Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2024 09:53

«Το ανάθεμα στους ενήλικες»: Η βία ανηλίκων στην πραγματική του διάσταση – Τι λένε οι ειδικοί

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σχεδόν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών βίας με πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά είτε στον ρόλο του θύματος είτε του θύτη. Το φαινόμενο φαίνεται να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, χωρίς να κάνει διακρίσεις μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας, μεταξύ εύπορων και λαϊκών προαστίων ή μεταξύ αγοριών και κοριτσιών.

Πού οφείλεται η εντεινόμενη βία μεταξύ νέων; Πώς επηρέασαν τον ψυχισμό των ανηλίκων τα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης και η πανδημία; Ποια νέα διάσταση δίνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο ζήτημα;

Το CNN Greece μίλησε με ειδικούς και επιχειρεί να θέσει το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση, αναδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα περιστατικά στα οποία εμπλέκονται ανήλικοι δεν έχουν αυξηθεί ποσοτικά αλλά έχουν γίνει πολύ πιο βίαια το τελευταίο διάστημα.

Η κοινωνία βρίσκεται πλέον απέναντι στον καθρέφτη της και καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των λανθασμένων χειρισμών του παρελθόντος.

Ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης και Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου συμφωνούν ότι η αυστηροποίηση του τιμωρητικού πλαισίου δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και ότι θα πρέπει να δοθεί βάση και προτεραιότητα στην πρόληψη του φαινομένου.

Τα στοιχεία του πρώτου οκταμήνου του 2024

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για το πρώτο οκτάμηνο του 2024 παρατηρείται αύξηση των περιστατικών εγκληματικότητας ανηλίκων συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 κατά 47%. Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 30η Αυγούστου 2024 καταγράφηκαν 7.180 περιστατικά την ώρα που το πρώτο οκτάμηνο του 2023 είχαν καταγραφεί 4.875 περιστατικά.

Αναλυτικά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα αυξήθηκε και ο αριθμός των ανήλικων δραστών από 6.157 που ήταν πέρυσι σε 8.978 φέτος, με τα περιστατικά πρόκλησης σωματικών βλαβών να αγγίζουν τα 666 φέτος σε σχέση με τα 383 που καταγράφηκαν πέρυσι.

Πιο βίαια και ανάλγητα τα περιστατικά

Η επιστημονική άποψη είναι μάλλον ενθαρρυντική. Μπορεί τα περιστατικά να είναι έντονα, ωστόσο η βία μεταξύ ανηλίκων δεν έχει μετατραπεί – τουλάχιστον προσώρας - σε ενδημικό χαρακτηριστικό της νεανικής συμπεριφοράς.

Ο Γιώργος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος, MD, MA, MSc, PhD και Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, υποστηρίζει ότι βάσει των στοιχείων της Eurostat και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας του ΕΚΠΑ η αύξηση των περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων έχει ήδη συντελεστεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

«Ήταν προβλέψιμο. Όταν οι κοινωνίες υπόκεινται σε οικονομικό στρες αυξάνονται τα κρούσματα βίας σε διαπροσωπικό επίπεδο. Αυτό αποτελεί επιστημονική γνώση» λέει στο CNN Greece ο Γ. Νικολαΐδης.

«Οι σημερινοί έφηβοι έχουν να θυμούνται ως υποκειμενική βιούμενη παιδική εμπειρία μόνο καταστροφές, δεινά και μία συνεχή προτροπή για εξατομίκευση· από την οικονομική κρίση που το αφήγημα ήταν “κάνε ό,τι μπορείς για να βγεις από αυτή την κατάσταση, ανταγωνίσου τον άλλον άνθρωπο” μέχρι την πανδημία που και πάλι το δημόσιο αφήγημα ήταν “απόφυγε τον διπλανό σου γιατί αποτελεί απειλή και κίνδυνο για τη ζωή σου”», προσθέτει.

«Από το 2009 η ανήλικη παραβατικότητα εμφανίζει σταδιακή σταθεροποίηση. Στα χρόνια της πανδημίας μειώθηκε λόγω των μέτρων περιορισμού και της καραντίνας, και πλέον έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα, βαίνοντας ελαφρώς μειούμενα», επισημαίνει, διευκρινίζοντας ότι παρατηρείται μία ποιοτική αλλαγή των περιστατικών. «Πλέον συναντούμε ιδιαιτέρως σκληρά και ανάλγητα περιστατικά», μας λέει.

Η πρώην εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου υποστηρίζει ότι τα παιδιά αναπαράγουν τη βία των ενηλίκων. «Τα περιστατικά βίας των ανηλίκων έχουν αυξηθεί ποσοτικά αλλά αυτό που μας ανησυχεί είναι η ποιοτική τους μετάλλαξη. Αν μελετήσει κανείς τα βίαια περιστατικά, χωρίς να γνωρίζει ποιοι είναι οι δράστες, άνετα μπορεί να τα αποδώσει σε ενήλικες», λέει στο CNN Greece και προσθέτει: «Έχουμε να κάνουμε με σκληρές κακοποιητικές συμπεριφορές παιδιών που θίγουν την αξιοπρέπεια των συνομηλίκων τους, που τους τραυματίζουν βαθιά και που λίγα χρόνια πριν τις συναντούσαμε μόνο μεταξύ ενηλίκων».

Πηγές από το Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών συγκλίνουν με την παραπάνω άποψη.

Όπως μας πληροφορούν δεν προκύπτει ποσοτική αύξηση των κρουσμάτων βίας αλλά μια τάση στα πιο βίαια, πιο βαριά εγκλήματα. Παράλληλα παρατηρείται μεγαλύτερη εμπλοκή των ανηλίκων με τη χρήση ουσιών αλλά και εμπλοκή όλο και νεαρότερων παιδιών σε περιστατικά βίας.

Τα ανήλικα που εμπλέκονται σε κακουργηματικές πράξεις προέρχονται, στην συντριπτική τους πλειονότητα από επιβαρυμένα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, τα αγόρια εξακολουθούν να υπερεκπροσωπούνται στις περιπτώσεις, ενώ οι διακυμάνσεις μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών είναι πολύ μικρές.

Αυτό που επισημαίνουν είναι ότι παρατηρείται μεγάλη επιβάρυνση των ανηλίκων σε ζητήματα ψυχικής υγείας· από ψυχικές διαταραχές μέχρι ψυχοπαθολογία, και στέκονται ιδιαιτέρως στη δραματική έλλειψη δομών ψυχικής υγείας που να εξειδικεύονται στους εφήβους.

Ο ρόλος του Διαδικτύου

Οι νέες τεχνολογίες έχουν προσδώσει στο φαινόμενο μία καινούρια διάσταση, συστήνοντας μία σύγχρονη μορφή βίας τη διαδικτυακή παρενόχληση και τον εκφοβισμό (cyber bullying).

Ο κ. Νικολαΐδης υποστηρίζει ότι το Διαδίκτυο δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μέσο που, όμως, μπορεί να προσδώσει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά στα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, καθώς «δημιουργεί έναν ανταγωνισμό μεταξύ των παιδιών για το ποιος θα ανεβάσει το πιο εντυπωσιακό βίντεο που θα έχει και το μεγαλύτερο κοινό».

Με τη σειρά της η κ. Δημητρίου μας λέει: «Το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο. Ποιος έδειξε την ασφαλή χρήση του στα παιδιά; Είναι ένα φάρμακο για την αναζήτηση και την επικοινωνία. Ποιος μίλησε στα παιδιά για τις παρενέργειές του; Σίγουρα, όλα αυτά δεν πρέπει να τα περιμένουμε από τα ίδια τα παιδιά. Το ανάθεμα επάνω σε μας τους ενήλικες. Τα παιδιά είναι δύσκολο να φιλτράρουν τις πληροφορίες του διαδικτύου, όταν κι εμείς οι ενήλικες πολλές φορές δεν το καταφέρνουμε».

Panic button και αλλαγές στον ποινικό κώδικα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο προανήγγειλε αυστηροποίηση των ποινών για ανήλικους παραβάτες και τους γονείς του καθώς και τη λειτουργία μίας νέας εφαρμογής για την προστασία ανηλίκων.

«Το ζήτημα της παραβατικότητας, ειδικά στα παιδιά και τους έφηβους, είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά πολυσύνθετο. Αφορά πρωτίστως και τις ίδιες τις οικογένειες. Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμιά περίπτωση την οικογένεια ως τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών, όμως έχουμε δυνατότητες να αυστηροποιήσουμε τις ποινές, και τα ζητήματα που αφορούν την παραμέληση των ανηλίκων», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του saveYOUth, του panic button για τους ανήλικους. Η εφαρμογή της ΕΛ.ΑΣ. θα απευθύνεται σε τρεις ηλικιακές ομάδες (παιδιά 12-15 ετών, έφηβοι 15-18 ετών, άτομα άνω των 18 ετών), την οποία θα μπορούν επίσης να εγκαταστήσουν στα κινητά τους γονείς, προπονητές, και εκπαιδευτικοί.

Παράλληλα προωθούνται σοβαρές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο τόσο για τους ίδιους τους ανήλικους παραβάτες όσο και για τους γονείς που έχουν την εποπτεία τους. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται, λοιπόν, στην πιο σκληρή αντιμετώπιση των ανήλικων παραβατών από τα 14 έτη (όχι από τα 15 που ισχύει σήμερα) όσο και στην άμεση ποινική εμπλοκή του γονέα που θα αντιμετωπίζει βαριά πρόστιμα μέχρι και ποινή φυλάκισης.

Η καταστολή θα επιδεινώσει το φαινόμενο

Οι ειδικοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι η κατασταλτική αντιμετώπιση του φαινομένου όχι μόνο δεν θα επιλύσει το ζήτημα αλλά, πιθανότατα, να το επιδεινώσει.

«Οι κοινωνίες που επενδύουν στις τεχνολογίες ασφάλειας, επιτήρησης και καταστολής, όπως οι ΗΠΑ, φιγουράρουν σταθερά πρώτες και με διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ στα κρούσματα βίας από ανήλικους», λέει στο CNN Greece ο Γιώργος Νικολαΐδης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού η πολιτική που έχει αποτελέσματα κινείται σε εντελώς αντιδιασταλτική κατεύθυνση, σε μία κατεύθυνση που ενισχύει την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα, που κάνει τους ανήλικους να αισθάνονται μέλη της κοινότητας, στην οποία αν πάνε να παραβιαστούν τα δικαιώματα κάποιου αδύναμου, επεμβαίνουν όλοι για να το αποτρέψουν.

«Πιστεύει κανείς αλήθεια ότι με το να γεμίσουμε αναμορφωτήρια τη χώρα ή με το να βάλουμε στη φυλακή τους γονείς των παιδιών, θα μειωθεί η παραβατικότητα; Δεν έχουμε διαβάσει Ουγκώ; Δεν έχουμε διαβάσει Ζολά; Το μόνο που θα καταφέρουν με αυτόν τον τρόπο είναι να στελεχώσουν το ποινικό έγκλημα του αύριο», λέει χαρακτηριστικά στο CNN Greece ο Γ. Νικολαΐδης.

Στην παραπάνω άποψη συντείνει και η τ. εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. «Η αυστηροποίηση της μεταχείρισης των παραβατικών συμπεριφορών των παιδιών, δεν έχει επιστημονικό έρεισμα ούτε θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα που πολλοί νομικοί πιστεύουν, όσον αφορά τη μείωση των συμπεριφορών αυτών. Όλοι πρέπει να εστιάσουμε στις αιτίες του φαινομένου και στη πρόληψή του», λέει στο CNN Greece.

Συλλογική δράση

Την ίδια ώρα που η κοινωνία «σοκάρεται» από την ακραία βία ανηλίκων, πηχυαίοι τίτλοι και των τρομολαγνικές αναλύσεις προκαλούν τόσο επικοινωνιακό θόρυβο που τελικά θολώνουν την πραγματικότητα, που ναι μεν είναι ανησυχητική αλλά δεν χρήζει ηθικού πανικού. Αντίθετα, απαιτεί αναστοχασμό και συλλογική δράση που θα έχει στο κέντρο της τα παιδιά.

Πηγή: cnn,gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2024 09:58

Σχετικά Άρθρα

  • Βία ανηλίκων: Πάνω από 6.500 συλλήψεις το πρώτο 9μηνο του 2024
    Βία ανηλίκων: Πάνω από 6.500 συλλήψεις το πρώτο 9μηνο του 2024

    10.480 είναι οι ανήλικοι που έχουν απασχολήσει τις Αρχές από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

    Δεν έχουν τέλος τα βίαια περιστατικά με πρωταγωνιστές ανήλικους, τα οποία πολλές φορές συμβαίνουν εντός των σχολικών χώρων.

    Τα στοιχεία που αποτυπώνουν τη νεανική παραβατικότητα - σύμφωνα με το mega- είναι σοκαριστικά, καθώς, σύμφωνα με αυτά, το πρώτο 9μηνο του 2024 έγιναν πάνω από 6.500 συλλήψεις ανηλίκων για σωρεία αδικημάτων.

    10.480 είναι οι ανήλικοι που έχουν απασχολήσει τις Αρχές από την αρχή του έτους μέχρι και τώρα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι όπου ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 7.422.

    Ενδεικτικά, οι υποθέσεις αφορούν:

    – 721 υποθέσεις κλοπών

    – 726 υποθέσεις ναρκωτικών

    – 3.731 παραβάσεις του ΚΟΚ

    Πηγή: NewsBomb.gr

  • Βία ανηλίκων και παιδική φτώχεια - Και όμως συνδέονται
    Βία ανηλίκων και παιδική φτώχεια - Και όμως συνδέονται

    Όλοι μιλάνε για βία ανηλίκων, όμως ξεχνάμε ότι η Ελλάδα διαπρέπει στην παιδική φτώχεια, με το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Πώς συνδέονται αυτά τα δύο;

    Η επικαιρότητα κατακλύζεται με ειδήσεις και στατιστικές για την βία ανηλίκων. Δεν περνάει μέρα που να μη μάθουμε για άλλο ένα κρούσμα ενδοσχολικού εκφοβισμού, για άγριες επιθέσεις και ξυλοδαρμούς μεταξύ εφήβων, ακόμα και για ακραία περιστατικά κακοποίησης με δράστες και θύματα παιδιά.

    Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει το φάρμακο για την «αρρώστια» που βάφτισε «βία ανηλίκων». Λέγεται σκλήρυνση της καταστολής και αυστηροποίηση της νομοθεσίας. Το νομοσχέδιο που θα εισηγηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, προβλέπει, σύμφωνα με όσα έχουν προαναγγελθεί τσουχτερά πρόστιμα και φυλάκιση σε γονείς για παραμέληση και βαρύτερες ποινές για τους ίδιους τους ανήλικους, με πιθανή μείωση του ορίου καταλογισμού στα 14 έτη από τα 15. Εντός ημερών πρόκεται να εφαρμοστεί το «κουμπί πανικού» για ανήλικους, με την εφαρμογή safe youth στα κινητά, όπως έχει αναγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Στατιστικές ΕΛΑΣ

    Την ίδια στιγμή η ΕΛΑΣ δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για τη βία ανηλίκων, με βάση τις συλλήψεις. Το πρώτο 9μηνο του 2024 οι συλλήψεις ανήλικων δραστών για διάφορα αδικήματα είναι αυξημένες κατά 42% σε σύγκριση με το ανίστοιχο διάστημα του 2023, στις 6.565 έναντι 4.604 το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Οι συλλήψεις για σωματικές βλάβες υπερδιπλασιάστηκαν – στις 446 έναντι 213. Σοβαρά εγκλήματα, όπως οι υποθέσεις απόπειρας ανθρωποκτονίας με δόλο ανέρχονται σε 7 με 12 συλλήψεις δραστών, έναντι μόνο μιας υπόθεσης πέρυσι.

    Αυξημένα εμφανίζονται και τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας με 1.512 συλλήψεις έναντι 1.388 το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Όμως αυτό που αποδεικνύουν τα στοιχεία καθεαυτά δεν είναι τόσο η αύηξηση της βίας των ανηλίκων, όσο η αύξηση των επιχειρήσεων της αστυνομίας.

    Βία ανηλίκων και κοινωνική φτώχεια

    Η συσχέτιση της βίας των ανηλίκων, ιδίως του ενδοσχολικού εκφοβισμού – bullying με την παιδική φτώχεια δεν είναι άγνωστο θέμα στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Στην ιατρική επιθεώρηση ΒΜC Public Health, δημοσιεύθηκε φέτος επιστημονική μελέτη που ερευνά το κατά πόσο συνδέονται οι δείκτες κοινωνικής φτώχειας με τη θυματοποίηση μέσω εκφοβισμού παιδιών και εφήβων σε 16 χώρες – κυρίως της Νότιας Αμερικής.

    Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη βάση δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Παγκόσμια Έρευνα Υγείας Σχολικού Πληθυσμού (Global Student Health Study), διαπιστώνεται θετική συσχέτιση μεταξύ των δεικτών φτώχειας και των περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού. Υπογραμμίζεται βέβαια, ότι η σχέση αυτή δεν είναι ευθύγραμμη και μονοδιάστατη, ούτε αφορά όλους τους δείκτες φτώχειας.

    Συγκεκριμένα από τους έξι δείκτες μέτρησης της φτώχειας που χρησιμοποιήθηκαν, μόνο οι τρεις συσχετίζονται με την αύξηση περιστατικών bullying – ιδίως εκείνοι που μετράνε την απόλυτη φτώχεια. Η έρευνα καταλήγει ότι «τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη ενσωμάτωσης της κατάτασης της κοινωνικής φτώχειας κατά την εκπόνηση και εφαρμογή στρατηγικών και μέτρων παρέμβασης για τη θυματοποίηση μέσω εκφοβισμού των παιδιών και εφήβων». Διευκρινίζει ότι τα αποτελέσματα δεν είναι καταλητικά, αλλά απαιτούνται περεταίρω έρευνες, με πληροφορίες που να μετρώνται σε ατομικό επίπεδο.

    Μη οικονομική φτώχεια

    Θα ήταν αφελές ως γραφικό να λέγαμε ότι «η φτώχεια κάνει τα παιδιά μας βίαια». Εξάλλου στα πρόσφατα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, είδαμε να πρωταγωνιστούν παιδιά ευκατάστατων οικογενειών, όπως στην περίπτωση του ξυλοδαρμού της 14χρονης μαθήτριας στη Γλυφάδα από συνομήλικές της. Έχει όμως διαπιστωθεί ότι τα φτωχά παιδιά είναι πιο πιθανόν να πέσουν τα ίδια θύματα βίας και εκφοβισμού. Αντίστοιχα, τα παιδιά «θύτες» μπορεί να έχουν υπάρξει με τη σειρά τους θύματα κακοποιητικού περιβάλλοντος.

    Η βία και η κακοποίηση φυτρώνουν στο έδαφος της φτώχειας και της εγκατάλειψης – η οποία δεν είναι μόνο υλική. Μία από τις πιο εντυπωσιακές μελέτες για τα πολλαπλά πρόσωπα της παιδικής φτώχειας είναι αυτή που δημοσίευσε φέτος το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), στο πλαίσιο του Εθνικού Παρατηρητηρίου Παιδικής Ευημερίας, σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού.

    Η μελέτη, που υπογράφει η συντονίστρια του Παρατηρητηρίου Ειρήνη Λεριού, παραθέτει τα επιστημονικά ευρήματα που προέκυψαν από τη διαχρονική εφαρμογή ενός νέου σύνθετου δείκτη για την καταγραφή της πολυδιάστατης παιδικής φτώχειας στην Αττική, για τη χρονική περίοδο 2010-2023. Ο σύνθετος δείκτης παιδικής φτώχειας αποτελείται από έξι διαστάσεις, εκ των οποίων μόνο οι τρεις πρώτες είναι οικονομικές: Συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι – Διατροφή – Ανεργία κηδεμόνων. Οι υπόλοιπες τρεις αφορούν τη λεγόμενη «μη οικονομική φτώχεια» των παιδιών: Δωρεάν υγεία – Ηθική εκπαίδευση και Σχόλη (εξωσχολικές δραστηριότητες -ελεύθερος χρόνος). Το δείγμα της έρευνας περιλαμβάνει 6.502 παιδιά από τρεις σχολικές κατηγορίες: την ΣΤ΄ Δημοτικού, την Γ΄ Γυμνασίου και την Γ΄ Λυκείου. Η έρευνα έγινε σε δήμους της Αττικής που ομαδοποιήθηκαν σε επτά κοινωνικοοικονομικά ομοιογενείς ομάδες.

    Ηθική εκπαίδευση

    Τα πιο αποκαρδιωτικά ευρήματα αφορούν την φτώχεια που προκύπτει από την έλλειψη «ηθικής εκπαίδευσης» όπως την αποκαλεί η ερευνήτρια. Αν και η έρευνα δεν εξετάζει το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της παραβατικότητας ανηλίκων, οι απαντήσεις των παιδιών μιλάνε από μόνες τους.

    Σύμφωνα με την πολύχρονη έρευνα του Παρατηρητηρίου, σε σχολεία της Αττικής, ο απλός δείκτης «Ενσυναίσθηση» της διάστασης της Ηθικής εκπαίδευσης, της μη οικονομικής παιδικής φτώχειας, αλλάζει ανάλογα με το σχολικό έτος.

    Είναι ενδεικτικό ότι κατά το πιο πρόσφατο σχολικό έτος που διεξήχθη η έρευνα (2022-23) πάνω από τα μισά παιδιά (50,6%) αισθάνονταν ότι το σχολείο δεν τους καλλιεργεί την ενσυναίσθηση. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 7,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά (43,0%). Το υψηλότερο ποσοστό παιδιών που δήλωσαν ότι το σχολείο δεν καλλιεργεί την ενσυναίσθηση (50,6%) παρατηρήρθηκε τη σχολική χρονιά 2019-2020. Πρόκειται για τη χρονιά που ξέσπασε η πανδημία του Covid-19 και ξεκίνησαν η καραντίνα και η τηλεκπαίδευση.

    Αντίστοιχα, το 34,3% των μαθητών και μαθητριών αισθάνονται ότι το σχολείο δεν τους καλλιεργεί το να αγαπούν και να προστατεύουν όλους τους άλλους ανθρώπους ανεξάρτητα
    από την καταγωγή, την κουλτούρα, το φύλο τους και οποιαδήποτε άλλη διαφορετικότητά τους. Το ποσοστό αυτό εμφανίζεται αυξημένο κατά 7,9% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη σχολική χρονιά (26,3%).

    Το 41% των παιδιών αισθάνεται ότι το σχολείο δεν τους καλλιεργεί το να αγαπούν και να προστατεύουν τη φύση, ποσοστό αυξημένο κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2022 (37,4%). Ακόμα υψηλόερο είναι το ποσοστό των παιδιών που αισθάνονται ότι το σχολείο δεν τους καλλιεργεί την κοινωνική αλληλεγγύη (43,6%).

    Τέλος, το 35,1% των παιδιών αισθάνονται ότι το σχολείο δεν τους διδάσκει πώς να είναι ωραίοι εσωτερικά ως άνθρωποι, ποσοστό που έχει αυξηθεί κατά 5,6%, συγκριτικά με το αντίστοιχο ποσοστό (29,5%) του αμέσως προηγούμενου σχολικού έτους.

    Πηγή: In.gr
  • Ακραία βία εν ώρα διαλείμματος: 13χρονος προσπάθησε να πετάξει συμμαθητή του από τον πρώτο όροφο σε γυμνάσιο στο Κρανίδι
    Ακραία βία εν ώρα διαλείμματος: 13χρονος προσπάθησε να πετάξει συμμαθητή του από τον πρώτο όροφο σε γυμνάσιο στο Κρανίδι

    Τον χτύπαγε στην πόρτα της τάξης του - Ο δράστης συνελήφθη

    Ένα ακραίο περιστατικό βίας σημειώθηκε μέσα σε σχολείο στο Κρανίδι, που οδήγησε και στη σύλληψη ενός 13χρονου αγοριού.
    Συγκεκριμένα, όλα συνέβησαν χθες το πρωί στο Γυμνάσιο Κρανίδιου όταν περίπου στις 11:00 κατά τη διάρκεια διαλείμματος ένας 13χρονος επιτέθηκε σε συνομήλικο συμμαθητή του. Άρχισε να τον χτυπά στο πρόσωπο, ενώ στη συνέχεια του έκανε κεφαλοκλείδωμα και τον σήκωσε προκειμένου να τον ρίξει από τον πρώτο όροφο. Τότε επενέβη ένας φίλος του παιδιού του δεχόταν την επίθεση και τον απέτρεψε.
    Ο εφιάλτης όμως δεν είχε τελειώσει για τον 13χρονο καθώς ο συμμαθητής του στη συνέχεια τον έσυρε προς την τάξη του, τον τράβηξε από τα μαλλιά και τον χτύπαγε στην πόρτα.

    Ο νεαρός ενημέρωσε τους γονείς του και μερικές ώρες αργότερα βρέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλουν το περιστατικό. Αστυνομικοί της υπηρεσίας συνέλαβαν χθες το βράδυ τον 13χρονο που επιτέθηκε με αγριότητα στον συμμαθητή του και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Ο 13χρονος θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Βία ανηλίκων: Μητέρα κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό του 4χρονου γιου της από 5χρονους - Του έσπασαν τα δόντια
    Βία ανηλίκων: Μητέρα κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό του 4χρονου γιου της από 5χρονους - Του έσπασαν τα δόντια

    Όταν παρέλαβα το παιδί μου τα ούλα του ήταν κατάμαυρα και είχε ροή αίματος, τόνισε η μητέρα του

    Τον ξυλοδαρμό του 4χρονου γιου της από 5χρονα κατήγγειλε μια μητέρα, αναφέροντας ότι το περιστατικό έγινε κατά τη διάρκεια διαλείμματος στο σχολείο.
    Το περιστατικό έγινε την περασμένη εβδομάδα και ο μικρός αναγκάστηκε να αφαιρέσει τα τραυματισμένα δόντια, ενώ για 3 χρόνια θα ακολουθεί ειδικές θεραπείες. «Πονάει ακόμα. Θα είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει 3 χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα του παιδιού.
    Η ίδια μιλώντας στο Mega ανέφερε ότι «έτσι όπως μου το παρουσίασαν δεν μου φάνηκε τόσο σοβαρό. Και γι’ αυτό δεν έφυγα από τη δουλειά μου. Όταν παρέλαβα το παιδί μου τα ούλα του ήταν κατάμαυρα και είχε ροή αίματος».

    Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις της μητέρας:
    «Το παιδί μου είπε ότι τον χτύπησαν δύο μεγαλύτερα παιδάκια, πέντε χρονών. Επειδή έχει και αυτισμό, υποτίθεται ότι την ώρα του διαλείμματος υπάρχει και παράλληλη στήριξη, δηλαδή μία επιπλέον εποπτεία η οποία ακόμα δεν έχω μάθει πού ήταν», είπε στη συνέχεια.

    Ο δικηγόρος της οικογένειας του 4χρονου, Νίκος Αλεξανδρής, είπε πως «η μητέρα καταγγέλλει ότι εδώ και 10 μέρες το σχολείο δεν της έχει δώσει επίσημα απάντηση για το τι ακριβώς έχει γίνει. Η μητέρα του 4χρονου είναι η ίδια εκπαιδευτικός και το παιδάκι είναι παιδί με ειδικές ανάγκες, που κατά τη νομοθεσία θα έπρεπε να έχει ειδική φύλαξη καθόλη την διάρκεια της παραμονής του στο σχολείο. Ο γιατρός μου είπε ότι το χτύπημα είναι από κάτω προς τα πάνω η φορά του. Δηλαδή είναι είτε από κλωτσιές είτε με μπουνιές».

    Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του δικηγόρου της οικογένειας:
    Πηγή: Protothema.gr
  • Βία μεταξύ ανηλίκων: Στη φυλακή από τα 15 - Αυτά είναι τα μέτρα που πήραν στο Υπουργικό Συμβούλιο
    Βία μεταξύ ανηλίκων: Στη φυλακή από τα 15 - Αυτά είναι τα μέτρα που πήραν στο Υπουργικό Συμβούλιο

    Οι αιτίες που οδηγούν στην αύξηση των φαινομένων ενδοσχολικής βίας και την αύξηση των επεισοδίων μεταξύ ανηλίκων ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε πιο αυστηρές ποινές, τουλάχιστον ενός έτους για το αδίκημα της πλημμελούς γονικής εποπτείας. Πέραν της αυστηρότερης τιμωρίας για τους γονείς, θα υπάρξει σειρά αναμορφωτικών μέτρων για εφήβους 12-15 ετών που παραβατούν.

    Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να είναι αυτοτελές αδίκημα η οπλοκατοχή, δηλαδή για παράδειγμα να φέρει επάνω του ο ανήλικος μαχαίρι.

    Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Φλωρίδης παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση περιπτώσεων εγκληματικότητας.

    Συγκεκριμένα, μετά από συστηματική μελέτη των στοιχείων της Ελληνικής Αστυνομίας ως προς τις τάσεις της εγκληματικότητας προτείνονται:

    • Υποχρεωτική αντικατάσταση περιοριστικού όρου με προσωρινή κράτηση σε περίπτωση εκ νέου διάπραξης αδικήματος ως προς συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις,
    • κατάργηση της πλήρους απαλλαγής του δράστη εφόσον ικανοποιήσει πλήρως το θύμα σε περίπτωση κλοπής ή διάρρηξης και απλή πρόβλεψη σχετικού ελαφρυντικού.
    • αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των γονέων που παραμελούν την εποπτεία των ανηλίκων παιδιών τους,
    • ακριβέστερη οριοθέτηση της έννοιας του μαχαιριού σε γενικής χρήσης και σε ειδικής,
    • θέση περιορισμών στην πώληση ή τη διάθεσή τους ειδικά για ανηλίκους,
    • λήψη μέτρων ασφαλείας για φύλαξη και μη παραχώρηση σε τρίτους,
    • διαφοροποίηση της ποινικής μεταχείρισης για μαχαίρια γενικής και ειδικής χρήσης,
    • αύξηση ελαχίστου ορίου ποινής για την οπλοκατοχή ιδίως πυροβόλων όπλων, πυρομαχικών κ.λπ.
    • αύξηση ελαχίστων ορίων ποινής για την οπλοφορία.
    • η ποινή για την οπλοχρησία θα εκτίεται αθροιστικά και δεν εφαρμόζονται γι’ αυτήν οι περί συρροής διατάξεις.
    • αναβάθμιση σε κακούργημα της οπλοφορίας με πυροβόλα όπλα.
    • οι διακεκριμένες περιπτώσεις οπλοφορίας: η οπλοφορία με οιοδήποτε όπλο σε χώρους συγκέντρωσης λόγω επικινδυνότητας της πράξης και η επανειλημμένη τέλεση οπλοφορίας με οιοδήποτε όπλο λόγω επικινδυνότητας του δράστη.
    • η απαγόρευση λήψης άδειας σχετικής με όπλα σε όσους έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα ή εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για ορισμένες πράξεις.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ ανηλίκων έξω από ΕΠΑΛ
    Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ ανηλίκων έξω από ΕΠΑΛ

    Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε έξω από Επαγγελματικό Λύκειο στον Ωρωπό, το βράδυ του Σαββάτου (20/4).

    Πώς έγινε το επεισόδιο

    Σύμφωνα με τον Alpha, ένας 15χρονος τραυμάτισε με μαχαίρι συνομήλικό του, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να διακομιστεί στο νοσοκομείο Παίδων, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

    Τα δύο παιδιά φαίνεται να είχαν δώσει ραντεβού έξω από το ΕΠΑΛ. Σύμφωνα με τους συμμαθητές τους, είχαν έναν έντονο διαπληκτισμό για ένα μπουφάν, ο οποίος κλιμακώθηκε και κατέληξε στο να ‘βγουν μαχαίρια’.

    Οι Αρχές συνέλαβαν τόσο τον ανήλικο δράστη όσο και τον πατέρα του ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για τον εντοπισμό του μαχαιριού, το οποίο ο 15χρονος φέρεται να πέταξε σε ένα χωράφι.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού μεταξύ ανηλίκων σε αυλή σχολείου
    Περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού μεταξύ ανηλίκων σε αυλή σχολείου

    Περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού, αυτή τη φορά μέσα σε αυλή σχολείου, σημειώθηκε σε σχολείο της πόλης των Σερρών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ πρωταγωνίστριες ήταν δύο μαθήτριες 15 ετών, όταν την ώρα του διαλλείματος η μία από αυτές χτύπησε μια τρίτη μαθήτρια με την δεύτερη να βιντεοσκοπεί την σκηνή και να την ανεβάζει στο Instagram.

    Οι δύο μαθήτριες συνελήφθησαν από την αστυνομία, αφέθηκαν ελεύθερες και η εισαγγελέας Σερρών θα αποφασίσει για την ποινική εξέλιξη της υπόθεσης που αφορά τις δύο μαθήτριες αλλά και τους γονείς τους.

    Πηγή: cnn.gr- Image by Freepik

  • Κ. Πατσάκης: «Κλειδί η εκπαίδευση γονέων στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων»
    Κ. Πατσάκης: «Κλειδί η εκπαίδευση γονέων στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων»

    Την ανάγκη εκπαίδευσης γονέων και παιδιών για τους κινδύνους που ενέχει το διαδίκτυο, αλλά και κατάρτισης ενός πλάνου οριζόντιων δράσεων που θα υλοποιήσουν όλα τα υπουργεία και οι υπόλοιποι φορείς για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας μεταξύ των ανηλίκων αναδεικνύει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και μέλος της επιστημονικής επιτροπής για τη βία ανηλίκων, Κωνσταντίνος Πατσάκης.
    Η συγκεκριμένη επιστημονική επιτροπή, της οποίας είναι μέλος ο κ. Πατσάκης, συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες για πρώτη φορά υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και έχει αναλάβει να εκπονήσει την Εθνική

    Στρατηγική Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων.
    «Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αν το πρόβλημα της βίας των ανηλίκων το αφήσουμε, αυτό θα γιγαντωθεί και θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες για την κοινωνία μας. Αν κάποιος μάθει από παιδί ότι μπορεί να ασκεί βία και ότι αυτό επικροτείται με διαφορετικούς τρόπους, όπως ένα like στα κοινωνικά δίκτυα, ότι δεν θα έχει κάποια συνέπεια ή υποστεί τιμωρία, τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό στη συνέχεια για την κοινωνία μας;», επισημαίνει ο κ. Πατσάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ειδικός σε θέματα Κυβερνοασφάλειας, ο κ. Πατσάκης είναι διευθυντής του εργαστηρίου Κυβερνοασφάλειας του Πανεπιστημίου Πειραιά και συνεργαζόμενος ερευνητής στο ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» και μάλιστα αυτή την περίοδο συνεργάζεται σε δύο ευρωπαϊκά έργα που αφορούν σε παιδιά: τα «HEROES» (https://heroes-fct.es) και «ALUNA» (https://www.aluna-isf.eu) για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης ανηλίκων, τον εντοπισμό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο και την αντιμετώπιση του trafficking, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Προτεραιότητα της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, επισημαίνει ο κ. Πατσάκης, είναι να κάνει ευρύτερη καταγραφή του προβλήματος της βίας και παραβατικότητας των ανηλίκων «γιατί υπάρχουν αρκετά κενά στο τι καταγράφεται και τι όχι, αλλά και ελλείψεις στο προσωπικό που έχει την ευθύνη να υποστηρίζει τα παιδιά στα σχολεία, τις δομές κοινωνικής πρόνοιας και τα δικαστήρια». Την ίδια ώρα, πολλά υπουργεία, εξηγεί ο ίδιος, έχουν θέσει στρατηγικές ή προτεραιότητες, «οι οποίες θα πρέπει να μελετηθούν και να γίνουν οριζόντιες για όλους τους συναρμόδιους φορείς». «Κλειδί» στην ανάπτυξη των στρατηγικών για τον κ. Πατσάκη «δεν είναι η καταστολή, αλλά η πρόληψη, όπως και η αντιμετώπιση του προβλήματος όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ακόμα και αν δεν δούμε άμεσα ορατά αποτελέσματα».

    Καθώς το διαδίκτυο βρίσκεται πλέον μέσα στη ζωή μας και η ενασχόληση των παιδιών με αυτό είναι όλο και μεγαλύτερη, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά υπογραμμίζει ότι υπό το δικό του επιστημονικό πρίσμα, η βία των ανηλίκων αντιμετωπίζεται κυρίως με την ενημέρωση των γονέων, «οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τα παιδιά τους και έχουν όχι μόνο τη νομική, αλλά και την ηθική υποχρέωση να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους». «Τα παιδιά αποκτούν μια ψηφιακή υπόσταση, την οποία ο γονιός συχνά δεν μπορεί να παρακολουθήσει. Όμως, οι γονείς θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν από τη μια να λένε στα παιδιά τους ότι δεν μιλάμε σε αγνώστους στο δρόμο και από την άλλη να τα αφήνουν να μιλάνε οποτεδήποτε με τον οποιονδήποτε στο διαδίκτυο χωρίς εποπτεία», εξηγεί ο κ. Πατσάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζει ότι είναι σημαντική και η εκπαίδευση των ίδιων των παιδιών και στην κατεύθυνση αυτή ο ρόλος της επιστημονικής επιτροπής, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Πατσάκη, είναι να διερευνήσει τις συμπεριφορές των παιδιών στο διαδίκτυο και τη βία που οι συμπεριφορές αυτές γεννούν. Ωστόσο, «η διερεύνηση αυτή πρέπει να γίνει με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των παιδιών, καθώς δεν πρέπει να παρακάμψουμε τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα δημιουργώντας άλλα», συμπληρώνει.

    Μπορεί το ζητούμενο της επιτροπής να είναι η διερεύνηση της βίας και παραβατικότητας των ανηλίκων, αλλά ο κ. Πατσάκης διευκρινίζει ότι αλληλένδετη είναι και η βία και η παρενόχληση που προέρχεται από ενήλικες, «ειδικά στον ψηφιακό κόσμο, όπου συχνά δεν ξέρεις ποιος είναι στην άλλη πλευρά της συνομιλίας».

    Ποιος είναι, όμως, ο ρόλος των μεγάλων κολοσσών πληροφορικής σε αυτή την προσπάθεια καταπολέμησης της βίας, ρωτάμε τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά. «Η ποσότητα της πληροφορίας που παράγεται είναι τόσο μεγάλη, που ενδεχομένως να μην υπάρχει η δυνατότητα να γίνει έλεγχος», απαντά. «Υπάρχουν απίστευτες ποσότητες οπτικού υλικού που συνεχώς ανεβαίνει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει δυνατότητα να γίνει χειροκίνητος έλεγχος του περιεχομένου; Προφανώς όχι, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη. Έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα η εταιρεία να το κάνει αυτό για όλα τα βίντεο; Αν όχι, πώς μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων ότι κάποιος θα δείξει περιεχόμενο με βία; Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχουν σχεδιαστικές προκαταλήψεις ή προκαταλήψεις στην εκπαίδευση του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης; Οπότε επιστρέφουμε στη βασική ανάγκη, να υπάρξει σωστή εκπαίδευση των παιδιών-χρηστών του διαδικτύου και των γονιών τους», καταλήγει.

    *Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα μέλη της επιστημονικής επιτροπής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και παραβατικότητας των ανηλίκων είναι η καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου και εμπειρογνώμων του ΟΗΕ, Βασιλική Αρτινοπούλου, η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών του Παντείου, Βασιλική Γεωργιάδη, ο καθηγητής Παιδαγωγικής και κοσμήτωρ του ΕΚΠΑ, Θωμάς Μπαμπάλης, η καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας και Πολυπολιτισμικότητας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αγάπη Κανδυλάκη, ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο ΑΠΘ, Βασίλης Βαμβακάς, ο ψυχίατρος-παιδοψυχίατρος, Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, και η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιμελητών Ανηλίκων Ελλάδας, διδάκτωρ Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Παρασκευή Ζαγούρα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο