Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας που μελετούν καθημερινά πια την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Παρότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί και πάλι lockdown, οι επιστήμονες συζητούν τις τελευταίες ημέρες έντονα να εισηγηθούν έστω κάποια «λάιτ» μέτρα που να είναι όμως εφαρμόσιμα από τους πολίτες, αναφέρουν μέλη της επιτροπής στο ethnos.gr.
Ούτως ή άλλως όμως την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ζητήσει επισήμως από την ολομέλεια της επιτροπής να κρίνει εάν επαρκούν ή όχι τα υπάρχοντα μέτρα που αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους.
Αυτό που ανησυχεί πάντως τους ειδικούς είναι ότι υπάρχει απόλυτη χαλάρωση στους πολίτες αλλά και στους εμβολιασμένους οι οποίοι να υπενθυμιστεί ότι και μεταδίδουν και κολλούν τον κορονοϊό, έστω σε μικρότερο βαθμό.
Τα πρώτα "λάιτ" μέτρα
Τα όποια νέα μέτρα αποφασισθούν θα ξεκινήσουν πιθανότατα από τις 6 Δεκεμβρίου οπότε και λήγει το άλλο πακέτο των μέτρων που ελήφθησαν πρόσφατα κυρίως για τους ανεμβολίαστους, περιγράφουν πηγές του ethnos.gr.
Μεταξύ αυτών που έχουν επιλεγεί να προταθούν ώστε να μπορούν με κάποια ευκολία να υιοθετηθούν από τους πολίτες είναι:
- Μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους ειδικά στις περιοχές που φλέγονται από κρούσματα. Είναι όμως πιθανό να εφαρμοσθεί σε όλη την Ελλάδα αφού 27 από τις 54 περιφερειακές ενότητες είναι στο βαθύ κόκκινο.
- Στο τραπέζι είναι ακόμη το θέμα της διπλής μάσκας σε ΜΜΕ και σούπερ μάρκετ αφού κρίνεται ότι είναι μέτρο που ειδικά τώρα το χειμώνα με το κρύο μπορεί να τηρηθεί από τους πολίτες.
- Αύξηση του υποχρεωτικού ποσοστού τηλεργασίας καθώς παρατηρείται συνωστισμός και σε χώρους εργασίας πια. Κάτι που είναι εμφανές και από την κίνηση στους δρόμους ειδικά των μεγάλων αστικών κέντρων, αφού οι πολίτες αποφεύγουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και χρησιμοποιούν τα δικά τους οχήματα για λόγους προστασίας από τον κορονοϊό.
- Στην ακραία περίπτωση και εφόσον στον Δεκέμβριο καταγραφούν δραματικά επιδημιολογικά δεδομένα, θεωρείται πιθανό να περιορισθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης αλλά και των κέντρων διασκέδασης. Όμως ένα τέτοιο μέτρο προσκρούει σε κάποια κυβερνητικά στελέχη που αντιδρούν καθώς θεωρούν ότι θα πληγεί ο κλάδος της εστίασης που πλέον δεν μπορεί να στηριχθεί οικονομικά, λένε έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr.
Οι 8 περιοχές με αύξηση κρουσμάτων
Οι επιδημιολόγοι της επιτροπής μελετούν καθημερινά τον επιδημιολογικό χάρτη ο οποίος πλέον είναι στο βαθύ κόκκινο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Όμως υπάρχουν και περιοχές που καταγράφουν αυξητικές τάσεις γεγονός που στρέφει την προσοχή τον ειδικών προς τα εκεί.
Ειδικότερα νέες αυξητικές τάσεις καταγράφονται στη Σάμο, στα Γρεβενά, στην Ευρυτανία, στο Ηράκλειο, την Πρέβεζα, τα Χανιά, την Άρτα και τον Έβρο.
Να σημειωθεί ότι σήμερα υπολογίζεται ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας αγγίζουν τις 54.000.
Πηγή: Ethnos.gr