Η κυβέρνηση με περισσό θράσος και αλαζονεία, με απόλυτη επίγνωση των αποφάσεων της και των πεπραγμένων της ακροβατεί με επικίνδυνο τρόπο στο όριο της συνταγματικότητας και της αυθαιρεσίας, στην επίδειξη αυταρχισμού και τρομοκρατίας.
Η στάση της αυτούς τους 9 μήνες υπήρξε εγκληματική. Όλο αυτό το διάστημα πίστευε αφελώς πως «ταΐζοντας τα ΜΜΕ και τους ημέτερους ζεστό χρήμα, θα μπορούσε να κερδίσει τις εντυπώσεις και στη πορεία να νομοθετεί εις βάρος του λαού. Δεν υπολόγισε όμως το 2ο κύμα.
Γι’ αυτό:
- Κώφευσε στις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για ολιγομελή τμήματα στα σχολεία, για μαζικά τεστ, για υγειονομική ασφάλεια στα σχολεία, για πρόσληψη προσωπικού. Η απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των σχολείων αναδεικνύει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της για το γεγονός ότι δεν πήραν ουσιαστικά μέτρα, ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και ασφαλή, ακόμα και σε καιρό πανδημίας.
- Αντίθετα μεθόδευσε νομοθετώντας την χρήση της τηλ εκπαίδευσης ως πανάκεια και ως κατασταλτικό μηχανισμό στις όποιες αντιδράσεις.(απουσίες, τηλεκπαίδευση εν μέσω καταλήψεων, επιβολή της τηλεψηφοφορίας στα υπηρεσιακά συμβούλια) μετατρέποντας το υπάρχον ταξικό σχολείο σε ταξικότερο και χτυπώντας τα σωματεία και τις δημοκρατικές τους λειτουργίες. Το «σχέδιο» του Υπουργείου Παιδείας για τη λεγόμενη «τηλεκπαίδευση» φανερώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την ουσιαστική στήριξης των μαθητών.
- Ετοιμάζει την αυτοαξιολόγηση/αξιολόγηση που παρά τους ευφημισμούς και τις αγιογραφικές διακηρύξεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, όπου και αν εφαρμόστηκε και παρά την επένδυση με χίλιες δυο «αθώες» έννοιες συνδέθηκε με ένα ασφυκτικό σύστημα αξιολόγησης που αποτελεί κεντρικό μηχανισμό ανατροπής εργασιακών σχέσεων, ιδεολογικής χειραγώγησης και κατηγοριοποίησης σχολείων εκπαιδευτικών και μαθητών, εργαλείο βαθμολογικής- μισθολογικής καθήλωσης και απολύσεων.
- Άφησαν τη Δημόσια Υγεία στο έλεος της πανδημίες με συνέπειες τραγικές, τις οποίες αντιμετωπίζουμε και δυστυχώς, υφιστάμεθα όλοι. Με ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, σε ΜΑΦ και ΜΕΘ, αφήνουν τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να εξαντλούν τους εαυτούς τους και την ίδια στιγμή προκαλούν. Πρώτη φορά εγκαινιάζει στο όνομα της Δημόσιας Υγείας την επίταξη, με τη μορφή της ενοικίασης! Ιδιωτικών Κλινικών.
Προκαλούν με την υποκρισία τους. τους απέναντι στον λαό ενώ δίνουν προκλητική στήριξη στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ομίλους με δις € ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές και προκλητικές αντεργατικές ρυθμίσεις.
Ενώ η οικονομική και κοινωνική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση προχωρά στη ψήφιση μέτρων που τσακίζουν μισθούς και συντάξεις. Δε φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια κι εισοδήματα. Δε φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δε φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις. Νομοθετούν για πρώτη φορά στη χώρα μας τη 10ωρη εργασία, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα. Προχωρούν στην αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, στην καθολική κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, στο σμπαράλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Δεν δεχόμαστε εμείς και τα παιδιά μας, οι μαθητές μας να γυρίσουμε «100 και πλέον χρόνια πίσω».
Με τα μέτρα τους στοχεύουν το μέλλον. Στοχεύουν κυρίως τη νέα γενιά, τους σημερινούς μαθητές μας. Η περιβόητη «προσαρμογή του σχολείου στις νέες προκλήσεις της αγοράς» σημαίνει προετοιμασία των νέων ανθρώπων για 10ωρες δουλειά, για δουλειά από το σπίτι, για συνύπαρξη του σπιτιού και του χώρου εργασίας, για την εξατομικευμένη στάση απέναντι στην εργασία και τους όρους της.
Για να αποτραπούν ακόμα και οι ελάχιστες διεκδικήσεις για την ζωή και την υγεία των εργαζομένων νομοθετούν διατάξεις που δένουν το εργατικό κίνημα χειροπόδαρα.
Ετοιμάζουν νόμο που μετατρέπει τη συνδικαλιστική δράση σε «ιδιώνυμο».
Οι αγώνες για καλύτερες μισθούς, για αξιοπρεπείς συντάξεις, για μέτρα ασφάλειας της υγείας στους χώρους δουλειάς, για μόνιμες προσλήψεις σε σχολεία, νοσοκομεία κλπ μπαίνουν υπό διωγμό. Το χτύπημα στην απεργία, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Σχεδιάζουν να καταργήσουν την ΑΠΕΡΓΙΑ στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα με την καθιέρωση γενικευμένου «προσωπικού ασφαλείας», καταργούν τις Γενικές Συνελεύσεις με τη γενικευμένη καθιέρωση των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, διευρύνουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα συνδικάτων από το κράτος και τους εργοδότες.
Η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί πάνω στις αντεργατικές και απεργοκτόνες διατάξεις της προηγούμενης κυβέρνησης (50%+1, ηλεκτρονικά μητρώα κλπ).
Με τη βία, τα ΜΑΤ και τις συλλήψεις σε μαθητές που αγωνίζονται για την υγεία και τη μόρφωση σήμερα, με τη σιγή νεκροταφείου και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης στο χώρο δουλειάς αύριο, προσπαθούν να προλάβουν «τους σεισμούς που μέλλονται για να ‘ρθουν».
Ο άθλιος τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την έξαρση της πανδημίας για να κάνει πράξη τα πιο αρρωστημένα όνειρα της εργοδοσίας πρέπει να της γυρίσει πίσω
Απαντάμε με Πανεργατική Απεργία 26 Νοεμβρίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
(Δελτίο Τύπου)