Ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου - Φολόης «Ωλονός» είχε βγει με έγραφα του στις 23 Απριλίου 2019 να επαινέσει τη στάση του Δασαρχείο Πύργου διότι ύστερα από εντατικές και αποτελεσματικές περιπολίες εντός και εκτός του δρυοδάσους είχε καταφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα ως προς την λαθροϋλοτομία.
Το ίδιο έγγραφο υπέγραφαν και οι:
- Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Φολόης Αρχαίας Ολυμπίας και 2. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάλα "ο Άγιος Κωνσταντίνος".
Όλες αυτές οι ενέργειες «στρίμωξαν» τους λαθροϋλοτόμους και πριν λίγες μέρες έκαναν μια ανόητη κίνηση απελπισίας ώστε να κόψουν – «ξαπλώσουν» τέσσερα πανέμορφα δένδρα σε δασική έκταση στην οδό Πύργου - Δίβρης κοντά στην διασταύρωση προς Φολόη (Γιάρμενα).
Πρόκειται για σκοτεινούς εγκληματίες που έκοψαν την περίφραξη και άφησαν στην άκρη του δρόμου τους κομμένους κορμούς ως μήνυμα εκδίκησης προς το δασαρχείο αλλά και σε όλους εμάς που αγαπάμε και έχουμε ως σκοπό μας την προστασία του δάσους.
Οι αδίστακτοι κακοποιοί με την πράξη τους, δυσφημούν και καταδικάζουν πρώτα το χωριό τους αλλά και κατ’ επέκταση όλα τα χωριά του δρυοδάσους Φολόης. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επενδύσει την ζωή τους στο δάσος με μαγαζιά, ξενώνες, εστιατόρια και άλλοι τόσοι που περιμένουν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση ώστε να δημιουργήσουν και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του οροπεδίου.
Έχουμε υποχρέωση να αντιδράσουμε άμεσα ώστε να απομονώσουμε αυτά τα κακοποιά στοιχεία που θεωρούν το δρυοδάσος κτήμα τους. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι και ιδιαίτερα οι τοπικές κοινωνίες ότι με την σιωπή μας επιτρέπουμε στα σκοτεινά κυκλώματα να «αλωνίζουν» στην Κάπελη.
Παράλληλα με την ανάγκη καταδίκης του απαράδεκτου και προκλητικού γεγονότος, βρίσκουμε καλή ιδέα την άποψη του δασάρχη να παραμείνουν εκεί τα κομμένα δένδρα, σαν μνημείο, να μην μετακινηθούν και να μπουν οι κατάλληλες πινακίδες ώστε να τα βλέπουν όλοι και οι περαστικοί και έτσι να αυξηθεί περισσότερο η αγανάκτηση των μόνιμων κατοίκων.
Επίσης να μπουν επιπλέον πινακίδες με φωτογραφίες των κομμένων δένδρων και να έχουν μόνιμη θέση ως έγκλημα κατά του δάσους, στο Φωτογραφικό Μουσείο Φολόης στη Γιάρμενα, στο Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης στη διασταύρωση Κούμανι, και σε αφίσες κατά της λαθροϋλοτομίας σε πλατείες και εισόδους των χωριών.
Τέλος, να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων και στα όμορα με το δάσος σχολεία, με έντυπα, ομιλίες, συζητήσεις για την ευαισθητοποίηση των μαθητών που κάποιοι θα είναι και συγγενείς των λαθροϋλοτόμων.