Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018 08:36

Η συγγραφέας Άννα Κορτέση, μιλά για τη βία κατά των γυναικών...

Γράφτηκε από τον

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι ανησυχητικά για το τι συμβαίνει σε όλον τον πλανήτη, στις γυναίκες που καταγγέλλουν από ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων μέχρι σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική ή καθημερινή λεκτική βία και περιθωριοποίηση.

Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας.

Η συγγραφέας Άννα Κορτέση μας μεταφέρει ένα απόσπασμα απο το νέο της διήγημα "Σπασμένες φωνές" που γράφει τα τελευταία δύο χρόνια, "... με δυσκολία από γυναίκες που η φωνή τους είναι πνιγμένη από δάκρυα" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια, θέλοντας να δώσει στο κοινό, όχι απλά στατιστικά στοιχεία και τυπικές πληροφορίες, αλλά αυτά που συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών, γυναικών που βιώνουν έναν καθημερινό Γολγοθά.

"Προσπαθούσα να μην ακούσει η να δει κάτι που θα τον πειράξει. Μιλούσα ελάχιστα και δαγκωνόμουν σφίγγοντας το κορμί μου για να είναι έτοιμο να δεχτεί οποιαδήποτε επίθεση.

- Σου είπα να πεις στα μούλικα σου να κάνουν ησυχία. Ήρθα κουρασμένος από την δουλειά και θέλω να κοιμηθώ. Εσύ φταις άλλα τι ανατροφή να πάρουν από ένα βλήμα σαν και εσένα. Εγώ φταίω που σε παντρεύτηκα άχρηστη.
- Ναι, έχεις δίκαιο. Έχεις δίκαιο. Μην πας στο δωμάτιο τους σε παρακαλώ!!!

Μετά τις δίκες του φωνές και το έντονο ξέσπασμα υπήρχε ησυχία πάντα. Ησυχία!!!

Η μάνα μου έμενε ακριβώς από κάτω. Δεκάδες φορές της εκμυστηρεύτηκα ότι υποφέρω και θέλω να φύγω.

- Κάτσε που θα πας, σ'αγαπάει. Όλα σας τα δίνει, έχει καλή δουλειά. Κατάλαβε τον κουράζετε και αυτός όλη μέρα. Τι θα κάνεις με δυο παιδιά μόνη σου. Στο χωριό ξέρεις τι πανικό θα προκαλέσεις. Όλοι οι άντρες το ίδιο είναι η μήπως πιστεύεις ότι θα βρεις καλύτερο. Ούτε διατροφή δεν θα σου δίνει. Κοίτα τα παιδιά σου όλες αυτό κάναμε.

Δεν είχα φίλες ούτε γνωστούς ποτέ. Στο σούπερ μάρκετ πήγαινα και αν μάθαινε η αν του έλεγα ότι χαιρέτησα κάποιον γινότανε πανικός.

Ένα απόγευμα πήγαμε με τα παιδιά στο κρεοπωλείο.

Το είχε ένας συμμαθητής μου που έμενε δυο στενά πιο κάτω. Μου έκανε ένα κομπλιμέντο το οποίο μετέφερε η κόρη μου στον πατέρα της όταν αυτός την ρώτησε αν μας μιλήσει κάνεις.

- Τι αγοράσατε Σοφούλα;
- Κιμά μπαμπά.
- Είχε κόσμο;
- Ναι.
- Σας μίλησε κανένας;
- Ένας κύριος είπε στην μαμά ότι δεν έχει αλλάξει. Είναι το ίδιο όμορφη από το σχολειό.

Δεν θυμάμαι τίποτα από εκείνη την ημέρα πάρα μόνο ότι παραμορφώθηκε το πρόσωπο μου και ότι δεν κατάφερα να διορθώσω εκείνη την σπασμένη μύτη που έδεσε σε λάθος σημείο αφού δεν μεταφέρθηκα πότε στο νοσοκομείο αλλά κλεισμένη στο δωμάτιο φώναζα στα παιδιά να μην μπουν γιατί έχω μια ίωση που κολλάει και σαν τα έστελνε η μάνα μου στο σχολείο κοιτούσα στον καθρέφτη και έλεγα, φτάνει, φτάνει!!!!
Και σήμερα σας μιλάω για να σας πω ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα πάνω σας. Ναι, μπορείς και μόνη σου. Θέλει λιγότερη δύναμη το να φύγεις από το να υπομένεις. Η ζωή δεν γυρίζει. Αν μπόρεσα εγώ τότε σίγουρα θα τα καταφέρεις και εσύ!!!"

Όπως αναφέρει η Άννα Κορτέση "... όταν ξεκίνησα να γράφω το συγκεκριμένο βιβλίο δεν ήξερα που θα βρω αυτές τις γυναίκες που θα θέλουν να μιλήσουν και πόσες θα μπορούσα να βρω. Δυστυχώς μετά λύπης μου έχω γράψει μέχρι τώρα έξι και έχουν επικοινωνήσει μαζί μου πολλές περισσότερες στέλνοντας μου την δική τους ιστορία. Όταν λαμβάνω ακόμα ένα email κομματιάζετε η καρδιά μου. Είναι δίπλα μας, είναι η φίλη μας , είναι η κοπέλα στο γυμναστήριο, η γυναίκα στο μπακάλικο.
Και οι περισσότερες συνεχίζουν να μένουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας φοβούμενες την κοινωνική κατακραυγή μιας κοινωνίας που προοδεύει έχοντας ακόμα βαθιές τις ρίζες της σε απολιθωμένα και λάθος στερεότυπα".

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018 09:20

Σχετικά Άρθρα

  • Δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ‘’Παγκόσμια Ημέρα  Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών’’
    Δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ‘’Παγκόσμια Ημέρα  Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών’’

    Ο Δήμος Ανδρίτσαινας -Κρεστένων με πρωτοβουλία του Κέντρου Κοινότητας και σε συνεργασία με το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου, την Τρίτη 28 Νοεμβρίου , φιλοξένησαν το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Πύργου σε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

    Στην είσοδο του Νέου Δημαρχείου στήθηκε γραφείο ενημέρωσης, όπου οι διοργανωτές ενημέρωσαν τους πολίτες για τον τρόπο λειτουργίας των Δομών και τις παρεχόμενες υπηρεσίες και χορήγησαν έντυπο ενημερωτικό υλικό σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για το φαινόμενο της “ Έμφυλης Βίας” .

    dimos andrits krest drasi via gnaik 2

    dimos andrits krest drasi via gnaik 3

    dimos andrits krest drasi via gnaik 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγερινοπούλου: Οικοδομούμε έναν κόσμο που αρνείται να ανεχθεί τη βία κατά των γυναικών
    Αυγερινοπούλου: Οικοδομούμε έναν κόσμο που αρνείται να ανεχθεί τη βία κατά των γυναικών

    Της Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου

    Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών παραμένει μια από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, υπολογίζεται ότι μία στις τρείς γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί σωματική ή και σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

    Σήμερα, παρατηρείται μια πρωτόγνωρη αύξηση στα καταγεγραμμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Οι καταγγελίες γυναικών που κατέγραψε η Ελληνική Αστυνομία, από 4.264 το 2020, αυξήθηκαν σε 7.375 το 2021, σε 10.131 το 2022 και 8.865 το πρώτο 10μηνο του 2023, δηλαδή 33 περιστατικά την ημέρα. Πριν τελειώσει το 2023, 9 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από τον νυν ή πρώην σύντροφο τους ή κάποιο άντρα. Σε έρευνα της έκθεσης GSNI, το 26% των γυναικών άνω των 15 ετών έχουν υποστεί βία από τον σύντροφό τους. Και δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι αυξάνονται και οι αριθμοί που καταγράφουν βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking ακόμα και διαδικτυακή βία, καθώς και το γεγονός ότι οι διακρίσεις και ο σεξισμός αποτελούν καθημερινότητα για τις γυναίκες στην κοινωνική και εργασιακή τους ζωή, αναπαράγουν τις σχέσεις εξουσίας και συνιστούν παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε την τρομακτική αγριότητα κατά των γυναικών στις εμπόλεμες ζώνες.

    Η Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ, δεν είναι ημέρα γιορτής, αλλά ημέρα αγώνα, με σκοπό την ενδυνάμωση των γυναικών και την αντίστασή μας στη βία σε όλες τις μορφές της, στον ιδιωτικό και το δημόσιο χώρο, καθώς και για την ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας για το φαινόμενο αυτό.

    Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011, τέθηκε σε ισχύ το 2014, υπογράφηκε από την ΕΕ το 2017 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου, αποτελεί το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο του είδους του και στη χώρα μας είναι νόμος εδώ και 5 χρόνια. (Ν.4531/2018). Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την προστασία των γυναικών από κάθε μορφή βίας που αποσκοπεί στην πρόληψη, τη δίωξη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, καθώς και στην εφαρμογή ολοκληρωμένων και συντονισμένων πολιτικών. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε 73 επιτελικές Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, καθώς και 18 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

    Η έκκληση για τη στήριξη της νομοθεσίας και των ολοκληρωμένων πολιτικών που ενισχύουν την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλους τους τομείς, που απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, περιέχει και το κομβική σημασίας μήνυμα, το να οικοδομήσουμε έναν κόσμο που να αρνείται να ανεχθεί τη βία κατά των γυναικών οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε μορφή, μια για πάντα. Και σε αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα τα οποία επιβεβαιώνει και η Ομάδα εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Βίας εναντίον των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (GREVIO) στη βασική της έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα. Στην πρώτη αυτή έκθεση αξιολόγησης για τη χώρα μας, αναγνωρίζονται τα βήματα προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα.

    Το ελληνικό #MeΤoo ενεργοποίησε όλα τα Υπουργεία και η Κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτατα για τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, την ενίσχυση της καταστολής, αλλά και τη φροντίδα των θυμάτων.

    Υπήρξαν πολύ σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και σημαντικά βήματα από την Ελληνική Αστυνομία στο πεδίο της εξιχνίασης και της δίωξης αυτών των εγκλημάτων. Η βαριά σωματική βλάβη περιλαμβάνει πλέον και τη μόνιμη παραμόρφωση και αναπηρία οδηγώντας σε ποινές κάθειρξης μέχρι 15 χρόνια. Αυστηρότερη έχει γίνει ακόμα η τιμωρία της εμπορίας ανθρώπων που μπορεί να φτάσει μέχρι και ισόβια. Το ίδιο και οι προϋποθέσεις για την υπό όρους απόλυση δραστών τέτοιων εγκλημάτων. Είναι υποθέσεις, που εκδικάζονται, πλέον, κατά προτεραιότητα. Σήμερα έχει επιτέλους ποινικοποιηθεί η εκδικητική πορνογραφία. Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας στους χώρους εργασίας διώκεται πλέον αυτεπαγγέλτως και οι κακοποιημένες γυναίκες εξετάζονται πλέον υποχρεωτικά παρουσία ψυχολόγου. Ενώ και οι δικαστές που αναλαμβάνουν πλέον τα σχετικά περιστατικά έχουν εξειδικευτεί μέσα από σεμινάρια της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

    Προχωρήσαμε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, στην ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων και στην ενσωμάτωση της διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές. Ιδρύθηκαν οι πρώτες υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ με επιμόρφωση για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία ενώ σημαντικό όπλο αποτελεί και η δωρεάν εφαρμογή του panic button, του κουμπιού πανικού.

    Έχουμε σήμερα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 δομές στήριξης, τη γραμμή 15900, όλο το 24ωρο, αλλά και τα στοχευμένα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Μεταφέραμε τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) στο Υπουργείο Εργασίας, γιατί η επίτευξη της ισότητας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εργασία ενώ, το 2021, δημιουργήσαμε χαρτοφυλάκιο σε επίπεδο Υφυπουργού με αρμοδιότητα την ισότητα, τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενώ κυρώσαμε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας περιλαμβάνεται η νομική στήριξη στις κακοποιημένες γυναίκες, το Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου, η Μελέτη Θυτών.

    Το σημαντικότερο όμως όλων, όπως επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός, είναι ότι πλέον δεν ζούμε στην άγνοια, τα θύματα μιλούν, η Πολιτεία κινητοποιήθηκε, η κοινωνία ενεργοποιήθηκε. Σε αυτή την κατάκτηση καλούμαστε να είμαστε όλοι μαζί, να λειτουργήσουμε συλλογικά, ενεργοποιώντας τα εργαλεία που παρέχει η πολιτεία, να καλλιεργήσουμε ουσιαστικά αυτή τη νέα νοοτροπία αλληλοσεβασμού και ισότητας, να κάνουμε πράξη την ενθάρρυνση των θυμάτων και των κοινωνιών να σπάσουν την σιωπή, με στόχο να διασφαλίσουμε όλοι μαζί την αποτελεσματική προστασία και την στήριξη που χρειάζονται Για να πάψουν οι γυναίκες να είναι ευάλωτες, για να σπάσουν τα δεσμά που τις καθηλώνουν σε συνθήκες καταπίεσης, εξευτελισμού και κινδύνου. Βοηθώντας τες να πάψουν να φοβούνται, να ντρέπονται, να αισθάνονται ένοχες για την κακοποίησή τους, παραμένοντας έτσι παγιδευμένες σ’ έναν φαύλο κύκλο βίας. Και για να πάψει η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών να παραμένει μια από τις πιο κοινές και διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Για να ζούμε όλες και όλοι σε μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνία.

  • Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μόνο το 1 στα 40 περιστατικά καταγγέλλεται - Τα στοιχεία «γροθιά»
    Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μόνο το 1 στα 40 περιστατικά καταγγέλλεται - Τα στοιχεία «γροθιά»

    «Κι ο Μενούσης,
    μεθυσμένος πάει την έσφαξε.
    Το πρωί ξεμεθυσμένος
    πάει την έκλαψε»

    Πρόκειται για μια ιστορία που έρχεται από παλιά και βρίσκεται βαθιά - άλλοτε φανερή και άλλοτε κρυφή - ριζωμένη στην κοινωνία. Η λαϊκή παράδοση φρόντισε η πικρή αυτή ιστορία αιώνων να σωθεί. Η 25η Νοέμβρη κάθε χρόνου, έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

    Από τον μεθυσμένο Μενούση που σκότωσε τη γυναίκα του επειδή μίλησε σε έναν άγνωστο άντρα, στον Αλή πασά που έπνιξε την «Κυρά Φροσύνη» στην Παμβώτιδα λίμνη, από την όμορφη γυναίκα του πρωτομάστορα που αρχέγονες δοξασίες θυσίασαν για να σταθεί το γεφύρι της Άρτας, από την Παναγιώτα του Δρυμού στην κυρά δασκάλα που της έκοψαν τα μαλλιά στην κόρη που σκοτώσανε για ένα ζευγάρι ρόδα.

    Η βία κατά των γυναικών, βία που καταλήγει τι περισσότερες φορές σχεδόν με ακρίβεια στη δολοφονία τους (γυναικοκτονίες) έχει μακρυά «παράδοση» στην ελληνική κοινωνία και συνεχίζει.

    Η Όλγα που πέθανε από το ξύλο

    Το πρωί της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου του 2022 οι φωνές της ακούστηκαν σε όλη τη γειτονιά. Ζητούσε βοήθεια ενώ δεχόταν χτυπήματα από το χέρι του συντρόφου της. Είχαν μόλις τρεις μήνες σχέση. Τα χτυπήματα απανωτά σε κεφάλι και πλευρά. Όταν η αστυνομία έφτασε στο σπίτι τη βρήκαν λιπόθυμη, να αιμορραγεί. Ο δράστης είχε πάρει το αυτοκίνητο και είχε εξαφανιστεί για να γλιτώσει τη σύλληψη. Μετά από τρεις ημέρες, συνοδεία δικηγόρου, παρουσιάστηκε στη Διεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής όπου ομολόγησε την πράξη του - ισχυριζόμενος όμως πως δεν ήθελε να την στείλει στο νοσοκομείο (!)

    Η 'Ολγα μετά από 1.5 χρόνο νοσηλείας, δεν μπορούσε ούτε να μιλήσει, αγνώριστη και σε κατάσταση φυτού». Έδωσε μάχη αλλά δεν τα κατάφερε, ξεψύχησε από τα βαρύτατα τραύματά της κακοποίησής της.

    Για πάνω από 20 χρόνια ο Βαγγέλης, ο δολοφόνος της, κακοποιούσε τις κοπέλες και συζύγους του και πάντοτε γλίτωνε. Το δικαστήριο (κατά πλειοψηφία) του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αφού μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της, ειδοποίησε την αδελφή του και εκείνη το ΕΚΑΒ κι έτσι όπως είπε ο εισαγγελέας, «συνέβαλε στο να παραμείνει στη ζωή το θύμα»

    Η Έφη που δεν δικαιώθηκε

    Αναγνώριση ελαφρυντικού όμως έγινε και για τον σύζυγο της Έφης Τσιχλάκη, η οποία τον Μάρτιο του 2016 είχε βρεθεί νεκρή με μια σφαίρα στο κεφάλι και άγρια κακοποιημένη μέσα στο σπίτι της στα Χανιά. Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο του Αρείου Πάγου ο Κώστας Λεμενιτάκης, που είχε καταδικαστεί με ποινή χάδι 8 χρόνων, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της...καλής συμπεριφοράς και αφέθηκε ελεύθερος!

    Στοιχεία - γροθιά

    Η ιστορία της Όλγας και της Έφης δεν είναι μοναδικές. Mόνο το πρώτο τετράμηνο του 2023 είχαν καταγραφεί από την Αστυνομία 3.100 περιστατικά βίας σε όλη την Ελλάδα, όταν μόνο το 1 στα 40 περιστατικά τελικά καταγγέλλεται. Πριν τελειώσει το 2023, 9 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από τον νυν ή πρώην σύντροφο τους ή κάποιο άντρα. Σε έρευνα της έκθεσης GSNI, το 26% των γυναικών άνω των 15 ετών έχουν υποστεί βία από τον σύντροφό τους.

    Χαρακτηριστικά από την έρευνα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR) δείχνουν ότι το 2021 η Ελλάδα είχε καταγράψει αύξηση 187,5% στις γυναικοκτονίες, που ήταν η υψηλότερη στην Ευρώπη.

    Θλιβερά είναι και τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το 25% των ερωτηθέντων εκφράζει την άποψη ότι είναι δικαιολογημένο ένας άνδρας να χτυπάει τη γυναίκα του.

    Παγκόσμια μάστιγα

    Την ίδια ώρα στην έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι ο αριθμός των γυναικών και των κοριτσιών που δολοφονήθηκαν παγκοσμίως το 2022 έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

    Περίπου 89.000 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν σκόπιμα πέρυσι, ανέφεραν η UN Women που καλύπτει τα γυναικεία ζητήματα και η UNODC που είναι υπεύθυνη για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος.

    Ο ανησυχητικός αριθμός των γυναικοκτονιών είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι η ανθρωπότητα εξακολουθεί να παλεύει με βαθιά ριζωμένες ανισότητες και βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών - Ανησυχητικά αυξανόμενα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας
    Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών - Ανησυχητικά αυξανόμενα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας

    Συνεχώς αυξανόμενα είναι τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ).

    Ενδεικτικό είναι ότι το 2020 σημειώθηκαν 5.413 περιστατικά, ενώ από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και 30 Οκτωβρίου του 2023 έχουν καταγγελθεί στις αρχές 9.860 περιστατικά σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 8.409 αφορούν γυναίκες.

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, καθώς και τα ανησυχητικά, αυξανόμενα κρούσματα περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε με τον προϊστάμενο του τμήματος αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ Ανέστη Σαπουνά Αστυνόμο Β', ο οποίος ανέλυσε τι δείχνουν τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για αυτό το θλιβερό φαινόμενο, καθώς και τις ενέργειες της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση του.

    Σύμφωνα με τον κ. Σαπουνά τα παραπάνω στοιχεία δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι σημειώνονται περισσότερα περιστατικά κακοποίησης, αλλά δείχνουν ότι όλο και περισσότερες γυναίκες βρίσκουν το θάρρος και τη δύναμη να προχωρήσουν σε καταγγελία εις βάρους του δράστη.

    ΕΛ.ΑΣ: Η ενδοοικογενειακή βία έχει έναν πολύ μεγάλο σκοτεινό αριθμό

    Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σαπουνάς το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας έχει ένα «πολύ μεγάλο σκοτεινό αριθμό», καθώς αρκετά είναι τα περιστατικά τα οποία δεν γνωστοποιούνται ποτέ στην Αστυνομία. «Είναι ένα έγκλημα το οποίο γίνεται στο σπίτι και το θύμα νιώθει φόβο και πολλές φορές νιώθει και ενοχές να καταγγείλει ένα άλλο μέλος της οικογενείας του» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η Αστυνομία προχώρησε το 2021 στην ίδρυση των γραφείων ενδοοικογενειακής βίας, αρχικά με έξι γραφεία και στη συνέχεια το 2022 προστέθηκαν ακόμα 12. Συνολικά υπάρχουν 72 επιτελικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα και 18 επιχειρησιακά γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, τα οποία είναι τα γραφεία όπου απευθύνονται τα θύματα.

    Όλοι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στα επιχειρησιακά γραφεία έχουν περάσει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα πάνω στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ το προσωπικό είναι κυρίως γυναίκες.

    «Προτιμήσαμε η στελέχωση να γίνει με επαγγελματίες, οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίων ανθρωπιστικών σπουδών, όπως ψυχολογία και κοινωνιολογία, ενώ φυσικά γίνονται συνεχώς επιμορφώσεις» όπως ανέφερε ο κ. Σαπουνάς.

    Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πώς εξελίσσεται αυτή η πρωτοβουλία της Αστυνομίας ο κ. Σαπουνάς σημείωσε: «Βλέπουμε ότι υπάρχει ανταπόκριση καθώς τα γραφεία είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να προσφέρουν γαλήνη και ασφάλεια στο θύμα. Επίσης επειδή τα στελέχη των γραφείων είναι κυρίως γυναίκες και τα περισσότερα θύματα των υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας είναι επίσης γυναίκες, νιώθουν περισσότερη ασφάλεια να απευθυνθούν στα γραφεία αυτά ξέροντας ότι το προσωπικό εκεί είναι εξειδικευμένο».

    Ακόμα ένας λόγος που όλο και περισσότερα θύματα κακοποίησης προβαίνουν σε καταγγελίες είναι οι όλο και πιο συχνές δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης που κάνουν οι συναρμόδιοι κρατικοί και μη κρατικοί φορείς, που όπως υπογράμμισε ο κ. Σαπουνάς «βοηθούν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να μιλούν περισσότερα και έτσι να γίνονται περισσότερες καταγγελίες».

    Παράλληλα πολύ σημαντικό ρόλο στην αύξηση του αριθμού του γυναικών που προχωρούν σε σχετικές καταγγελίες είναι, όπως τόνισε ο κ. Σαπουνάς, ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από τους κρατικούς φορείς να διασφαλιστεί ότι μια γυναίκα που θα βγει από το κύκλο της βίας θα προστατευτεί πολύπλευρα. Όταν μια γυναίκα δεν το γνωρίζει αυτό προφανώς δεν μπορεί να καταγγείλει καθώς φοβάται το αβέβαιο μέλλον. Όταν όμως υπάρχει εξειδικευμένη υπηρεσία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας από την ελληνική αστυνομία, υπάρχουν μετά οι δομές της γενικής γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για ψυχολογική υποστήριξη καθώς και ξενώνες όπου μπορούν να φιλοξενηθούν κακοποιημένες γυναίκες, αλλά ακόμα και μη κρατικοί φορείς που θα βοηθήσουν το θύμα. Μια γυναίκα παίρνει δύναμη και μπορεί να καταγγείλει την κακοποίηση της».

    Το panic button

    Σχετικά με το κουμπί πανικού (panic button) ο κ. Σαπουνάς εξήγησε ότι είναι ένα εργαλείο τεχνολογίας πρόληψης της δευτερογενούς θυματοποίησης, καθώς η εφαρμογή εγκαθίσταται στα κινητά γυναικών που έχουν πέσει θύμα κακοποίησης και έχουν κάνει σχετική καταγγελία στην Αστυνομία. Ουσιαστικά το panic button βοηθάει τα θύματα να νιώσουν μια ασφάλεια και να μην ξαναγίνει δεύτερο περιστατικό εξηγεί ο κ. Σαπουνάς.

    Αναφορικά με τη λειτουργία του ο κ. Σαπουνάς τόνισε ότι μόλις το πατήσει μια γυναίκα ένα ειδικό μήνυμα στέλνεται στις υπηρεσίες άμεσης δράσης όπου αυτές σπεύδουν να βοηθήσουν το θύμα όπου και να βρίσκεται. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η εφαρμογή του panic button είναι διαθέσιμη μόνο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά θα επεκταθεί σταδιακά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

    Από τον Μάρτιο του 2023 που ξεκίνησε η διάθεση του panic button 738 γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν εγγραφεί στην εφαρμογή και μέχρι στιγμής έχει ενεργοποιηθεί 120 φορές.

    Όπως τόνισε ο κ. Σαπουνάς από την Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες πρόληψης του φαινομένου της κακοποίησης γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και αντιμετώπισής του. «Πλέον αυτά είναι εμφανές και στους πολίτες καθώς πέρα από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας και το panic button, γίνονται και σχετικές ομιλίες σε σχολεία. Επίσης κάνουμε πάρα πολλές συνεργασίες και δράσεις και με άλλους φορείς γιατί το πιο σημαντικό πράγμα είναι η διατομεακότητα και αυτή προσπαθούμε συνεχώς να πετύχουμε και βάσει αυτής εργαζόμαστε».

    «Είναι ένα φαινόμενο πολύπλευρο στο όποιο θα πρέπει και η γυναίκα να έχει αντίστοιχα πολύπλευρη στήριξη. Δεν είναι μόνο η Αστυνομία είναι όλοι οι κρατικοί φορείς και μη που πρέπει να επέμβουν για να έχουμε μια ουσια.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Πύργος: Με επιτυχία η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών
    Πύργος: Με επιτυχία η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

    Παναγιώτης Αντωνακόπουλος “Να αποκαλύπτουμε και να καταγγέλλουμε συμπεριφορές βίας῾

    Τα πιο ηχηρά μηνύματα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και της έμφυλης βίας “πέρασαν”στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, στο θέατρο Απόλλων.

    Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών σε μια βραδιά που αποτελεί συνέχεια της διαρκούς προσπάθειας, του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου και της Δημοτικής Αρχής , ευαισθητοποίησης πάνω σε θέματα – μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας. Την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης επιμελήθηκε με ιδιαίτερη ευαισθησία η κ. Φλώρα Παπαγιαννάκη

    με την επιστημονική ομάδα του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και τη συνδρομή του Γραφείου Εθελοντισμού.

    Για το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών που “συναγωνίζεται” αυτό της βίας κατά των παιδιών, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο κ. Αντωνακόπουλος, σημειώνοντας: “ Αυτό δεν τιμά καθόλου μια κοινωνία να παρουσιάζει τέτοιας έντασης νοσηρά συμπτώματα. Τέτοια φαινόμενα, οφείλονται στον ατομισμό, τον ναρκισσισμό, και τον ηδονισμό σε επίπεδο κοινωνίας, πέρα της αστοχίας του οικονομικού και πολιτικού μοντέλου που ζούμε παγκόσμια. Και βέβαια αυτοί που “διδάσκουν”αυτό το έγκλημα είναι τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο.

    Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Πύργου λειτουργεί εδώ και χρόνια αθόρυβα, όπως πρέπει, προστατεύοντας προσωπικά δεδομένα. Καταγράφει και αντιμετωπίζει ως ένα βαθμό το πρόβλημα. Δυστυχώς η βία κατά των γυναικών έχει πολλές μορφές, όπως η λεκτική, η οποία πολύ περιέργως έχει υιοθετηθεί και από μέρος του πολιτικού και αυτοδιοικητικού συστήματος.

    Προσωπικά με έκπληξη, παρότι μεγαλώσαμε σ’αυτή την πόλη, έχω δει ανθρώπους το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως και συγκεκριμένα sites να χρησιμοποιούν λεκτική βία σε γυναίκες, μόνο επειδή είναι γυναίκες, υποδαυλίζοντας πρωτόγονα εγκληματικά ένστικτα κατά των γυναικών.

    Είναι η πιο αισχρή μορφή βίας. Δεν είναι απλά ένδειξη μισογυνισμού. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν μια εγκληματική προσωπικότητα. Γιατί αυτός που το κάνει, είναι ικανός για όλα....Και ποιοι είναι υποκινητές-ηθικοί αυτουργοί σ’αυτές τις συμπεριφορές; Και ποιοι προσπαθούν στο χώρο της πολιτικής και των αξιωμάτων να υποβαθμίσουν τις γυναίκες επειδή το μυαλό τους διακατέχεται απο έναν άρρωστο πανσεξουαλισμό; Πρωταγωνιστές είναι αυτοί που ανήκουν στη λεγόμενη γραβατοφορεμένη σοβαροφάνεια του συστήματος. Όλοι αυτοί διακατέχονται απο άρρωστα σύνδρομα.

    Ποιος φανταζόταν πριν 20 χρόνια ότι η κοινωνία θα είχε αυτά τα προβλήματα...Και όμως αντί να βελτιώνουμε το αξιακό μας περιεχόμενο, δυστυχώς γίνεται υποστροφή σε πρωτόγονες αξίες με πρωτόγονους τρόπους. Αυτά όλα “χτυπιούνται”με το αντίδοτο της κοινωνικής συμμετοχής, της συλλογικότητας, του διαλόγου.

    Ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε. Να αποκαλύπτουμε και να καταγγέλλουμε τέτοιες συμπεριφορές γιατί μόνο έτσι φοβάται το κακό῾

    “Σπάσε τη σιωπή”

    Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Γιάννης Παπαδημητρίου, ο οποίος μίλησε για την παγκόσμια ημέρα, στέλνοντας ένα κοινωνικό μήνυμα ειδικά προς τους γονείς που μεγαλώνουν αγόρια.

    Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας « The Noire Project» του βραβευμένου σκηνοθέτη Γρηγόρη Βαρδαρινού.

    Αμέσως μετά, ο ψυχολόγος Π.Ε. και στέλεχος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, Τάκης Γεωργακόπουλος, αναφέρθηκε στη λειτουργία του Κέντρου με τον σοκαριστικό αριθμό των 400 γυναικών να περνούν την πόρτα του και να ζητούν βοήθεια.

    Μίλησε για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες για το προφίλ του θύτη και του θύματος, όπως και τρόπους για την ασφαλή έξοδο των θυμάτων από μια κακοποιητική σχέση.

    Η δικηγόρος και πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου αναφέρθηκε στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Έδωσε συμβουλές για το πώς μπορεί ένα κακοποιημένο άτομο να αντιμετωπίσει νομικά το θέμα, σε ποιες αρχές να απευθυνθεί και ποια νομικά εργαλεία υπάρχουν.

    Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Κατερίνα Πολυδώρου.

    ekdilosi ginaikes 3

    ekdilosi ginaikes 10

    ekdilosi ginaikes 5

    ekdilosi ginaikes 6

    ekdilosi ginaikes 7

    ekdilosi ginaikes 8

    ekdilosi ginaikes 12

    ekdilosi ginaikes 9

    ekdilosi ginaikes 11

    ekdilosi ginaikes 4

    ekdilosi ginaikes 2

  • Μητσοτάκης: Όσο υπάρχουν εγκλήματα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας οι πολίτες και η κοινωνία πρέπει να αγρυπνούν
    Μητσοτάκης: Όσο υπάρχουν εγκλήματα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας οι πολίτες και η κοινωνία πρέπει να αγρυπνούν

    «Το πιο σημαντικό είναι ότι, πλέον, δεν ζούμε στην άγνοια, γιατί τα θύματα μιλούν και η Πολιτεία κινητοποιείται, η λέξη κλειδί είναι η εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία ότι θα δράσει» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας νωρίτερα σε εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών» με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε, εξάλλου, πως «το πρόβλημα δεν θα λυθεί, ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα, καθώς είναι σύνθετο και απαιτεί ένα συνολικό όσο και οριζόντιο σχεδιασμό, ήτοι την εμπλοκή διαφόρων Υπουργείων και υπηρεσιών» για να επισημάνει ότι «μιλάμε για μία προσπάθεια που δεν θα έχει ημερομηνία λήξης, καθώς όσο υπάρχουν εγκλήματα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας τόσο πολίτες και κοινωνία θα πρέπει να αγρυπνούν».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας τονίζοντας ότι η βαριά σωματική βλάβη και η μόνιμη παραμόρφωση και αναπηρία επισύρουν πλέον ποινές κάθειρξης έως και 15 χρόνια, ενώ η εμπορία ανθρώπων έως και ισόβια κάθειρξη.

    Προσέθεσε, δε, πως επιτέλους σήμερα έχει ποινικοποιηθεί ένα νέο έγκλημα, όπως είναι η εκδικητική πορνογραφία, ενώ υπενθύμισε πως η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας στους χώρους εργασίας διώκεται αυτεπαγγέλτως.

    Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως έχουν γίνει τολμηρά βήματα και στον τομέα της εξιχνίασης και δίωξης των εν λόγω εγκλημάτων. «Τελευταίο όπλο σε αυτόν τον αγώνα είναι το panic button, που επιτρέπει στις γυναίκες να ενημερώνουν μέσω του κινητού τους και με ασφάλεια την Ελληνική Αστυνομία, έτσι ώστε να γνωρίζει την τοποθεσία του περιστατικού άσκησης βίας σε βάρος κάποιας γυναίκας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που χαιρέτισε τη σπουδαία, όπως είπε δουλειά, που κάνει η γραμμή συμπαράστασης 15900.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

  • Ο Δήμαρχος Πύργου για την “Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών”
    Ο Δήμαρχος Πύργου για την “Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών”

    Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Οι υγιείς δυνάμεις πρέπει να αντισταθούν»

    Λίγες ώρες πριν τη αποψινή εκδήλωση (25/11 και ώρα 19.00) στο θέατρο «Απόλλων», για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος επισκέφτηκε το περίπτερο που είχε στήσει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών στην κεντρική πλατεία, όπου με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά της έμφυλης βίας, ενημέρωναν το κοινό της πόλης.

    Παρόντες ο ψυχολόγος, κι ένας εκ των ομιλητών της εκδήλωσης, Τάκης Γεωργακόπουλος, η Φλώρα Παπαγιαννάκη που επιμελήθηκε τη διοργάνωση, καθώς και όλο το επιστημονικό προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, με τον κ. Αντωνακόπουλο να δηλώνει:

    «Αυτή η μορφή βίας, που στις μέρες μας λαμβάνει χαρακτηριστικά επιδημίας - και βεβαίως δεν περιορίζεται στην άσκηση λεκτικής βίας αλλά δυστυχώς έχουμε εκδηλώσεις βίας εγκληματικής ενέργειας - δυατυχώς συνθέτουν τον εκτροχιασμό του σύγχρονου πολιτισμού, της σύγχρονης κοινωνίας.

    Μαζί με το bullying που παρατηρούμε σε νέες ηλικίες, εκτιμώ ότι είναι τα συμπτώματα μιας καταπιεσμένης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που «διδάσκεται» από τα κέντρα που παράγουν πρότυπα βίας. Οι υγιείς δυνάμεις πρέπει να αντισταθούν, να δημιουργήσουν αναχώματα. Να βοηθήσουμε τα θύματα αυτής της νοοτροπίας. Αυτό είναι κατ’ εξοχήν και δουλειά της Αυτοδιοίκησης, ενός κοινωνικού θεσμού. Οι δράσεις μας δεν είναι επετειακές, αλλά συστηματικές, με στόχο να δημιουργηθούν και νέες δομές».

    anton via gunaikes 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσίπρας: Να σπάσει η σιωπή – Να στηρίξουμε τις δομές που υποστηρίξουν τις κακοποιημένες γυναίκες
    Τσίπρας: Να σπάσει η σιωπή – Να στηρίξουμε τις δομές που υποστηρίξουν τις κακοποιημένες γυναίκες

    Ο Αλέξης Τσίπρας στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

    Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας επισκέφθηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και των γυναικών που βρίσκουν στήριξη στο Κέντρο, τονίζοντας ότι «επισκέφθηκα το Κέντρο με στόχο να σας ενθαρρύνω, να σας συγχαρώ και να δεσμευθούμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να επεκταθούν αυτές οι δομές».

    «Γυναικοκτονίες είχαμε πάντα αλλά δεν είχαν αυτή την ένταση και δεν ήταν ορατές. Και για αυτό είναι πολύ σημαντικό αυτήν την συνολική συνειδητοποίηση του προβλήματος, να την αξιοποιήσουμε σε δύο κατευθύνσεις. Να σπάσει η σιωπή, να υπάρξει το θάρρος στις γυναίκες να καταγγείλουν περιστατικά έμφυλης βίας και δεύτερον να φτιάξουμε δομές. Δομές συμβουλευτικές, ξενώνες φιλοξενίας. Γιατί άντε καταγγέλλεις. Που πας μετά; Και κυρίως να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, αυτό είναι πιο δύσκολο, στην απονομή της δικαιοσύνης. Το μεγάλο θέμα στην χώρα μας κατά την άποψή μου είναι από τη μια ο κατακερματισμός στις υπηρεσίες συμβουλευτικές, φιλοξενίας, πρόληψης και από την άλλη είναι ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και ο Δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην έκρηξη των κρουσμάτων, αφού μόνο τον τελευταίο χρόνο το 84% των περιστατικών που δέχθηκαν αφορούσε σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και τα γραφειοκρατικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

    Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε από την πλευρά του ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη και για παρεμβάσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα κοινωνικής προστασίας με κρατική ευθύνη, είτε κεντρικά είτε από τους δήμους, και επιπλέον «έχουμε να κάνουμε και πολύ δουλειά στο πεδίο και μέσα στην οικογένεια. Δηλαδή πρέπει να σπάσουμε και τις αιτίες που δημιουργούν την ενδοοικογενειακή βία». Όπως εξήγησε αυτό πρέπει να ξεκινήσει με τον τρόπο που διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας. «Όσοι έχουμε αγόρια κυρίως αλλά όχι μόνο. Αν αυτό δεν σπάσει μέσα στην καθημερινότητά μας, στην ζωή μας, μέσα στο σχολείο δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί».

    «Το τελευταίο διάστημα υπάρχει περισσότερο θάρρος», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Έχει αναδειχθεί ως πρόβλημα, κάτι το οποίο κρυβόταν κάτω από το χαλί στις οικογένειες μέσα, στη κοινωνία μας».

    Πηγή: iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ