Επίκαιρα

Video game Fortnite: Η beatlemania της εποχής με ανησυχητικές διαστάσεις

Video game Fortnite: Η beatlemania της εποχής με ανησυχητικές διαστάσεις

Τον Σεπτέμβριο του 2018 το video game της Epic Games έκλεισε ένα χρόνο ζωής. Σήμερα είναι στην πρώτη θέση της προτίμησης των gamers όλου του κόσμου αφού τουλάχιστον 130 εκατομμύρια χρήστες ασχολούνται σχεδόν καθημερινά με αυτό. Oι New York Times και ο Guardian παρομοιάζουν την υστερία που έχει δημιουργηθεί γύρω απ' αυτό με την Beatlemania, επαγγελματίες παίκτες κερδίζουν δισεκατομμύρια από το streaming των παιχνιδιών τους στο Youtube, σχολές χορού διδάσκουν τις χορευτικές κινήσεις των άβαταρ, ενώ γονείς από όλο τον κόσμο συρρέουν σε διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης, ανήσυχοι για τον πιθανό εθισμό των παιδιών τους.

Παιδιά «καλωδιωμένα» που βγάζουν άναρθρε κραυγές

Το φαινόμενο Fortnite «δημιουργεί» παιδιά που «καλωδιωμένα» με ακουστικά, μικρόφωνο, τζόιστικ μιλούν με φίλους που παίζουν παράλληλα στα σπίτια τους, επικοινωνώντας με αόρατους συνομιλητές, βγάζοντας αναρθρες κραυγές σε ένα εικονικό περιβάλλον γεμάτο αγωνία κι ένταση που φυσικό είναι να υποθλέπτει την ανάπτυξη βίας. Κι αυτό διότι το Fortnite είναι ένα παιχνίδι επιβίωσης που περιλαμβάνει δύο είδη: το Fortnite Save the World και το Fortnite Battle Royal. Στο πρώτο υπάρχουν τέσσερις παίκτες που πολεμούν ζόμπι και άλλα τέρατα και προστατεύονται φτιάχνοντας οχυρά, ενώ στο δεύτερο οι 100 παίκτες που παίζουν πρέπει να πολεμήσουν μεταξύ τους και στο τέλος να μείνει μόνο ένας ζωντανός. Για να γίνει αυτό ψάχνουν για όπλα, φτιάχνουν οχυρώσεις. Ανάλογα με τον παίκτη, άλλος θα είναι επιθετικός, άλλος θα προτιμήσει τις συμμαχίες, ενώ άλλοι θα κρυφτούν και θα επιτεθούν αιφνιδιάζοντας τον αντίπαλο.

Παρότι το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 13 ετών και άνω, έχει καταφέρει να διεισδύσει και σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες και κυρίως στα παιδιά από 7 έως και 12 ετών, αλλά και σε ενήλικες, οι οποίοι αφιερώνουν αρκετές ώρες της καθημερινότητάς τους μπροστά από μια οθόνη παίζοντας μανιωδώς δημιουργώντας μια παράξενη εικόνα κάποιου που μοιάζει «wired in» –με τον τρόπο που απομονώνονται από το περιβάλλον οι προγραμματιστές που γράφουν κώδικα.

Το Fortnite υπεύθυνο και για ... διαζύγια

Η πρωτοφανής, για τέτοιον τύπο παιχνιδιού, συχνότητα ενασχόλησης ενήλικων έχει και παράπλευρες συνέπειες. Σύμφωνα με το εξειδικευμένο βρετανικό website Divorce Online, το δημοφιλές videogame περιλαμβάνεται πλέον και επίσημα στις αιτίες διαζυγίου. Το πρώτο οκτάμηνο του 2018 περίπου στο 5% των 4.665 αιτήσεων διαζυγίων που κατατέθηκαν στο Ην. Βασίλειο ανέφεραν ως αιτία την εξάρτηση ενός από τους δύο συζύγους από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Όπως μάλιστα εκτιμούν οι αναλυτές του site, ο αριθμός είναι σίγουρα μεγαλύτερος, επειδή αρκετοί διστάζουν να αναφέρουν ρητά τη συγκεκριμένη αιτία. Να υποσημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για αντρικό χόμπι, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί. Στις ΗΠΑ, το 27% όσων παίζουν Fortnite είναι γυναίκες, με το ποσοστό τους να αυξάνεται εντυπωσιακά στις τάξεις των εφήβων.

Μα πως έχει έσοδα πάνω από 2 δις αφού είναι δωρεάν;

Παρότι το «κατέβασμά» του είναι δωρεάν και μπορεί να παιχτεί σε όλες τις πλατφόρμες, τους υπολογιστές και τα smartphones (στοιχεία που έπαιξαν ρόλο στην επιτυχία του), έχει αποφέρει το 2018 πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδη και θεωρείται επισήμως το πιο δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι του κόσμου. Από πού έρχονται τα έσοδα; Σύμφωνα με τον πανέξυπνο σχεδιασμό του, από τις εντός εφαρμογής αγορές, στην προκειμένη περίπτωση τα skins, δηλαδή τις εμφανίσεις των άβαταρ, που επιτρέπουν στον παίκτη να μεταμορφώνει το άβατάρ του σε διαφορετικές προσωπικότητες. Τεράστια σημασία δίνεται στα skins, αλλά και στα emotes –τις χορευτικές κινήσεις των άβαταρς–, οι οποίες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται παντού. Ποπ σταρ τα χρησιμοποιούν στα λάιβ τους, ποδοσφαιριστές πανηγυρίζουν με αυτά, σχολές χορού τα διδάσκουν σε πιτσιρίκια.

O Ninja, από τους πιο διάσημους παίκτες του Fortnite, ο οποίος σε ηλικία 26 ετών κερδίζει περισσότερα από 500.000 δολάρια τον μήνα παίζοντας και σχολιάζοντας το Fortnite μέσα από το κανάλι του στο YouTube
O Ninja, από τους πιο διάσημους παίκτες του Fortnite, ο οποίος σε ηλικία 26 ετών κερδίζει περισσότερα από 500.000 δολάρια τον μήνα παίζοντας και σχολιάζοντας το Fortnite μέσα από το κανάλι του στο YouTube

Διάσημοι γονείς απέναντι στο φαινόμενο Fortnite

Η συγγραφέας και δημοσιογράφος, Μανίνα Ζουμπουλάκη, έχει θετική στάση υπέρ του Fortnite. Συγκεκριμένα έχει γράψει στην Athens Voice:

«...Θα έπρεπε κανονικά ως γονιός να είμαι εναντίον αλλά… η αντιστοιχία με τα κόμικς με κόβει. Και τα κόμικς είχανε μέσα βία, σεξ (όχι όσο θα θέλαμε), ένταση, περιπέτεια και ηρωισμούς, όπως τα σημερινά γκέημς. Βλέπω τον μικρό να σημαδεύει, να πυροβολεί στην οθόνη, να χτυπάει, να πετάει στον αέρα, να πηδάει από βράχους, να ταξιδεύει με ανεμόπτερο, να κάνει σημεία και τέρατα καθισμένος στην πολυθρόνα και η αλήθεια είναι ότι τα έκανα κι εγώ αυτά στην ηλικία του, απλώς χωρίς οθόνη και τηλεχειριστήριο...»

Σε αντίθετη γραμμή, πολλοί γνωστοί ηθοποιοί που είναι γονείς, όπως η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους έχει εξομολογηθεί σε συνέντευξή της σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ότι οι γιοι της είναι φανατικοί παίκτες του Fortnite, ενώ έχει παραδεχτεί ότι εκείνη και ο σύζυγός της προσπαθούν να βάλουν όρια στα παιδιά τους, αλλά εκείνα αντιστέκονται... σθεναρά! «Προσοχή στο Fortnite», έχει γράψει στη σελίδα του στα social media ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ένας ακόμα γνωστός γονιός.

Επίσημα στη λίστα των ψυχικών διαταραχών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταχώρησε επίσημα τον εθισμό στο gaming στη λίστα των ψυχικών διαταραχών. Με δεδομένο ότι η στροφή σε αυτή τη μορφή ψυχαγωγίας από ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, είναι σημαντικό να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να ενθαρρυνθεί η υγιής χρήση, χωρίς να δαιμονοποιείται συνολικά το gaming. Τα τηλέφωνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, πάντως, δεν σταματούν να χτυπούν, µε πολλούς γονείς να ζητούν συµβουλές για το πώς θα ελέγξουν τα παιδιά που παίζουν νυχθημερόν Fortnite.

Εχει επισημανθεί, πάντως στρους γονείς να βρουν τη σχετική ρύθμιση και να την επιλέξουν ώστε τα παιδιά να έχουν πρόσβαση μονάχα με τους πραγματικούς φίλους που παίζουν.

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου:

Νικολάου Πλαστήρα 100, Βούτες 711 10

Τηλέφωνο: 281 039 1366

Πηγή: TheTOC.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup