Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 11:09

Οσμές από Ηλεία έφτασαν... στην Πάτρα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot
Οι οσμές από την λειτουργία των πυρηνελαιουργείων προκαλούν όχληση στην κοινωνία και ως εκ τούτου αποτελούν επιβάρυνση του περιβάλλοντος, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να είναι μετρήσιμες με κάποιον επιστημονικά αποδεκτό τρόπο.
Αυτό έκρινε, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πατρών, που καταδίκασε χθες τον εκπρόσωπο ενός πυρηνελαιουργείου στην Ηλεία, σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών, εξαγοράσιμης προς πέντε ευρώ την ημέρα.
Περίπτωση καρμπόν με αυτή που έχει καταγραφεί στη ΒΙΠΕ Πατρών και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αχαΐας μέχρι την Πάτρα. Και εκεί, όταν φυσάει νοτιάς, οι κάτοικοι των γύρων περιοχών, ταλαιπωούνται.
Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η εταιρεία έπραξε ως όφειλε για την συμμόρφωσή της, στο θέμα της τήρησης των όρων της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και απηλλάγη από αυτή την κατηγορία, όμως με την βρώμα δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα.
Συγκεκριμένα, το εργοστάσιο έκανε επενδύσεις 4,5 εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια και έβαλε αρωματικά φίλτρα γιασεμιού και τριανταφυλλιάς, για να μετριαστεί το πρόβλημα της οσμής, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να το εξαλείψει. Για τον λόγο αυτό, ο υπεύθυνος της επιχείρησης καταδικάστηκε.
Πηγή: Pelop.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 14:14

Σχετικά Άρθρα

  • Ένα Πρωτοδικείο στην Ηλεία με κεντρική έδρα στον Πύργο και παράλληλη στην Αμαλιάδα
    Ένα Πρωτοδικείο στην Ηλεία με κεντρική έδρα στον Πύργο και παράλληλη στην Αμαλιάδα

    Αναπόφευκτες είναι οι αντιδράσεις για το σχέδιο νόμου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» στην Ηλεία. Το σχέδιο νόμου που τέθηκε από την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, σε δημόσια διαβούλευση και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 18.04.2024, αλλάζει το χάρτη και στην Ηλεία με ένα Πρωτοδικείο στο νομό με κεντρική έδρα στον Πύργο και παράλληλη έδρα στην Αμαλιάδα, Παράλληλα καταργούνται ιστορικά Ειρηνοδικεία, σε συνέχεια της συρρίκνωσης τους, από τα προηγούμενα χρόνια.

    Την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 και ώρα 12.30 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων "Λάμπρος Μαργαρίτης" (Μεσογείων 96, ισόγειο), θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Φλωρίδης και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ιωάννης Μπούγας. Θέμα της συνέντευξης θα είναι η παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

    Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας: “Πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες”

    Ως πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες χαρακτηρίζει τις αλλαγές που φέρνει το νέο σχέδιο νόμου στη Δικαιοσύνη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας. Στην ανακοίνωσή του, στέκεται στις καταργήσεις των Ειρηνοδικείων, ενώ παρουσιάζει ως “θετικό στοιχείο” τη διατήρηση της παράλληλης έδρας του Πρωτοδικείου στην Αμαλιάδα “… με πλήρη αρμοδιότητα ως προς τις υποθέσεις που εκδικάζονταν μέχρι σήμερα και βεβαίως η δικαστική ενοποίηση πλέον της Ηλείας ώστε να ταυτίζονται τα διοικητικά με τα δικαστικά όρια της και να σταματήσουν διαιρέσεις που δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα” όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

    Συγκεκριμένα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας αναφέρει τα εξής στην ανακοίνωσή του: “Μετά από πολύμηνη κυοφορία το Υπουργείο Δικαιοσύνης έθεσε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε αντίθεση με ότι συνέβη σε άλλες περιπτώσεις κομβικών νομοθετημάτων, στην περίπτωση αυτή προηγήθηκε μακρύς και συχνά επίπονος διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου να αποτυπώνει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση όλων των συλλειτουργών της δικαιοσύνης χωρίς να προκαλεί διαιρέσεις στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό δεν επιτεύχθηκε σε όλες τις περιπτώσεις και ως προς όλα τα σημεία που ρυθμίζει το συγκεκριμένο σχέδιο. Διατηρούμε πολλές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της κατάργησης των ειρηνοδικείων και κατά πόσον αυτή θα οδηγήσει σε συντόμευση του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι οι δικαστικοί λειτουργοί που στελεχώνουν μέχρι τώρα τα ειρηνοδικεία θα κληθούν πλέον, μεταξύ άλλων, να διαχειριστούν σοβαρές ποινικές υποθέσεις που δεν αποτελούσαν το αντικείμενο της αρμοδιότητάς τους και συνεπώς στερούνται της αντίστοιχης εμπειρίας. Γενικώς η κατάργηση των ειρηνοδικείων και ιδίως των περιφερειακών αποτελεί ένα πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες και επιτείνει το φαινόμενο της ερημοποίησής τους. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα και για το νομό μας, όπου το σχέδιο νόμου προβλέπει την κατάργηση όλων των ειρηνοδικείων, ακόμα και αυτών που υπήρχαν σοβαροί λόγοι για τη διατήρησή τους, όπως τα ειρηνοδικεία Ολυμπίων και Αρήνης (Ζαχάρως). Ωστόσο για την Ηλεία υπάρχουν και αρκετά θετικά στοιχεία στο νομοσχέδιο, όπως η διατήρηση της παράλληλης έδρας του Πρωτοδικείου στην Αμαλιάδα με πλήρη αρμοδιότητα ως προς τις υποθέσεις που εκδικάζονταν μέχρι σήμερα και βεβαίως η δικαστική ενοποίηση πλέον της Ηλείας ώστε να ταυτίζονται τα διοικητικά με τα δικαστικά όρια της και να σταματήσουν διαιρέσεις που δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα. Στο δημόσιο διάλογο που ξεκινά για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα προσέλθουμε με συγκροτημένες θέσεις και απόψεις, ώστε να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές βελτιώσεις στα σημεία που το νομοσχέδιο θεωρούμε ότι θα προκαλέσει προβλήματα όταν ψηφιστεί και εφαρμοστεί”.

    Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας «Το Πρωτοδικείου Αμαλιάδας υποβαθμίζεται - Υπάρχουν κενά σε σχέση με τη λειτουργία του»

    Την αντίθεσή του στο, υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναδιάταξη του Δικαστικού Χάρτη της χώρας, εκφράζει το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, καθώς όπως σημειώνει το προεδρείο, το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας υποβαθμίζεται, ενώ υπάρχουν πολλά κενά σε σχέση με την λειτουργία του.

    Στην τελευταία του συνεδρίαση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας, ομόφωνα, αναφέρει τα εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιου του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας αποφασίζοντας ομόφωνα, εκφράζει την αντίθεσή του στο κατατεθέν στην διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης. Το Πρωτοδικείου Αμαλιάδας υποβαθμίζεται καθόσον μετατρέπεται σε παράλληλη έδρα Πρωτοδικείου, χάνοντας την αυτοτέλεια του, χωρίς πλέον οργανικές θέσεις δικαστών και υπαλλήλων. Η δε πρόβλεψη του Σχεδίου Νόμου για διατήρηση πλήρους αρμοδιότητας στην παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, αφήνει πολλά κενά σε σχέση με την πραγματική έννοια της πλήρους λειτουργίας.

    Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Το Πρωτοδικείο μας χάνει την αυτοτέλεια του

    Η ανακοίνωση του σχεδίου νόμου μόνο ικανοποίηση δεν φέρνει στους νομικούς κύκλους της Αμαλιάδας και του κάμπου, που ξεκαθαρίζουν πως το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας υπό αυτή την εξέλιξη χάνει την αυτοτέλεια του. Σε ανακοίνωση του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας, που υπογράφουν ο πρόεδρος και τα μέλη της διοίκησης, αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: “Το Διοικητικό Συμβούλιου του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας αποφασίζοντας ομόφωνα, εκφράζει την αντίθεσή του στο κατατεθέν στην διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης. Το Πρωτοδικείου Αμαλιάδας υποβαθμίζεται καθόσον μετατρέπεται σε παράλληλη έδρα Πρωτοδικείου, χάνοντας την αυτοτέλεια του, χωρίς πλέον οργανικές θέσεις δικαστών και υπαλλήλων. Η δε πρόβλεψη του Σχεδίου Νόμου για διατήρηση πλήρους αρμοδιότητας στην παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, αφήνει πολλά κενά σε σχέση με την πραγματική έννοια της πλήρους λειτουργίας.

    Αλλαγές και σκοποί στη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης

    Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον τίτλο: «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

    Σκοπός των προτεινόμενων ρυθμίσεων του Μέρους Α’ του νομοσχεδίου είναι να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό πρόβλημα της (χρονικής) αποτελεσματικότητας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, καθώς και της καθυστέρησης στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων στην Ελλάδα. Βασικό ανασχετικό παράγοντα του ρυθμού απονομής της Δικαιοσύνης αποτελεί η άνιση κατανομή εργασίας στους δικαστές του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας (ειρηνοδίκες - πρωτοδίκες).

    Το αντικείμενο των νέων διατάξεων συνίσταται:

    α) στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης μέσω της αναδιάρθρωσης των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και του καθορισμού της έδρας και της περιφέρειάς τους με σκοπό την επιτάχυνση και την ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης,

    β) στην ορθολογικότερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί στη δικαιοσύνη, με αναλογική κατανομή ανθρώπινων πόρων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δικαστικών υπηρεσιών,

    γ) στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων,

    δ) στην απαλλαγή των διευθυνόντων τα δικαστήρια από τα διαχειριστικά τους καθήκοντα (εκτός των δικαστικών - δικαιοδοτικών τους καθηκόντων), όπως προμήθειες, επισκευές/συντήρηση δικαστικών κτιρίων.

    Συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου προβλέπεται η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, η οποία επιτυγχάνεται με την κατάργηση των ειρηνοδικείων ως θεσμού του δικαστικού μας συστήματος.

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ο συγκεκριμένος τρόπος ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας επιλέχθηκε, καθώς, σύμφωνα με όλα τα συγκεντρωμένα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (European Commission for the Efficiency of Justice, CEPEJ), των σχετικών επιτροπών και ομάδων εργασίας, αλλά και της πρακτικής, δεν επιτυγχάνεται η απαιτούμενη αποτελεσματικότητα σε δικαστήρια με λιγότερο από 15 υπηρετούντες δικαστές, τα οποία στην Ελλάδα αποτελούν την πλειοψηφία των δικαστικών σχηματισμών.

    Επιπροσθέτως, κρίθηκε αναγκαίο να εναρμονιστεί το σύστημα πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης με το ισχύον σύστημα διοικητικής δικαιοσύνης, ήτοι με ένα μόνο δικαστήριο στον πρώτο βαθμό (πρωτοδικείο).

    Επιπλέον, κρίθηκε αναγκαίο να τερματιστεί η ανορθολογικότητα της εκδίκασης, από ξεχωριστά δικαστήρια και δικαστές, υποθέσεων με μόνο κριτήριο το χρηματικό όριο των 20.000 ευρώ, μολονότι εφαρμόζεται η ίδια διαδικασία.

    Με αυτά τα δεδομένα, προκρίθηκε, ως λύση στο πρόβλημα, η ενοποίηση των ειρηνοδικείων με τα πρωτοδικεία, με στόχο την ύπαρξη δικαστηρίων με σωστή κατανομή δικαστών και υποθέσεων αναλογικά με τον πληθυσμό.

    Αναφορικά με τις οργανικές θέσεις των δικαστών και εισαγγελέων, η συγκέντρωση όλων των οργανικών θέσεων στην κεντρική έδρα του εκάστοτε πρωτοδικείου, καθιστά το πρωτοδικείο έναν παραγωγικό δικαστικό σχηματισμό, αφού, σύμφωνα με τις μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (European Commission for the Efficiency of Justice, CEPEJ), η καμπύλη παραγωγικότητας στα δικαστήρια βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο στα δικαστήρια με μέχρι 20 υπηρετούντες δικαστές και στο υψηλότερο σημείο στα δικαστήρια με περισσότερους από 25 υπηρετούντες δικαστές, λαμβάνοντας υπόψη και τον αριθμό των εισερχόμενων υποθέσεων.

    Στο άρθρο 5 προβλέπεται η καθ’ ύλη αρμοδιότητα των εδρών των πρωτοδικείων. Οι κεντρικές και οι παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων διατηρούν πλήρη καθ’ ύλη αρμοδιότητα πρωτοδικείου, ενώ οι περιφερειακές έδρες εκδικάζουν υποθέσεις αρμοδιότητας μονομελούς πρωτοδικείου και μονομελούς πλημμελειοδικείου, πλην των αυτόφωρων.

    Ακολούθως, στο άρθρο 6 επιδιώκεται ο λελογισμένος περιορισμός του αριθμού των υφιστάμενων δικαστηρίων, με τη διατήρηση του αναγκαίου και χρήσιμου αριθμού δικαστηρίων πρώτου βαθμού.

    Ειδικότερα, ορίζονται οι κεντρικές και οι τυχόν παράλληλες και περιφερειακές έδρες των πρωτοδικείων κάθε περιφερειακής ενότητας (πρώην νομού), καθώς και η κατά τόπο αρμοδιότητά τους. Οι βασικοί κανόνες που ακολουθούνται είναι οι εξής: α) κάθε περιφερειακή ενότητα (πρώην νομός) έχει ένα κεντρικό δικαστήριο πρώτου βαθμού (πρωτοδικείο) και σε όποια περιφερειακή ενότητα υπάρχουν σήμερα 2 ή περισσότερες έδρες πρωτοδικείων, προβλέπεται η σύσταση έδρας παράλληλης με την κεντρική, β) τα όρια της κάθε πρωτοδικειακής περιφέρειας, ταυτίζονται κατ’ αρχήν με τα διοικητικά όρια της περιφερειακής ενότητας και γ) ειδική μέριμνα λαμβάνεται στα σύνορα και στα νησιά για εθνικούς λόγους (Έβρος, Δωδεκάνησα, Πέλλα).

    Επίσης, πλην των κεντρικών και παράλληλων εδρών των πρωτοδικείων, όπου υπάρχουν ανάγκες και το επιτρέπουν οι συνθήκες (κυρίως φόρτος εργασίας, κτιριακές υποδομές, απόσταση από την κεντρική έδρα), ορίζονται περιφερειακές έδρες των πρωτοδικείων, με σκοπό την αποφόρτιση των κεντρικών (και παράλληλων) εδρών και την καλύτερη πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.

    Όσον αφορά στην περιφέρεια Αττικής, προτείνεται να διατηρηθούν 3 περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών και 2 περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς, με ορθολογική κατανομή της τοπικής αρμοδιότητας των εν λόγω πρωτοδικείων.

    Με το άρθρο 7 καταργείται ο ειρηνοδίκης ως βαθμός ιεραρχίας των δικαστικών λειτουργών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων. Ταυτόχρονα, δημιουργείται ειδική επετηρίδα, η οποία ορίζεται ως ο πίνακας αρχαιότητας των ειρηνοδικών.

    Επιπλέον, αφενός αυξάνεται το οικονομικό αντικείμενο των πολιτικών υποθέσεων που δύνανται να δικάζουν οι ειρηνοδίκες [δεν θα περιορίζονται σε υποθέσεις έως 20.000 ευρώ όπως σήμερα], αφετέρου δίνεται στους ειρηνοδίκες η δυνατότητα, μετά από κατάλληλη και υποχρεωτική επιμόρφωση, να έχουν σταδιακά ισότιμη συμμετοχή στην ποινική διαδικασία (προδικασία και κύρια διαδικασία), γεγονός που προδήλως θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης.

    Στο Μέρος Β’, επιχειρείται η άμεση αντιμετώπιση ζητημάτων που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή διατάξεων αναφορικά με την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, τη δικαστική αστυνομία, τη διαμεσολαβητική διευθέτηση, τη σύνταξη διαπιστωτικών εκθέσεων από τους δικαστικούς επιμελητές και τα αδικήματα που στρέφονται κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αμεσότερα ή πιο έμμεσα συμβάλλουν στην ποιοτικότερη παροχή δικαιοσύνης.

    Συγκεκριμένα, το αντικείμενο των νέων διατάξεων συνίσταται, μεταξύ άλλων:

    α) στην αντιμετώπιση πρακτικών δυσχερειών στον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων, μέσω σημειακών παρεμβάσεων στον ν. 4871/2021 (Α’ 246), ενόψει και του επερχόμενου διαγωνισμού,

    β) σε παρεμβάσεις στον ν. 3251/2004 (Α’ 127), που ενσωματώνει την υπό στοιχεία 2002/584/ΔΕΥ Απόφαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου, της 13ης Ιουνίου 2002, για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τις διαδικασίες παράδοσης μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να επέλθει πλήρης εναρμόνιση,

    γ) σε σημειακές παρεμβάσεις στον ν. 4963/2022 (Α΄ 149), ώστε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική η λειτουργία της δικαστικής αστυνομίας,

    δ) στην τροποποίηση του άρθρου 3 του ν. 4640/2019 (Α΄ 190), ώστε να επιλυθεί ένα ζήτημα ερμηνείας που διαπιστώθηκε στην πράξη και προκάλεσε συμφόρηση στα δικαστήρια, αναφορικά με τις διαφορές που υπάγονται στη διαδικασία της διαμεσολάβησης και την υποχρέωση ενημέρωσης του εντολέα από τον πληρεξούσιο δικηγόρο,

    ε) στην τροποποίηση του άρθρου 1 του ν. 2318/1995 (Α΄ 126), ώστε μέσω της σύνταξης διαπιστωτικών εκθέσεων από δικαστικούς επιμελητές έπειτα από παραγγελία, να παρασχεθεί στον πολίτη η δυνατότητα προσκόμισης ενός ακόμη αποδεικτικού μέσου στην πολιτική δίκη.

    Πηγή: Lawpost.gr

  • Επί ποδός η Αμαλιάδα για την κατάργηση του Πρωτοδικείου
    Επί ποδός η Αμαλιάδα για την κατάργηση του Πρωτοδικείου

    Δήμος, σύλλογοι, φορείς, σωματεία και πολίτες στην σημερινή κινητοποίηση έξω από τα Δικαστικό Μέγαρο

    Ημέρα μαζικής κινητοποίησης είναι η σημερινή για την Αμαλιάδα καθώς στις 11.00 έχει προγραμματιστεί μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα Δικαστήρια της πόλης, με τη συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, του Δήμου Ήλιδας, συλλόγων, φορέων, σωματείων και πολιτών που αντιδρούν δυναμικά στην κατάργηση του Πρωτοδικείου.

    Την ίδια στιγμή η Αμαλιάδα θα «νεκρώσει»! Οι υπηρεσίες του Δήμου θα παραμείνουν κλειστές, σύμφωνα και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ κλειστά θα είναι τα καταστήματα της πόλης όπως και τα φαρμακεία με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας. Κλειστά θα είναι και τα καταστήματα εστίασης, με απόφαση του συλλόγου. Το Εργατικό κέντρο προκήρυξε 24ωρη Απεργία και η ΕΛΜΕ τρίωρη στάση εργασίας (11.00-14.00) για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαμαρτυρία. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και αγρότες - κτηνοτρόφοι μέλη της ΟΑΣΗ. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα την καθολική αποχή των μελών του συλλόγου από τα καθήκοντά τους και τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
    .
    Σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας, σύσσωμοι όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων απηύθυναν πανηλειακό κάλεσμα για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας και εναντίωσης στο κλείσιμο του Πρωτοδικείου.

    sunenteuksi 1

    Οι δηλώσεις

    Θανάσης Θεοδόσης - Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας

    «Καλώ όχι μόνο την Βόρεια Ηλεία, αλλά ολόκληρη την Ηλεία, να δώσει ένα βροντερό «παρών» και να πει «όχι» στην υποβάθμιση του Πρωτοδικείου μας. Έχουμε εξαντλήσει κάθε ΜΜΕ, κάθε φορέα, κάθε αρμόδιο πρόσωπο και οργανισμό προκειμένου να γνωστοποιήσουμε και να διατυμπανίσουμε με στεντόρεια φωνή ότι: σε καμία περίπτωση η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας δεν εξυπηρετεί ούτε την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, ούτε την εξοικονόμηση δαπανών, λόγους τους οποίους ευαγγελίζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να προβεί στην υποβάθμιση επτά συνολικά Πρωτοδικείων σε όλη την Ελλάδα. Λες και η υποβάθμιση αυτών των επτά Πρωτοδικείων θα λύσει το πρόβλημα της δικαιοσύνης, όπως το οραματίζονται ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης. Ένα πρόβλημα που χρονίζει εδώ και δύο αιώνες. Καλούμε όλους τους πολίτες, όλους τους φορείς, όλους τους δημοτικούς και δημόσιους παράγοντες, με την παρουσία τους να τονίσουν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποβαθμιστεί το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας. Έχουμε αναλύσει κατ’ επανάληψη τους λόγους για τους οποίους πρέπει να παραμείνει το Πρωτοδικείο. Θέλουμε να εκφράσουμε με όλη την δύναμη της φωνής μας ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει το Υπουργείο είναι παντελώς άδικο και θα μας βρει κάθετα αντίθετους. Για αυτούς η λέξη «κατάργηση» είναι απλά ένα σβήσιμο, για εμάς όμως είναι μία ολόκληρη ζωή. Καταργούν μία ολόκληρη ζωή, μία ολόκληρη ιστορία 80 ετών . Ένα Πρωτοδικείο που συνεισφέρει με τον καλύτερο τρόπο στην απονομή της δικαιοσύνης και που οι μέσοι όροι του όσον αφορά την εκδίκαση υποθέσεων και την ταχύτητα έκδοσης αποφάσεων είναι σε πολύ καλύτερο βαθμό από τον μέσο όρο της χώρας. Είναι άδικο και αυτό θα προσπαθήσουμε να τονίσουμε με την παρουσία. Και όχι μόνο, θα συνεχίζουμε και μετά την συγκέντρωση τον αγώνα μας!»

    Χρήστος Χρστοδουλόπουλος - Δήμαρχος Ήλιδας

    «Εκφράζουμε την αντίδραση μας στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για το κλείσιμο των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων. Είμαστε κάθετα αντίθετοι για το κλείσιμο όχι μόνο του Πρωτοδικείου αλλά και των Ειρηνοδικείων γιατί σύμφωνα και με την ενημέρωση που είχαμε από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου δεν θα φέρει επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης αλλά κάθε άλλο, επιβράδυνση. Το σύνολο των υποθέσεων που υπάρχουν και στο Πρωτοδικείο Πύργου και Αμαλιάδας είναι περίπου ίδιο. Πέρα από την απόφαση που είχαμε πάρει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, πήραμε και απόφαση να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις. Καλούμε όλο τον κόσμο, όχι μόνο τους εργαζόμενους στο Δήμο, τους εργαζομένους κάθε φορέα που έχει έδρα την Αμαλιάδα, τους απλούς πολίτες, τους δημότες όλης της Βόρειας Ηλείας, τους Δημάρχους της Βόρειας Ηλείας να συμμετέχουμε μαζικά μήπως σταματήσει η υποβάθμιση της πόλης μας. Αυτό που γίνεται, έρχεται σε συνέχεια από το κλείσιμο Νοσοκομείου. Τα ίδια μας έλεγαν και το 2012 που έγινε η ενιαία διοίκηση και είδατε που φτάσαμε. Να λειτουργούν μόνο εξωτερικά ιατρεία στην ουσία. Ακολούθησε η απομάκρυνση των Σχολών και η εφαρμογή του Νόμου αφορούσε μόνο την Ηλεία όπου καταργήθηκαν τα τμήματα της Αμαλιάδας και του Πύργου. Ακολουθεί ο εθνικός δρόμος να τελειώνει σε ένα χρόνο και εμείς να μην έχουμε είσοδο. Και τώρα έρχεται το Πρωτοδικείο. Από δεύτερη πόλη του Νομού έχουμε φτάσει στο τέλος … Παρέδωσα το 2019 πόλη και κατάντησε χωριό! Όλοι συμμετέχουμε μαζικά στις κινητοποιήσεις για να εκφράσουμε την αντίθεση μας στην υποβάθμιση του τόπου μας!»

    Αλέξης Νταουλάρης - Πρόεδρος Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας

    « Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας, είναι δίπλα στην απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου. Χθες είχαμε έκτακτο ΔΣ στο οποίο αποφασίσαμε ότι οποιαδήποτε υποβάθμιση του Νομού θα μας βρίσκει απέναντι. Το κλείσιμο του Πρωτοδικείου που ουσιαστικά μειώνει την εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων αλλά και γενικότερα την τοπική κοινωνία δε μπορεί παρά να μας βρίσκει απέναντι. Θα είμαστε και εμείς στη συγκέντρωση και σε οποιεσδήποτε εξελίξεις πάλι θα είμαστε μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο και τους φορείς για το καλό του τόπου μας και της πόλης της Αμαλιάδας»

    Γεωργακόπουλος Χρήστος - Πρόεδρος ΤΕΕ Ηλείας

    «Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηλείας καταδικάζει απερίφραστα το επερχόμενο νομοσχέδιο για το δικαστικό χάρτη που προβλέπει το κλείσιμο Ειρηνοδικείων της Βορείου Ηλείας και την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας. Πρόκειται για ακόμα ένα χτύπημα των κυβερνητικών επιλογών, άλλο ένα πλήγμα στο νομό μας το οποίο δε θίγει μόνο Δικηγόρους, Μηχανικούς και Εμπόρους θίγει και πλήττει ολόκληρο τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό του νομού. Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση όλοι οι μηχανικοί και ελπίζουμε ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί αυτό. Ξεκινάμε τον αγώνα να διεκδικήσουμε ότι μας έχουν κλέψει και ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας»

    Βασίλης Νιπεργιάλης - Πρόεδρος Συλλόγου Εστίασης Ήλιδας

    «Από την πρώτη στιγμή ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας και του Δημάρχου Ήλιδας. Το θέμα έχει αναλυθεί λεπτομερώς έχει γίνει κατανοητό. Ως σύλλογος εστίασης, κατόπιν γενικής συνέλευσης πήραμε την απόφαση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας να είναι κλειστά τα καταστήματα μας, να συμμετέχουμε στη διαμαρτυρία έξω από το Πρωτοδικείο στις 11 το πρωί εμείς μαζί με το προσωπικό, τα παιδιά που αποτελούν την επιχείρηση μας, για να δώσουμε μια κορυφαία μάχη. Δυστυχώς αν χαθεί αυτή η μάχη θα χαθεί και ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο πλέον στην Αμαλιάδα να διεκδικήσουμε. Πάμε να φωνάξουμε, πάμε να διαμαρτυρηθούμε πάμε να στείλουμε ένα μήνυμα που απ’ ότι φαίνεται δεν έχει φτάσει ακόμα. Εάν θα φύγει το Πρωτοδικείο χάνουμε τον πόλεμο».

    Νατάσα Παναγιωτάρα - Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας

    Είναι ξεκάθαρο πια ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται προσφέρει μόνο υπανάπτυξη. Χάσαμε υπηρεσίες, θα χαθούν και άλλες…. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών στην πόλη μας είναι δεδομένη. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάει άλλο! Δεν γίνεται να εξαφανιστούμε προς χάριν του υδροκέφαλου αθηναϊκού κράτους και πέντε μεγάλων πόλεων ακόμα. Αυτό συμφέρει τις κυβερνήσεις γιατί είναι πιο ελεγχόμενες οι πέντε πόλεις από τις 145. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας και απευθύνομαι στους εργαζομένους, ότι ο καναπές μας έχει φύγει και αυτός από το σπίτι, τον χρωστάμε και θα έρθει ο δικαστικός επιμελητής και θα τον πάρει. Κατεβείτε στους δρόμους, όλοι έξω από το Πρωτοδικείο. Και είναι μόνο η αρχή και διεκδικούμε τα πάντα γιατί μας χρωστάνε τα πάντα. Και τα θέλουμε πίσω»

    Νικολόπουλος Φώτης - Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας

    Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση και κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας. Δεν αφορά μόνο τους δικηγόρους αλλά όλη την πόλη, αφορά όλη την Βόρεια Ηλεία και αν θέλετε όλη την Ηλεία. Ένα νομοσχέδιο που έρχεται στην ουσία να αλλοιώσει την καθημερινότητα μας, να συρρικνώσει και άλλο την συρρικνωμένη οικονομία του τόπου μας και να υποβαθμίσει και άλλο την καθημερινότητα μας. Ένα νομοσχέδιο το οποίο από μόνο του αποδεικνύει ότι ως στόχο έχει την υποβάθμιση των τοπικών κοινωνιών για αυτό και εξαιρεί κάποιες περιοχές. Ζητάμε και εμείς το Πρωτοδικείο να μείνει ως είχε, είμαστε ήδη μια υποβαθμισμένη περιοχή. Ένα νομοσχέδιο που είναι στα πλαίσια της συγκέντρωσης και όχι της αποκέντρωσης σίγουρα δεν έχει ως στόχο την ανάπτυξη αλλά την υποβάθμιση. Καλούμε όλους τους συνάδελφους και από τους όμορους δήμους και απ’ όλη την Ηλεία γιατί σήμερα είναι η Αμαλιάδα αύριο θα είναι όλος ο Νομός».

    Αγγελική Γάσπαρη - Μέλος ΔΣ Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Πατρών

    «Θεωρούμε ότι και αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου που έχει στόχευση όλο το δημόσιο κράτος. Δηλαδή αποδόμηση των δημοσίων υπηρεσιών που αυτό έχουν σα συνέπεια τη λιγότερη και τη χειρότερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Πιο βαθιά θα βάζει το χέρι στην τσέπη ο πολίτης για να έχει τις υπηρεσίες που θα έπρεπε ανταποδοτικά βάσει της φορολόγησης που εισπράττει το κράτος να του αποδίδει. Περεταίρω αυτό οδηγεί στην ερήμωση της υπαίθρου, δηλαδή δημιουργείται ένα υδροκέφαλο κράτος. Αυτή τη στιγμή εντάσσονται κάποιες υπηρεσίες στην πρωτεύουσα αλλά αν λάβουμε υπόψη ότι έχουν γίνει συγχωνεύσεις σχολείων, ο υγειονομικός χάρτης πάλι είχε τα ίδια αποτελέσματα, ο πανεπιστημιακός χάρτης είχε τα ίδια αποτελέσματα, δημιουργείται ένα είδος αστυφιλίας. Δημιουργείται ένα εξουσιαστικό κέντρο σε κάθε περιοχή, σε κάθε περιφέρεια και όλο αυτό έρχεται να βλάψει την επαρχία. Θεωρούμε λοιπόν εξ αυτής της οπτικής ότι σαφώς θα πρέπει να είμαστε συμμέτοχοι και συμπορευόμαστε με τους αγώνες του Δικηγορικού Συλλόγου γιατί μια μάχη πρέπει να δοθεί για να μη διαταράσσεται ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός και ο πολίτης να βρίσκει την εξυπηρέτηση που του αναλογεί και του πρέπει».

    Το βίντεο του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας

    Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας δημιούργησε με πρωτοβουλία του και ένα εξαιρετικό βίντεο που επιμελήθηκαν οι δικηγόροι και οι εργαζόμενοι στο Πρωτοδικείο, με στόχο να γίνει ευρύτερα γνωστό το πρόβλημα.

    Στο συγκεκριμένο βίντεο το οποίο έχει ήδη ανέβει στο you tube γίνεται ξεκάθαρο ποιες θα είναι οι συνέπειες που θα ακολουθήσουν εφόσον περάσει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου για τον νέο δικαστικό χάρτη. Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων στο βίντεο «με την κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και των Ειρηνοδικείων Γαστούνης και Μυρτουντίων, η ζωή και η καθημερινότητα των κατοίκων της Αμαλιάδας και της περιοχής της Βόρειας Ηλείας αλλάζει δραματικά.

    Η Εισαγγελία της Αμαλιάδας θα κλείσει και όλες οι υπηρεσίες του Πρωτοδικείου πάνε στον Πύργο. Καμία επιτάχυνση της δικαιοσύνης δεν θα επιτευχθεί! Όλες οι αποφάσεις θα στοιβάζονται και θα λιμνάζουν. Η Αμαλιάδα θα ερημώσει, θα μειωθεί το αγοραστικό κοινό και πολλά μαγαζιά θα κλείσουν... Η πόλη θα φτωχοποιηθεί και από αστικό κέντρο θα γίνει μια υποβαθμισμένη περιοχή...»

    Μάλιστα το βίντεο ολοκληρώνεται με την εικόνα των μελών του δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας μέσα στις δικαστικές αίθουσες και την πόρτα του Πρωτοδικείου στην οποία υπάρχει ήδη αναρτημένο πανό «Όχι στην κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας», να κλείνει...
    Ομόφωνα αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας η συμμετοχή του Δήμου και των υπαλλήλων του, στην κινητοποίηση της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου 2024, με αφορμή την επιχειρούμενη κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδα

  • Έρχονται νέες κινητοποιήσεις για το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας - Εγκρίθηκε στο υπουργικό το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη
    Έρχονται νέες κινητοποιήσεις για το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας - Εγκρίθηκε στο υπουργικό το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Δυναμικές αναμένονται να είναι οι επόμενες κινητοποιήσεις του δικηγορικού κλάδου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλών φορέων για το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, μετά και την έγκριση του νομοσχεδίου για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, από το Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, όπου παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπουγά.

    Όπως δήλωσε στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης, το νομοσχέδιο, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πάρει τον δρόμο για ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, πριν τεθεί προς δημόσια διαβούλευση στην Ολομέλεια της Βουλής.

    «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από πολλούς συλλόγους σε όλες τις περιοχές που συγχωνεύονται τα Πρωτοδικεία ή καταργούνται τα Ειρηνοδικεία. Όπως πληροφορούμαστε, δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρξουν εξαιρέσεις πλην του Πρωτοδικείου των Γιαννιτσών. Εμείς αντιδρούμε σε όλο το σχεδιασμό. Θεωρούμε ότι το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας είναι αυτάρκες και μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στη δικαιοσύνη, με ταχύτητα και χωρίς αύξηση δαπανών. Οι αντιδράσεις μας θα συνεχιστούν και αυτή τη φορά θα είναι πιο μαζικές και δυναμικές», τόνισε ο κ. Θοδόσης.

    Όπως ενημέρωσε, την επόμενη Τετάρτη 31/1/2024 έχει προγραμματιστεί από τον Δήμο Ήλιδας παλλαϊκή συγκέντρωση μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο της Αμαλιάδας, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης και άλλων φορέων. Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση από τον Εμπορικό Σύλλογο Αμαλιάδας, εκείνη την ημέρα να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
    Επίσης, αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας επισκέφτηκε χθες (Τρίτη) τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Νίκο Κοροβέση καθώς και τον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο για να ζητήσει τη στήριξή τους στα αιτήματά τους.

  • Αγ. Τριάδα Λασιώνος: Προφυλακιστέος ο 82χρονος για τη δολοφονία του Παναγιώτη Μενούνου
    Αγ. Τριάδα Λασιώνος: Προφυλακιστέος ο 82χρονος για τη δολοφονία του Παναγιώτη Μενούνου

    Το δρόμο για τη φυλακή θα πάρει ο 82χρονος που πυροβόλησε εν ψυχρώ και σκότωσε τον 52χρονο πατέρα τεσσάρων παίδων Παναγιώτη Μενούνο στην Αγ .Τριάδα Λασιώνος, το πρωί της Τρίτης.

    Ο 82χρονος οδηγήθηκε σήμερα στην Εισαγγελέα Αμαλιάδας όπου του ασκήθηκε ποινική δίωξη για την ανθρωποκτονία του 52χρονου και απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αδερφού του θύματος, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Απολογήθηκε σήμερα στον Ανακριτή Αμαλιάδας και κρίθηκε προφυλακιστέος.

    Δείτε τι ανέφερε η δικηγόρος του δράστη Κλεονίκη Γκουβίτσα:

  • Αμαλιάδα: Στον εισαγγελέα ο δράστης του φονικού της Αγίας Τριάδας (video)
    Αμαλιάδα: Στον εισαγγελέα ο δράστης του φονικού της Αγίας Τριάδας (video)
    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι ο δράστης της δολοφονίας του 52χρονου Παναγιώτη Μενούνου στην Αγία Τριάδα Λασιώνος.
    Ο δράστης είναι πολύ πιθανό να απολογηθεί σήμερα στον ανακριτή και να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
    Περισσότερα σε λίγο...

  • Αμαλιάδα: Δύο προφυλακιστέοι και ένας ελεύθερος με όρους για τη ληστεία κοσμηματοπωλείου στη Γαστούνη
    Αμαλιάδα: Δύο προφυλακιστέοι και ένας ελεύθερος με όρους για τη ληστεία κοσμηματοπωλείου στη Γαστούνη

    Από νωρίς το πρωί έως το βράδυ κατέθεταν οι τρεις άντρες - ένας ημεδαπός και δύο αλλοδαποί - που συνελήφθησαν σε Καβάσιλα και Δουνέικα τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση. Οι δράστες κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ληστεία, κλοπές και παραβάσεις των νόμων περί όπλων και περί ναρκωτικών.

    Πρώτοι πέρασαν το κατώλφι του Ανακριτή Αμαλιάδας οι δύο αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, 32 και 48 ετών, που κατέθεταν για αρκετές ώρες για την υπόθεση της ληστείας σε κοσμηματοπωλείο στη Γαστούνη στις 3 Μαρτίου, αλλά και τα όπλα, τα κοσμήματα και άλλα αντικείμενα (κλεμμένο αυτοκίνητο, κλεμμένη μηχανή, κουκούλες full face, μπιτόνι βενζίνης, μικροποσότητα ναρκωτικών) κ.α.

    Αργότερα στις 3 το μεσημέρι οδηγήθηκε ενώπιον του Ανακριτή και ο 53χρονος Έλληνας με βεβαρυμένο παρελθόν.

    Μετά τις απολογίες τους ο 53χρονος Έλληνας και ο 48χρονος Αλβανός κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ ο 32χρονος Αλβανός, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καταβολή εγγύησης 2500 ευρώ, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που διαμένει κάθε 1η και 15η του μήνα.

  • Αμαλιάδα: Δίκη για εκμετάλλευση εργατών γης στη Μανωλάδα
    Αμαλιάδα: Δίκη για εκμετάλλευση εργατών γης στη Μανωλάδα

    Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αμαλιάδας, πρόκειται να δικαστούν 36 παραγωγοί φράουλας της Νέας Μανωλάδας, για απασχόληση μεγάλου αριθμού (355) αλλοδαπών εργατών γης χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, συνοδευόμενης από ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους εργασίας.

    Ως «ιδιαίτερα καταχρηστικοί όροι εργασίας», θεωρούνται οι όροι εργασίας, οι οποίοι είναι κατάφωρα δυσανάλογοι προς τους όρους εργασίας των νόμιμα απασχολούμενων εργαζομένων, έχοντας επίπτωση, για παράδειγμα, στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

    Η υπόθεση αφορά σε 283 υπηκόους Μπαγκλαντές και 69 υπηκόους Πακιστάν και προχώρησε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του Ειδικού Γραμματέα ΣΕΠΕ, μετά την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί σε παραπήγματα τον Ιούνιο του 2018.

    Πηγή: TheBest.gr - Φωτογραφία: Αντώνης Νικολόπουλος/Eurokinissi

  • Απαντά ο Υπουργός Δικαιοσύνης για το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας
    Απαντά ο Υπουργός Δικαιοσύνης για το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας

    Την ερχόμενη Τετάρτη 1η Ιουνίου στις 9:30 το πρωί θα απαντήσει από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στην επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος για το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας.

    Υπενθυμίζεται ότι στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Ηλείος κοινοβουλευτικός έχει θέσει δύο ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός, εάν υπάρχει θέμα κατάργησης του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, στο πλαίσιο της εισαγωγής προς ψήφιση Νομοσχεδίου για το Νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το θέμα της έλλειψης δικαστικών υπαλλήλων.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch