Γιατί πολλοί τουρίστες που έρχονται με τόσο κέφι, αγάπη για τη χώρα μας και γνώση για την ιστορία μας εξαφανίζονται στα κακοτράχαλα μονοπάτια των νησιών;
Τι συμβαίνει και την κρίσιμη εκείνη ώρα της σύγχυσης δεν μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια, να καλέσουν στο κινητό την οικογένεια, ή την αστυνομία και αρκετοί καταλήγουν; Μπορούν οι άνθρωποι αυτοί, να προστατευτούν, να λειτουργήσουν συντηρητικά, να μην ρισκάρουν κάνοντας πεζοπορία μέσα στο καταμεσήμερο, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν ξανά το καλοκαιρινό τους όνειρο την επόμενη χρονιά;
Μοιάζει με απλό ερώτημα, ωστόσο δεν είναι! Και όσο και εάν ακούγεται πικρό, δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης, το φέρουν οι ίδιοι οι τουρίστες που ρισκάρουν πραγματικά τη ζωή τους.
Το CNN GREECE μίλησε τόσο με το, κ. Απόστολο Δάμκαλη, αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου του ΕΚΑΒ, όσο και με τον κ. Φώτη Πατσουράκο, Καρδιολόγο Αρχίατρο ΕΑ Πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος και Α’ Αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, για το τι πραγματικά μπορεί να συμβαίνει στους ανθρώπους αυτούς.
Τι προκαλεί την σύγχυση
Ο κ. Πατσουράκος, αναφέρει ότι η θερμοπληξία, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, αλλά και ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να καταλήξει.
Και συνεχίζει: «Με την απώλεια υγρών και την ελάττωση του όγκου των υγρών, προκαλείται θερμοπληξία, υποογκαιμία, η καρδιά υποχρεούται να δώσει στην περιφέρεια του σώματος αίμα χωρίς να τα καταφέρει, με αποτέλεσμα να προκληθεί πνευμονικό οίδημα, ή ισχαιμικό επεισόδιο και ο άνθρωπος να καταλήξει».
Να σημειώσουμε, ότι η υποογκαιμία είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με τον μειωμένο όγκο αίματος και με μείωση του όγκου του πλάσματος του αίματος που οφείλεται σε αιμορραγία ή αφυδάτωση από υπερβολική απώλεια σωματικών υγρών.
Μπορεί μία υψηλή θερμοκρασία να προκαλέσει σύγχυση στον άνθρωπο, ρωτάμε τον κ. Πατσουράκο;
«Βεβαίως», απαντά ο συνομιλητής μας και προσθέτει:
«Η σύγχυση του εγκεφάλου, μπορεί να προκληθεί από απώλεια υγρών, καθώς ο εγκέφαλος δεν αιματώνεται, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να εκδηλώσει ισχαιμικό επεισόδιο. Στην περίπτωση αυτή, το άτομο μπορεί να αποπροσανατολιστεί και να πάθει ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο. Όταν παθαίνεις ισχαιμία στον εγκέφαλο αποπροσανατολίζεσαι. Χάνοντας κάλλιο επίσης, πολλοί άνθρωποι κάνουν αρρυθμιολογικά επεισόδια.
»Για τον λόγο αυτό, εμείς οι καρδιολόγοι τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι ένας ηλικιωμένος, δεν πρέπει να κυκλοφορεί στην ζέστη και φυσικά δεν κυκλοφορούμε το μεσημέρι στα κακοτράχαλα μονοπάτια είτε των νησιών είτε της ηπειρωτικής χώρας. Πολλές φορές μάλιστα η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνεται και από την αντανάκλαση της άμμου».
Ο κ. Πατσουράκος αναφέρει επίσης, ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, πώς η πεζοπορία απαιτεί καλή οργάνωση και σίγουρα είναι καλό να την αποφεύγουμε τις μεσημεριανές ώρες. Όταν λέμε οργάνωση, εννοούμε να γνωρίζουμε πολύ καλά τις διαδρομές και τα μονοπάτια, ώστε να ρισκάρουμε το λιγότερο δυνατό, να φοράμε ιδανικά ένα smart watch και φυσικά να έχουμε πάντα μαζί μας, νερό και ισοτονικά υγρά, που διατηρήσουν τα υγρά του σώματός μας σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επίσης, μία μπανάνα βοηθά πάντα, καθώς αυξάνει το κάλλιο στον οργανισμό και δεν επιβαρύνει το στομάχι.
Μάλιστα ο συνομιλητής μας, υπογραμμίζει ότι στο εξωτερικό υπάρχουν ειδικά μπαστούνια που τα χρησιμοποιούν για την πεζοπορία, τα οποία γίνονται ομπρέλες. Χρειάζεται προσοχή και να μην υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας, προσθέτει ο κ. Πατσουράκος.
Πολύτιμοι σύμμαχοι
Από την πλευρά του ο κ. Δαμκαλής, εκ μέρους του ΕΚΑΒ, επισημαίνει ότι όχι μόνο ο τουρίστας, αλλά και ο καθένας από εμάς, έχει στη διάθεσή του δύο πολύτιμους αριθμούς- ακόμη και εάν δεν υπάρχουν μονάδες στο κινητό- το 166 και το 112, τους οποίους μπορεί να καλέσει και να ζητήσει βοήθεια. Μάλιστα το 112 είναι αριθμός που λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη και μέσω του οποίου, μπορεί να γίνει γεωεντοπισμός, με ελάχιστη απόκλιση που φθάνει το μισό με ένα μέτρο.
Το ζητούμενο σύμφωνα με τον κ. Δαμκαλή, είναι «όταν ένας άνθρωπος βρεθεί σε μεγάλη ανάγκη να καλέσει σε βοήθεια και να απαντήσει στις ερωτήσεις που θα του κάνουν οι διασώστες. Όταν ένας άνθρωπος εμφανίζει ατονία και καταβολή δυνάμεων δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι έχει πάθει θερμοπληξία, θα πρέπει ωστόσο να πάρει βοήθεια και στη συνέχεια η διάγνωση να βγει στο νοσοκομείο».
Πηγή: cnn.gr