Επίκαιρα

Πανηλειακός: Η μαύρη μέρα, 9 Μαΐου 1971 - Το τραγικό δυστύχημα με θύματα φιλάθλους

Πανηλειακός: Η μαύρη μέρα, 9 Μαΐου 1971 - Το τραγικό δυστύχημα με θύματα φιλάθλους

Στη μνήμη των φιλάθλων του Πανηλειακού, που έχασαν τη ζωή τους

* απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Θέμη Μαντά αποκλειστικά στο ilialive.gr

…Η χρονιά για τον Πανηλειακό πήγαινε κατ’ ευχήν. Η ομάδα, στη δεύτερη φάση των παιχνιδιών μπαράζ του 6ου ομίλου για την άνοδο στη Β’ Εθνική, είχε ν’ αντιμετωπίσει τον Παννεμεατικό, τον Λεωνίδα Σπάρτης και τον ΠΑΣ Πρέβεζα. Η πρωταθλήτρια ομάδα προβιβαζόταν στη Β’ Εθνική, η δευτεραθλήτρια θα έπαιζε μπαράζ με τη δευτεραθλήτρια του 3ου ομίλου (Ορχομενός, Στυλίδα, Ρήγας Φεραίος και Φάρσαλα).

Το ξεκίνημα των παιχνιδιών άριστο, νίκη επί της Νεμέας με 2-0, μια μέρα μετά την πρωτομαγιά. Οι Αντύπας και Ζυγούρης είχαν δώσει τους πρώτους βαθμούς. Αψεγάδιαστη και η διαιτησία του Πειραιώτη Καλαπόδη

Την Κυριακή του Αγίου Χριστοφόρου, εννιά του Μάη 1971, δύο χιλιάδες Ηλείοι φίλαθλοι με κάθε μεταφορικό μέσο πήγαν στην Σπάρτη, για το δεύτερο παιχνίδι. Η οργανωμένη εκδρομή κόστιζε 100 δραχμές. Στο γήπεδο, μπροστά απ’ το ορειχάλκινο άγαλμα του Λεωνίδα, πέρασαν τουλάχιστον 6.000 φίλαθλοι (3.960 εισιτήρια-55.950 εισπράξεις). Τουλάχιστον 2.000 απ’ αυτούς, Ηλείοι.

Ο Πυργιώτης φανατικός φίλαθλος Λεωνίδας Πλαστουργός, μέσα στο εύθυμο κλίμα που επικρατούσε …απευθύνθηκε στον ήρωα των Θερμοπυλών: «Λεωνίδας εσύ Λεωνίδας κι εγώ» Ο Ανδρέας Κατέβας με τη σάλπιγγά του έδωσε το σύνθημα νίκης και ο Φάνης Παπαδόπουλος εκμεταλλευόμενος τη στιγμή αναφώνησε: «Πάμε παιδιά, για τη νίκη». Η ογκωδέστατη παρουσία των φιλάθλων του Πανηλειακού έδωσε ώθηση στους παίκτες του Πανηλειακού.

Το πρώτο ημίχρονο τέλειωσε χωρίς σκορ. Οι «ερυθρόλευκοι» της Ηλείας στο δεύτερο ημίχρονο πίεσαν την εστία του Συνοδινού και είχαν δοκάρι στο 48ο λεπτό σε προσπάθεια του Τσιτσάρα. Στο 58ο λεπτό, οι Σπαρτιάτες με τον Τσώνη είχαν κι αυτή προσπάθεια με την μπάλα να καταλήγει στο δοκάρι. Το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο, ωστόσο ο Πανηλειακός προηγήθηκε στο 69ο λεπτό με τον μίστερ γκολ, Κώστα Αντύπα. Οι γηπεδούχοι, που παραδέχτηκαν την τεχνική ανωτερότητα των Πυργιωτών ισοφάρισαν στο 86ο λεπτό με τον Τσαχουρίδη.

Ο Πανηλειακός με τους: Καλύβα, Λειβαδά, Λιάρο, Δουβίκα, Χρονόπουλο, Ζυγούρη, Κουτσογιάννη, Σιδηροκαστρίτη, Αντύπα, Τσιτσάρα, Ψημμένο (46΄Κλάδη) είχε κάνει ένα δεύτερο άλμα για τη άνοδο στη Β’ Εθνική με το σφύριγμα της λήξης του παιχνιδιού απ’ το διαιτητή Κόνιαρη.

Ικανοποιημένοι οι χιλιάδες φίλαθλοι του Πανηλειακού πήραν το δρόμο της επιστροφής, μέσω των σκοτεινών δρόμων του Ταΰγετου και λίγο πριν φτάσουν στα σπίτια τους δυστυχώς τρεις οπαδοί του, απ’ τον Ηλειακό κάμπο, δεν επέστρεψαν στα σπίτια τους. Ώρα 11:30’ το βράδυ στο 35ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Πύργου Κυπαρισσίας, στην παλιά γέφυρα της κοινότητος Ανηλίου, τρία χιλιόμετρα πριν από τη Ζαχάρω, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 51χρονος Σάκης (Διονύσιος) Α. Σχοινάς χτύπησε με σφοδρότητα στο κιγκλίδωμα της γέφυρας. Επί τόπου σκοτώθηκε ο ο ίδιος, υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας Λεχαινών, η 47χρονη γυναίκα του Θεοδώρα και η 25χρονη οικογενειακή φίλη της οικογένειας Ελένη Ιωαν. Αβραμόπουλου απ’ την Ανδραβίδα. Στο αυτοκίνητο ήταν και τα παιδιά του ζεύγους Σχοινά. Ο 17χρονος Αναστάσιος και η 12χρονη Παναγιώτα, τα οποία τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ακριβώς πίσω τους ακολουθούσαν φίλαθλοι με ιδιωτικά αυτοκίνητα και ένα απ’ τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ που είχαν νοικιάσει με οδηγό τον Γιάννη Μανιάτη. Η βοήθεια με πρώτο τον συμπολίτη Γιώργη Χρονόπουλο, της γνωστής οικογένειας Πανηλειακών, άμεση. Μετέφεραν στην Κλινική της Κρέστενας του γιατρού και πρώην προέδρου του Πανηλειακού, Πάνου Αθανασόπουλου, τα τραυματισμένα παιδιά.

Η μεγάλη κόρη του αδικοχαμένου ζευγαριού Σχοινά Σοφία, σπούδαζε, δεν ήταν μαζί τους. Ο φύλακας «άγγελος» είχε φυλάξει τα ανιψίδια της Ελένης Αβραμοπούλου που η αδερφή της Ευτυχία είχε παντρευτεί στον Πύργο τον επιχειρηματία Ηλία Λουμίτη. Οι αδικοχαμένοι ήταν εξαδέρφια.

Η χαρά της επιτυχίας εκμηδενίστηκε με μιας. Φρίκη έγραψε ο δημοσιογράφος Θανάσης Σπυρόπουλος στην εφημερίδα Πατρίς. Θρήνος και σπαραγμός, έγραψε η εφημερίδα Αυγή. Σύσσωμος ο Αθηναϊκός τύπος έγραψε για το τροχαίο, η εφημερίδα Ακρόπολη είχε εκτεταμένο ρεπορτάζ.

Η συνταρακτική είδηση προξένησε βαθύτατη θλίψη σ’ όλη την Ηλεία. Στις κηδείες, που έγιναν στα Λεχαινά και στην Ανδραβίδα, την μεθεπόμενη μέρα 11 Μαΐου, παραβρέθηκε το Δ.Σ. του Πανηλειακού και με ψήφισμα στο τύπο εξέφρασε τα συλλυπητήρια της ομάδας. Ήταν εκεί ο αντιδήμαρχος Πύργου και πρόεδρος Γιάννης Τυρινζής ή Λυγιάς, ο αντιπρόεδρος: Τάκης Αντωνόπουλος (αντιπρόσωπος αυτοκινήτων), και οι Νίκος Γαβράς (εργολάβος), Χρήστος Χριστόπουλος, Λεωνίδας Πλαστουργός, Λεωνίδας Δημουλιάς, Γιάννης Κρεκουκιώτης, Λάμπρος Τσίκας, Λάμπης Μπούρας που μετείχαν στο Δ.Σ. και δεκάδες φίλαθλοι.

Μέχρι τέλος της ποδοσφαιρικής περιόδου, σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια, κρατήθηκε ένα λεπτό σιγή στη μνήμη των αδικοχαμένων φιλάθλων του. Οι παίκτες φόρεσαν περιβραχιόνια.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα για τον αδόκητο χαμό των φιλάθλων του Πανηλειακού έστειλε και η ομάδα της Λεωνίδας Σπάρτης: «Δ.Σ. ποδοσφαιρισταί και φίλαθλος κόσμος πόλεως Σπάρτης συμπάσχει μαζί σας δια αδόκητο θάνατον ηρωικών φιλάθλων σας. Παρακαλούμε διαβηβάσητε θερμότατα συλλυπητήρια εις οικείους ατυχών θυμάτων, θυσιασθέντωνεις βωμόν αθλητικής ιδέας» και υπόγραφε ο Γ. Γραμματέας Κ. Δημήτρουλας.

Την επόμενη βδομάδα μέσα σε βαρύ πένθος (16 Μαΐου) ο Πανηλειακός νίκησε με 4-0 την Πρέβεζα. Μια εβδομάδα αργότερα 2.000 φίλαθλοι πήγαν στη Νεμέα όπου είδαν την Πυργιώτικη ομάδα να νικά με 2-3. Τ’ αποτελέσματα έδωσαν σοβαρό προβάδισμα τριών βαθμών στο πρωτάθλημα των μπαράζ. Ο Πανηλειακός στις 30 Μαΐου 1971 με τη νίκη του επί του Λεωνίδα Σπάρτης με 3-1 στον Πύργο είχε και μαθηματικά ανεβεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Β’ Εθνική, στις 6-6-1971 και τυπικά

Πηγές:
Λακωνικός Κήρυξ, φύλλο 10-5-1971
Αυγή, φύλλο 10-5-1971
Πατρίς, φύλλο 11-5-1971
Αθλητική Ηχώ, φύλλο 11-5-1971

Αφηγήσεις εν ζωή :
α) Σοφία Σχοινά
β) Ανδρέας Κατέβας
γ) Γιάννης Λουμίτης
δ) Γιώργης Χρονόπουλος

Αφηγήσεις αείμνηστων:
ε) Γιάννης Τυριντζής
στ) Παντελής Χριστακόπουλος
ζ) Γιάννης Μανιάτης

*Από το υπό έκδοση βιβλίο του Θέμη Σ. Μαντά, της ιστορίας των ετών του Πανηλειακού 1957-1988, που θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο.

tragodia2

tragodia3

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις