Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 09:32

Apollo 11: Ο Ηλείος Διονύσης Σιμόπουλος ήταν στην εκτόξευση και διηγείται τις αναμνήσεις του

Γράφτηκε από τον
50 χρόνια από την εκτόξευση του Apollon 11, ο Διονύσης Σιμόπουλος ήταν εκεί και μιλάει για ένα από τα «μεγάλα βήματα» του ανθρώπου στην Athens Voice
Πέρασε μισός αιώνας… 16 Ιουλίου 1969 το Απόλλων 11 έφυγε από την Γη. Τέσσερις μέρες αργότερα, 20 Ιουλίου, έφτασε στη Σελήνη και λίγες ώρες αργότερα, οι δύο πρώτοι άνθρωποι, ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν, πάτησαν το πόδι τους στην επιφάνειά της. Τις δύο ώρες και ένα τέταρτο που έκαναν τον περίπατο τους, ο τρίτος της παρέας, ο Μάικλ Κόλινς, οδηγούσε το κεντρικό όχημα, Columbia σε τροχιά γύρω από τη σελήνη…

Είναι σπουδαίο να μιλάς με κάποιον που έζησε εκείνες τις μέρες από κοντά, και γίνεται ακόμα πιο σημαντικό όταν αυτός είναι ο μαγευτικός στις περιγραφές του κύριος Διονύσης Σιμόπουλος.

Αυτό που συνέβη με το Απόλλων 11, πώς θα το τοποθετούσατε μέσα σε εκείνη την εποχή γενικότερα;

«Το περιγράφει ακριβώς ο Ντίκενς στην εισαγωγή του βιβλίου “Ιστορία δύο πόλεων”. “Ήταν τα καλύτερα χρόνια, ήταν τα χειρότερα χρόνια, ήταν η εποχή της σοφίας, ήταν η εποχή της ηλιθιότητας”*. Από τη μια είχαμε τον πόλεμο στο Βιετνάμ που σκοτωνόταν τόσος κόσμος, και τις διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια γι’ αυτό το θέμα. Την κρίση με τους πυραύλους στην Κούβα. Τη δολοφονία του Τζον και του Ρόμπερτ Κέννεντι, του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τις φυλετικές διακρίσεις. Ήταν ο ψυχρός πόλεμος στο αποκορύφωμά του και πάντα υπήρχε κίνδυνος. Υπήρχαν τόσο πολλά αρνητικά αλλά από την άλλη υπήρχε αυτή η φοβερή πρόοδος της επιστήμης. Ο άνθρωπος πάτησε στη σελήνη. Ήταν πράγματι η καλύτερη των εποχών, ήταν και η χειρότερη των εποχών».

Πρωινή επίσκεψη στον πύραυλο Κρόνος 5 που θα έστελνε σε λίγες ώρες το Απόλλων 11 στη Σελήνη.

Υπάρχει κάτι εντελώς προσωπικό που να έχετε από εκείνη την ημέρα;

«Έχω ένα ηχητικό εκείνων των ημερών σε κασέτα, στο οποίο λέω τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις μου, και που ντρέπομαι κάθε φορά που το ακούω. Μιλάω πότε σε δημοτική, πότε σε καθαρεύουσα, πότε στα αγγλικά, πότε στα ελληνικά. Ντρέπομαι πολύ όταν το ακούω. Ο γιος μου, όμως, όταν το ακούει, βάζει τα κλάματα από συγκίνηση, γιατί το θεωρεί ένα ντοκουμέντο».

Εγκαταστάσεις για τους δημοσιογράφους (με βελάκι σημειώνεται η θέση μου).

Κάτι που να σας κάνει να χαμογελάτε;

«Έχω ακόμη τη φωτογραφία από εκείνη την ημέρα, που έχω πάρει τα παιδιά του Μάικλ Κόλινς να τα κεράσω παγωτό, και όταν τα ρώτησα τι θέλουν να τους φέρει ο μπαμπάς από το διάστημα, μου απάντησαν “διαστημική σκόνη παγωτού”».

Μερικές θέσεις πιο κάτω βρίσκονταν ο περίφημος συγγραφέας Νόρμαν Μέιλερ που έγραψε μια σειρά άρθρων για το περιοδικό LIFE.

Η στιγμή που εκτοξεύθηκε το Απόλλων 11 είχε κάτι ιδιαίτερο ή ήταν απλώς ένας τρομερός θόρυβος;

«Όχι, ήταν κάτι εντελώς άλλο… Όλοι οι παρευρισκόμενοι βρισκόμασταν για ασφάλεια σε απόσταση πέντε περίπου χιλιομέτρων. Έτσι παρ’ όλο που βλέπαμε τις φλόγες του πυραύλου δεν ακούγαμε τίποτε! Μέχρις ότου, 14 δευτερόλεπτα σχεδόν αργότερα, έφτασε και ο ήχος! Ήταν ένας απερίγραπτος ήχος, ένας ήχος που χτυπούσε κυριολεκτικά το στήθος και δεν μπορούσες να καταλάβεις εάν τον άκουγες ή τον αισθανόσουν ή και τα δύο μαζί. Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ το όλο εκείνο συναίσθημα που δεν μπορεί να αποδώσει επακριβώς οποιαδήποτε λεκτική περιγραφή».

Η στιγμή της εκτόξευσης του Απόλλων 11 στις 9:32 πρωινή τοπική ώρα, 15:32 ώρα Ελλάδoς, με καθυστέρηση 724 χιλιοστών του δευτερολέπτου.

Έφυγε στην ώρα του;

«Όχι. Έφυγε με καθυστέρηση 724 χιλιοστών του δευτερολέπτου».

Για να μη λένε μόνο για εμάς τους Έλληνες ότι καθυστερούμε…

«Και όμως, δεν είναι ασήμαντη καθυστέρηση…».

Όλοι οι παρευρισκόμενοι βρισκόμασταν για ασφάλεια σε απόσταση πέντε περίπου χιλιομέτρων. Έτσι παρ’ όλο που βλέπαμε τις φλόγες του πυραύλου δεν ακούγαμε τίποτε! Μέχρις ότου, 14 δευτερόλεπτα σχεδόν αργότερα έφτασε και ο ήχος! Ήταν ένας απερίγραπτος ήχος, ένας ήχος που χτυπούσε κυριολεκτικά το στήθος και δεν μπορούσες να καταλάβεις εάν τον άκουγες ή τον αισθανόσουν ή και τα δύο μαζί. Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ το όλο εκείνο συναίσθημα που δεν μπορεί να αποδώσει επακριβώς οποιαδήποτε λεκτική περιγραφή.

Τη δεκαετία του ’60, που οι Αμερικάνοι έκαναν αυτά τα τεράστια βήματα, υπήρχε ένας αντίστοιχος σοβιετικός επιστήμονας που να προκαλούσε δέος στη Δύση;

«Ναι...! Ο σπουδαίος Σεργκέι Κορολιόφ. Ήταν τόσο σπουδαίος που φυσικά ο Στάλιν τον είχε στείλει στα Γκουλάγκ, και επειδή ήταν ο μόνος που μπορούσε να στείλει τους Σοβιετικούς στο διάστημα αναγκάστηκε να τον αποφυλακίσει. Ήταν αυτός που έστειλε τον Γκαγκάριν στο διάστημα»…

O αστροναύτης Charles Duke (που περπάτησε με το Απόλλων 16 στη Σελήνη) ήταν ο ανθρώπινος σύνδεσμος της Γης με τους αστροναύτες του Απόλλων 11.
Μερικά χρόνια αργότερα έγινε τακτικός επισκέπτης μας στο Ευγενίδειο Πλανητάριο.

Ήταν γνωστός στη Δύση, πώς ήταν ως προσωπικότητα;

«Ήταν κάτι σαν ο άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα. Ξέραμε την ύπαρξή του αλλά ταυτόχρονα ήταν σα να υπήρχε και να μην υπήρχε. Μάλιστα κανένας δεν έλεγε το όνομά του, τον έλεγαν όλοι, και οι Σοβιετικοί: ο “αρχιμηχανικός”. Όταν πέθανε, το 1966, κόλλησε όλο το διαστημικό πρόγραμμα των Σοβιετικών και οι Αμερικάνοι πλέον ήταν μόνοι τους».

Αυτό που λέτε για τον Κορολιόφ είναι πολύ εντυπωσιακό. Οι Σοβιετικοί μάλλον από φόβο μη μαθευτούν οι γνώσεις που είχαν έξω από τη χώρα τους επέτρεπαν να τις κατέχει μόνο ο Κορολιόφ. Και όταν πέθανε αυτός, πέθαναν και οι γνώσεις μαζί του.

«Ακριβώς αυτό έγινε. Ενώ, αντίθετα, στην Αμερική όλοι ήξεραν τα πάντα. Μάλιστα τα 21,5 κιλά σεληνιακού υλικού που συνέλεξαν οι αστροναύτες, οι Αμερικάνοι τα μοίρασαν σε διάφορα πανεπιστήμια και ιδρύματα ανά τον κόσμο για να κάνουν έρευνες».

Σέλφι στο Χιούστον (Ιούλιος 1969)!!!
Στο Χιούστον με τα τρία παιδιά του αστροναύτη Michael Collins.
Ο Michael Collins μόνος του στον θαλαμίσκο του Απόλλων 11 περιμένει τους συντρόφους του που… πετάχτηκαν μέχρι την επιφάνεια της Σελήνης!

Υπήρχε και εκείνος ο φοβερός ανταγωνισμός ποιος θα πάει πρώτος στη σελήνη…

«Οι Αμερικάνοι φοβόντουσαν ότι θα φτάσουν οι Σοβιετικοί πριν από αυτούς στη Σελήνη και γι’ αυτό έκαναν διάφορες δοκιμές. Από τον Οκτώβριο του 1968 μέχρι τον Ιούλιο του 1969 είχαν κάνει τα εξής. Το Απόλλων 8 πήγε μέχρι τη Σελήνη, αλλά δεν είχε σεληνάκατο για να προσσεληνωθεί. Το Απόλλων 9 ήταν αυτό που δοκίμασε σε τροχιά γύρω από τη γη για πρώτη φορά τη σεληνάκατο που θα πατούσε στη σελήνη. Το Απόλλων 10 κατόρθωσε να φτάσει μερικά χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης, μαζί με τη σεληνάκατο. Θα μπορούσε να προσσεληνωθεί αλλά δεν έγινε γιατί δεν ήταν προγραμματισμένο. Θα σας πω και κάτι το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό. Οι Αμερικάνοι έμαθαν εκεί γύρω στα μέσα του 1969 από τη CIA ότι όλες οι δοκιμές των Σοβιετικών για να πάνε στη σελήνη ήταν αποτυχημένες, και υπήρξε η σκέψη να αναβληθεί η αποστολή τον Ιούλιο για να χρησιμοποιηθεί και το τελευταίο εξάμηνο του 1969 για καλύτερη προετοιμασία. Όμως επειδή η αποστολή είχε ανακοινωθεί δημόσια, αυτή η σκέψη απορρίφθηκε».

Η πέτρα στη φωτογραφία προέρχεται από τη Σελήνη και βρίσκεται σε ειδική συσκευασία κενού που είχαμε ως προσωρινό έκθεμα στο Πλανητάριο της Λουιζιάνας. Λόγω της πραγματικά ανεκτίμητης αξίας της για περισσότερη ασφάλεια την έπαιρνα επί ένα μήνα κάθε βράδυ στο σπίτι μου! Προέρχονταν από την 4η επανδρωμένη Σεληνιακή προσεδάφιση της αποστολής του Apollo 15, που ξεκίνησε για τη Σελήνη στις 26 Ιουλίου 1971. Η αποστολή είχε διάρκεια 12 ημέρες 7 ώρες και 12 λεπτά με τη συμμετοχή των αστροναυτών David Scott, Alfred Worden και James Irwin.

Στο Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον γίνονταν η προκαταρκτική μελέτη των 382 κιλών πετρωμάτων που μετέφεραν πίσω στη Γη οι 12 αστροναύτες που περπάτησαν στην επιφάνεια της Σελήνης.
Ο Βέρνερ φον Μπράουν περιγράφει την δημιουργία των πυραύλων Κρόνος με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Κέννεντυ και τον αντιπρόεδρο Λίντον Τζόνσον.

Έχοντας περάσει ακριβώς μισός αιώνας τι σκέφτεστε για όλο αυτό;

«Σκέφτομαι ότι είναι πενήντα χρόνια από τώρα μέχρι το 1969 που πήγαμε στη σελήνη, και πενήντα χρόνια πριν από τότε, δηλαδή το 1919, σχεδόν δεν υπήρχε το αεροπλάνο. Ασύλληπτη η επιστημονική εξέλιξη του ανθρώπου».

*«Ήταν τα καλύτερα χρόνια, ήταν τα χειρότερα χρόνια, ήταν η εποχή της σοφίας, ήταν η εποχή της ηλιθιότητας, ήταν ο καιρός της πίστης, ήταν ο καιρός της δυσπιστίας, ήταν η περίοδος του φωτός, ήταν η περίοδος του σκοταδιού, ήταν η άνοιξη της ελπίδας, ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε τα πάντα στη διάθεση μας, δεν είχαμε τίποτα στη διάθεση μας, όλοι μας πηγαίναμε κατευθείαν στον παράδεισο, όλοι μας πηγαίναμε εντελώς αντίθετα».

Πηγή: AthensVoice.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 12:32

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον σπουδαίο Ηλείο αστροφυσικό Διονύσιο Σιμόπουλο
    Πύργος: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον σπουδαίο Ηλείο αστροφυσικό Διονύσιο Σιμόπουλο

    Μια βραδιά κοντά στα άστρα, στο φως και τους πλανήτες, κοντά και στο φωτεινό άστρο που κατοικεί πλέον ο χαρισματικός δάσκαλος και σπουδαίος Ηλείος αστροφυσικός Διονύσιος Σιμόπουλος, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου.

    Η ξεχωριστή αυτή η εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στον Διονύσιο Σιμόπουλο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου και με την σύμπραξη του 1ου Γυμνασίου Πύργου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ν. Ηλείας, της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Πύργου, της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Παράρτημα Ηλείας, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας- Παράρτημα Ν. Ηλείας «Ιππίας ο Ηλείος», της Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου και της Αστρονομικής Εταιρείας Ηλείας Βέγας.

    Αρχικά ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Πύργου κ. Μπίρμπας, αφού καλοσώρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, που έδωσαν το παρόν προκειμένου να τιμήσουν την μνήμη του μεγάλου αστροφυσικού, αναφέρθηκε στην ακόλουθη φράση του Διονύση Σιμόπουλου:

    «Θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας όχι μόνο να δείχνουμε στον κόσμο ότι μπορεί να κατανοήσει το σύμπαν αλλά και να το αγαπήσει».

    Συμπληρώνοντας ότι: «…Και το πέτυχε… τον χαρακτήριζε η οξύνοια και η ποιότητα της σκέψης καθώς και η βαθιά του πίστη στην παιδεία. Είμαστε ευγνώμονες όσοι τον γνωρίσαμε και τον ευχαριστούμε για τις γνώσεις, τις όμορφες εικόνες και τα ταξίδια που μας πρόσφερε. Επίσης για την άμεση ανταπόκρισή τους στα αιτήματά μας, κυρίως όμως τον ευχαριστούμε για την σταθερή, αισιόδοξη οπτική του, για τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο που παρά το γεγονός ότι συναισθάνεται το αμελητέο μέγεθός του, μπροστά στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, μαθαίνει να στέκεται όρθιος, να εξελίσσει την λογική του, να καλλιεργεί τα συναισθήματά του και να προοδεύει».

    Ακολούθως ο κ. Τριανταφυλλόπουλος έλαβε το λόγο εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών νομού Ηλείας και της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας, αποκαλώντας τον Διονύση Σιμόπουλο φίλο, ακέραιο χαρακτήρα με υπέρμετρη μετριοφροσύνη, ευγένεια ψυχής, ακάματη εργατικότητα που ακτινοβολούσε κύρος και σεβασμό.

    Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος αναφερόμενος στον σπουδαίο αστροφυσικό, τόνισε ότι ήταν ένας απλός άνθρωπος που είχε απλουστεύσει το σύμπαν και τον εαυτό του στην λεγόμενη “ενεργειακή σκόνη”.

    Αναφερόμενος επίσης στις κινήσεις από την πλευρά του δήμου προκειμένου να τιμήσουν την μνήμη του ξεχωριστού αυτού Ηλείου επιστήμονα επεσήμανε πως:

    «Πέρα από το Αστεροσκοπείο, το οποίο θα λειτουργήσουμε και έχουμε συνάψει προγραμματική σύμβασης σε ανύποπτο χρόνο με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ήδη έχουμε προχωρήσει στην αγορά των μέσων και των υλικών, διαμορφώνουμε το χώρο στον Κούβελο, σε αυτό το μεγάλο συγκρότημα που ζωντανέψαμε.

    Εκεί λοιπόν κατασκευάζουμε ένα μίνι αστεροσκοπείο, εφάμιλλο της Υπάτης, ο κ. Βελντές Θα είναι και ο επιστημονικός διευθυντής, υπεύθυνος για την λειτουργία του.

    Θα είναι η καλύτερη κίνηση μνήμης και τιμής για τον Διονύση Σιμόπουλο. Το να έχουμε εδώ ένα αστεροσκοπείο και να φέρει το όνομά του.

    Θα αγοράσουμε επίσης το ακίνητο της τράπεζας της Ελλάδος στην πλατεία και θα γίνει ιστορικό μουσείο της πόλης. Εκεί λοιπόν δεν μπορεί να απουσιάζει μία αίθουσα με την επιγραφή Διονύσιος Σιμόπουλος, στην οποία θα εκθέσουμε προσωπικά του αντικείμενα, τα έργα του, μία σειρά από προσλαμβάνουσες που θα μας τον φέρνουν στην μνήμη. Νομίζω ότι το αξίζει…» τόνισε ο δήμαρχος Πύργου ενώ αναφερόμενος στον πρύτανη του ΕΜΠ σημείωσε πως «… υπήρξαν 120 προτάσεις για το “Πράσινο ταμείο“ και πέρασαν μόνο οι 8. Μέσα στις 8 ήταν και μία του Δήμου Πύργου σε συνεργασία με το πολυτεχνείο που αφορούσε την διαμόρφωση ενός μοντέλου πρόβλεψης των πλημμυρών στον Αλφειό». Αυτό το κατάφερε ο κ. Μπουντουβής ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνακόπουλος.

    Ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής ακολούθως μιλώντας για τον Διονύσιο Σιμόπουλο, δήλωσε ότι: «…υπήρξε φυσιογνωμία στον χώρο της εκλαϊκευμένης επιστήμης, από τους πιο έγκυρους και επικοινωνιακούς στον χώρο της αστρονομίας, άφησε πίσω του σπουδαίο έργο κυρίως μέσα από το Ευγενίδειο Πλανητάριο και σημαντικές παρακαταθήκες για όλους όσοι θέλουν με ειλικρίνεια και σοβαρότητα να υπηρετήσουν την σοβαρή αποστολή της διάχυσης της γνώσης».

    Παρόν στην εκδήλωση ήταν και ο Βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός ο οποίος αφού συνεχάρη τους διοργανωτές ανέφερε ότι: «…τιμούμε τον Διονύση Σιμόπουλο, έναν πολύ μεγάλο επιστήμονα έναν πολύ μεγάλο άνθρωπο. Είναι περηφάνεια και τιμή για μας, που αυτός ο σπουδαίος επιστήμονας και άνθρωπος έχει καταγωγή από την Ηλεία και όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, στον Γρύλο, στο χωριό του, έμαθε να αγαπά τα άστρα. Γοητεύτηκε από το σύμπαν. Κι εμείς σήμερα έχουμε υποχρέωση όχι μόνο να τιμούμε αυτόν τον άνθρωπο σε τέτοιες εκδηλώσεις αλλά να κάνουμε πολύ περισσότερα στο να αναδείξουμε το τεράστιο έργο του και την τεράστια συμβολή του στην επιστήμη, την αστροφυσική, την συμπαντική έρευνα και λειτουργία. Οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε πολύ περισσότερα ώστε να προσεγγίσουμε το μεγαλείο αυτού του ανθρώπου».

    Στο σχολείο που κατά το παρελθόν φοίτησε και ο ίδιος βρέθηκε και ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος σημείωσε πως: «Μεγάλη χαρά σήμερα στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου, στο σχολείο που και εγώ φοίτησα,, μεγάλη συγκίνηση, μία εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Ηλείο αστροφυσικό Διονύσιο Σιμόπουλο, ο οποίος πέρα από την αγάπη για την Ηλεία, είχε πολύ μεγάλη αγάπη και για την επιστήμη την αστροφυσική. Άφησε ένα αποτύπωμα το οποίο είναι διαρκές στο χρόνο και τύχη στην αιωνιότητα και είμαι σίγουρος ότι σήμερα το βράδυ ένα αστέρι θα λάμπει πολύ πιο φωτεινά και θα μας κοιτάζει από πάνω χαμογελαστά».

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι ομιλίες τόσο του Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ε.Μ.Π., κ. Μπουντουβή όσο και του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Βελντέ.

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθηναν οι Ακαδημαϊκοί, Σταμάτης Κριμιζής και Δημήτριος. Νανόπουλος και ο Αντιπρόεδρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Σ.Ε.Π., Κωνσταντίνος. Τάτσης.

    Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε αστροπαρατήρηση, όπου μικροί και μεγάλοι είχαν την δυνατότητα να “βρεθούν” κοντά στα άστρα και ίσως κοντά και στον ξεχωριστό άνθρωπο και λαμπρό αστροφυσικό Διονύσιο Σιμόπουλο.

    simopoulos ekdilosi 1

    simopoulos ekdilosi 2

    simopoulos ekdilosi 4

    simopoulos ekdilosi 5

    simopoulos ekdilosi 6

    simopoulos ekdilosi 7

    simopoulos ekdilosi 3

  • Δήμος Πύργου: Αστεροσκοπείο και Πλανητάριο «Διονύσιος Σιμόπουλος» στον Κούβελο
    Δήμος Πύργου: Αστεροσκοπείο και Πλανητάριο «Διονύσιος Σιμόπουλος» στον Κούβελο

    Σε συνεργασία με το Παν/μιο Θεσσαλίας και το Ερευνητικό Εργαστήριο «HERON LAB»

    Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Ένα ταξίδι στο Σύμπαν…»

    Στην δημιουργία Αστεροσκοπείου και Πλανηταρίου στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Κούβελου προχωρά άμεσα ο Δήμος Πύργου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ερευνητικό Εργαστήριο Υψηλών Συχνοτήτων, Μεταϋλικών και μη Γραμμικών Κυμάτων «HERON LAB» του Τμήματος Φυσικής. Οι νέες αυτές δομές, που θα φέρουν το όνομα του αείμνηστου Ηλείου Αστροφυσικού Διονύση Σιμοπουλου, θα έχουν ως επί το πλείστον εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά θα συμβάλει και σε ερευνητικά προγράμματα.

    Στην σημαντική αυτή ανακοίνωση προχώρησε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη (1/9/2022) με τον διευθυντή του «HERON LAB», Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργο Βελντέ, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του 2ου Θερινού Σχολείου που διεξήχθη στον Πύργο. Παρόντες, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος, που μίλησαν για το νέο φιλόδοξο εγχείρημα.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι διαδικασίες για τη δημιουργία αυτών των δύο δομών έχουν ξεκινήσει μεθοδικά ήδη από το προηγούμενο διάστημα. Για το λόγο αυτό, τον περασμένο χειμώνα ο δήμαρχος Πύργου και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, είχαν επισκεφθεί το «Κακογιάννειο Αστεροσκοπείο Υπάτης», στο οποίο διεξάγονται σημαντικές έρευνες του «HERON LAB» σε συνεργασία με το Παν/μιο Θεσσαλίας.

    Στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο Δήμος Πύργου με το Παν/μιο Θεσσαλίας και μέσω 1οετούς προγραμματικής σύμβασης δημιουργήθηκε το Θερινό Σχολείο, και το επόμενο βήμα - οι διαδικασίες του οποίου έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά - είναι η δημιουργία Αστεροσκοπείου και Πλανηταρίου στον Κούβελο.

    Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο και μέσω της προγραμματικής σύμβασης που έχουμε συνάψει, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι στο Πολιτιστικό Κέντρο Κούβελου ήδη έχει δρομολογηθεί, και προχωρούν οι διαδικασίες ίδρυσης ενός Αστεροσκοπείου και Πλανηταρίου, με σύγχρονο τηλεσκόπιο. Κάτι ανάλογο που υπάρχει στην Υπάτη, όπου όταν επισκεφτήκαμε το χώρο εντυπωσιαστήκαμε από την υψηλή τεχνολογική επίδοση.

    Όλο αυτό συμπίπτει με την πρόσφατη συγκλονιστική είδηση του χαμού του Διονύση Σιμόπουλου, ενός Ηλείου επιστήμονα με παγκόσμιο και τεράστιο μέγεθος στο χώρο της Αστρονομίας. Όλη η υποδομή θα φέρει το όνομά του, γιατί πάνω απ’ όλα ο Διονύσης Σιμόπουλος διακρίθηκε για την «εκλαΐκευση» ενός πολύ δυσνόητου χώρου, της Αστροφυσικής. Το Αστεροσκοπείο θα λειτουργήσει με την επιστημονική ευθύνη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του κ. Βελντέ, ενώ παράλληλα θα μπορούν τα παιδιά από το Νομό, την Περιφέρεια και όλη τη χώρα να το επισκέπτονται. Θα δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά της πόλης και τους επισκέπτες να ταξιδέψουν στο Σύμπαν… Παράλληλα, κάνουμε πράξη το όραμά μας για τον Κούβελο, να γίνει από ένα εγκαταλελειμμένο μέρος της πόλης ένας ευρύς χώρος πολιτισμού, γνώσης και επιστήμης»

    Γιάννης Αργυρόπουλος: «Σε εξέλιξη η υλοποίηση»

    Τους δύο άξονες της υλοποίησης του μεγάλου αυτού εγχειρήματος παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, σημειώνοντας: «Η υλοποίηση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος, που θα προσελκύσει και πολλούς επισκέπτες στην πόλη μας, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη κι έχει δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η κατασκευή των υποδομών. Όπως έχουμε πει και είμαστε στη διαδικασία δημοπράτησης του έργου, η ανάπλαση της Ανατολικής πλευράς της πόλης που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» περιλαμβάνει ως δεύτερο υποέργο την ανάπλαση και ανάδειξη του Πολιτιστικού Κέντρου στον Κούβελο - το οποίο παραλάβαμε σε άθλια κατάσταση, ερημωμένο και έρμαιο κάθε παραβατικού στοιχείου. Καθώς επίσης και του περιβάλλοντος χώρου όπου θα γίνουν γήπεδα και ένα μικρό θέατρο.

    Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την προμήθεια του τηλεσκοπίου και τη δημιουργία του Πλανηταρίου. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον κ. Βελντέ, επεξεργάζονται την προγραμματική σύμβαση. Είμαστε στο τελικό στάδιο και μέσα στον Σεπτέμβριο θα υπογραφεί και η προγραμματική σύμβαση για να ξεκινήσει η διαδικασία για την προμήθεια του τηλεσκοπίου και όλου του εξοπλισμού που θα στελεχώσουν το Αστεροσκοπείο και το Πλανητάριο».

    Γιώργος Βελντές: «Με έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα»

    Για τη δημιουργία αυτών των δύο δομών ο καθηγητής Γιώργος Βελντές δήλωσε: «Στο Αστεροσκοπείο θα τοποθετηθεί το τηλεσκόπιο όπου θα έχει περισσότερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά θα αξιοποιηθεί και ερευνητικά και θα διασυνδεθεί με τις δομές του Πανεπιστημίου. Ουσιαστικά δημιουργείται μια νέα εκπαιδευτική δομή που θα αναβαθμίσει την πόλη με παράλληλες δραστηριότητες. Δίπλα από το Αστεροσκοπείο θα δημιουργηθεί το Πλανητάριο, μια εκπαιδευτική δομή με πληθώρα παρουσιάσεων και δράσεων που θα δώσουν στον τόπο μια επιπλέον προστιθέμενη αξία».

    Γιάννης Πλεμμένος: «Πόλος έλξης για την πόλη μας»

    Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Βελντέ και όλο το επιστημονικό προσωπικό που βρέθηκαν με το Θερινό Σχολείο στην πόλη μας, δήλωσε: « Η δημιουργία του Αστεροσκοπείου και του Πλανηταρίου, εκτός από τους μαθητές και τους κατοίκους της πόλης που θα μπορούν να το επισκεφθούν, θα αποτελέσει πόλο έλξης προσέλευσης απ’ όλη την Ελλάδα για εκπαιδευτικές δράσεις. Η παιδεία στην πόλη μας αναβαθμίζεται».

    dimos kouvelo asterosk 2

    dimos kouvelo asterosk 3

    dimos kouvelo asterosk 4

    dimos kouvelo asterosk 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πανσέληνος Αυγούστου 2022: Το τελευταίο άρθρο του Δ. Σιμόπουλου για το ολόγιομο φεγγάρι
    Πανσέληνος Αυγούστου 2022: Το τελευταίο άρθρο του Δ. Σιμόπουλου για το ολόγιομο φεγγάρι

    Τι έγραψε ο μεγάλος αστροφυσικός για την πανσέληνο του Αυγούστου.

    Ο Διονύσης Σιμόπουλος, ο εκλιπών επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, που μας δίδαξε τόσα για τα άστρα, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, έγραψε το τελευταίο του άρθρο για την πανσέληνο του Αυγούστου, το πιο λαμπερό φεγγάρι του καλοκαιριού.

    Το Ευγενίδειο δημοσίευσε το σχετικό κείμενο, στο οποίο ο καθηγητής αναλύει μεταξύ άλλων τους μύθους που συνοδεύουν την πανσέληνο από αρχαιότητα.

    Ολόκληρο το άρθρο

    Η καθημερινή παρουσία της Σελήνης στον ουρανό αλλά και η συνεχής αλλαγή της φωτισμένης της μορφής επηρέαζε ανέκαθεν τους ανθρώπους όπως φαίνεται στα τραγούδια, στις προλήψεις και στις δογματικές τους αντιλήψεις.

    Γιατί παρ’ όλο που η Σελήνη αντανακλά μόνο το 7% του ηλιακού φωτός που πέφτει πάνω στη γεμάτη κοιλώματα επιφάνειά της, είναι αρκετά λαμπερή ώστε να καλύπτει με το φως της ένα αρκετά μεγάλο μέρος των άστρων της νύχτας.

    Πολλές μάλιστα παραδόσεις, που κρατάνε από την αρχαία ακόμη εποχή, συνδέουν τη Πανσέληνο του κάθε μήνα με διάφορες αγροτικές εργασίες. Πάρτε για παράδειγμα την Πανσέληνο του Αυγούστου που ακόμη και σήμερα πολλοί την θεωρούν ότι είναι λαμπρότερη και μεγαλύτερη απ’ οποιαδήποτε άλλη Πανσέληνο του χρόνου, κάτι που φυσικά δεν είναι σωστό αφού πρόκειται απλά για μια οπτική απάτη.

    Αυτό που συμβαίνει δηλαδή είναι ότι στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ο Ήλιος βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα. Σ’ αυτή τη θέση η Πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα.

    Μ’ αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η Πανσέληνος είναι μεγαλύτερη ενώ επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθος της Πανσελήνου δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα.

    Υπάρχει φυσικά μετρήσιμη διαφορά του μεγέθους της Σελήνης ανάλογα με το αν βρίσκεται στο περίγειό της ή στο απόγειό της, κάτι που συμβαίνει μια φορά κάθε μήνα. Αυτό όμως δεν έχει σχέση με το πόσο μεγάλη φαίνεται όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, που οφείλεται όπως είπαμε αποκλειστικά και μόνο σε οπτική απάτη.

    Οι μύθοι

    Υπάρχουν όμως κι άλλοι παρόμοιοι μύθοι που έχουν καλλιεργηθεί στους διάφορους λαούς μεταξύ των οποίων και η σύνδεση της έξαρσης της «τρέλας» την ημέρα της Πανσελήνου.

    Απ’ αυτόν τον μύθο άλλωστε προέρχεται και η λέξη «σεληνιασμός» και η σύνδεσή της με την επιληψία.

    Στατιστικές μελέτες που έγιναν επανειλημμένα και έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (όπως το Annals of Emergency Medicine, το Journal of Emergency Nursing, και το Journal of Toxicology and Psychological Report) αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση με την συμπεριφορά του ανθρώπου και την Πανσέληνο.

    Μύθος είναι επίσης και αυτό που ακούγεται ότι την ημέρα της Πανσελήνου γεννιόνται περισσότερα παιδιά ή ότι υπάρχουν περισσότερα ατυχήματα και άλλα παρόμοια. Παρ’ όλα αυτά οι μύθοι αυτοί συνεχίζουν να υπάρχουν και να μπερδεύουν τον κάθε πολίτη χωρίς καμιά απολύτως απόδειξη.

    Το χρώμα της Πανσελήνου

    Πάρτε επίσης κι έναν ακόμη μύθο σχετικά με τον χρωματισμό της Πανσελήνου που ορισμένοι τον θέλουν μερικές φορές να είναι «μπλε».

    Κάτω από ορισμένες συνθήκες πράγματι υπάρχουν περιπτώσεις που η χροιά της Σελήνης παίρνει ένα γαλαζωπό χρώμα (αντί του κανονικού της γκρίζου) όταν στην ατμόσφαιρα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σκόνης από κάποια πρόσφατη και μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όπως συνέβη για παράδειγμα με την έκρηξη του ηφαίστειου Κρακατόα το 1883. Το φαινόμενο αυτό είναι τόσο σπάνιο ώστε έμεινε στα χρονικά ως έκφραση ενδεικτική της έννοιας του «σχεδόν ποτέ».

    Μ’ αυτή λοιπόν την έννοια χρησιμοποιείται και η φράση «Μπλε Σελήνη» για να χαρακτηρίσει την ύπαρξη δύο πανσελήνων σ’ έναν μήνα, η δεύτερη δηλαδή Πανσέληνος σ’ ένα μήνα ονομάζεται «Μπλε Σελήνη» παρ’ όλο που ένα τέτοιο φαινόμενο αν και ασυνήθιστο (αφού η περίοδος από την μια Πανσέληνο έως την επόμενη φτάνει τις 29,5 περίπου ημέρες και για την ακρίβεια 29,53059 ημέρες) δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο.

    Ο Φεβρουάριος φυσικά, που έχει μόνο 28 ή 29 ημέρες, είναι αδύνατον να περιλάβει ποτέ μια «Μπλε Σελήνη», ενώ κατά μέσον όρο ένας μήνας με δύο Πανσελήνους συμβαίνει μια φορά κάθε 2,5 περίπου χρόνια (και για την ακρίβεια κάθε 2,72 χρόνια), κάτι που φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα σπάνιο.

    Tα επόμενα 40 χρόνια θα έχουμε 17 μήνες που θα περιλαμβάνουν δύο Πανσελήνους τον ίδιο μήνα

    Είναι πάντως γεγονός ότι η παρουσία της Σελήνης στον νυχτερινό ουρανό πραγματικά δεν έχει αντίζηλο, γι’ αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο που η μυθολογία είναι γεμάτη με τις ιστορίες της που πολλές την ταύτιζαν με την θεά Άρτεμη.

    Όταν πρόβαλλε στον ουρανό το χαριτωμένο της πρόσωπο με την ασημένια ανταύγεια, η ομορφιά της έκανε τα άστρα να ωχριούν, ενώ η φαντασία των αρχαίων παρομοίαζε τις ακτίνες της Σελήνης με τα γρήγορα και μυτερά βέλη της Αρτέμιδος.

    Η αγνή πανέμορφη παρθένα, η κυνηγός θεά, ήταν για τον Όμηρο το πρότυπο της γυναικείας ομορφιάς.

    Στη Σελήνη απέδιδαν επίσης τη νυχτερινή δροσιά και τις βροχές

    Γι’ αυτό ονόμαζαν την Άρτεμη «Ποτάμια» και την λάτρευαν κοντά σε πηγές και λίμνες όπου πίστευαν ότι λούζονταν μαζί με τις Νύμφες μακριά από τα βέβηλα βλέμματα των ανδρών.

    Σύμφωνα επίσης με την ελληνική μυθολογία η Σελήνη ήταν κόρη των Τιτάνων Υπερίωνα και Θείας, αδελφή του Ήλιου και της Ιούς, και μητέρα του Ωρίωνα με πατέρα τον Ήλιο.

    Όπως ο Ήλιος έτσι και η Σελήνη είχε το δικό της άρμα που το έσερναν βόδια ή άλογα ή και ελάφια, ενώ αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην Κλασσική κυρίως εποχή η λατρεία της Σελήνης είχε ατονήσει γιατί πίστευαν ότι η λατρεία των ουράνιων σωμάτων ήταν γνώρισμα των βαρβάρων.

    Από την αρχαιότητα ακόμη στο ορατό αυτό πρόσωπο της Σελήνης διακρίνονταν διάφορες μορφές και σχήματα που κυριολεκτικά γοήτευαν τους ανθρώπους της Γης επί χιλιάδες χρόνια.

    Μερικοί πίστευαν ότι ήταν ένα κουνέλι

    Άλλοι πάλι ότι ήταν βάτραχος. Ενώ οι περισσότεροι έλεγαν ότι μπορούσαν να διακρίνουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο: έναν άνθρωπο στη Σελήνη. Στις σκανδιναβικές χώρες έβλεπαν δύο παιδιά να μεταφέρουν ανάμεσά τους έναν κουβά νερό, ενώ στη Γροιλανδία απαγόρευαν στις νέες κοπέλες να κοιτάζουν την Πανσέληνο γιατί πίστευαν ότι θα έμεναν έγκυοι.

    Φυσικά πολλοί από τους κλασικούς έλληνες φιλοσόφους είχαν αντιληφθεί από νωρίς ότι ο διαφορετικός φωτισμός των περιοχών της Σελήνης οφειλόταν στις ανωμαλίες του εδάφους της.

    Ο Θαλής ο Μιλήσιος, για παράδειγμα, πίστευε ότι ο δορυφόρος μας ήταν φτιαγμένος από τα ίδια υλικά που είναι φτιαγμένη και η Γη, ενώ ο Δημόκριτος υποστήριζε ότι οι διαφορές του φωτισμού της οφείλονταν στην ύπαρξη βουνών και κοιλάδων. Κι έτσι από την κλασική ακόμη εποχή, οι αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι μπόρεσαν να διαλευκάνουν αρκετά από τα μυστήρια της Σελήνης, ανάμεσα στα οποία ήταν και ο μηχανισμός των φάσεών της.

    Τι πίστευαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι

    Οι αρχαίοι φιλόσοφοι είχαν κατανοήσει δηλαδή ότι το φως της Σελήνης δεν ήταν παρά η αντανάκλαση των ακτίνων του Ήλιου στην επιφάνειά της. Επειδή όμως το φως του Ήλιου φωτίζει καθημερινά διαφορετικές περιοχές της πλευράς της που είναι στραμμένη προς τη Γη, βλέπουμε τη Σελήνη να αλλάζει μορφή συνεχώς ανάλογα με το πώς φαίνεται από τη Γη.

    Έτσι όταν η Σελήνη βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με τον Ήλιο στρέφει προς εμάς το μη φωτιζόμενο ημισφαίριό της, οπότε λέμε ότι έχουμε Νέα Σελήνη ή Νουμηνία. Με την πάροδο των ημερών η Σελήνη μετατοπίζεται στην τροχιά της και έτσι από τη Γη αρχίζουμε να βλέπουμε όλο και μεγαλύτερο μέρος του φωτιζόμενου ημισφαιρίου της.

    Όταν η αποχή της από τον Ήλιο είναι 90 μοίρες, φαίνεται να είναι φωτισμένη κατά το 1/2, και η φάση αυτή ονομάζεται πρώτο τέταρτο. Η κίνηση της Σελήνης γύρω από τη Γη συνεχίζεται μέχρις ότου βρίσκεται σε αντίθεση προς τη θέση του Ήλιου, βρίσκεται δηλαδή απέναντι από τον Ήλιο με την Γη στη μέση, οπότε εμείς βλέπουμε από τη Γη ολόκληρο το φωτιζόμενο ημισφαίριό της και λέμε ότι έχουμε Πανσέληνο.

    Τότε η Σελήνη ανατέλλει όταν ο Ήλιος δύει. Ο χρόνος όμως κυλάει και η Σελήνη συνεχίζει την κίνησή της μέχρις ότου βρεθεί στη φάση του τελευταίου τέταρτου. Τέλος, η Σελήνη ξανάρχεται σε σύνοδο με τον Ήλιο, οπότε έχουμε και πάλι Νουμηνία ή Νέα Σελήνη.

    Από τη μια σύνοδο ως την επομένη, για τη συμπλήρωση δηλαδή όλων των φάσεων της Σελήνης, χρειάζονται περίπου 29,5 ημέρες, και για την ακρίβεια 29 ημέρες 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα.

    Ο χρόνος αυτός ονομάζεται συνοδικός μήνας και είναι η χρονική περίοδος μεταξύ δύο διαδοχικών πανσελήνων ή δύο διαδοχικών φάσεων Νέας Σελήνης, από την οποία γεννήθηκε ο ημερολογιακός μας μήνας. Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο που τα πρώτα ημερολόγια βασίζονταν σε έναν κύκλο σεληνιακών μηνών.

    Υπάρχει όμως και ένας άλλος «μήνας» που ονομάζεται «αστρικός μήνας», και είναι ο πραγματικός χρόνος μιας πλήρους περιφοράς της Σελήνης γύρω από τη Γη αφού μετράει την χρονική περίοδο μεταξύ δύο διαδοχικών περασμάτων της Σελήνης μπροστά από ένα δεδομένο άστρο.

    Η κίνηση αυτή γίνεται εμφανής καθώς η θέση της Σελήνης ανάμεσα στα άστρα αλλάζει από νύχτα σε νύχτα. Ο χρόνος αυτός είναι περίπου 27 ημέρες, και για την ακρίβεια 27 ημέρες 7 ώρες, 43 λεπτά και 11,5 δευτερόλεπτα.

    Η αιτία της μεγαλύτερης διάρκειας του συνοδικού μήνα σε σχέση με τον αστρικό μήνα είναι αρκετά απλή:

    Κατά τη διάρκεια ενός μήνα, το ντουέτο Γη και Σελήνη έχει διασχίσει μια αρκετά μεγάλη απόσταση γύρω από τον Ήλιο. Έτσι όταν η Σελήνη έχει ολοκληρώσει μία πλήρη περιφορά της γύρω από τη Γη, πρέπει να ταξιδέψει επιπλέον πάνω από δύο ακόμη ημέρες για να ξαναγυρίσει στην ίδια γραμμική σχέση που είχε με την Γη και τον Ήλιο ώστε να δημιουργηθούν οι ίδιες πάλι προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες για να έχει την ίδια φάση με αυτή με την οποία άρχισε την τροχιά της γύρω από τη Γη.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Γρύλλος Κρεστένων: Στην αγκαλιά της πατρώας γης αναπαύεται ο Διονύσης Σιμόπουλος
    Γρύλλος Κρεστένων: Στην αγκαλιά της πατρώας γης αναπαύεται ο Διονύσης Σιμόπουλος

    Ο Διονύσης Σιμόπουλος, από χθες το απόγευμα αναπαύεται στη γη της Ηλείας. Ο διακεκριμένος αστροφυσικός, μέρος της αστρόσκονης του σύμπαντος και αυτός, βρίσκεται πλέον δίπλα μας για πάντα.

    Μετά την τελετή της κηδείας του που έγινε στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης στου Παπάγου στην Αθήνα, η πομπή με τη σορό του, η οικογένειά και οι συγγενείς του, κατευθύνθηκαν προς το Γρύλλο. Το χωριό της Κρέστενας που μπορεί να μην γεννήθηκε εδώ, να μην μεγάλωσε, αλλά αγάπησε ως τόπο καταγωγής του πατέρα του και πέρασε όμορφες στιγμές διακοπών μαζί με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

    Εδώ ήταν και η επιθυμία του να ταφεί, να μείνει για πάντα εδώ στην Ηλεία, στην όμορφη γη της Ολυμπίας, στην Κρέστενα, στο Γρύλλο.

    Η απώλεια του επίτιμου διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, από τον καρκίνο, ήταν ένα πλήγμα όχι μόνο για την οικογένειά του, όχι μόνο για τον επιστημονικό κόσμο, αλλά ευρύτερα για την Ελλάδα.

    Ένας επιστήμονας, ένας άνθρωπος, τόσο προσιτός, τόσο ευγενής, με μια απίστευτη διάθεση προσφοράς, μια προσωπικότητα που γέμισε με το μέγεθός και το χαρακτήρα της, αυτό το τεράστιο κενό ανάμεσα στα άστρα και την ανθρωπότητα και έφερε δίπλα μας άγνωστους κόσμους και τους κατέστησε οικείους στο ευρύ κοινό.

    Το απόγευμα της Τρίτης στο Γρύλλο ήταν εκεί η οικογένειά του, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συγχωριανοί που καμάρωναν για τον Διονύση Σιμόπουλο, για τον εξαίρετο αυτό επιστήμονα, αλλά και άνθρωπο της διπλανής πόρτας, γείτονα και φίλο…

    Ήταν όλοι εκεί για να τον αποχαιρετίσουν, στην ταφή στο κοιμητήριο του χωριού. Ο Διονύσης Σιμόπουλος θα είναι εδώ δίπλα μας… για πάντα… Και θα μας συντροφεύει στη διαδρομή τούτου του κόσμου…

    Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του…

    simopoulos kideia 2

    simopoulos kideia 3

    simopoulos kideia 4

    simopoulos kideia 5

    simopoulos kideia 6

  • Διονύσης Σιμόπουλος: Πλήθος κόσμου στο τελευταίο «αντίο» στον κορυφαίο αστροφυσικό
    Διονύσης Σιμόπουλος: Πλήθος κόσμου στο τελευταίο «αντίο» στον κορυφαίο αστροφυσικό

    Θα ακολουθήσει η ταφή του Διονύση Σιμόπουλου στην ιδιαίτερη πατρίδα του στη Γορτυνία της Ηλείας

    Τελέστηκε το πρωί της Τρίτης στον ιερό ναό Αγίας Σκέπης στου Παπάγου, η εξόδιος ακολουθία για τον Διονύση Σιμόπουλο, τον αστροφυσικό και επί σειρά ετών επικεφαλής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 79 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο.

    Η οικογένεια του Διονύση Σιμόπουλου ζήτησε αντί στεφάνων, όποιος το επιθυμεί να κάνει δωρεά στο ίδρυμα «Φλόγα» - Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια.

    Θα ακολουθήσει η ταφή του Διονύση Σιμόπουλου στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Γρύλλο Κρεστένων.

    Ο εμβληματικός διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου ήταν ένας άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της αστρονομίας και γενικότερα της επιστήμης στην Ελλάδα.

    Σε ανάρτηση του στο Facebook, το Ίδρυμα Ευγενίδου αναφέρει: «Ο άνθρωπος που για περισσότερα από 50 χρόνια βρισκόταν στο τιμόνι του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, ως Διευθυντής του κι αργότερα ως Επίτιμος Διευθυντής δεν είναι πια μαζί μας. Ο Διονύσης Σιμόπουλος έφυγε σήμερα από κοντά μας, ήσυχα, περιτριγυρισμένος από την οικογένεια του. Αγαπημένε μας Διονύση Σιμόπουλε Αντίο».

    O Δ. Σιμόπουλος είχε καταγωγή από τον Γρύλλο Ηλείας και ήταν πατέρας τριών παιδιών.

    simopoulos kideia papagou 2

    simopoulos kideia papagou 3

    Ποιος ήταν ο Διονύσης Σιμόπουλος

    Γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 8 Μαρτίου 1943 αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα (ΗΠΑ). Την ίδια περίοδο του απονεμήθηκαν διάφορα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε θέματα ομιλιών και επικοινωνίας.

    Άρχισε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 1968 και χρημάτισε Επιμελητής (Ιαν.-Σεπ. 1968), Βοηθός Διευθυντής Εκπαίδευσης (Σεπ. 1968-Σεπ. 1969), και Διευθυντής Πλανηταρίου (Σεπ. 1969-Μαρ. 1973) στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουϊζιάνα (Louisiana Art & Science Museum) καθώς και Ειδικός Σύμβουλος Επιστημονικής Εκπαίδευσης της Σχολικής Επιτροπής (1970-1973).

    Τον Οκτώβριο του 1972 προσκλήθηκε στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ευγενίδου όπου εργάστηκε ως Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου (Απρ. 1973-Απρ. 2014). Έχει διδάξει σε δεκάδες επιμορφωτικά σεμινάρια αποφοίτων πανεπιστημίου και στελεχών επιχειρήσεων ως εισηγητής θεμάτων επικοινωνίας, λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων, έχει παρακολουθήσει ενεργά πολυάριθμα Συνέδρια και Σεμινάρια όπου παρουσίασε εργασίες του, κι έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες.

    Χρημάτισε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (ΕΑΑΕ - European Association for Astronomy Education) (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008), Εταίρος (Fellow) της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Αγγλίας (από το 1978) και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (από το 1980), και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων.

    Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση (IPS Service Award) της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων για την συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» (Palmes Academiques) του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας.

    Στις 17 Οκτωβρίου 2012, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) τον τίμησε για την συμβολή του στην εκλαΐκευση της επιστήμης σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

    Στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών στις 22 Δεκεμβρίου 2015, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας τον βράβευσε «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και τη διάδοση της Αστρονομίας και την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου».

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

  • Γιαννόπουλος: Συλλυπητήριο Μήνυμα για την απώλεια του Αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου
    Γιαννόπουλος: Συλλυπητήριο Μήνυμα για την απώλεια του Αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου

    «Ο Αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος υπήρξε ένας εξέχων επιστήμονας κι ένας σπουδαίος άνθρωπος, η απώλεια του οποίου αφήνει ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό, όχι μόνο στην επιστήμη και στην οικογένειά του, αλλά και στον τόπο καταγωγής του, τον Γρύλλο, τον οποίο υπεραγαπούσε.

    Η προσφορά του, ως Διευθυντής στο Ευγενίδειο Πλανητάριο επί 50 και πλέον χρόνια, αλλά και η συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση της χώρας είναι εγνωσμένης αξίας από την Διεθνή Επιστημονική Κοινότητα. Οι επιστημονικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις και τοποθετήσεις του, για το πόσο μικροσκοπικοί είμαστε ως άνθρωποι, σε σχέση με το σύμπαν, και ταυτόχρονα, πόσο σημαντικοί είμαστε, αφού κατορθώσαμε να κατανοήσουμε τη μεγαλειότητα του σύμπαντος, αποτελούν σημαντικά μαθήματα για όλους μας.

    Ο Διονύσης Σιμόπουλος, παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του μια ευγενική και προσηνής προσωπικότητα, μεταφέροντας την αγάπη του για την Αστρονομία στα παιδιά και στο ευρύ κοινό, με τρόπο απτό και κατανοητό, θυμίζοντας τους ότι “είμαστε όλοι αστρόσκονη”. Μια φράση που θα συνοδεύει την ανάμνησή του.

    Εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

    Βασίλειος Κων. Γιαννόπουλος

    Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δ. Σιμόπουλος: Συλλυπητήριο μήνυμα και Φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ν. Ηλείας 
    Δ. Σιμόπουλος: Συλλυπητήριο μήνυμα και Φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ν. Ηλείας 

    Στο άγγελμα του θανάτου του Διονύση Σιμόπουλου, αστροφυσικού, συγγραφέα, επίτιμου Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Ν. Ηλείας «ΙΠΠΙΑΣ Ο ΗΛΕΙΟΣ» ,εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της. Ο Διονύσης Σιμόπουλος υπήρξε πολυβραβευμένος διεθνώς για τη συνεισφορά του στην Αστρονομική Εκπαίδευση , συγγραφέας δεκάδων βιβλίων και δημιουργός εκατοντάδων σεναρίων τηλεοπτικών εκπομπών και πολυθεαμάτων του Ευγενιδείου Πλανηταρίου. Στις διαλέξεις του πάντα καθηλωτικός, μετέφερε στο ακροατήριο με το δικό του μοναδικό τρόπο τα θαύματα του κόσμου που μας περιβάλλει και τα μυστικά του Σύμπαντος. Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστήμη, στους συνεργάτες του και τους φίλους του.Τίμησε με τη παρουσία του το 1Ο Θερινό Μαθηματικό Σχολείο Ηλείας (Ιούλιος 2019) μιλώντας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για την περιπέτεια της κατάκτησης του Διαστήματος με αφορμή τα 50 χρόνια από την εκτόξευση του Apollo 11. Λάτρεψε τη προγονική του Γη -το Γρύλλο- στον οποίο σε λίγες ημέρες θα αναπαύεται παντοτινά. Τον ευχαριστούμε για όλα και θα τον θυμόμαστε πάντα. Στην οικογένειά του Διονύση Σιμόπουλου εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

    simopoulos math etairia 2

    simopoulos math etairia 3

    simopoulos math etairia 4

    Για την Δ.Ε του Παραρτήματος Ε.Μ.Ε Ν. Ηλείας

    Ο Πρόεδρος

    Τσόπελας Ιωάννης

    Η Γραμματέας

    Δεδότση Βασιλική

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ανδρέας Μαρίνος: Δήλωση για την απώλεια του Διονύση Σιμόπουλου
    Ανδρέας Μαρίνος: Δήλωση για την απώλεια του Διονύση Σιμόπουλου

    Με το άγγελμα του θανάτου του διακεκριμένου αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου, ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια του Ηλείου αστροφυσικού και επίτιμου διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλου. Σημαντική και πολύπλευρη προσωπικότητα, που άφησε σπουδαία παρακαταθήκη προσφοράς μέσω της ηγετικής συμβολής του στην αστρονομική εκπαίδευση στη χώρα μας.

    Είχε την μοναδική ικανότητα, με λόγο μεστό να εκλαϊκεύει την επιστήμη και να ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους στις αστρικές πολιτείες και τα μυστικά του σύμπαντος.

    Τέτοιες προσωπικότητες όταν εκλείπουν αφήνουν δυσαναπλήρωτο κενό στην κοινωνία και στην επιστημονική κοινότητα.

    Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του».

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ