Περιβάλλον

Αρκούδες: Κάθε χρόνο εντοπίζονται 1-2 αυτοσχέδιες και επικίνδυνες παγίδες

Αρκούδες: Κάθε χρόνο εντοπίζονται 1-2 αυτοσχέδιες και επικίνδυνες παγίδες

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το πρόβλημα τοποθέτησης αυτοσχέδιων παγίδων για άγρια ζώα σε διάφορες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να πιάνονται σε αυτές προστατευόμενα είδη ακόμα και αρκούδες.

Μάλιστα εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ» αναφέρουν στο ethnos.gr ότι κάθε χρόνο εντοπίζονται μία με δύο αυτοσχέδιες παγίδες, σε πολλές από τις οποίες τοποθετείται συρμάτινη θηλιά. Οι τελευταίες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στις αρκούδες και σε άλλα άγρια ζώα, αφού είναι πολύ πιθανό ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 1,5 ετών αρκούδας που εντοπίστηκε το μεσημέρι της προηγούμενης Κυριακής εγκλωβισμένη σε παγίδα με συρμάτινη θηλιά, στην περιοχή των Πρεσπών. Ευτυχώς, στο ζώο δε δημιουργήθηκε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και μετά τον απεγκλωβισμό του αφέθηκε στο φυσικό του περιβάλλον, αφού βρίσκεται σε ηλικία που μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη μητέρα του.

«Δυστυχώς, το φαινόμενο τοποθέτησης αυτοσχέδιων παράνομων παγίδων είναι αρκετά συχνό. Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο εντοπίζουμε μία με δύο παράνομες παγίδες στην ελληνική ύπαιθρο, με το φαινόμενο να είναι περισσότερο έντονο στην περιοχή των Πρεσπών αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας. Κάποιοι τοποθετούν αυτές τις παγίδες είτε στο πλαίσιο του κυνηγιού είτε για να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους από τα άγρια ζώα. Αυτό, όμως, είναι εντελώς παράνομο και μπορεί να κινδυνεύσουν και άνθρωποι. Υπάρχουν πιο ενδεδειγμένοι τρόποι κυνηγιού. Επίσης, αν θέλεις να προστατεύσεις το χωράφι σου, υπάρχουν και οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις, οι οποίες αποτελούν τον επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο. Με αυτές δεν κινδυνεύουν ζώα ή άνθρωποι και αν τις ακουμπήσουν τα ζώα, θα τρομάξουν και δε θα περάσουν ξανά από την περιοχή», τονίζει στο ethnos.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας της «Καλλιστώ», Γιώργος Θεοδωρίδης.

«Έχουν γίνει από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις πολλές εκστρατείες ενημέρωσης τοπικών κοινωνιών για το γεγονός ότι άνθρωποι και άγρια ζώα μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων το έχει καταλάβει. Δυστυχώς, υπάρχει μία μικρή μειοψηφία, η οποία συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα, τοποθετώντας παγίδες. Αυτές μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο του ζώου, αφού μπορεί να τους κοπεί το πόδι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν», σημειώνει από την πλευρά του ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης «Αρκτούρος», Πάνος Σρεφάνου.

Ελλιπείς έλεγχοι και ατιμωρησία

Για ελλιπείς ελέγχους από την πλευρά των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας αλλά και για ατιμωρησία των παραβατών κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, υπάρχει τεράστια υποστελέχωση στους αρμόδιους εποπτικούς φορείς, ενώ ο… νόμος της σιωπής στις τοπικές κοινωνίες έχει ως αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται οι παραβάτες.

«Στις δασικές υπηρεσίες, στις ομάδες διαφύλαξης των εθνικών πάρκων και στην αστυνομία υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση, με αποτέλεσμα να μην είναι επαρκείς οι έλεγχοι και οι περιπολίες. Εκτός, όμως, από την πρόληψη, πρέπει να υπάρχει και καταστολή και να επιβάλλονται τιμωρίες. Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν οι παραβάτες. Στις τοπικές κοινωνίες υπάρχει ο άγραφος νόμος της σιωπής και πολλοί, ακόμα και να γνωρίζουν τον παραβάτη, δεν τον μαρτυρούν», λέει ο κ. Θεοδωρίδης.

Αγρότης ειδοποίησε για το αρκουδάκι

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 1,5 ετών αρκουδάκι που πιάστηκε σε παγίδα στις Πρέσπες, εντόπισε αγρότης και ειδοποίησε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

«Εικάζουμε ότι το αρκουδάκι πιάστηκε στην παγίδα με τη συρμάτινη θηλιά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Η επιχείρηση απελευθέρωσής του έγινε το μεσημέρι της Κυριακής από την ‘’Καλλιστώ’’ και τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Φλώρινας και περιβαλλοντική ΜΚΟ της περιοχής των Πρεσπών. Το αρκουδάκι εντόπισε αγρότης και μας ειδοποίησε. Η μεικτή ομάδα μας το πλησίασε και το νάρκωσε. Κτηνίατρος το εξέτασε και διαπίστωσε ότι το αρκουδάκι δεν είχε κάποια σοβαρή πληγή. Με αντίδοτο το ξυπνήσαμε και το αφήσαμε ελεύθερο στο φυσικό του περιβάλλον, αφού ήταν μια χαρά», τονίζει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της «Καλλιστώ».

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα