Η τρίτη και τελευταία ημέρα του 8 Regional Growth Conference ξεκίνησε με τη συνεδρία με θέμα: «ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ» με ομιλητές τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο, τον Αναπληρωτή Πρύτανη Ερευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών Δημοσθένη Πολύζο, τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη και τον Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο Χαράλαμπο Γώγο.
Την εναρκτήρια συνεδρία συντονισε η Αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» Μαρίνα Ριζογιάννη.
Μπορείτε να δείτε την συνεδρία
Ο κ. Μπονάνος ανέφερε μεταξύ άλλων από το βήμα του συνεδρίου: «Η πανδημία του κορονοϊού είναι το σημαντικό γεγονός της γενιάς μας. Είχαμε την τύχη να έχουμε σοβαρούς ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης, οι οποίοι αποφάσισαν να δώσουν χώρο στους ειδικούς, ενώ σε άλλες χώρες αυτό δεν συνέβη. Ζήσαμε μια ιστορική στιγμή, την οποία στο μέλλον θα αναζητούν οι άνθρωποι στο μέλλον, όπως αναζητούμε κι εμείς για περιόδους του παρελθόντος.
Θυμάμαι τον φόβο μας τον Φεβρουάριο, λόγω των αδυναμιών που είχε το σύστημα Υγείας για το πώς θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Αν κάτι πρέπει να μας μείνει από την περίοδο της πανδημίας είναι η νίκη του ρεαλισμού απέναντι στον λαϊκισμό. Η ηγεσία μας κατάφερε να ανταποκριθεί θετικά και να προστατέψει τους πολίτες. Η αντίδραση μας μας προστάτεψε και δεν είχαμε την ίδια μοίρα με την Ιταλία και την Ισπανία. Στην Ελλάδα έκλεισαν τα πάντα μόλις τέσσερις ημέρες από τον πρώτο θάνατο, ενώ στην Ισπανία γινόντουσαν ποδοσφαιρικοί αγώνες ακόμα 26 μέρες μετά τον πρώτο θάνατο.
Μπορεί να τα καταφέραμε, αλλά παραμένει ένα πλήθος στρεβλώσεων στο σύστημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε γιατί ο ιός είναι εδώ. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να λέει πως τελειώσαμε και όσο δεν έχουμε φάρμακο και εμβόλιο, τότε ο κίνδυνος θα είναι υπαρκτός. Είναι βέβαιο πως ο κόσμος μας άλλαξε. Η πανδημία φέρνει αβεβαιότητα και η χώρα μας χρειάζεται να παραμείνει στο παγκόσμιο προσκήνιο ως παράδειγμα προς μίμηση και να συνεχίσουμε το έργο μας για βελτίωση των υγειονομικών αδυναμιών».
Από τη μεριά του, ο κ. Πολύζος τόνισε μεταξύ άλλων των οποίων μπορείτε να παρακολουθήσετε και διαδικτυακά: «Χρειαζόμαστε απόψεις στην δύσκολη εποχή που διανύουμε για να μπορούμε να εκτιμούμε κατάλληλα τις καταστάσεις και να αποφασίζουμε για το μέλλον. Πετύχαμε με τον κορονοϊό, αλλά χρειάζεται να εκτιμούμε τα πράγματα και να αναλύουμε τα δεδομένα.
Το προηγούμενο διάστημα ακούσαμε τους ειδικούς και καταφέραμε κάτι μοναδικό σε όλο τον πλανήτη. Η κρίση του κορονοϊού είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη γενιά μας αλλά ας δούμε τα δεδομένα. Ο πλανήτης κατοικείται για πρώτη φορά από τόσο κόσμο και αυξάνει το βιοτικό του επίπεδο. Αν δεχτούμε πως οι πόροι που διαθέτει ο πλανήτης είναι περιορισμένοι, τότε πρέπει να γίνουν αλλαγές και στον τρόπο ζωής μας.
Είναι χαρακτηριστικό πως τον προηγούμενο αιώνα μετά τους πολέμους η φύση φρόντισε ώστε να γεννηθούν περισσότεροι άνδρες. Αυτή την περίοδο, βλέπουμε πως η πανδημία χτύπησε τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Αυτό δείχνει πως η ίδια η φύση φαίνεται να ρυθμίζει την ζωή.
Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε διαπιστώσεις που κάναμε το προηγούμενο διάστημα, αλλά θεωρώ πως το επόμενο διάστημα έρχονται καλύτερες μέρες».
Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλης πήρε το λόγο και παρουσίασε το χρονικό του κορονοϊού στη χώρα μας και την περιοχή μας όπως την έζησε ο ίδιος: «Το προηγούμενο διάστημα ζήσαμε πολύ έντονα την κατάσταση και χρειάστηκε να εργαστούμε σκληρά. Από τον Ιανουάριο, σε μία συνάντηση των διοικητών των ΥΠΕ της χώρας, είχαμε εκτιμήσεις πως ο κορονοϊός θα έρθει και στην Ευρώπη σύντομα και ανησυχήσαμε.
Αμεσα προχωρήσαμε σε συσκέψεις για να δούμε πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή πανδημία. Χρειάστηκε από την αρχή, πολύ πριν ο κόσμος φανταστεί πως υπάρχει απειλή, να οργανωθούμε για να προστατέψουμε το σύστημα υγείας της χώρας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις.
Στη συνέχεια, είχε φτάσει η στιγμή να αποφασίσουμε τι θα γίνει με το Καρναβάλι της Πάτρας. Εκεί άρχισε να φαίνεται σε όλους πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση που θα αντιμετωπίζαμε.
Στην δική μας ΥΠΕ είχαμε δύο πανέτοιμα τριτοβάθμια νοσοκομεία σε Πάτρα και Ιωάννινα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και από τις 24 Φεβρουαρίου, που εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Πάτρα, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Αντιμετωπίσαμε το θέμα, άσχετα με το αν τελικά δεν ήταν θετικό το κρούσμα.
Εμέις ως 6η ΥΠΕ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να αντιμετωπίζουμε κάθε υγειονομική απειλή».
Τέλος, ο κ. Γώγος τόνισε με τη σειρά του από το βήμα του συνεδρίου: «Είναι πολύ σημαντικό πως σε ένα αναπτυξιακό συνέδριο συζητάμε για κάτι που σταμάτησε την ανάπτυξη όπως ο Covid-19 γιατί χρειάζεται να αντιλαμβανόμαστε τι συνέβη ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι.
Για να πάει καλά μια τέτοια πανδημία, χρειάζεται συνεργασία από όλους. Η μεγαλύτερη επιτυχία μας λοιπόν ήταν η συνεργασία ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και να αντέξουμε. Πήγαμε εντυπωσιακά καλά αν και δεν ήμασταν προετοιμασμένοι.
Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιζε ο ΕΟΔΥ γιατί έπρεπε να ιχνηλατούμε τα κρούσματα ώστε να μην αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα η πανδημία. Από και και πέρα πολύ σημαντική ήταν και η Επιτροπή των Ειδικών και αυτή ήταν ίσως η πιο σωστή κίνηση της κυβέρνησης.
Για τον COVID-19 είχε μεγάλη σημασία η γνώμη των επιδημιολόγων αλλά και των μικροβιολόγων για λόγους που έχουν αναλυθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.
Αυτοί που έπαιξαν όμως το σημαντικότερο ρόλο ήταν όσοι βρισκόντουσαν στην πρώτη γραμμή. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που υποδεχόντουσαν κάθε πιθανό κρούσμα.
Η αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι επιτυχημένη, ένα success story, επειδή κρατήσαμε χαμηλά την μεταδοτικότητα και τη θνησιμότητα του ιού.
Το δύσκολο όμως, ήταν το μετά. Όταν έπρεπε να αρθούν να περιοριστικά μέτρα.
Πλέον, που άνοιξε και ο τουρισμός, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι θα αντιμετωπίσουμε γιατί δεν γνωρίζουμε ποια είναι η θεραπεία. Αρα έχουμε μια επιδημία που τρέχει, άσχετα αν είναι ελεγχόμενη στην Ελλάδα, οπότε πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.
Αυτό που πρέπει να δούμε είναι τι θα γίνει από δω και πέρα και το στοίχημα για το μέλλον είναι το πώς θα λειτουργεί η κοινωνία ακόμα και αν συνεχίσει να υπάρχει ο COVID-19 στη ζωή μας».
Συνδιοργάνωση: με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια
Συντονιστής: Μαρίνα Ριζογιάννη, Αρχισυντάκτρια της Εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΟΣ»
Ομιλητές:
Χαράλαμπος Μπονάνος, Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Δημοσθένης Πολύζος, Αναπληρωτής Πρυτάνεως Έρευνας και Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Πατρών
Xαράλαμπος Γώγος, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής και Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Πατρών, Μέλος της Επιτροπής Ειδικών του ΥΥ, Εθνικός Εκπρόσωπος της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θεραπεία του COVID 19