Επίκαιρα

Ηλεία: Πολλαπλές και μεγάλες οι συνέπειες από τις αμφισβητούμενες εκτάσεις της Ι.Μ. Αγ. Θεοδώρων Καλαβρύτων

Ηλεία: Πολλαπλές και μεγάλες οι συνέπειες από τις αμφισβητούμενες εκτάσεις της Ι.Μ. Αγ. Θεοδώρων Καλαβρύτων

Το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με τις εκτάσεις των 20.000 στρεμμάτων που οι έως τώρα δικαιούχοι βρέθηκαν με απορριπτόμενες τις δικές τους αιτήσεις έναντι ενός ισχυροτέρου δικαιώματος, αυτό της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων έθιξε ο υπεύθυνος ΚΕΑ Πυργου Άλκης Κωνσταντόπουλος σε δηλώσεις του στο ilialive.gr και στο gaia365.gr.

«…Είναι ένα ζήτημα που έχει προκύψει με την προανάρτηση του κτηματολογίου και αφορά μία μεγάλη έκταση κοντά στα 20.000 στρέμματα στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Κουτσοχέρα, Μουζάκι, Χειμαδιό, και κάποια χωριά της Πηνείας, μιλάμε για εκτάσεις με ελιές και σταφίδες που ξαφνικά οι πολίτες των περιοχών, μιλάμε για εκατοντάδες κατοίκους με περιουσίες εκεί, βρέθηκαν με απορριπτόμενες τις δικές τους αιτήσεις έναντι ισχυροτέρου δικαιώματος που όπως διαπιστώσαμε ήταν τα γνωστά κτήματα του μοναστηριού.

Είναι νομικό το θέμα δεν έχω νομική άποψη, αλλά από την πλευρά των επιδοτήσεων ξεκάθαρο είναι ότι εάν δεν μπορέσουν οι παραγωγοί να αποδείξουν την νόμιμη κατοχή στο ΟΣΔΕ δεν μπορούν να δηλώσουν αυτά τα χωράφια. Αυτή βέβαια είναι μία μακροχρόνια διαδικασία, δεν θα τελειώσει άμεσα υποθέτω αλλά όμως κάποια στιγμή θα γίνει. Κι αν παραμείνει έτσι η κατάσταση μιλάμε για εκατοντάδες παραγωγούς που δεν θα έχουν χωράφια να δηλώσουν και έτσι με μία πρόχειρη εκτίμηση αλλά όχι μακριά από την πραγματικότητα μιλάμε για επιδοτήσεις που μπορούν να αγγίζουν τα 8 με 10 εκατομμ. ευρώ» τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Συμπλήρωσε δε ότι: «…αν συνυπολογίσουμε ότι αυτά τα κτήματα μπορεί και να εγκαταλειφθούν όπως είναι και το λογικότερο, είναι πολλαπλάσια η ζημιά σε παραγωγή αγροτικού προϊόντος αλλά και σε παραγωγή πλούτου και φανταστείτε τον αντίκτυπο που θα έχει γενικότερα στην οικονομία της περιοχής, της Ηλείας ευρύτερα αλλά και όλης της Περιφέρειας. Όταν δηλαδή ενεργοποιηθούν τέτοιες διαδικασίες που μπορεί να υπάρχουν κι αλλού και αγροτικές εκτάσεις αμέσως εγκαταλειφθούν, το παραγόμενο προϊόν θα είναι πολύ μικρότερο και πραγματικά αυτή τη στιγμή τουλάχιστον στην περιοχή μας ένα πολύ μικρό ποσοστό πλούτου παράγεται από τον τουρισμό και το υπόλοιπο και κύριο κομμάτι του πλούτου που δημιουργείται και παράγεται είναι τα αγροτικά προϊόντα.

Αν αυτά τα κουτσουρεύουμε φανταστείτε την επίδραση που θα υπάρξει σε όλη την αλυσίδα της οικονομίας. Γιατί αυτός που χάνει την περιουσία του είναι στην πράξη σαν να δουλεύει κάπου και να του λες τώρα μένεις άνεργος. Και όχι απλώς μένεις άνεργος αλλά μένεις άνεργος ενώ έχεις ήδη υποχρεώσεις με μηχανήματα και επενδύσεις που έχεις κάνει γιατί πολλοί έχουν επενδύσει με φυτεύσεις νέων προϊόντων, με αρδευτικά, με μηχανήματα που έχει αγοράσει για να τα καλλιεργεί και έχει χρεωθεί για αυτά.

Άρα λοιπόν υπάρχουνε πάρα πολλές συνέπειες που δεν μπορούν να υπολογιστούν με μία ματιά. Αυτό είναι κάτι που όπως λένε και οι ειδικοί πρέπει να δοθεί μία λύση μέσω της πολιτείας ή μέσω νομοθετικής ρύθμισης έτσι ώστε να αποκαταστήσει το περί δικαίου αίσθημα όλων αυτών των ανθρώπων…».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup