Σάββατο, 15 Απριλίου 2023 10:04

Αρκούδες: Κάθε χρόνο εντοπίζονται 1-2 αυτοσχέδιες και επικίνδυνες παγίδες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το πρόβλημα τοποθέτησης αυτοσχέδιων παγίδων για άγρια ζώα σε διάφορες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να πιάνονται σε αυτές προστατευόμενα είδη ακόμα και αρκούδες.

Μάλιστα εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ» αναφέρουν στο ethnos.gr ότι κάθε χρόνο εντοπίζονται μία με δύο αυτοσχέδιες παγίδες, σε πολλές από τις οποίες τοποθετείται συρμάτινη θηλιά. Οι τελευταίες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στις αρκούδες και σε άλλα άγρια ζώα, αφού είναι πολύ πιθανό ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 1,5 ετών αρκούδας που εντοπίστηκε το μεσημέρι της προηγούμενης Κυριακής εγκλωβισμένη σε παγίδα με συρμάτινη θηλιά, στην περιοχή των Πρεσπών. Ευτυχώς, στο ζώο δε δημιουργήθηκε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και μετά τον απεγκλωβισμό του αφέθηκε στο φυσικό του περιβάλλον, αφού βρίσκεται σε ηλικία που μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη μητέρα του.

«Δυστυχώς, το φαινόμενο τοποθέτησης αυτοσχέδιων παράνομων παγίδων είναι αρκετά συχνό. Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο εντοπίζουμε μία με δύο παράνομες παγίδες στην ελληνική ύπαιθρο, με το φαινόμενο να είναι περισσότερο έντονο στην περιοχή των Πρεσπών αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας. Κάποιοι τοποθετούν αυτές τις παγίδες είτε στο πλαίσιο του κυνηγιού είτε για να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους από τα άγρια ζώα. Αυτό, όμως, είναι εντελώς παράνομο και μπορεί να κινδυνεύσουν και άνθρωποι. Υπάρχουν πιο ενδεδειγμένοι τρόποι κυνηγιού. Επίσης, αν θέλεις να προστατεύσεις το χωράφι σου, υπάρχουν και οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις, οι οποίες αποτελούν τον επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο. Με αυτές δεν κινδυνεύουν ζώα ή άνθρωποι και αν τις ακουμπήσουν τα ζώα, θα τρομάξουν και δε θα περάσουν ξανά από την περιοχή», τονίζει στο ethnos.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας της «Καλλιστώ», Γιώργος Θεοδωρίδης.

«Έχουν γίνει από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις πολλές εκστρατείες ενημέρωσης τοπικών κοινωνιών για το γεγονός ότι άνθρωποι και άγρια ζώα μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων το έχει καταλάβει. Δυστυχώς, υπάρχει μία μικρή μειοψηφία, η οποία συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα, τοποθετώντας παγίδες. Αυτές μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο του ζώου, αφού μπορεί να τους κοπεί το πόδι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν», σημειώνει από την πλευρά του ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης «Αρκτούρος», Πάνος Σρεφάνου.

Ελλιπείς έλεγχοι και ατιμωρησία

Για ελλιπείς ελέγχους από την πλευρά των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας αλλά και για ατιμωρησία των παραβατών κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, υπάρχει τεράστια υποστελέχωση στους αρμόδιους εποπτικούς φορείς, ενώ ο… νόμος της σιωπής στις τοπικές κοινωνίες έχει ως αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται οι παραβάτες.

«Στις δασικές υπηρεσίες, στις ομάδες διαφύλαξης των εθνικών πάρκων και στην αστυνομία υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση, με αποτέλεσμα να μην είναι επαρκείς οι έλεγχοι και οι περιπολίες. Εκτός, όμως, από την πρόληψη, πρέπει να υπάρχει και καταστολή και να επιβάλλονται τιμωρίες. Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν οι παραβάτες. Στις τοπικές κοινωνίες υπάρχει ο άγραφος νόμος της σιωπής και πολλοί, ακόμα και να γνωρίζουν τον παραβάτη, δεν τον μαρτυρούν», λέει ο κ. Θεοδωρίδης.

Αγρότης ειδοποίησε για το αρκουδάκι

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 1,5 ετών αρκουδάκι που πιάστηκε σε παγίδα στις Πρέσπες, εντόπισε αγρότης και ειδοποίησε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

«Εικάζουμε ότι το αρκουδάκι πιάστηκε στην παγίδα με τη συρμάτινη θηλιά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Η επιχείρηση απελευθέρωσής του έγινε το μεσημέρι της Κυριακής από την ‘’Καλλιστώ’’ και τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Φλώρινας και περιβαλλοντική ΜΚΟ της περιοχής των Πρεσπών. Το αρκουδάκι εντόπισε αγρότης και μας ειδοποίησε. Η μεικτή ομάδα μας το πλησίασε και το νάρκωσε. Κτηνίατρος το εξέτασε και διαπίστωσε ότι το αρκουδάκι δεν είχε κάποια σοβαρή πληγή. Με αντίδοτο το ξυπνήσαμε και το αφήσαμε ελεύθερο στο φυσικό του περιβάλλον, αφού ήταν μια χαρά», τονίζει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της «Καλλιστώ».

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Απριλίου 2023 09:08

Σχετικά Άρθρα

  • Σουηδία: Πάνω από 150 αρκούδες σκοτώθηκαν μέσα σε δύο ημέρες - Για καθαρή σφαγή μιλούν οι οικολόγοι
    Σουηδία: Πάνω από 150 αρκούδες σκοτώθηκαν μέσα σε δύο ημέρες - Για καθαρή σφαγή μιλούν οι οικολόγοι

    Μέσα σε μόλις δύο ημέρες σκοτώθηκαν πάνω από 150 καφέ αρκούδες στη Σουηδία στην ετήσια περίοδο κυνηγιού

    Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης της Σουηδίας να παραχωρήσει 486 άδειες τουλάχιστον για κυνήγι αρκούδων στην φετινή κυνηγετική περίοδο, αριθμό που ισοδυναμεί με το 20% περίπου του εναπομείναντος πληθυσμού καφέ αρκούδων.

    Ήδη στις πρώτες ημέρες της περιόδου έχουν σκοτωθεί πάνω από 150 καφέ αρκούδες με την διαμάχη να εντείνεται και τους οικολόγους να κάνουν λόγο για «καθαρή σφαγή» -και όχι άδικα.

    Η φετινή θανάτωση αρκούδων έρχεται μετά από το περυσινό ρεκόρ, των 722 σκοτωμένων αρκούδων. Έως το απόγευμα της Πέμπτης, δεύτερη ημέρα κυνηγιού, είχαν ήδη σκοτωθεί 152 αρκούδες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Σουηδίας.

    Κυνηγούν με αστυνομική συνοδεία

    Οι κατά τα άλλα «πολιτισμένοι» Σουηδοί, που προβάλλονται παγκοσμίως ως οι πλέον «άνετοι» και ελεύθεροι πολίτες με εκσυγχρονισμένα μέσα και τρόπο ζωής και προσπαθούν να περάσουν το μοντέρνο lifestyle τους ως το ιδανικό, και πράγματι σε αρκετούς τομείς είναι ζηλευτοί, δεν μπορούν να ξεπεράσουν παλιακές και αναχρονιστικές συνήθειες και «έθιμα» του τόπου τους, φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να κυνηγούν συνοδευόμενοι από αστυνομικές δυνάμεις, υπό τον φόβο διαδηλώσεων!

    Ο Μάγκνους Ορεμπραντ, πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης κρεατοφάγων, μίας ομάδας υπέρ της άγριας ζωής είπε: «Οι σύγχρονες κυνηγετικές μέθοδοι το κάνουν εξαιρετικά εύκολο να σκοτώσεις μία αρκούδα – θα μπορούσε κανείς να την παρομοιάσει με καθαρή σφαγή».

    Αστυνομικοί πραγματοποιούν περιπολίες στα δάση πεζοί και με drones για να διασφαλίσουν την «ειρηνική πρόοδο του κυνηγιού» εν μέσω ανησυχιών ότι οι αυξημένες άδειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαμαρτυρίες.

    «Θεωρήσαμε απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στους κυνηγούς που κάνουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια του φετινού κυνηγιού αρκούδας», δήλωσε ο Joacim Lundqvist, αστυνομικός και συντονιστής άγριας ζωής για τη βόρεια Σουηδία. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε αύξηση των διαδηλωτών στο κυνήγι λύγκα και λύκων που σημειώθηκαν νωρίτερα φέτος».

    Ο Magnus Jensen, σύμβουλος στη Σουηδική Κυνηγετική Ένωση στο Φάλουν, είπε: «Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια αίσθηση απειλής από τους διαδηλωτές. Φέτος, δεν υπάρχει η ίδια αίσθηση φόβου».

    Οι αρκούδες θα γίνουν είδος προς εξαφάνιση

    Πριν από έναν αιώνα οι αρκούδες κυνηγήθηκαν σχεδόν μέχρι την εξαφάνιση στη Σουηδία, όμως τα νούμερα επανήλθαν στο ανώτατο όριο των 3.300 το 2008. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι σφαγές έχουν μειώσει τον πληθυσμό των αρκούδων κατά 40% σε 2.400 περίπου. Εάν συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό, το κυνήγι της επόμενης χρονιάς θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό στο ελάχιστο των 1.400 αρκούδων, που θεωρούνται απαραίτητες για την διατήρηση ενός βιώσιμου πληθυσμού από την κυβέρνηση της Σουηδίας.

    Τα τελευταία δύο χρόνια η Σουηδία έχει θανατώσει εκατοντάδες λύκους, λύγκες και αρκούδες, με τα κυνήγια της περυσινής χρονιάς να σπάνε τα σύγχρονα ρεκόρ για τον αριθμό των ζώων που σκοτώθηκαν. Το 2003 η χώρα πραγματοποίησε το μεγαλύτερο κυνήγι λύκων στη σύγχρονη εποχή, με στόχο την εξόντωση 75, από έναν ήδη απειλούμενο πληθυσμό μόλις 460 λύκων.

    Οι οικολόγοι ανησυχούν ότι αν συνεχίσουν, τα κυνήγια μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι νορβηγικές περιβαλλοντικές ομάδες απηύθυναν έκκληση στις σουηδικές αρχές σε ορισμένες παραμεθόριες περιοχές να απορρίψουν τις άδειες για τη θανάτωση των αρκούδων, με το επιχείρημα ότι απειλούσαν τον πληθυσμό της καφέ αρκούδας και στις δύο χώρες. Η έφεσή τους απορρίφθηκε.

    Ο Τζόνας Κίντμπεργκ από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών και επικεφαλής του Scandinavian Bear Project δήλωσε: «Εάν θέλουμε ο πληθυσμός να παραμείνει σταθερός στα 2.400 ζώα, μπορούν να σκοτώνονται μόνο περίπου 250 αρκούδες ετησίως»

    Μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Σουηδών το κυνήγι

    Οι καφέ αρκούδες είναι ένα «αυστηρά προστατευόμενο είδος» στην Ευρώπη και οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι οι υψηλές ποσοστώσεις κυνηγιού θα μπορούσαν να παραβιάσουν την οδηγία της ΕΕ για τους οικοτόπους, η οποία απαγορεύει το «σκόπιμο κυνήγι ή τη θανάτωση αυστηρά προστατευόμενων ειδών». Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, αυτή η απαγόρευση μπορεί να αρθεί μόνο ως «έσχατη λύση» για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, των καλλιεργειών ή της φυσικής χλωρίδας και πανίδας.

    Ο Magnus Rydholm, διευθυντής επικοινωνίας της Σουηδικής Ένωσης για το Κυνήγι και τη Διαχείριση Άγριας Ζωής, είπε ότι η καφέ αρκούδα δεν είναι συνήθως επικίνδυνη για τους ανθρώπους. «Ενδιαφέρεται κυρίως για τα βατόμουρα. Φυσικά, αν προκληθεί μπορεί να γίνει επικίνδυνη».

    Ο Rydholm είπε ότι το κυνήγι ήταν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σουηδίας: «Θα έλεγα ότι η βόρεια Σουηδία δεν θα είχε γίνει ποτέ κατοικήσιμη αν δεν ήταν το κυνήγι με σκυλιά που τρέχουν ελεύθερα. Είναι πολιτιστική κληρονομιά και δικαίωμα που πρέπει να προστατεύσουμε».

    Εκτός από τον μεγάλο αριθμό αδειών, η Σουηδία έχει χαλαρώσει τους κανονισμούς κυνηγιού της για να επιτρέψει τη χρήση δολώματος, καμερών και σκύλων για τη θανάτωση των αρκούδων – πρακτικές που προηγουμένως ήταν παράνομες.

    Χιλιάδες αιτήσεις για άδεια κυνηγιού

    Φέτος, οι τοπικές διοικήσεις στη Σουηδία έχουν δει 1.455 αιτήσεις για τη χρήση δολώματος στο κυνήγι – μια αύξηση 50%. Βαρέλια με φαγητό προσελκύουν τις αρκούδες και οι κάμερες στέλνουν ειδοποιήσεις όταν εμφανίζεται μια αρκούδα. Οι κυνηγοί μπορούν στη συνέχεια να βάλουν τα σκυλιά τους στα ζώα, τα οποία στη συνέχεια πυροβολούνται. Οι κυνηγοί υποστηρίζουν ότι οι μέθοδοι προκαλούν -άκουσον άκουσον- λιγότερο άγχος στην αρκούδα.

    Οι λύκοι και οι αρκούδες ήταν ένα πραγματικό «success story» ως προς την διατήρησή τους στην ΕΕ, με τους αριθμούς να ανακάμπτουν από το χείλος της εξαφάνισης χάρη στην αυστηρή προστασία και τις απαγορεύσεις κυνηγιού. Αλλά τώρα η Σουηδία είναι μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών που έχουν εντείνει το κυνήγι μεγάλων σαρκοφάγων.

    Φέτος, η Ρουμανία ανακοίνωσε μια σφαγή σχεδόν 500 καφέ αρκούδων, παρά το καθεστώς προστασίας τους. Η Γερμανία βρίσκεται στη διαδικασία χαλάρωσης των κανόνων της για το κυνήγι λύκων και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμμετείχε σε μια ευρύτερη προσπάθεια για χαλάρωση της προστασίας για τους λύκους σε ολόκληρη την ΕΕ.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Airbnb: Πώς να αποφύγετε να πέσετε θύμα απάτης κατά τη διάρκεια μιας κράτησης – 7 συμβουλές
    σε Plus +
    Airbnb: Πώς να αποφύγετε να πέσετε θύμα απάτης κατά τη διάρκεια μιας κράτησης – 7 συμβουλές

    Συμβουλές της πλατφόρμας Airbnb για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και αποφυγή παγίδων που στήνουν οι απατεώνες

    Παρ’ όλο που οι νεότερες γενιές έχουν μεγαλώσει στην ψηφιακή εποχή, έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Airbnb δείχνει ότι είναι λιγότερο προσεκτικοί όσον αφορά στην ασφάλεια στο διαδίκτυο καθώς πέφτουν πιο συχνά θύματα απατεώνων όταν επιχειρούν να κάνουν μια κράτηση σε κατάλυμα.

    Airbnb: Νέοι πονοκέφαλοι για τους ιδιοκτήτες – Τα κόλπα των ενοικιαστών

    Πέρα από την πεποίθηση ότι οι Baby Boomers (που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1946-1964) είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα απάτης, οι Millennials (γεννημένοι μεταξύ του 1980 – αρχές 2000) παραδέχονται ότι είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν την ώρα που κάνουν κράτηση για τις διακοπές τους ακόμα και αν έχουν περιορισμένες πληροφορίες, αν δουν ότι θα εξοικονομήσουν χρήματα.

    Άνθρωποι σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι διατεθειμένοι να επικοινωνούν εκτός των αξιόπιστων πλατφορμών κρατήσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο να πέσουν θύματα απάτης. Ο πειρασμός μιας καλής προσφοράς οδηγεί επίσης τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις αξιόπιστες πλατφόρμες, με αποτέλεσμα οι κρατήσεις τους να μην προστατεύονται πλέον από ασφαλείς διαδικασίες και εγγυήσεις. Επιπλέον, η χαλαρή στάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο οι νέοι να πέσουν θύματα απάτης.

    Airbnb: Πώς να αποφύγετε να πέσετε θύμα απάτης

    Καθώς οι διαδικτυακές απάτες γίνονται όλο και πιο περίπλοκες με την έλευση τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι απατεώνες μπορεί να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν όσους αναζητούν οικονομικές προσφορές σε ταξίδια, χρησιμοποιώντας ψεύτικους ιστότοπους, μηνύματα και emails ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τους ξεγελάσουν ότι κάνουν κράτηση μέσω νόμιμης εταιρείας. Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να βοηθήσουμε την κοινότητά μας να παραμείνει ασφαλής στο διαδίκτυο, έχουμε εφαρμόσει εγγυήσεις για να βοηθήσουμε στην προστασία των κρατήσεων μέσω της Airbnb, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλών διαδικασιών πληρωμής. Επιπλέον, ζητάμε από τους χρήστες να αναφέρουν ύποπτους ιστότοπους ή emails σε εμάς για περαιτέρω διερεύνηση. Σε διάστημα 12 μηνών, η ομάδα μας εντόπισε και περιόρισε σχεδόν 2.500 phishing domains παγκοσμίως2.

    Η Valentina Reino, Επικεφαλής Public Policy της Airbnb για την Ελλάδα, δήλωσε: “Καθώς οι ταξιδιώτες κλείνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, θέλουμε να τους βοηθήσουμε ώστε να μάθουν τι πρέπει να προσέχουν και τι πρέπει να αποφεύγουν. Όσον αφορά στις κρατήσεις στην Airbnb, ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες μας να επικοινωνούν, να κάνουν κρατήσεις και να πληρώνουν μόνο μέσω της πλατφόρμας μας, όπου διαθέτουμε ασφαλείς διαδικασίες και υποστήριξη όπως το Aircover, για να βοηθήσουμε στην προστασία από απάτες και να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.”

    Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

    1.Ελέγξτε τη διεύθυνση URL του ιστότοπου που επισκέπτεστε. Είτε χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή είτε smartphone, χρησιμοποιήστε την εφαρμογή Airbnb ή πηγαίνετε απευθείας στον ιστότοπο (www.airbnb.gr) για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας.

    2.Μην κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους. Ψεύτικοι σύνδεσμοι και συνημμένα αρχεία σε emails έχουν σχεδιαστεί για να σας οδηγήσουν σε ιστότοπους που μοιάζουν με πραγματικές ιστοσελίδες εταιρειών, αλλά μπορούν να εξαπατήσουν τους χρήστες ώστε να αποκαλύψουν προσωπικά τους στοιχεία , όπως κωδικούς πρόσβασης και αριθμούς πιστωτικών καρτών.Αν δεν είστε σίγουροι ότι ένα μήνυμα ή μια ανάρτηση προέρχεται από μια νόμιμη εταιρεία, αγνοείστε το και μην κάνετε κλικ σε κανέναν σύνδεσμο που περιέχει. Η Airbnb παρέχει αναλυτικές οδηγίες για το πώς να αναγνωρίσετε έναν αυθεντικό σύνδεσμο ή email της Airbnb.

    3.Να είστε επιφυλακτικοί με ασυνήθιστα φθηνές προσφορές ή υψηλές προκαταβολές. Αν μια προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, όπως αυτές που διαφημίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να πρόκειται για απάτη και είναι καλό να διακόψετε αμέσως κάθε επικοινωνία. Η αναζήτηση καταλυμάτων σε αναξιόπιστες ιστοσελίδες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να πέσετε θύματα απάτης. Αφιερώστε χρόνο για να διαβάσετε προσεκτικά τις λεπτομέρειες και να συγκρίνετε την προσφορά με άλλες επιλογές, ειδικά αν νιώθετε ότι σας πιέζουν να πληρώσετε.

    4.Μην πληρώνετε τις διακοπές ή τα καταλύματα με απευθείας τραπεζική μεταφορά. Η πληρωμή με πιστωτική κάρτα προσφέρει συνήθως καλύτερη προστασία και μεγαλύτερη πιθανότητα επιστροφής των χρημάτων σας αν κάτι πάει στραβά.

    5.Πραγματοποιήστε κρατήσεις, πληρωμές και επικοινωνία αποκλειστικά μέσω της Airbnb. Τα καταλύματα πρέπει πάντα να κλείνονται και να πληρώνονται μόνο μέσω της πλατφόρμας, για να επωφεληθείτε από τις ασφαλείς διαδικασίες και τις πολιτικές επιστροφής χρημάτων της Airbnb. Κάθε κράτηση περιλαμβάνει το AirCover, που σημαίνει ότι αν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τη διαμονή σας σε Airbnb, που ο οικοδεσπότης δεν μπορεί να επιλύσει, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε ένα παρόμοιο κατάλυμα ή θα σας επιστρέψουμε τα χρήματα. Αν κάποιος σας ζητήσει να κάνετε κράτηση εκτός της πλατφόρμας, πρέπει να το αναφέρετε στην Airbnb.

    6.Ελέγξτε τις αξιολογήσεις του καταλύματος. Πάρτε μια πιο συνειδητή απόφαση σχετικά με τον οικοδεσπότη ή το κατάλυμα πριν κάνετε κράτηση ελέγχοντας τις βαθμολογίες και τις αξιολογήσεις των επισκεπτών και διαβάζοντας προσεκτικά την περιγραφή του καταλύματος. Μπορείτε επίσης να κάνετε στον οικοδεσπότη οποιαδήποτε ερώτηση μέσω μηνυμάτων εντός της πλατφόρμας πριν από την κράτηση.

    7.Αναφέρετε τυχόν ανησυχίες σας αμέσως. Αν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με την τράπεζά σας ή το χρηματοπιστωτικό ίδρυμά σας. Στην Airbnb, οι χρήστες μπορούν να αναφέρουν ύποπτα μηνύματα απευθείας μέσα σε μια συνομιλία, ενώ οι καταχωρήσεις μπορούν να αναφερθούν μέσω της επιλογής “αναφορά αυτής της καταχώρισης” που βρίσκεται στο προφίλ κάθε καταχώρησης. Αν έχετε πληρώσει για μια κράτηση εκτός της πλατφόρμας, επικοινωνήστε με την ομάδα υποστήριξης της κοινότητάς μας, που λειτουργεί 24/7.

    Πηγή: ot.gr

  • Γιατί οι αρκούδες κατεβαίνουν στην ύπαιθρο - Τι να κάνετε εάν μία βρεθεί κοντά σας
    Γιατί οι αρκούδες κατεβαίνουν στην ύπαιθρο - Τι να κάνετε εάν μία βρεθεί κοντά σας

    Η σχέση του ανθρώπου της υπαίθρου με τα μεγάλα σαρκοφάγα, όπως αρκούδα, λύκος, λύγκας και το τσακάλι δεν ήταν ποτέ αρμονική, έκρυβε πάντα το στοιχείο του ανταγωνισμού. Οι ειδικοί επιστήμονες παραδέχονται ότι η ύπαρξη των ειδών αυτών σε μια περιοχή, με κάποιο τρόπο «πιστοποιεί» ότι, δασικά, ορεινά κι αγροτικά οικοσυστήματα βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση. Τι συμβαίνει όμως όταν για κάποιο λόγο χάνεται η ισορροπία και ζώα όπως οι αρκούδες εντοπίζονται ακόμη και σε πόλεις;

    Η δημοσιοποίηση πολλών φωτογραφιών και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου αρκούδες με τα μικρά τους κάνουν βόλτες εντός των οικισμών της Κορησού και του Δισπηλιού Καστοριάς έθεσε σε κινητοποίηση τις τοπικές αρχές. Αυτό που προκάλεσε περισσότερο εντύπωση είναι η παρουσία αρκούδας με τα 4 μικρά της στην περιοχή της Κορησού όπου όλοι μαζί γευματίζουν με κεράσια σε περιβόλι κατοικίας που βρίσκεται εντός του οικισμού.Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος προφανώς θορυβημένος από τις απανωτές εμφανίζεις αρκούδων εντός των οικισμών έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος Θόδωρο Σκυλακάκη ζητώντας την αρωγή των υπηρεσιών του υπουργείου μέσω των εποπτευόμενων φορέων του για την αντιμετώπιση των παραπάνω περιστατικών. Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «ενημερώσαμε τον υπουργό για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, ότι δηλαδή υπάρχει κίνδυνος για την ζωή των κατοίκων όταν τόσο μεγαλόσωμα ζώα κυκλοφορούν εντός των οικισμών και ζητήσαμε την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος». Ο κ. Σαββόπουλος υποστήριξε ότι με πρωτοβουλία της πολιτείας θα πρέπει «να τρέξει ένα πρόγραμμα που θα φορά την διαχείριση του πληθυσμού της αρκούδας. Όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας έχουν αυξηθεί σημαντικά». Ο αντιπεριφερειάρχης έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης, το θέμα της στείρωσης των ζώων ως μέτρο ελέγχου της αναπαραγωγής του πληθυσμού «για να μην φτάσουμε σε καταστάσεις που μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες στο μέλλον».

    Προβληματισμένος ως προς την πληθωρική παρουσία των αρκούδων στα παραλίμνια χωριά της Καστοριάς εμφανίστηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο κ. Δημήτρης Μόσχος από την Πολυκάρπη Καστοριάς ιδιοκτήτης της οικογενειακής αγροκτηνοτροφικής επιχείρηση «φάρμα Μόσχος» όπου η αρκούδα κατ’ επανάληψη κατέστρεψε το καλαμπόκι, στπο χωράφι του έκτασης 7 στρεμμάτων που το προόριζε για ζωοτροφή των βοοειδών και των προβάτων που διαθέτει. «Η αρκούδα κατεβαίνει προς την λίμνη για αναζήτηση τροφής και το χωράφι με το καλαμπόκι ειδικά την περίοδο που έχουν λιγοστέψει τα κεράσια, τα κορόμηλα και τα φρούτα του δάσους είναι μια πηγή τροφής. Ο Δημήτρης Μόσχος είναι 60 ετών, κατάγεται από αγροκτηνοτροφική οικογένεια κι όπως αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο πληθυσμός των αρκούδων που κυκλοφορούν πέριξ του κάμπου που βρίσκεται το χωριό του δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. «Είμαστε μικρά παιδιά και γνωρίζαμε πως τέτοια εποχή μια ή δύο αρκούδες και με ένα μικρό μαζί τους που κυκλοφορούσαν στα μέρη μας. Σήμερα η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Υπάρχουν πολλά ζώα ενώ και οι μητέρες αρκούδες έχουν μαζί τους τρία η τέσσερα αρκουδάκια, κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ στο παρελθόν».

    Το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνει και ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς που σημειώνει ότι «τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο βλέπει αρκουδομητέρες με τρία η τέσσερα μικρά» ενώ ως προς το θέμα του πληθυσμού και της εμφάνισης αρκούδων στα χωριά επισημαίνει ότι από τις κάμερες παρατήρησης που είναι τοποθετημένες σε διάφορα σημεία του κάμπου της Καστοριάς τόσο γύρω από την λίμνη όσο και έξω από αυτήν, «υπάρχουν πολλά θηλυκά ζώα με τα μικρά τους που κινούνται πέριξ των οικισμών και ταυτόχρονα ορισμένα αρσενικά που κινούντο μόνα τους σε αναζήτηση των θηλυκών». Εξήγησε ότι τα θηλυκά στην προσπάθεια τους να προφυλάξουν τα μικρά τους από τους μεγαλόσωμους αρσενικούς κινούνται όλο και πιο κοντά στους κατοικημένους οικισμούς.

    Έφτασε τα 750 άτομα ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας

    Η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» έχει αφιερώσει την δράση της τα τελευταία χρόνια στην προστασία της άγριας ζωής και στα μοναδικά οικοσυστήματα που διαθέτει η Ελλάδα. Εκπονεί και υλοποιεί προγράμματα της ΕΕ που αφορούν την προστασία της άγριας ζωής, της ομαλής συμβίωσης με τον άνθρωπο και παρακολουθεί όλες τις μεταβολές που συμβαίνουν στην ορεινή ύπαιθρο τα τελευταία 30 χρόνια. Ο επιστημονικά υπεύθυνος της οργάνωσης και ειδικός στα θέματα άγριας ζωής με αναφορά στην αρκούδα Γιώργος Μερτζάνης, ανέφερε ότι η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης που έχει συσταθεί για την διαχείριση κρίσεων σχετικά με την παρουσία άγριων ζώνω σε κατοικημένες περιοχές «παρακολουθεί την αρκούδα στην περιοχή του Δισπηλιού Καστοριάς κι εάν χρειαστεί θα παρέμβει» ενώ ανέφερε ότι «εδώ και μερικές ημέρες έληξε η επιχείρηση απομάκρυνσης αρκούδας με τα μικρά της που επί μια βδομάδα κατέβαινε σε σπίτια της Φλώρινας». Η ομάδα άμεσης επέμβασης , κατάλληλα εξοπλισμένη, υποχρέωσε το ζώο να απομακρυνθεί από τον οικισμό και να επιστρέψει στα ορεινά οικοσυστήματα. Κτηνοτρόφοι, αγρότες κα κάτοικοι της ορεινής υπαίθρου από την εμπειρία τους λένε ότι έχει αυξηθεί ο πληθυσμός της αρκούδας χωρίς όμως να έχουν κάποια στοιχεία. Ο κ. Μερτζάνης που ασχολείται με τους πληθυσμούς της αρκούδας στην Ελλάδα συμφωνεί στην αύξηση του πληθυσμού κι αναφέρει ότι σήμερα «διαθέτουμε 750 άτομα» ενώ ως ενθαρρυντικό στοιχείο που δείχνει την ανάκαμψη του πληθυσμού της αναφέρει την εμφάνιση της σε περιοχές εκτός της Δυτικής Μακεδονίας, όπως στον Όλυμπο, τον Κίσσαβο, τα Άγραφα και τα βουνά της Θεσπρωτίας.

    Τι να κάνετε εάν βρεθείτε κοντά σε αρκούδα

    Παράλληλα συνέστησε ψυχραιμία ως προς τις αντιδράσεις. Υπενθύμισε ότι υπάρχει η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης στη οποία συμμετέχουν, το Δασαρχείο, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυνηγετικοί σύλλογοι ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενώ ζήτησε από τους κατοίκους «να μην πλησιάζουν το ζώο ειδικά εάν διαπιστώσουν ότι μαζί του έχει μικρά γιατί η συμπεριφορά του μπορεί να γίνει απρόβλεπτη». Εξήγησε ότι «στο κώδικα του ζώου είναι καταγεγραμμένο να αποφεύγει τον άνθρωπο γιατί τον θεωρεί ισχυρότερο, παρ’ όλα αυτά μπορεί να υπάρξουν και εξαιρέσεις, από τις συνθήκες που επικρατούν στο πεδίο κάθε φορά».

    Συμπλήρωσε ακόμη ότι «οι άνθρωποι δεν πρέπει να παρασύρονται από την τυχόν ‘’φιλική’’ συμπεριφορά του ζώου και δεν πρέπει να λησμονούν ότι η αρκούδα δεν μπορεί να έχει την συμπεριφορά ενός κατοικίδιου». Στο θέμα της στείρωσης που ετέθη από τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς ο κ. Μερτζάνης ήταν αρνητικός και τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η πρόταση έχει ακουστεί και στο παρελθόν σε συζητήσεις που κάνουμε και έχει απορριφθεί». Υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή οδηγία 9243 που η Ελλάδα ενσωμάτωσε στην νομοθεσία της θέτει την Αρκούδα και τον λύκο σε ειδικό καθεστώς προστασίας.

    Γιατί κατεβαίνουν στην ύπαιθρο;

    Σχολιάζοντας το θέμα της πλούσιας αναπαραγωγής των ζώων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ο κ. Μερταζάνης το απέδωσε στην «υπερπροσφορά τροφής» που η αρκούδα βρίσκει χωρίς μεγάλη προσπάθεια στην ορεινή ύπαιθρο αλλά και στους καλλιεργήσιμους κάμπους με τα καλαμπόκια. Συνέστησε στους ανθρώπους τη αυτοδιοίκησης «να καθαρίζουν όλες τις χωματερές όπου οι άνθρωποι των ορεινών περιοχών συνηθίζουν να ρίχνουν υπολείμματα τροφών» καθότι τα σημεία αυτά λειτουργούν ελκυστικά στην προσέλκυση της αρκούδας.

    Ο υπεύθυνος του Αρκτούρου Αλέξανδρος Καραμανλίδης μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ χαρακτήρισε «ως αναμενόμενο για την εποχή» το φαινόμενο αρκούδες να κατεβαίνουν σε οικισμούς όπου γνωρίζουν ότι θα βρουν μεγάλη ποικιλία τροφής όπως κεράσια και κορόμηλα που αφθονούν σε όλη την ύπαιθρο της Δυτικής Μακεδονίας. Χαρακτήρισε το φαινόμενο «παροδικό» καθώς τα άγρια ζώα στην συνέχεια θα ανέβουν πιο ψηλά όπου είναι και ο βιότοπός τους. Ο κ. Καραμανλίδης εξήγησε ότι «σε όλο το κόσμο τα άγρια ζώα όλο και περισσότερο πλησιάζουν τις περιοχές όπου ζει ο άνθρωπος» και τόνισε ότι «δεν πρόκειται απλά για ένα ελληνικό φαινόμενο». Υπενθύμισε την ύπαρξη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης που δημιουργήθηκε με ΚΥΑ το 2014 για τις διαχείριση τέτοιων θεμάτων και σε ότι αφορά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές της Καστοριάς σημείωσε πως ο Αρκτούρος , για λόγους που σχετίζονται με την χρηματοδότησή του, «δεν μπορεί να βρίσκεται για διαχείριση περιστατικών πέραν της γεωγραφικής περιοχής της Φλώρινας».

    Πηγη: ethnos.gr - Photo by Becca on Unsplash

  • Οι παγίδες των φορολογικών δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
    Οι παγίδες των φορολογικών δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε

    Προσοχή χρειάζεται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, καθώς πάνω από 1,3 εκατ. φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να μην απευθυνθούν σε κάποιον λογιστή για την υποβολή της δήλωσης τους, αφού θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει.

    Ωστόσο, φορολογούμενοι και λογιστές - φοροτεχνικοί παρατηρούν πως σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την υποβολή τους, κάτι που καθυστερεί τη διαδικασία.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) σημειώνει σε ανακοίνωσή της, πως υπάρχουν περιστατικά με λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα.

    Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει και μια σειρά από τεχνικά ζητήματα τα οποία έχουν ήδη διορθωθεί και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι είναι σημαντικό να δώσουν προσοχή σε κάθε στοιχείο πριν οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις τους, αν επιλέξουν να το κάνουν μόνοι τους.

    Για τη διευκόλυνσή τους, στην εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει δημιουργηθεί ειδικό ψηφιακό αρχείο, που περιλαμβάνει:

    • τα στοιχεία που έχει λάβει υπόψη της η ΑΑΔΕ και
    • το φορολογικό αποτέλεσμα, χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, που προκύπτει με βάση αυτά.
    Ενημερώσεις φορολογουμένων

    Οι φορολογούμενοι που:

    1. έχουν επιλεγεί για τη διαδικασία της αυτόματης υποβολής της δήλωσης από την ΑΑΔΕ, καθώς και
    2. όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής,

    θα ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση (από το β' 15νθήμερο Μαΐου) μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για μεταβολές των στοιχείων που η ΑΑΔΕ έχει λάβει γι αυτούς από τρίτους φορείς (πχ εργοδότες, πιστωτικά ιδρύματα), ώστε να μπορούν να ελέγξουν εάν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.

    Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν εξαρτώμενα μέλη (στον Πίνακα 8 του εντύπου Ε1), θα ενημερώνονται άμεσα, μέσω της εφαρμογής, για την υποχρέωση του εξαρτώμενου μέλους να υποβάλει προηγουμένως τη δήλωσή του.

    Υποχρεωτική είναι πλέον η δήλωση ΙΒΑΝ

    Υποχρεωτική είναι πλέον η δήλωση ΙΒΑΝ για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας και αλλοδαπής, κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, για τη διευκόλυνση των επιστροφών φόρων.

    Αυτό σημαίνει πως οι φορολογούμενοι που δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα τους, θα πρέπει να φροντίσουν να επισκεφτούν κάποιο τραπεζικό κατάστημα για να αποκτήσουν έναν.

    Τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί

    Αξίζει να σημειωθεί πως με πρωτοβουλία του υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη φέτος, συστάθηκε μια άτυπη ομάδα εργασίας καταγραφής προβλημάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων για την αποφυγή καθυστερήσεων, με εκπροσώπους του ΥΠΕΘΟ, της ΑΑΔΕ, αλλά και την ΠΟΦΕΕ.

    Από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής, τα ζητήματα που μένουν να διορθωθούν είναι τα εξής:

    • Δεν έχει συμπληρωθεί η επιστρεπτέα στον 727.
    • Λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων.
    • Δεν έχουν ανέβει τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων.
    • Δεν έχουν ανέβει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών από διάφορα υπουργεία, υγειονομικές περιφέρειες και δήμους.
    • Αναφέρθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών.
    • Αναφέρθηκε ότι ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια – λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης.
    • Αναφέρθηκε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο ιδιωτών (χωρίς επαγγελματική δραστηριότητα) καταχωρείται χειρόγραφα στο Ε1.
    • Εντοπίστηκαν λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών - αφορά γεωργικές επιχειρήσεις.
    • Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1.

    Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τέθηκε σε λειτουργία στις 25 Απριλίου 2024 για τα φυσικά πρόσωπα και την 1η Μαΐου 2024 για τα νομικά πρόσωπα.

    Οι προθεσμίες που έχουν καθοριστεί είναι:

    • έως 26 Ιουλίου 2024 για τα φυσικά πρόσωπα και
    • έως 28 Ιουνίου 2024 για τα νομικά πρόσωπα.

    Πηγή: cnn.gr

  • Γιατί οι λύκοι εμφανίζονται όλο και συχνότερα σε κατοικημένες περιοχές; Ο «Αρκτούρος» εξηγεί
    Γιατί οι λύκοι εμφανίζονται όλο και συχνότερα σε κατοικημένες περιοχές; Ο «Αρκτούρος» εξηγεί

    Η εξοικείωση με τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να μην αισθάνονται ιδιαίτερη απειλή αλλά και το γεγονός ότι βρίσκουν τροφή σε κατοικημένες περιοχές, είναι οι βασικές αιτίες που πλέον ολοένα και συχνότερα λύκοι κατεβαίνουν σε χωριά, τα οποία βρίσκονται ακόμα και λίγα χιλιόμετρα έξω από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ethnos.gr o υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου», Πάνος Στεφάνου.

    Τελευταίο κρούσμα η κάθοδος αγέλης λύκων στην Βαρυπόμπη, η οποία έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχη επίσκεψη πριν από λίγους μήνες στην Επανομή, έξω από τη Θεσσαλονίκη.

    Κατά τον κ. Στεφάνου, αυτό που πρέπει να κάνει ο άνθρωπος, σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπος με έναν ή περισσότερους λύκους, είναι να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να προσπαθήσει να απομακρυνθεί ήρεμα, χωρίς να τους προκαλέσει.

    Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι τα τελευταία χρόνια εκτιμάται ότι σημειώθηκε μία μικρή αύξηση του πληθυσμού των λύκων στη χώρα μας, συνέπεια και της αυστηρότερης νομοθεσίας για την προστασία των συγκεκριμένων ζώων, με αποτέλεσμα σήμερα να υπολογίζονται σε περίπου εφτακόσια με χίλια άτομα.

    Κατεβαίνουν από την Πάρνηθα

    Κατά τον κ. Στεφάνου, δεν είναι η πρώτη φορά που έχει εντοπιστεί λύκος στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυπόμπης και του Αγίου Στεφάνου, αφού οι συγκεκριμένες περιοχές γειτνιάζουν με την Πάρνηθα, όπου διαβεί ικανός αριθμός λύκων.

    «Δεν αποτελεί παράδοξο γεγονός η εμφάνιση λύκων στην Βαρυπόμπη και την ευρύτερη περιοχή. Έχουμε ξαναδεί λύκους σε αυτά τα μέρη, αφού κατεβαίνουν από την Πάρνηθα. Λύκοι κατεβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές και μάλιστα πολύ κοντά σε μεγάλες πόλεις, διότι πλέον αισθάνονται μία εξοικείωση με τον άνθρωπο. Έχουν συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία, αφού πλέον βλέπουν συχνότερα πεζοπόρους στα δάση και τα ζώα δεν αισθάνονται την ίδια απειλή σε σχέση με το παρελθόν. Άλλωστε, δεν υπάρχει πλέον ξεκάθαρος διαχωρισμός των περιοχών που διαβιεί ο λύκος με αυτές που ζουν άνθρωποι, αφού έχουν επεκταθεί οι οικιστικές περιοχές αλλά και η ανθρώπινη δραστηριότητα στα δάση. Επίσης, τα ζώα έχουν μάθει ότι μπορούν να βρουν τροφή σε κατοικημένες περιοχές. Η επανάληψη εμφάνισης λύκου στην ίδια κατοικημένη περιοχή σημαίνει ότι εκεί βρίσκουν τροφή και την επισκέπτονται», αναφέρει στο ethnos.gr o κ. Στεφάνου.

    «Δεν υπάρχουν περιστατικά επίθεσης λύκου σε άνθρωπο»

    Κατά τον ίδιο, αν και ο λύκος αποτελεί ζώο της άγριας πανίδας, δεν επιτίθεται χωρίς λόγο στον άνθρωπο και γι΄ αυτό δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις επίθεσης τουλάχιστον στη χώρα μας.

    «Η συμπεριφορά του λύκου απέναντι στον άνθρωπο δεν είναι επιθετική. Άλλωστε, ο άνθρωπος δεν αποτελεί τροφή για τα συγκεκριμένα ζώα. Έχουν καταγραφεί μόνο δύο περιπτώσεις τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας τραυματισμού ανθρώπου από αρκούδα, επειδή οι τραυματίες βρέθηκαν στο βιότοπο των ζώων, τα οποία αιφνιδιάστηκαν και ήθελαν απλώς να απωθήσουν τους ανθρώπους. Οι αρκούδες είναι μεγαλόσωμα ζώα και αν ήθελαν να κάνουν κακό στους ανθρώπους, θα τους είχαν σκοτώσει. Επίθεση λύκου σε άνθρωπο δεν έχει καταγραφεί τουλάχιστον εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας», τονίζει ο κ. Στεφάνου.

    Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί αντιμέτωπος με μεμονωμένο λύκο ή με αγέλη ο υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου» σημειώνει ότι δεν πρέπει να εξαγριώσει τα ζώα.

    «Δεν πρέπει να πλησιάσουμε τα ζώα αλλά με ψυχραιμία να απομακρυνθούμε. Ένας μεμονωμένος λύκος ή μία αγέλη λύκων δε θα επιτεθεί χωρίς λόγο σε κάποιον κυνηγό, κτηνοτρόφο ή περιπατητή. Γι' αυτό το σημαντικότερο είναι να μην προκαλέσουμε το ζώο. Το πιθανότερο είναι ο λύκος να απομακρυνθεί από μόνος του και να παρακολουθεί τον άνθρωπο από απόσταση. Επίσης, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επιχειρήσουμε να τρέψουμε το ζώο ή τα ζώα σε φυγή», σημειώνει ο κ. Στεφάνου.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ιαπωνία: Ανησυχία για τις επιθέσεις από αρκούδες - 6 νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες σε λιγότερο από ένα χρόνο
    Ιαπωνία: Ανησυχία για τις επιθέσεις από αρκούδες - 6 νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες σε λιγότερο από ένα χρόνο

    Τα ζώα αγωνίζονται να βρουν τροφή στο φυσικό τους περιβάλλον κι όταν δεν μπορούν κατεβαίνουν προς κατοικημένες περιοχές

    Δραματικές διαστάσεις έχουν λάβει οι επιθέσεις αρκούδων στην Ιαπωνία με πολλούς ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί σοβαρά και άλλους να έχουν σκοτωθεί.

    Από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 έχουν τραυματιστεί με τις Αρχές να προειδοποιούν ότι οι επιθέσεις θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

    Τα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη καθώς τον χειμώνα μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επιβιώσουν.

    Για να «πέσουν» όμως σε χειμερία νάρκη πρέπει πρώτα να προετοιμαστούν, δηλαδή, να τραφούν καλά, αλλά και να ετοιμάσουν τις φωλιές τους. Ορισμένες φορές, συγκεντρώνουν τροφή ακριβώς δίπλα από εκεί που κοιμούνται, ξυπνάνε για λίγο, τρώνε και ξανακοιμούνται.

    Ειδικοί στην Ιαπωνία έχουν προειδοποιήσει τα τελευταία χρόνια ότι οι επιθέσεις από αρκούδες αυξάνονται ραγδαία καθώς τα ζώα αγωνίζονται να βρουν τροφή στο φυσικό τους περιβάλλον.

    Οι περισσότερες από τις επιθέσεις σημειώθηκαν στο βόρειο τμήμα του Χονσού, του μεγαλύτερου νησιού της Ιαπωνίας, δήλωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

    Οι ειδικοί αποδίδουν τον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών στην έλλειψη των βασικών διατροφικών προϊόντων γεγονός που αναγκάζει περισσότερα ζώα να βγουν σε κατοικημένες περιοχές σε αναζήτηση τροφής πριν πέσουν σε χειμερία νάρκη στις αρχές Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Kyodo», σε 15 από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας οι Αρχές ανέφεραν ότι σημειώσαν επιθέσεις επί έξι μήνες έως τον Σεπτέμβριο.

    Οι αρχές δήλωσαν ότι περισσότερες από τις μισές επιθέσεις που αναφέρθηκαν φέτος έγιναν μέσα ή κοντά σε σπίτια ανθρώπων, προσθέτοντας ότι το ένα πέμπτο των θυμάτων λάμβανε προληπτικά μέτρα, όπως να κουβαλάει κουδούνια σχεδιασμένα να τρομάζουν τα ζώα, όταν στοχοποιήθηκαν.

    Ένας 66χρονος τραυματίστηκε σοβαρά όταν του επιτέθηκε μια αρκούδα που ήταν κρυμμένη στο γκαράζ του.

    «Ήταν απέναντί μου και τα βλέμματά μας συναντήθηκαν», είπε ο άνδρας στην εφημερίδα «Yomiuri Shimbun», γράφει η εφημερίδα Guardian και προσθέτει:

    «Δεν πίστευα ότι είχα την ευκαιρία να της ξεφύγω...άρχισα αμέσως να τρέχω».

    Η αρκούδα έριξε τον άνδρα στον έδαφος.

    «Μούγκριζε φρικτά και με δάγκωσε στο κεφάλι», πρόσθεσε. «Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα».

    Οι συμβουλές σε περίπτωση συνάντησης με αρκούδα και η αύξηση του πληθυσμού τους

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας του «ανατέλλοντος ηλίου» περιέγραψε την αύξηση των επιθέσεων ως «εξαιρετικά επικίνδυνη», ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Σιντάρο Ίτο, προέτρεψε τους ανθρώπους να απορρίπτουν σωστά τα οικιακά απορρίμματα τροφίμων, τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν τα ζώα, και να φροντίσουν να κρατούν τις πόρτες κλειστές.

    Οι αγρότες έχουν λάβει συμβουλές να μην αφήνουν πεσμένα φρούτα στο έδαφος.

    Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Ιαπωνίας, NHK, μετέδωσε πρόσφατα ένα πρόγραμμα με συμβουλές για το τι πρέπει να κάνει κανείς σε περίπτωση που συναντήσει μια αρκούδα.

    Τα κυριότερα από αυτά είναι να έχει μαζί ένα απωθητικό σπρέι και σε καμία περίπτωση μην έρθει σε επαφή με τα μάτια.

    Τα καταστήματα αναφέρουν μια απότομη αύξηση στις πωλήσεις ειδών που έχουν σχεδιαστεί για να τρομάζουν τα ζώα, όπως κουδούνια, σφυρίχτρες και φορητά ραδιόφωνα.

    Μια πρόσφατη δε εκτίμηση που δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο «Yomiuri» ανέφερε τον αριθμό των μαύρων αρκούδων σε 44.000 – σε σύγκριση με 15.000 που υπολογίζεται από το κέντρο βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος το 2012.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Μεταλλάξεις κορονοϊού: Αύξηση κρουσμάτων των παραλλαγών «Eris» και «Αρκτούρος» - Πρώτη παραμένει η «Kraken»
    Μεταλλάξεις κορονοϊού: Αύξηση κρουσμάτων των παραλλαγών «Eris» και «Αρκτούρος» - Πρώτη παραμένει η «Kraken»

    Δείτε τους πίνακες του ΕΟΔΥ με τα νέα στοιχεία για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

    Τα νέα δεδομένα για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που κυκλοφορούν στη χώρα μας καταγράφει η νέα εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

    Όπως αναφέρεται στην έκθεση, από τις εβδομάδες 23-24 του 2022 έως και την εβδομάδα 39 του 2023, αναλύθηκαν γονιδιωματικά συνολικά 21.000 στελέχη.

    Από την εβδομάδα 25/2023 και μετά όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκουν στην υποπαραλλαγή ΒΑ.2 (Διάγραμμα 16).

    Την εβδομάδα 38, η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (Kraken) (38%) ακολουθούμενη από την EG.5 (Eris) (28%) και της ΧΒΒ.1.16 (Αρκτούρος) (27%) (Διάγραμμα 17).

    Έχουν καταγραφεί συνολικά 19 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86 (Pirola), με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 19 Σεπτεμβρίου.

    Τα δεδομένα που παρουσιάζονται αφορούν σε δείγματα με ημερομηνία λήψης έως και 28/09/2023.

    Οι πίνακες του ΕΟΔΥ

    metal_12_10_1_77eb3.jpg

    metal_12_10_2_89576.jpg

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Κίνα: Οι περιέργες αρκούδες που έχουν γίνει viral - O ζωολογικός κήπος διαψεύδει πως είναι... άνθρωποι με στολή
    σε Viral
    Κίνα: Οι περιέργες αρκούδες που έχουν γίνει viral - O ζωολογικός κήπος διαψεύδει πως είναι... άνθρωποι με στολή

    Τι είναι η αρκούδα Μαλαισίας που έχει προκαλέσει πάταγο στα social media - Η διάψευση του ζωολογικού κήπου και οι περιπτώσεις που οι Κινέζοι χρησιμοποίησαν ψεύτικα ζώα

    Viral έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες σε όλα τα social media μια αρκούδα που η όψη της διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από ό,τι έχει κανείς στο μυαλό του όταν ακούει κάτι για αυτό το ζώο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη αρκούδα που βρίσκεται σε ζωολογικό κήπο στην Κίνα και έχει το όνομα «Άντζελα». Πολλοί λένε ότι μοιάζει με έναν μεγάλο σκύλο και άλλοι ισχυρίζονται πως μοιάζει με έναν άνθρωπο που φορά στολή αρκούδας. Ο τελευταίος ισχυρισμός ξεκίνησε αφότου δημοσιεύθηκε ένα βίντεο που δείχνει την αρκούδα να χαιρετά τον κόσμο που την παρακολουθεί.

    Σε ένα κλιπ 15 δευτερολέπτων από τον ζωολικό κήπο της Χουανγκζού που αναρτήθηκε στις 27 Ιουλίου η λεπτή αρκούδα Μαλαισίας φαίνεται να στέκεται στα πίσω πόδια της και να παρακολουθεί ένα μικρό πλήθος, ενώ μερικές φορές σηκώνει τα πόδια της σαν να χαιρετά τους επισκέπτες.

    «Είναι μια καλοκαιρινή ασκούμενη;» έγραψε κάποιος στα σχόλια του βίντεο. Άλλος επισήμανε το κρεμασμένο δέρμα γύρω από τους γοφούς της αρκούδας που μοιάζει με κακοφτιαγμένο κοστούμι και ένα άλλο να λέει ότι η «αντικαταστάτρια» πρέπει να υποφέρει μέσα στο βαρύ κοστούμι. Το βίντεο είχε περισσότερες από 30 εκατομμύρια προβολές μέσα σε λίγες ημέρες.

    Μάλιστα οι φήμες έφτασαν σε τέτοιο επίπεδο που ο ζωολογικός κήπος στην ανατολική Κίνα, εξέδωσε ανακοίνωση για να διευκρινίσει ότι στην πραγματικότητα δεν είναι άνθρωπος. «Κάποιοι πίστεψαν ότι έμοιαζε με άνθρωπο όταν σηκώθηκε. Προφανώς, εσείς δεν ξέρετε τίποτα», έγραψε ο ζωολογικός κήπος στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή, χρησιμοποιώντας την προοπτική πρώτου προσώπου της 4χρονης αρκούδας.

    Η «Άντζελα» εξήγησε ότι όλες οι αρκούδες δεν είναι γίγαντες που σπάνε αυτοκίνητα και ότι οι ηλιακές αρκούδες είναι »μικροσκοπικές, οι μικρότερες αρκούδες στον κόσμο». Η ανάρτηση ανέφερε επίσης ότι η Άντζελα «βγαίνει» με μια αρσενική αρκούδα ονόματι Νταλού, αλλά «θέλει να πάρει αργά το πράγμα».

    Το παμφάγο ζώο που σκαρφαλώνει στα δέντρα φτάνει το 1,5 μέτρο (59 ίντσες) ενώ στέκεται στα πίσω πόδια του και είναι λιγότερο από το μισό μέγεθος των αρκούδων γκρίζλι στη Βόρεια Αμερική. Πρόκειται για ένα απειλούμενο είδος που ενδημεί στα τροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας. Παίρνει το όνομά του από το κυκλικό μπάλωμα στο στήθος του, το οποίο έχει κρεμ ή πορτοκαλί χρώμα.

    Ο ζωολογικός κήπος, σε επόμενη ανάρτηση, κάλεσε τους επισκέπτες να μην ταΐζουν τις αρκούδες. Όσο για το τσαλακωμένο δέρμα γύρω από τον πισινό της Άντζελα, λένε πως είναι ένα φυσιολογικό χαρακτηριστικό της ανατομίας της και μπορεί να είναι σημαντικό για την επιβίωση στην άγρια φύση. Οι παχιές πτυχές βοηθούν στην προστασία της αρκούδας από τα αρπακτικά, καθώς η χαλαρότητα της επιτρέπει να ξεφεύγει και να αντιστέκεται όταν δαγκώνεται.

    Οι ηλιακές αρκούδες, ο αριθμός των οποίων μειώνεται στη φύση, κυνηγιούνται για τη γούνα και το κρέας τους ή κακοποιούνται με άλλο τρόπο.

    Πάντως, για την... ιστορία, υπήρξαν σπάνιες περιπτώσεις κινεζικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποίησαν αντικαταστάτες ή ψεύτικα ζώα. Το 2019, ένα ιδιωτικό πάρκο σαφάρι στην ανατολική επαρχία Jiangsu προκάλεσε αντιδράσεις αφού φέρεται να προσέλαβε έναν ηθοποιό για να υποδυθεί έναν γορίλα. Αργότερα εξήγησε ότι επρόκειτο για μια πρωταπριλιάτικη φάρσα. Άλλοι κινεζικοί ζωολογικοί κήποι έχουν κατηγορηθεί ότι προσπάθησαν να περάσουν σκύλους ως λύκους και ότι διατηρούσαν γαϊδούρια στο τμήμα ζέβρας.

    Πηγή: Protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο