Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 07:51

Η Φολόη αποχαιρετά το φθινόπωρο και υποδέχεται το χειμώνα (photos & video)

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Για πολλούς το φθινόπωρο είναι αγαπημένη εποχή… Το κόκκινο των φύλλων μια από τις λατρεμένες αποχρώσεις…

Το δρυοδάσος της Φολόης στην ορεινή Ηλεία, είναι ένας τόπος βγαλμένος από παραμύθι…

Γεμάτος μαγεία, με μια ανεξάντλητη ομορφιά…

Το τέλος του φθινοπώρου, είναι ίσως η καλύτερη περίοδος για να απολαύσεις το δάσος…

Τα χρώματα, το κοντράστ ανάμεσα στα γεμάτα με πεσμένα κόκκινα φύλλα τμήματα και τα καταπράσινα λειβάδια.

Ίσως ότι πιο όμορφο διαθέτει στο φυσικό της περιβάλλον η Ηλεία…

Το ilialive.gr περιηγήθηκε μέσα στο δάσος, πέταξε πάνω από αυτό, κατέγραψε τις όμορφες εικόνες της εποχής, τώρα που η Φολόη, αποχαιρετά το φθινόπωρο και υποδέχεται το χειμώνα… και σας τις μεταφέρουμε…

Δείτε video:

Δείτε φωτογραφίες:

foloi 2

foloi 3

foloi 4

foloi 5

foloi 6

foloi 7

foloi 8

foloi 9

foloi 10

foloi 11

foloi 12

foloi 13

foloi 14

foloi 15foloi 16

foloi 17

foloi 18

foloi 19

foloi 20

foloi 21

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 12:58

Σχετικά Άρθρα

  • Με επιτυχία η ολοκλήρωση του 5ου Foloi Trail Run
    Με επιτυχία η ολοκλήρωση του 5ου Foloi Trail Run

    Ένα ακόμα επιτυχημένο Foloi Trail Run ολοκληρώθηκε την Κυριακή, με αρχή και τέλος στην φιλόξενη πλατεία του χωριού Κούμανης Ηλείας.

    Με μεγάλη συμμετοχή το 5ο Foloi Trail Run «Το φαράγγι των Κενταύρων» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στην Φολόη, το οποίο διοργάνωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Αμαλιάδας «Ορειβατείν» σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

    Πρόκειται για αγώνα ορεινού τρεξίματος με τρείς διαδρομές των 30, 20 και 10χλμ. Στόχος των διοργανωτών είναι η προαγωγή του αθλητικού ιδεώδους και η ανάδειξη και προβολή του φυσικού κάλλους της Φολόης, ενώ ταυτόχρονα ο αγώνας Foloi Trail Run «Το φαράγγι των Κενταύρων», προωθεί τον αθλητικό τουρισμό και προσφέρει επισκεψιμότητα στην περιοχή, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία για περαιτέρω οικοτουριστική ανάπτυξη και εξωστρέφεια σε ένα ευρύτερο κοινό.

    Η διαδρομή που ακολούθησαν οι αγώνες είναι:

    • Oρεινού τρεξίματος, μήκους 20 χλμ.: Φαράγγι Κενταύρων-Λάκκα Ζώρα-Μποκρίλα-Φυτώριο-Ζαίμη-Ροστάμι-Πατουλιά-Έξι δέντρα-Παλιόστανη-Σκληρού-Λάκκα Γιάρμενα-Ράχη Μάγκα-Παλιοκόπρα-Φονικά.
    • Oρεινού τρεξίματος, μήκους 10 χλμ.: Φαράγγι Κενταύρων-Ρέμα Σκόζα-Λάκκα Γιάρμενα-Ράχη Μάγκα-Παλιοκόπρα-Φονικά.
    • Oρεινού τρεξίματος, μήκους 30 χλμ.

    Στους αγώνες παρεβρεύθησαν ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιώργος Λινάρδος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κούμανη, κ. Βασίλης Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Τάκης Παρασκευόπουλος.

    Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των αγώνων εδώ: https://races.chronolog.gr/resultsv4.aspx?ev=d0e6e2019f0c394d861875e88782fa3f&c=3&pp=b15a

    5o foloi run olokl 3

    5o foloi run olokl 2

    5o foloi run olokl 4

    5o foloi run olokl 5

    5o foloi run olokl 6

    5o foloi run olokl 7

    5o foloi run olokl 8

    5o foloi run olokl 9

    (Δελτίο Τύπου)

  • Το 5ο Foloi Trail Run έρχεται την Κυριακή 13 Οκτωβρίου
    Το 5ο Foloi Trail Run έρχεται την Κυριακή 13 Οκτωβρίου

    Έρχεται την Κυριακή 13 Οκτωβρίου το 5ο Foloi Trail Run «Το φαράγγι των Κενταύρων» στην Φολόη, το οποίο διοργανώνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Αμαλιάδας «Ορειβατείν» σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

    Πρόκειται για αγώνα ορεινού τρεξίματος με τρείς διαδρομές των 30, 20 και 10χλμ. Στόχος των διοργανωτών είναι η προαγωγή του αθλητικού ιδεώδους και η ανάδειξη και προβολή του φυσικού κάλλους της Φολόης, ενώ ταυτόχρονα ο αγώνας Foloi Trail Run «Το φαράγγι των Κενταύρων», προωθεί τον αθλητικό τουρισμό και προσφέρει επισκεψιμότητα στην περιοχή, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία για περαιτέρω οικοτουριστική ανάπτυξη και εξωστρέφεια σε ένα ευρύτερο κοινό.

    Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αγώνες είναι:

    • Oρεινού τρεξίματος, μήκους 20 χλμ.: Φαράγγι Κενταύρων-Λάκκα Ζώρα-Μποκρίλα-Φυτώριο-Ζαίμη-Ροστάμι-Πατουλιά-Έξι δέντρα-Παλιόστανη-Σκληρού-Λάκκα Γιάρμενα-Ράχη Μάγκα-Παλιοκόπρα-Φονικά.
    • Oρεινού τρεξίματος, μήκους 10 χλμ.: Φαράγγι Κενταύρων-Ρέμα Σκόζα-Λάκκα Γιάρμενα-Ράχη Μάγκα-Παλιοκόπρα-Φονικά.
    • Oρεινού τρεξίματος, μήκους 30 χλμ.

    5o foloi run 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δάσος Φολόη: Αίσιο τέλος στην περιπέτεια - Εντοπίστηκε το άτομο που είχε χάσει τον προσανατολισμό του
    Δάσος Φολόη: Αίσιο τέλος στην περιπέτεια - Εντοπίστηκε το άτομο που είχε χάσει τον προσανατολισμό του

    Κινητοποίηση επικρατεί στην περιοχή του δρυοδάσους της Φολόης πλησίον του ομώνυμου χωριού, για άτομο που ενώ πραγματοποιούσε περίπατο στο δάσος, έχασε τον προσανατολισμό του και δεν μπορεί να επιστρέψει στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε.

    Στην περιοχή ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνες δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και κάτοικοι του χωριού Φολόη (Γιάρμενα) και προσωπικό του Δασαρχείου Πύργου, που συμμετέχουν στις έρευνες.

    Νεότερη ανάρτηση

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για τον περιπατητή που εντοπίστηκε σώος από τις δυνάμεις που συμμετείχαν στις έρευνες.

  • Εθελοντές ένωσαν δυνάμεις και μάζεψαν τα απορρίμματα στο Δάσος Φολόης
    Εθελοντές ένωσαν δυνάμεις και μάζεψαν τα απορρίμματα στο Δάσος Φολόης

    Μόλις 2 ώρες χρειάστηκαν για να μαζευτούν τα «πάνω – πάνω»!

    Παιχνίδια, μπουκάλια, φυσίγγια, πιάτα, ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα και παπούτσια είναι λίγα αλλά ενδεικτικά από αυτά που μπορεί να δει κάποιος στο δρυοδάσος της Φολόης.

    Οι λόγοι που σκουπίδια βρίσκονται οπουδήποτε εκτός των κάδων είναι πολλοί και χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης.

    Αυτό που κρατάμε είναι η διάθεση για προσφορά και η αίσθηση της συλλογικής πράξης.

    Σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Φολόης (Ο.Ε.Δ.Φ.), τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λάλα ο «Άγιος Κωνσταντίνος» και τη στήριξη της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και του Δασαρχείου Πύργου συλλέξαμε έναν σεβαστό όγκο απορριμμάτων, γεγονός που μας δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα, χαρά για το αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς, αλλά και στεναχώρια καθώς ένα μεγάλο «γιατί» παραμένει στο μυαλό μας για τους λόγους που συμπολίτες μας υποβαθμίζουν τον τόπο μας.

    Αυτό που κρατάμε είναι η θέληση να συνεχίσουμε τις συγκεκριμένες δράσεις τόσο στο δάσος όσο και σε άλλα σημεία που πλήττουν το περιβάλλον!

    Την επόμενη φορά πιο δυνατοί με την βοήθεια περισσότερων φίλων!!

    foloi kath ethelontes 2

    foloi kath ethelontes 3

    foloi kath ethelontes 4

    foloi kath ethelontes 5

    foloi kath ethelontes 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Εθελοντική δράση καθαρισμού του δρυοδάσους Φολόης, την Κυριακή 26/05
    Εθελοντική δράση καθαρισμού του δρυοδάσους Φολόης, την Κυριακή 26/05

    Η ανθρώπινη δραστηριότητα στη φύση πάντα αφήνει το στίγμα της.

    Δυστυχώς, πολλές φορές αυτό είναι αρνητικό...

    Αυτή τη φορά, ενώνουμε δυνάμεις μας και την Κυριακή 26 Μαΐου η Ακρώρεια OCA μαζί με την Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Φολόης (Ο.Ε.Δ.Φ.) και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος» και συλλέγουμε απορρίμματα σε επιλεγμένα σημεία στο δρυοδάσος της Φολόης.

    Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες να ενισχύσουν την προσπάθειά μας!

    Γίνε ο «άλλος» που πάντα περιμένουμε να «κάνει τη δουλειά».

    Το σημείο συνάντησης είναι η θέση «Φονικά» στις 09:30 το πρωί της Κυριακής 26 Μαΐου 2024. Αφού στρίψουμε για Φολόη στα 3χλμ βρίσκουμε το σημείο συνάντησης (χώρος αναψυχής με παγκάκια και τραπέζια).

    Η δράση θα γίνει με τη στήριξη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου.

    Για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης παρακαλούμε να μας ενημερώστε για τη συμμετοχή σας.

    katharismos dasous folois af

    (Δελτίο Τύπου)

  • Εγκρίθηκαν μελέτες του Δασαρχείου Πύργου για βελτίωση αντιπυρικού δικτύου
    Εγκρίθηκαν μελέτες του Δασαρχείου Πύργου για βελτίωση αντιπυρικού δικτύου

    Εκπονούνται και μελέτες για τη διαχείριση των δασών Φολόης και Λαμπείας

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Ακόμη δύο μελέτες που έχει εκπονήσει το Δασαρχείο Πύργου για τη βελτίωση του αντιπυρικού δικτύου των ορίων του, εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 567.500 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι μελέτες αφορούν στη «Βελτίωση αντιπυρικών λωρίδων-Δασικών Δρόμων», αφενός των Δημοτικών Ενοτήτων Πύργου, Ιάρδανου και Ωλένης του Δήμου Πύργου προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, αφετέρου των Δ.Ε. Αρχ. Ολυμπίας, Φολόης, Λασιώνος και Λαμπείας του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας, προϋπολογισμού 267.500 ευρώ.

    Με την έγκριση των μελετών, απομένει η εξασφάλιση των σχετικών πιστώσεων, ώστε το Δασαρχείο Πύργου να υλοποιήσει το έργο με αυτεπιστασία ή εργολαβικά και σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές τεχνικές προδιαγραφές. Οι εργασίες θα αρχίσουν κατά προτεραιότητα από τα τμήματα εκείνα του δικτύου που βρίσκονται στη δυσμενέστερη κατάσταση, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα η βατότητα τους
    Φολόη και Λαμπεία σε διαχειριστική μελέτη

    Lattas

    Ακόμη μια καινοτομία μετρά το Δασαρχείο Πύργου, καθώς το προηγούμενο διάστημα εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΝ και ήδη εκπονούνται μελέτες για τη διαχείριση δύο δασών, του δρυοδάσους της Φολόης και ελατοδάσους της Λαμπείας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι διαχειριστικές μελέτες αναμένονται να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες, με τον Δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λάττα, να εκφράζει την ικανοποίησή του, καθώς είναι η πρώτη φορά που εκπονείται τέτοια μελέτη για τα δύο αυτά δάση, τα οφέλη της οποίας είναι πολλά και μακροπρόθεσμα. «Είναι πράγματι πολύ ευχάριστο που θα υπάρχει διαχειριστική μελέτη για τα δύο αυτά συμπλέγματα δασών καθώς η περιβαλλοντικής τους αξία είναι μεγάλη. Η διαχειριστική μελέτη είναι η πιο ολοκληρωμένη μελέτη που υπάρχει για τα δάση, γιατί καταγράφει όλη την παρούσα κατάσταση και προτείνει ένα διαχειριστικό σχέδιο για τα επόμενα 10 χρόνια, όπως τα μέτρα προστασίας, τις υλοτομίες, αναδασώσεις, τις διανοίξεις δρόμων, τη δασική αναψυχή. Είναι ουσιαστικά οι βασικοί κανόνες διαχείρισης ενός δάσους.» καταλήγει ο κ. Λάττας.

  • Στο δρυοδάσος της Φολόης ο ΣΚΑΙ - Ο επί γης παράδεισος της Ηλείας
    Στο δρυοδάσος της Φολόης ο ΣΚΑΙ - Ο επί γης παράδεισος της Ηλείας

    Ένα εξαιρετικό για τον παράδεισο της Φολόης, πραγματοποίησε ο καλός συνάδελφος από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ, Χρήστος Στρατουλάκος.

    Το ρεπορτάζ προβλήθηκε την Κυριακή στο κανάλι του Φαλήρου και ο δημοσιογράφος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον Δασάρχη Πύργου Δρ. Παναγιώτη Λάττα, όσο και με κατοίκους της περιοχής, που είχαν να μιλήσουν τόσο για την ομορφιά και όσα μπορεί να προσφέρει ο επί γης παράδεισος της Ηλείας, αλλά και για την απαξίωση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Το δρουδάσος της Φολόης είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και παρά την μοναδικότητά του, παραμένει άγνωστο στο ευρύ κοινό.

    Μαζί με τον Καϊάφα αλλά και τη λίμνη του Πηνειού και την Λαμπεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις ατμομηχανές της ανάπτυξης και του περιβαλλοντικού τουρισμού...

    Αλλά όπως γνωρίζουμε, τι πηγαίνει καλά στην Ηλεία, ώστε να πάνε καλά και όσα απλόχερα μας προσφέρει η φύση...

    Δείτε το video του ΣΚΑΙ:

  • Ηλεία: Ντύθηκαν στα "λευκά" τα ορεινά - Χιόνια στις πλαγιές του Ερυμάνθου (photos & video)
    Ηλεία: Ντύθηκαν στα

    Τα πρώτα χιόνια έπεσαν νωρίς στην Ηλεία φέτος. Μετά από αρκετά χρόνια είδαμε τα πρώτα χιόνια να έρχονται στην εποχή τους και όπως λένε και οι κάτοικοι της ορεινής Ηλείας, παλιότερα ήταν σύνηθες να ασπρίζουν οι κορφές του Ερυμάνθου και των γύρω βουνών της Αγίας Αικατερίνης.

    Στα λευκά ντύθηκε ο Ερύμανθος, τα χωριά Αγία Κυριακή, Τσίπιανα και Κρυόβρυση, οι πλαγές της Λαμπείας, η ευρύτερη περιοχή της Ανδρίτσαινας, ενώ ασθενή χιονόπτωση και όχι χιονόστρωση είχαμε και στη Φολόη με την εναλλαγή χιονιού, χιονόνερου και χιονοχάλαζου αρκετά συχνή έως τώρα το πρωί της Κυριακής.

    Η Ανδρίτσαινα και η Λαμπεία, "πασπαλίστηκαν το πρωί από το χιόνι, όμως με την πάροδο του χρόνου αυτό έλιωσε

    Στα λευκά έχει ντυθεί και η περιοχή του Επικουρείου Απόλλωνα.

    Περισσότερα σε λίγο...

    * Η κεντρική φωτογραφία είναι του Ανέστη Αδαμόπουλου από την Αγία Κυριακή.

    Δείτε video:

    Δείτε φωτογραφίες:

    xionia 12Πρωινή χιονόπτωση στο Κρυονέρι Φιγαλείας

    xionia 14Στα "λευκά" και η Λυνίσταινα

    xionia 15Χιόνι, χιονόνερο και χιονοχάλαζο σε εναλλαγή στη Φολόη

    xionia 16Χιονισμένες οι πλαγιές του Ερυμάνθου

    xionia 17Χιονισμένες οι πλαγιές του Ερυμάνθου

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch