδη αρχίσει να αποσύρονται για τον καθιερωμένο τους χειμέριο λήθαργο.

    Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Αρκτούρου, Πάνο Στεφάνου, μπορεί φέτος να μην είναι σαν τις άλλες χρονιές αφού ακόμη δεν έχει χιονίσει, όμως οι 21 αρκούδες ακολουθούν το κάλεσμα της φύσης τους. «Όλες μπήκαν στη διαδικασία του χειμέριου λήθαργου. Παραδοσιακά, οι δύο αδελφές που είχαν έρθει από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης, η Σάσα και η Αλεξάνδρα, είναι από τις πρώτες που αποσύρονται τελείως στη φωλιά, ενώ οι υπόλοιπες έχουν περιορισμένη κινητικότητα και περνούν λίγο χρόνο έξω και τον περισσότερο στις φωλιές τους», λέει ο κ. Στεφάνου.

    Όλες οι αρκούδες πάντως, τους προηγούμενους μήνες και στο πλαίσιο της φυσικής διαδικασίας και προετοιμασίας για τον χειμέριο ύπνο, έφαγαν πολύ και κυρίως καρπούς οξιάς των δέντρων εντός του καταφυγίου που φέτος είχαν ιδιαίτερα αυξημένη παραγωγή.

    «Μόλις πέσει χιόνι και καλυφθούν τα πάντα στην περιοχή, θα αποσυρθούν εντελώς στις φωλιές τους», εξηγεί ο κ. Στεφάνου. Το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας έκλεισε στις 9 Ιανουαρίου και θα ανοίξει και πάλι για τους επισκέπτες τον Μάρτιο.

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Θηριωδία στη Φλώρινα: 5 σκοτωμένες αρκούδες από άνθρωπο το 2022 στην ίδια περιοχή - Τι λέει στο ethnos.gr o διευθυντής του «Αρκτούρου»
    Θηριωδία στη Φλώρινα: 5 σκοτωμένες αρκούδες από άνθρωπο το 2022 στην ίδια περιοχή - Τι λέει στο ethnos.gr o διευθυντής του «Αρκτούρου»

    Μέσα σε μία σχετικά μικρή έκταση στον νομό Φλώρινας, μεταξύ των χωριών Σκλήθρο, Λιμνοχώρι, Αγραπιδιά και Αετός, που μπορεί να γυρίσει κανείς μέσα σε μόλις δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο, βρέθηκαν από την αρχή του χρόνου τέσσερις καφέ αρκούδες σκοτωμένες από άνθρωπο και μία ακόμη σε προχωρημένη σήψη, για την οποία υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι έχασε τη ζωή της από ανθρώπινη ενέργεια.

    Μάλιστα, οι τρεις βρέθηκαν δολοφονημένες τους τελευταίους δύο μήνες, στις 21 Ιουνίου, στις 11 Αυγούστου και στις 12 Αυγούστου, ενώ και οι πέντε εντοπίστηκαν σχετικά κοντά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σε ρεματιές και όχι στο βουνό. Μία από τις νεκρές αρκούδες θήλαζε ακόμα τα μωρά της.

    Οι τρεις κοντινές χρονικά περιπτώσεις δολοφονίας αρκούδων προκάλεσαν την παρέμβαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά καθώς και της Εισαγγελίας. Οι έρευνες για τα περιστατικά από την πλευρά της αστυνομίας και των υπηρεσιών του υπουργείου βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του ενόχου ή των ενόχων, με αρκετές πιθανότητες να συγκεντρώνει το σενάριο να πρόκειται για κάτοικο ή κατοίκους της περιοχής, με δεδομένο ότι οι καφέ αρκούδες εντοπίστηκαν νεκρές σε κοντινά σημεία.

    Μιλώντας στο ethnos.gr ο διευθυντής του «Αρκτούρου», Αλέξανδρος Καραμανλίδης, σημειώνει ότι ποτέ στο παρελθόν δεν βρέθηκαν τόσες πολλές νεκρές αρκούδες μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και μέσα σε τόσο μικρή έκταση.

    «Και οι τρεις αρκούδες, που εντοπίστηκαν νεκρές μέσα σε διάστημα περίπου 1,5 μήνα μέσα στο καλοκαίρι, έχασαν τη ζωή τους από ανθρώπινο χέρι. Στις δύο βρέθηκαν σκάγια. Η τρίτη εντοπίστηκε σε αποσύνθεση, όμως, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν νεκρές στην ίδια περιοχή άλλες δύο αρκούδες, η μία θανατωμένη από ανθρώπινη εγκληματική ενέργεια και η δεύτερη σε αποσύνθεση, όμως και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν ενδείξεις για ανθρώπινη πράξη. Ποτέ στο παρελθόν δε βρέθηκαν τόσες πολλές αρκούδες νεκρές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και σε μικρή έκταση. Δυστυχώς, δεν είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο να σκοτώνονται αρκούδες ή άλλα άγρια ζώα από ανθρώπους», λέει στο ethnos.gr ο κ. Καραμανλίδης.

    Αρμονική συμβίωση με τις αρκούδες

    Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής συμβιώνει εδώ και πολλά χρόνια αρμονικά με τις αρκούδες, ωστόσο, υπάρχουν και μεμονωμένες εξαιρέσεις.

    «Είναι γεγονός ότι κάποιοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι αρκούδες τους δημιουργούν προβλήματα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και στο ζωικό τους κεφάλαιο. Προκαλούν ζημιές σε καλαμπόκια και σιτηρά και κτηνοτρόφοι έχουν χάσει αιγοπρόβατα και αγελάδες. Είναι ευθύνη της Πολιτείας να τους βοηθήσει, η οποία μεριμνά εν μέρει με την απόδοση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σε επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους. Όμως, το σύστημα των αποζημιώσεων έχει κενά και είναι πεπαλαιωμένο. Υπάρχουν και άλλοι πιο αποτελεσματικοί τρόποι να βοηθηθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Πολιτεία, οι οποίοι εφαρμόζονται με επιτυχία στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, στους κτηνοτρόφους μπορούν να δοθούν ποινικοί σκύλοι, οι οποίοι διώχνουν τις αρκούδες, για καλύτερη προστασία των κοπαδιών.

    Πάντως, εδώ και χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής συμβιώνει αρμονικά με τις αρκούδες, ωστόσο, πάντοτε υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις», αναφέρει ο διευθυντής του «Αρκτούρου».Προκειμένου να μη σημειωθούν στο μέλλον αντίστοιχα περιστατικά θανάτωσης αρκούδων και να προστατεύεται αποτελεσματικότερα το είδος, ο κ. Καραμανλίδης σημειώνει ότι πρέπει να εγκριθεί και να θεσμοθετηθεί από την Πολιτεία το σχέδιο δράσης που κατέθεσαν στο αρμόδιο υπουργείο από κοινού «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ». Αυτό περιλαμβάνει δέσμη περισσότερων από τριάντα μέτρων, μεταξύ των οποίων η συγκρότηση ομάδας ειδικών, οι οποίοι θα ενημερώνουν τους κατοίκους αγροτικούς περιοχών, πώς να συμβιώνουν σωστά με τις αρκούδες, αλλά και πώς να διαχειριστούν σωστά περιστατικό συνάντησης με κάποιο ζώο.

    «Η έγκριση και θεσμοθέτηση του σχεδίου δράσης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός, διότι στη συνέχεια θα μπορεί να βρεθεί χρηματοδότηση είτε από κρατικά είτε από ιδιωτικά κεφάλαια», λέει ο κ. Καραμανλίδης.

    Αύξηση του πληθυσμού της αρκούδας

    Τέλος, κατά τον διευθυντή του «Αρκτούρου», είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντική αύξηση ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στη χώρα μας και η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με τις τελευταίες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα, όταν το είδος απειλήθηκε ακόμα και με εξαφάνιση από την Ελλάδα.

    Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλίδης λέει ότι η τελευταία επίσημη απογραφή έγινε το 2010 και κατέδειξε ότι στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 500 άτομα του είδους. Ωστόσο, ο διευθυντής του «Αρκτούρου» εκτιμάει ότι στα δώδεκα χρόνια που μεσολάβησαν ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί κι άλλο κατά τουλάχιστον 10%.

    Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: Zdeněk Macháček on Unsplash

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch