Επίκαιρα

Συνεχίζεται η μάχη για τις “ιερές εκτάσεις” - Μονόδρομος η πολιτική λύση

Συνεχίζεται η μάχη για τις “ιερές εκτάσεις” - Μονόδρομος η πολιτική λύση

Από τη μεγάλη συμμετοχή και τον αιχμηρό λόγο των ομιλητών χαρακτηρίστηκε η χθεσινή λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Ξυστρή για το θέμα των "ιερών εκτάσεων" της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων στις κοινότητες, Χειμαδιού, Κουτσοχέρας, Μουζακίου και Περιστερίου. Κάτοικοι των παραπάνω περιοχών, αγρότες, φορείς, συναντήθηκαν και εξέφρασαν τις απόψεις τους για το τι πρέπει να γίνει, καταλήγοντας πως η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη πέραν της πολιτικής.

Antonakopoulos Ksitri

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος στην τοποθέτησή του ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός και αποκάλυψε πως στην Ηλεία υπάρχουν και άλλες περιοχές που θα αντιμετωπίσουν ανάλογο πρόβλημα σύντομα. "Ξεχείλισε το ποτήρι! Ήταν η σπίθα που θα φουντώσει έναν πρωτόγνωρο κοινωνικό αγώνα μέσα στην σύγχρονη περίεργη νηνεμία που υπάρχει σε μία κοινωνία που πλήττεται και καταστρέφεται καθημερινά. Αυτό είναι το αποτέλεσμα. Στο τέλος θα πάρουν τα χωράφια, τα σπίτια και οτιδήποτε άλλο έχει ο καθένας φτιάξει με αίμα και ιδρώτα μια ζωή, γιατί νομίζουν ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι όπως είναι εδώ σήμερα. Η δύναμη η δική σας, της παρουσία σας και της διαμαρτυρία σας, αυτή έχει αλλάξει την χώρα οπότε έγιναν αλλαγές. Οι αλλαγές έγιναν από κάτω προς τα πάνω και όχι ανάποδα. Μην το ξεχάσετε αυτό ποτέ… Λένε λοιπόν ότι θα πάρουν τις περιουσίες αυτές που είναι αναμφισβήτητα δικές σας. Αυτοί θέλουν να τα πάρουν. Εμείς θα τα δώσουμε; Μολών λαβέ λέμε εδώ δεν θα γίνει ποτέ αυτό. Αν μπορούν ας έρθουν! Αυτός ο τόπος έχει λαμπρά παραδείγματα στο αγροτικό κίνημα. Έχει το κίνημα της σταφίδας που προκάλεσε το θαυμασμό όλου του πλανήτη. Μία επανάσταση που με όπλα οι αγρότες της Βαρβάσαινας κατέλαβαν με όπλα το τρένο και τους διέκοψε ο στρατός κάπου στη μέση του δρόμου.

Μην υποτιμάτε τον εαυτό σας και την δύναμή σας. Έχω αναλάβει πρωτοβουλία να συναντήσω τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα στις επόμενες ημέρες. Περιμένω απάντηση! Μπορεί τεχνοκρατικά να βρουν μία λύση που να στέκει στο συνταγματικό περιβάλλον της χώρας και να μην δημιουργεί και καμία οικονομική υποχρέωση για τους ανθρώπους που είναι ιδιοκτήτες. Δεν θα γίνουμε από ιδιοκτήτες ενοικιαστές στην περιουσία μας. Αυτή είναι η απάντηση. Και υπάρχει λύση. Είναι θέμα ηθικής τάξης. Αν ξεκινήσουμε ότι είμαστε οφειλέτες και δεν είναι δικά μας, χάσαμε το παιχνίδι. Αυτή είναι η ουσία! Και προσέξτε δεν έχει φουντώσει η φωτιά ακόμα, εδώ είναι η σπίθα! Γιατί και στην Ηλεία είναι κι άλλες περιοχές. Θα το δείτε σε λίγο. Και στην Ελλάδα…

Πάντα ξέρετε η θεωρία ότι δεν συγκρουόμαστε με την εκκλησία, αυτό δεν είναι δικαιολογία, είναι ομολογία ηττοπάθειας. Ποιος διοικεί αυτή την χώρα τελικά; Ο λαός ή κάποιοι άλλοι; Αυτό είναι το ερώτημα που μπαίνει εδώ σήμερα. Από τη μία πλευρά είναι ο λαός και από την άλλη κατάλοιπα μίας δουλοκτησίας που υπήρχε στην χώρα. Είναι δυνατόν το 2020 να δημιουργούν καταστάσεις, χαρτιά του 1825, του 27 ακόμα του 30 όταν αποχώρησαν οι Τούρκοι από την χώρα; Αυτό είναι το ξεκίνημα σήμερα εδώ. Είμαστε εδώ ως πολιτική, κοινωνική δύναμη για να ανατρέπουμε τις γραφειοκρατικές διαφωνίες, αυτές τις οποίες έχουν φτάσει τη χώρα μέχρι εδώ.

Οι αλήθειες είναι αυτές…

Μας ειρωνεύονται, όπως έκανε ο Δούκας προχθές από την Σπάρτη! Που πήγα κάτω λέει και τους έδωσα 3000 και τους έφερα τούμπα. Με την σακούλα... Είναι ντροπή αυτό! Γιατί το επιτρέπουμε;

Πρέπει από εδω σήμερα να βγει ένα ψήφισμα αυτής της λαϊκής εξέγερσης που να λέει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν και ας φροντίσει η πολιτεία να διώξει από πάνω μας αυτό το κατάλοιπο της τουρκοκρατίας, το οποίο δημιουργεί κάποια δικαιώματα. Δεν πάμε στα δικαστήρια. Δεν έχουμε εμείς τίποτα να διεκδικήσουμε. Είμαστε οι φυσικοί ιδιοκτήτες. Η πολιτεία μας έχει νομιμοποιήσει, με φόρους, με επιδοτήσεις, με αποζημιώσεις. Η ίδια η πολιτεία μας έχει δημιουργήσει ισχυρό ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πώς έρχεται τώρα η πολιτεία και λέει δεν μπορώ να συγκρουστώ με την εκκλησία;

Εμείς θα δούμε τον υπουργό με την επιτροπή! Από εκεί και ύστερα θα ζητήσουμε και στο Μαξίμου συνάντηση και θα πάμε κι άλλοι τόσοι εκεί με λεωφορεία. Μπορούμε να γράψουμε ιστορία. Δεν είμαστε παρείσακτοι της ιστορίας αυτού του τόπου. Είμαστε πρωταγωνιστές!

Σε κυβερνητικό επίπεδο πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι βουλευτές, ιδιαίτερα οι κυβερνητικοί, μπορούν να μας κλείσουν και ένα ραντεβού στο Μαξίμου, γιατί εδώ ούτε ένα ραντεβού στο Μαξίμου δεν μπορούν να κλείσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές. Για το δρόμο Πάτρα Πύργος, για μία σειρά από μεγάλα ζητήματα, μπορεί να είχαν την πρόθεση αλλά δεν είχαν το σθένος να πάνε να χτυπήσουν την πόρτα για το λαό. Αυτή είναι η διαφορά!

Αν τολμήσουν να τα πάρουν ας πάνε να βρούνε τους φυσικούς ιδιοκτήτες μέσα και δεν ξέρω τι μπορεί να παραλάβουν από αυτά που έχουν δημιουργήσει με ιδρώτα και αίμα όλα αυτά τα χρόνια οι αγρότες. Και να έρθει και η πολιτεία να απολογηθεί αν εξαπάτησε την ευρωπαΐκή ένωση για τις επιδοτήσεις που τόσα χρόνια βεβαίωνε. Γιατί και η πολιτεία έχει την ευθύνη λοιπόν και ποινική και νομική. Δεν μπορεί τώρα να σφυρίζει αδιάφορα. Το μήνυμα είναι σήμερα ότι ξεκινάει ένας αγώνας, πρωτόγνωρος για την Ηλεία ότι δεν κάνουμε πίσω, ότι έχουμε το δίκιο, δεν πάμε στα δικαστήρια να βρούμε το δίκιο μας, είμαστε σίγουροι, το λέει η ζωή, η καθημερινότητα και η πραγματικότητα. Θέλουμε από τους βουλευτές μας και ιδιαίτερα τους κυβερνητικούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οι παρόντες γράφουν ιστορία και όχι οι απόντες. Τέρμα οι φιλοσοφίες, θέλουμε πράξεις και αγώνα…" κατέληξε ο δήμαρχος Πύργου.

Τι είπαν οι πρόεδροι των χωριών

Mpouloumpasis

Ο πρόεδρος του Χειμαδιού, Χρήστος Μπουλούμπασης επισήμανε πως “… το θέμα είναι γνωστό, όλοι εμείς που μείναμε στα χωριά μας, αύριο που θα πάμε; Δεν είμαστε 20 χρονών να πάμε για δουλειά. Ο άλλος που είναι 60 χρονών που θα πάει; Και ο άλλος που έχει κάνει σταφιδικές εγκαταστάσεις, έχει βάλει υποθήκη, έχει πάρει δάνεια. Πως θα τα ξεπληρώσουμε; Τι θα κάνουμε; Η πολιτεία σήμερα είναι απούσα! Γιατί;”

proedros peristeriou

Ο πρόεδρος του Περιστερίου Ήλιδας, Περικλής Παναγιωτόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι “… και μετά από 200 χρόνια κάποιοι ήρθαν τώρα να μας πάρουν τις περιουσίες; Της γιαγιάς μου, του παππού μου, του προπάππου μου; Ήρθαν αυτοί με ένα χαρτί να μας πάρουν τις δικές μας περιουσίες; Μία λέξη χωράει μόνο ντροπή. Πρέπει να ντρέπονται αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται να διεκδικήσουν τον ιδρώτα τον δικό μας. Εγώ από την μεριά μου και όλο το χωριό καλούμε όλους τους πολιτικούς φορείς, όλους όσοι έχουν αρμοδιότητα να επέμβουν γι’ αυτό το θέμα. Μας ξεκληρίζουν! Μας διώχνουν από τα χωριά μας! Τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Να πάρουμε το δίκιο στα χέρια μας; Έχω κάνει το παιδί μου νέο αγρότη. Τελείωσε το πανεπιστήμιο και τον πήρα στο χωριό μας. Του κατέστρεψα την ζωή! Του παίρνουν την περιουσία αύριο. Πως θα ζήσει; Έχουν σπείρει την διχόνοια στα σπίτια μας και στις οικογένειές μας. Προς θεού! Δε γίνονται αυτά τα πράγματα… Ντροπή…ντροπή…ντροπή!”

proedros koutsoxeras

Ο πρόεδρος της Κουτσοχέρας Δημήτρης Μητρόπουλος στην τοποθέτησή του σημείωσε πως “… η πολιτεία έχει δημιουργήσει το πρόβλημα και η πολιτεία πρέπει να το λύσει. Οι κύριοι βουλευτές που βρίσκονται εδώ πρέπει να πάρουν σαφή θέση. Δεν μπορεί η πολιτεία να καλέσει πριν 100 χρόνια έναν παπά και να πάει να δηλώσει 30.000 στρέμματα στην Κουτσοχέρα. Ψέματα! Για όνομα του Θεού και της Παναγίας! Βγήκανε και είπανε ότι ξεσηκώνουμε τον κόσμο. Ποιος ξεσηκώνει τον κόσμο; Αυτοί ξεσηκώνουν τον κόσμο γιατί πήγαν και δήλωσαν τα χωράφια μας στο κτηματολόγιο και μας πέταξαν έξω”.

Aygerinos

Ο κάτοικος του Χειμαδιού και εκπρόσωπος των κατοίκων Αυγερινός Ξουλεής στην τοποθέτησή του ανέφερε τα εξής: “Πρέπει να γίνουμε όλοι μαζί μία γροθιά και να μην αφήσουμε κανέναν να διεκδικήσει την γη της Ηλείας. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να σβήσει από το χάρτη τέσσερα χωριά της Ηλείας. Το 2019 κληθήκαμε όλοι να δηλώσουμε τις περιουσίες μας στο κτηματολόγιο και αυτό κάναμε. Προσκομίσαμε για κάθε ακίνητο τα συμβόλαια, διαθήκες και ότι είχε ο καθένας. Και διαπιστώσαμε ότι εμείς δεν είμαστε ιδιοκτήτες των περιουσιών που δηλώσαμε. Δεν ήταν τα δικά μας έγγραφα επίσημα. Αντίθετα έγκυρο ήταν ένα έγγραφο που συντάχθηκε επί τουρκοκρατίας, δίνοντας την κυριότητα στην ιερά μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων.

Τα χωράφια που για περισσότερα από 100 χρόνια καλλιεργούσαν οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας, και τώρα εμείς δε μας ανήκουν. Χωράφια που πληρώσαμε και πληρώνουμε ακόμα φόρους. Χωράφια τα οποία αγοράσαμε με αγροτικό δάνειο και κάναμε αγώνα για να το ξεχρεώσουμε. Ή κτήματα τα οποία στην περιοχή μας κάηκαν τρεις φορές με την μεγαλύτερη καταστροφή την πυρκαγιά του 2007. Εμείς όμως δεν το βάλαμε κάτω, αγωνιστήκαμε, το παλέψαμε ξανά και ξανά. Φυτέψαμε τα χωράφια μας με ελιές, κορινθιακή σταφίδα και αμπέλια. Στη συνέχεια, το 2010 ξεσπάει οικονομική κρίση που βιώσαμε και βιώνουμε μέχρι και σήμερα. Εμείς όμως είμαστε εδώ, δεν τα παρατάμε, αγωνιζόμαστε και δεν φεύγουμε από τον τόπο μας.

Στο δικό μου χωριό, το Χειμαδιό, κατέθεσαν φάκελο νέου αγρότη, περισσότερα από 30 άτομα γιατί θέλουν να μείνουν στα χωριά τους και στις περιουσίες τους. Σήμερα όμως, με αυτό το πρόβλημα που έχει προκύψει, δεν ξέρουμε αν έχουμε τις δυνάμεις να τα καταφέρουμε. Αν χάσουμε τις περιουσίες μας, το μόνο σίγουρο είναι, ότι δεν θα είμαστε αύριο εδώ. Αν χάσουμε τις περιουσίες μας, τα χωριά μας θα σβήσουν από τον χάρτη της Ηλείας. Γι’ αυτό ζητάμε πολιτική λύση εδώ και τώρα! Επίσης, θα ήθελα να πω ότι εμείς είμαστε πράγματι παιδιά της εκκλησίας, είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι. Η προσφοράς μας προς την εκκλησία υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει. Ο χριστιανισμός εξάλλου πρεσβεύει το δίκιο και την αλήθεια, συνεπώς την δίκαιη λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε για να μπορέσουν και τα νέα παιδιά να μείνουν στον τόπο τους και στα κτήματά τους, που με αγώνα και ιδρώτα παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές. Για μία ακόμα φορά καλούμε τους βουλευτές, τις δημοτικές αρχές, τα δημοτικά συμβούλια, περιφερειακά συμβούλια να πάρουν σαφή θέση και συγκεκριμένη θέση. Να ταχθούν μαζί μας…”

Οι νομικές θέσεις - Δύσκολη η επίλυση

Dimitroulopoulos Ksistri

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος στην τοποθέτησή του σημείωσε πως είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά στην επιβίωση των κατοίκων των θιγόμενων περιοχών. Ωστόσο δύσκολη είναι και η επίλυσή του και χρειάζεται ειδική διαχείριση. “Το σίγουρο είναι ότι δεν το λύνουμε με το να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, να επιρρίπτουμε ευθύνες ο ένας τον άλλον, με το να διαιρούμαστε αντί να ενωνόμαστε. Οι ρίζες αυτού του προβλήματος ανάγονται στις δεκαετίες του 1920 και το 1930, σε νόμους δηλαδή που ψηφίστηκαν για συγκεκριμένους λόγους και συγκεκριμένες συγκυρίες σε εκείνες τις δεκαετίες. Δεκαετίες που σίγουρα δε ζούσε κανείς από τους παρευρισκόμενους, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να επιρρίπτουμε ευθύνες ο ένας τον άλλον για κάτι που ξεκίνησε πολύ παλιά και δεν αφορούσε μόνο την περιοχή αλλά ολόκληρη την χώρα” σημείωσε.

“Το ζήτημα επίσης δεν το λύνουμε εάν δεν πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, ή αν δεν πούμε αλήθειες. Και αλήθεια είναι ότι το νομικό πλαίσιο έτσι όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν είναι ευνοϊκό για αυτό το οποίο θέλουμε να κατορθώσουμε. Είναι μία πραγματικότητα αυτή, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες χαραμάδες ελπίδας, έτσι όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή. Και με βάση αυτούς τους νόμους στα δικαστήρια της χώρας, δεκαετίες τώρα επιλύουν τέτοια ζητήματα προς όφελος των μονών. Με αυτή την έννοια λοιπόν το γεγονός ότι επιλέγεται να μην υπάρξει δικαστική προσφυγή, αλλά να ζητηθούν άλλες λύσεις είναι μία πρώτη βασική, σωστή κατά την άποψή μου, επιλογή. Δεν θα την βρούμε με αυτό τον τρόπο την λύση, διότι το υπάρχον νομικό σύστημα δεν ευνοεί να δοθεί μία τέτοιου είδους λύση. Προφανώς λοιπόν, εκείνο το οποίο θα πρέπει να αναζητήσουμε είναι, πως η νομική κατάσταση θα συμβαδίσει με την πραγματική κατάσταση, αυτή η οποία λέει ότι αυτές οι εκτάσεις τόσα χρόνια καλλιεργούνται και έχουν παραμείνει ζωντανές χάρη στις προσπάθειες συγκεκριμένων ανθρώπων. Πως λοιπόν θα φέρουμε το νομικό πλαίσιο να προσαρμοστεί σε αυτά τα δεδομένα” είπε ο κ. Δημητρουλόπουλος.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει νομική παρέμβαση για το ζήτημα, αλλά ένας νέο νόμος δεν είναι πανάκεια και θα πρέπει να είναι αποδεκτός στο μέλλον από τα δικαστήρια. “Δεν θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα με το να ψηφιστεί μία διάταξη αύριο στη Βουλή η οποία να λέει οτιδήποτε εάν η διάταξη αυτή δεν είναι συνταγματικά ανεκτή και δεν είναι επίσης σύμφωνη και με το ευρωπαϊκό δίκαιο” σχολίασε λέγοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση ο δρόμος θα είναι μακρύς, όμως όπως είπε αυτό δεν είναι αδύνατο, αν υπάρξει οργανωμένη προσπάθεια με σωστή νομική τεκμηρίωση.

Ο κ. Δημητρουλόπουλος επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει μια πρόβλεψη με τις επιδοτήσεις των αγροτών που καλλιεργούν αυτές τις εκτάσεις και θα πρέπει να διευθετηθεί αυτό το θέμα με απλούστερες διαδικασίες υπέρ τους, μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος.

Mpramos Kistri

Ο δικηγόρος και περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Μπράμος, που έχει χειριστεί την υπόθεση, έκανε μια μικρή αναδρομή στο ιστορικό αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση. “Το πρόβλημα όπως γνωρίζετε έχει ανακύψει τουλάχιστον από το 2018. Τότε δεν μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της ζημιάς. Θα πάω λίγο πίσω, στην δεκαετία του 1880 όταν ξεκίνησε η αντιδικία του ελληνικού Δημοσίου με την μονή. Και το 1905 οι επετειακές αποφάσεις υπέρ της μονής. Έκτοτε, η ελληνική πολιτεία με νόμους και διατάγματα, το 1930, το 1933 με τον καταστατικό χάρτη του 1952 με νόμο του 68, το 77, το 88 και πρόσφατα με τον πιο πρόσφατο νόμο του 2014 αναγνωρίζει στα μοναστήρια ικανότητα κυριότητας σε αυτές τις εκτάσεις. Όχι μόνο στις δικές μας, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα όμως η ίδια η πολιτεία σε εσάς έχει αναγνωρίσει άλλου είδους δικαιώματα όπως να δηλώνονται αυτά τα χωράφια στο ΟΣΔΕ, να παίρνετε επιδοτήσεις, να εντάσσονται στα σχέδια νέων αγροτών κ.α.
Υπάρχουν πάρα πολλοί από εσάς όμως οι οποίοι δεν έχετε κάνει δήλωση στο κτηματολόγιο όχι για τις αντιρρήσεις απλώς αλλά ούτε καν αρχική δήλωση. Με αυτό τον τρόπο δεν αμφισβητείται κανένα δικαίωμα που επικαλείται αυτή την στιγμή την περιοχή.
Θα έλεγα ότι είναι η ώρα της σύνεσης και της ένωσης δυνάμεων. Από κοινού θα πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και είτε μέσα από την νομοθετική διαδικασία είτε μέσα από διοικητική διαδικασία που θα μπορούσε να είναι μία απαλλοτρίωση, να βρούμε έναν κοινό τόπο και η εκκλησία και οι φορείς και οι πολίτες, ώστε κανένας να μην εκδιωχθεί από τα χωριά μας” κατέληξε ο κ. Μπράμος.

Τι ανέφεραν οι βουλευτές και φορείς

Kalamatianos Ksistri

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός στην τοποθέτησή του ανέφερε τα εξής: “Για δεκαετίες, εσείς, οι πατεράδες σας και οι παππούδες σας καλλιεργείται αυτό τον τόπο, τα χωράφια σας. Τα έχετε κάνει παραγωγικά! Αν δεν ήσασταν εσείς αυτά τα χωράφια δεν θα καλλιεργούνταν. Θα ήταν χέρσα χωρίς αξία. Εσείς με τον ιδρώτα σας τους έχετε δώσει αυτή την αξία που έχουν σήμερα.

Υπάρχουν νομοθετικά διατάγματα του 30, του 33, του 52, του 68, του 88 και το τελευταίο νομοθέτημα για την περίπτωσή σας που περιλαμβάνει όλη την εκκλησιαστική περιουσία είναι ο νόμος 4301 άρθρο 51 παράγρ. 7 που αναγνωρίζει τεκμήριο υπέρ της Εκκλησιαστικής περιουσίας επί του Δημοσίου. Το 2018 δεν υπήρχε κτηματολόγιο, δεν υπήρχε συγκεκριμένη έκταση, την οποία διεκδικούσε η μονή, δεν υπήρχαν αυτά τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα. Σήμερα κινδυνεύετε με την απώλεια και σήμερα πρέπει να βρεθούν λύσεις.

Εμείς είμαστε παρόντες, είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα σας. Και στο κοινοβούλιο υπάρχουν οι κυβερνητικοί βουλευτές και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Προσωπικά σας λέω ότι ήδη το θέμα έχει έρθει στη Βουλή, έχω καταθέσει ερώτηση από τις 19 Ιανουαρίου 2022. Με τα πρώτα δημοσιεύματα, που περιγράφω την κατάσταση και λέω στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους υπουργούς, ελάτε στην Βουλή και πείτε μας ποιες ενέργειες θα κάνετε για να προστατευτεί η περιουσία των αγροτών. Δεν είναι δυνατόν οι αγρότες να χάσουν το βιος τους. Πρέπει να γίνουν ενέργειες. Επίσης ζητάω και από το κτηματολόγιο να μας πουν πόσα δικαιώματα χάνονται. Πόσα δικαιώματα διεκδικεί η μονή και χάνονται από τους αγρότες.

Για να έχουμε μία εικόνα με συγκεκριμένα στοιχεία. Ακόμα δεν έχει απαντήσει το υπουργείο, έχω μάθει ότι ίσως από το κτηματολόγιο υπάρχει απάντηση, περιμένω να μου απαντήσουν, να φέρουν τα έγγραφα στη Βουλή και αν δε γίνει αυτό, θα το κάνουμε επίκαιρη ερώτηση, ώστε να αναγκαστούν οι υπουργοί να απαντήσουν.

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, είμαστε δίπλα σας, είμαστε κοντά σας, μόνο με συλλογική δράση και συλλογικό αγώνα θα μπορέσετε να διεκδικήσετε τα δίκαιά σας, ίσως προσπαθήσουν να σας πιάσουν ατομικά και να γίνουν ατομικές ρυθμίσεις. Ατομική ρύθμιση του θέματος δεν υπάρχει! Θα γίνει συλλογική ρύθμιση, τα τέσσερα χωριά, η επιτροπή θα είναι παρόντες παντού, μπροστάρηδες, αλλά όλοι εσείς θα δίνετε την δύναμη”.

katrinis ksistri

Ο βουλευτής Ηλείας και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, τοποθετήθηκε ως εξής: “Βλέπω σήμερα σε αυτή την αίθουσα να ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση. Και το βλέπω από ανθρώπους που έχω την χαρά και την τιμή να τους γνωρίζω από πολύ μικρή ηλικία γιατί καλώς ή κακώς και εγώ στα διπλανά χωριά έχω κοιμηθεί και έχω μεγαλώσει και σας ξέρω, ξέρω και τους αγώνες σας και ξέρω ότι όλα αυτά τα χρόνια με αυτές τις εκτάσεις ζούσατε και μεγαλώνατε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές σας. Πρέπει να δούμε πως δημιουργικά αυτή την οργή και την αγανάκτηση θα την μεταφράσουμε σε προσπάθεια για να λυθεί αυτό το ζήτημα. Το λέω αυτό γιατί δεν είμαι από τους πολιτικούς που αποποιούνται των ευθυνών τους. Δε λέω φταίει κάποιος άλλος ή φταίει η κυβέρνηση. Για μένα πιο εύκολο σήμερα θα ήταν να πω ότι φταίει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θα πάμε όλοι μαζί να βάλουμε στην συζήτηση και όλα τα προβλήματα της Ηλείας και όλα τα προβλήματα της περασμένης δεκαετίας και να φτιάξουμε ένα μέτωπο και να φύγουμε από ‘δω όλοι πορωμένοι και ευχαριστημένοι γιατί εκτονωθήκαμε και όταν φτάσουμε στο σπίτι μας να πούμε τι κάναμε; Και τι θα γίνει αύριο; Και να έχετε την ίδια αγωνία αύριο αν η μονή θα δηλώσει τα χωράφια στο ΟΣΔΕ οπότε θα μπλοκάρουν οι επιδοτήσεις οι δικές σας για φέτος, αν η μονή θα κινηθεί νομικά και και αφού συντελεστεί το κακό σε μία περίοδο που η ακρίβεια και τα προβλήματα έχουν έρθει όλα στις πλάτες να γίνει και αυτό…

Εγώ λοιπόν, επειδή πριν από πολλά χρόνια σε πολύ μικρότερη ηλικία ψήφιζα πράγματα που θεωρούσα ότι ήταν υπέρ του κοινού καλού και κατηγορήθηκα γι’ αυτό και δεν φοβήθηκα γι’ αυτό και τώρα μπροστά σας στέκομαι για να σας πω την δική μου αλήθεια. Εδώ λοιπόν θα πρέπει να δούμε πως το πρόβλημα που υπάρχει το μετασχηματίζουμε σε προσπάθεια λύσης. Ακούμε ότι λένε διάφοροι νομοθετική λύση.

Εγώ λοιπόν ρωτάω το 88 όταν ψηφίστηκε ο νόμος υπήρχαν βουλευτές; Υπήρχαν δήμαρχοι; Υπήρχαν νομάρχες; Το 14 όταν ξανά ψηφίστηκε πάλι ο νόμος, υπήρχαν; Υπήρχαν παρατάξεις που το ήξεραν; Ψηφίστηκαν νόμοι πέρα από διατάγματα που κάποιοι δεν τους άκουσαν, δεν τους κατάλαβαν, δεν τους συζήτησαν ποτέ με την τοπική κοινωνία. Φτάσαμε λοιπόν σε αυτό το σημείο… Σήμερα λοιπόν έρχονται κάποιοι και λένε, εμείς τα δηλώνουμε εκεί και αν τα δηλώσουν και στο ΟΣΔΕ αύριο, εκεί θα έρθει η μεγάλη καταστροφή.

Αυτό το θέμα θα ανοίξει σε πολλές περιοχές της χώρας, θα γίνουν πολλά μικρά μέτωπα για τα οποία θα κληθεί η πολιτεία αν έχει το πολιτικό σθένος να κάνει μία συνολική διευθέτηση και ρύθμιση. Εδώ λοιπόν είναι θέμα πολιτικής απόφασης και βούλησης, το πως η πολιτεία συνολικά, θα ρυθμίσει όλα αυτά τα ζητήματα. Άρα εμείς πρέπει το δίκαιο αίτημά σας, να συνεχίσετε να καλλιεργείται στις περιουσίες σας, να ζείτε με τιμιότητα και αξιοπρέπεια τις οικογένειές σας και να μην έρθει κανένας μετά από πόσες γενιές να σας πει ότι αυτά δεν είναι δικά σας και πρέπει να βγείτε έξω, αυτό που δικαιολογημένα προκαλεί αγανάκτηση και οργή και φέρνει όλους εσάς εδώ σήμερα να δηλώνεται σε αυτή τη συγκλονιστική συγκέντρωση την αντίθεσή σας, εμείς πρέπει να το μεταφράσουμε σε σοβαρή δράση στα όρια της συνταγματικότητας διεκδικητικά και βεβαίως στην κατεύθυνση της πολιτικής απόφασης.

Σε αυτό λοιπόν εμείς όλοι οι βουλευτές στο βαθμό που μας αναλογεί θα κάνουμε όχι μόνο συνάντηση με τους υπουργούς και να ζητήσουμε όχι μόνο να μας ακούσουν αλλά να υιοθετήσουν το δίκαιο αίτημά σας. Γι’αυτό είμαστε σήμερα εδώ, γιατί το πιστεύουμε και το στηρίζουμε. Πρέπει να κινηθούμε όμως συντεταγμένα, ομαδικά, συλλογικά με επιχειρήματα και βεβαίως θέτοντας υπόψιν όλων όσοι πάρουν την τελική απόφαση ότι σε αυτήν την συγκυρία κανένας δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το χωράφι του, που καλλιεργεί τρεις γενιές, κανένας δεν έχει την δυνατότητα να δώσει χρήματα για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει να υπάρχει διευθέτηση και λύση, η οποία θα είναι δίκαιη και αντάξια του ιδρώτα και του αγώνα που έχετε χύσει όχι εσείς, οι γονείς σας και οι παππούδες σας, αλλά να μην σας οδηγούμε, και εγώ προσωπικά με αυτά που μπορεί να πω ή θα πω σε επόμενη φάση, σε δρόμους οι οποίοι είναι αδιέξοδοι, είναι ευχάριστοι μεν αλλά δεν οδηγούν σε λύσεις… Για να μπορώ να σας κοιτάζω στα μάτια και μετά από κάποια χρόνια και να μου πείτε ότι εσύ στάθηκες απέναντι μας και μας είπες την αλήθεια, με όποιο κόστος ακόμα και αν αυτό δεν είναι ευχάριστο. Είμαστε μαζί σας, θα ενώσουμε δυνάμεις και εγώ είμαι αισιόδοξος ότι το δίκαιο αίτημά σας κάποιοι θέλοντας και μη θα το ακούσουν και θα το αποδεχτούν.

Augerinopoulou

Η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Διονυσία Αυγερινοπούλου από την πλευρά της ανέφερε τα εξής: “Καταρχάς έχω επικοινωνήσει με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, από την αρχή που μάθαμε το συγκεκριμένο ζήτημα και έχω επιδείξει το ενδιαφέρον μου και εγώ όπως και υπόλοιποι συνάδελφοι, έχουμε καταθέσει ερώτηση στην Βουλή. Όμως οι ερωτήσεις απλά, χωρίς την κινητοποίηση όλων μας και χωρίς την συλλογική προσπάθεια πολλές φορές δεν δίνουν ολοκληρωμένες απαντήσεις ή τουλάχιστον όχι τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε.

Έχω αναλάβει την πρωτοβουλία αυτή την Τετάρτη και αν οι συνάδελφοι δεν μπορούν το αργότερο την Πέμπτη, να πάμε, στο κτηματολόγιο, μίλησα με τον πρόεδρο του κτηματολογίου, μας περιμένει μαζί με μία αντιπροσωπεία από το νομό, όποιος επιθυμεί να έρθει, να πάμε να δούμε τις λεπτομέρειες αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος. Και εν προκειμένω με το φάκελο στα χέρια μας, ο οποίος συμπληρώνεται και από τους ίδιους νομικούς που τόσα χρόνια έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα και εδώ στο νομό μας, να κάνουμε τις αιτήσεις μας, αφενός τον κ. Γεωργαντά ο οποίος έχει ενημερωθεί για το ζήτημα και κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα θα έρθει κι αυτός στον Πύργο και με τον υπουργό περιβάλλοντος τον κ. Σκρέκα. Θεωρώ πολύ σημαντικό όμως, παράλληλα με μία ορθή νομική λύση εάν χρειαστεί να υιοθετήσουμε και την πολιτική λύση η οποία χρειάζεται”.

Vasilopoulos ksistri

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος στην τοποθέτησή του ανέφερε τα εξής: "Βρισκόμαστε εδώ ξανά για να λύσουμε ένα πρόβλημα, το οποίο χρονίζει και υπάρχει όσο υπάρχουν οι παππούδες και οι πατεράδες μας. Αυτό δείχνει, ότι κάτι δεν έγινε καλά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι άνθρωποι, εδώ και 200 χρόνια καλλιεργούν τα χωράφια, παίρνουν επιδοτήσεις, πληρώνουν φόρους και δηλώνουν τώρα το κτηματολόγιο και μας πετάνε έξω. Γιατί όμως έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο και ποιοι μέχρι σήμερα διαχρονικά έχουν τις ευθύνες τους; Αυτό είναι ένα ερώτημα. Μήπως κι εμείς είχαμε επαναπαυθεί ότι κανείς δε θα μας πειράξει; Μήπως η αυτοδιοικητική είτε Δήμοι λέγονται αυτοί, είτε νομαρχία παλαιότερα, είτε περιφέρεια σήμερα; Μήπως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και η επίσημη πολιτεία; Όλοι μας έχουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί και δεν πρέπει να το αρνηθούμε. Σήμερα, έπειτα από μία σειρά συσκέψεων και συναντήσεων το προηγούμενο διάστημα πρέπει να δούμε την πραγματική εικόνα, να πούμε αλήθειες και να στηρίξουμε ουσιαστικά όλους τους κατοίκους. Δεν υπάρχει χρόνος για άλλη καθυστέρηση. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί. Να μάθουμε ποιες είναι οι προθέσεις του μοναστηριού, ώστε οι κάτοικοι να επιλέξουν τον σωστό δρόμο για τους ίδιους και περισσότερο για τα παιδιά τους. Ήδη ο περιφερειάρχης μας ο Νεκτάριος Φαρμάκης και ο αντιπεριφερειάρχης και οι συνάδελφοι αντιπεριφερειάρχες μιλάνε με τους υπουργούς. Χρειάζεται αγώνας διαρκείας όμως! Είμαι εδώ δίπλα σας και θα συνεχίσω μέχρι τέλους να καταφέρουμε να σταματήσουμε αυτή την αδικία".

Kolosakas

Ο Άγγελος Κολόσακας εκ μέρους του ΚΚΕ από την πλευρά του ανέφερε τα εξής: "Το θέμα δεν είναι καινούργιο, το ΚΚΕ ήδη από το 2018 είχαμε καταθέσει επερώτηση στη Βουλή, που ζητούσαμε τότε το εξής. Κάτι που ζητάμε και σήμερα. Τι θα κάνει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να προστατεύσει τους συγκεκριμένους κατοίκους από τις διεκδικήσεις της ιεράς μονής και να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα; Η λύση είναι μία. Το σύνθημα το δικό σας! Πολιτική λύση εδώ και τώρα! Και οι νόμοι φυσικά να αλλάξουν, να αντικατασταθούν και έχουμε μία βασική αρχή, ότι νόμιμο είναι αυτό το οποίο συμφέρει τον μεροκαματιάρη. Αυτό είναι το δίκαιο. Να σας ενημερώσω λοιπόν ότι και σήμερα έχουμε καταθέσει και επερώτηση και έχουμε καταθέσει και μία επίκαιρη ερώτηση, η οποία συζητιέται αύριο στις 5.00 το απόγευμα σε επίπεδο Βουλής και είναι μία ευκαιρία λοιπόν να δούμε τις προθέσεις της κυβέρνησης. Εκεί που κρίνεται το δίκιο όμως είναι στον δρόμο του αγώνα. Αν αύριο εκεί που κουβεντιάζετε η επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, τα τέσσερα χωριά είναι στο δρόμο, και γίνει της “κακομοίρας” και ενημερωθεί ο υπουργός από τους αντιπροσώπους του, θα το λάβουν υπόψη τους. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Μόνο εσείς οι ίδιοι μπορείτε να σωθείτε και να μην περιμένετε από κανέναν σωτήρα να σας σώσε".

ksistri ektaseis 2

ksistri ektaseis 3

ksistri ektaseis 4

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα