Επίκαιρα

Το clawback «στραγγαλίζει» τα μικρά εργαστήρια- Γιατροί καλούν Θάνο Πλεύρη

Το clawback «στραγγαλίζει» τα μικρά εργαστήρια- Γιατροί καλούν Θάνο Πλεύρη

Φόβοι για λουκέτο στα διαγνωστικά εγραστήρια. Αιτία η... προείσπραξη του clawback.

Πρώτα οικονομική κρίση και μνημόνια, μετά η πανδημία, κυβερνήσεις φεύγουν και κυβερνήσεις έρχονται μετά το 2012 αλλά οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα μέτρα που λαμβάνονται, θα αφήσουν την χώρα μόνο με μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών καθώς όλοι οι …μικρότεροι θα βάλουν λουκέτο!

Ο νυν υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει δώσει υπόσχεση ότι θα εξετάσει το θέμα και θα συναντήσει εκ νέου το συντονιστικό όργανο των ενώσεων που πλήττονται ώστε να τούς προτείνει λύσεις… Κι αυτό θα συμβεί τη Τετάρτη, όπως έχει προαναγγελθεί.

Εν τω μεταξύ, ο ΙΣΑ έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα της ALCO που παρουσιάζει μια …γλαφυρή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί.

Όπως σημείωσε μιλώντας στο iEidiseis η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου «η απρόσμενη εφαρμογή της προείσπραξης του clawback του 2021 από τον ΕΟΠΥΥ έφερε τον διαγνωστικό κλάδο σε κατάσταση οξείας αφαίμαξης της ρευστότητας εν καιρώ πανδημίας. Τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα κλινικοεργαστηριακά ιατρεία που έχουν αναλάβει να εξυπηρετήσει τους πολίτες αυτή την περίοδο βρίσκονται σε τροχιά στάσης πληρωμών προς τις προμηθεύτριες εταιρείες, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους από την επιβολή της περικοπής του 35-40% της αμοιβής τους. Το γεγονός δημιουργεί συνθήκες ξαφνικού θανάτου και διακοπής λειτουργίας ενός σημαντικού τμήματος του δικτύου ΠΦΥ των ιατρείων και εργαστηρίων της γειτονιάς που αποτέλεσαν τον κορμό άσκησης των αρχών της δημόσιας υγείας σε πολλές περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια των lockdown και των περιορισμών μετακίνησης».

Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα της Alcο σε γιατρούς αναφέρουν:

-Το 41% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, το 38% ότι έχει παραμείνει στο ίδιο επίπεδο ενώ μόλις το 19% θεωρεί ότι έχει βελτιωθεί.

-Το 66% θεωρεί ότι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να αναβαθμίσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

-Το 85% εκτιμά ότι η καθιέρωση του clawback στις εξετάσεις είναι ένα άδικο μέτρο. Μάλιστα στους πνευμονολόγους και τους καρδιολόγους το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 92%.

-Περισσότεροι από 9 στους 10 γιατρούς εκτιμούν ότι το ποσοστό του clawback που ορίστηκε πρόσφατα από τον ΕΟΠΥ για τις εξετάσεις είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πρέπει ενώ μόλις ένα 5% θεωρεί ότι είναι αυτό που πρέπει. Μάλιστα οι πνευμονολόγοι σε ποσοστό 100% και οι μικροβιολόγοι σε ποσοστό 97% θεωρούν ότι το claw back είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι πρέπει.

-Πολύ μεγάλο πρόβλημα επαγγελματικής βιωσιμότητας δημιουργούν τα ποσοστά clawback για τις εξετάσεις σύμφωνα με το 68% των ερωτηθέντων ενώ το 26% δήλωσε ότι δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα. Οι μικροβιολόγοι (94%)και οι ακτινολόγοι (72%) είναι οι δύο ειδικότητες που εκτιμούν σε υψηλό βαθμό ότι το clawback δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα επαγγελματικής βιωσιμότητας.

-Την κατάργηση του clawback για τις εξετάσεις ζητά το 94% των ερωτηθέντων. Μάλιστα στους πνευμονολόγους και τους μικροβιολόγους το ποσοστό αυτό φτάνει το 99 και 100%.

-Προκειμένου να καταργηθεί το clawback για τις εξετάσεις το 48% προτείνει να μπει πλαφόν στους ασθενείς ενώ το 29% ζητά να μπει πλαφόν στον πάροχο υγείας και το 6% ανά διοικητική περιφέρεια.

-Ένας στους δύο εκτιμά ότι για την υπέρβαση του προϋπολογισμού για τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του ΕΟΠΥ ευθύνονται η υποχρηματοδότηση και η υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων και για το λόγο αυτό αποτελεί άμεση προτεραιότητα η εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σημείωσε μιλώντας στο iEidiseis: «Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας, γεγονός που αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η χώρα μας, ο ρόλος των ιατρείων της γειτονιάς είναι καθοριστικός και η πολιτεία οφείλει να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. Είναι σαφές ότι το clawback είναι ένα δυσβάσταχτο μέτρο που αναχαιτίζει την δυνατότητα παροχής ιατρικών υπηρεσιών τόσο από τους γιατρούς της γειτονιάς, όσο και από τα διαγνωστικά κέντρα και τα πολυϊατρεία.

Οι ιδιωτικοί φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υφίστανται δυσβάσταχτες αυτόματες περικοπές παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων παραμένουν στο επίπεδο εκείνων του 1991 ενώ στο κλειστό προϋπολογισμό των εξετάσεων προστίθενται συνέχεια καινούργιες εξετάσεις.

Ο ΙΣΑ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν την ενίσχυση του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων για το 2020 και 2021 ώστε να μειωθεί το clawback και να υπάρξει θεσμική παρέμβαση από το 2022, για την κατάργηση του.

Η βιωσιμότητα των ιατρείων της γειτονιάς αποτελεί προϋπόθεση τόσο για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στον πολίτη όσο και για να αποτραπεί η μετανάστευση του υψηλά εκπαιδευμένου επιστημονικού προσωπικού της χώρας».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα