Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023 07:41

Ανδραβίδα: Σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση "Ηνίοχος 2023" (photos)

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» μαζί με την Διεθνή Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) «ΩΡΙΩΝ 23», με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων Ελληνικών και ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), και την εκτέλεση πολύπλοκων και ιδιαίτερα απαιτητικών σεναρίων, οι οποίες ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, με έδρα την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας και κέντρο επιχειρήσεων στο ΚΕΑΤ που εδρεύει εκεί.

Στην Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» λαμβάνουν μέρος δυνάμεις από φίλες και σύμμαχες Χώρες (πατήστε εδώ), ενώ από πλευράς ΕΔ συμμετέχουν:

  • Από τον Στρατό Ξηράς, Ελικόπτερα (Ε/Π) AH-64A, Ε/Π OH-58D, UH-1H και CH-47D, συστήματα και μέσα επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικής επιτήρησης, οχήματα και άρματα μάχης, καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα.
  • Από το Πολεμικό Ναυτικό, Φρεγάτες (Φ/Γ), Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ), Αρματαγωγά (Α/Γ), Κανονιοφόροι (Κ/Φ), Πλοία Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ), Πλοία Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ), καθώς και Ελικόπτερα S-70B.
  • Από την Πολεμική Αεροπορία, Μαχητικά Αεροσκάφη RAFALE, MIRAGE 2000-5, F-16 Block 30, Block 50, Block 52, Block 52+ Advanced και Viper, F-4, Αεροσκάφος EMB – 145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος UAV HERON, Μεταγωγικά Α/Φ C-27 και C-130, Ε/Π Super Puma AS-332 Έρευνας – Διάσωσης καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα.
  • Από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, Ομάδες Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC), Ομάδες Διασωστών Μάχης της Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΕΔ) και Αποβατικές Δυνάμεις της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32 ΤΑΞ ΠΖΝ).

Η Σειρά Ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ» πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2013 με συνεχώς αυξανόμενες συμμετοχές από φίλες και σύμμαχες Χώρες. Κατά την διάρκεια της φετινής Άσκησης θα υλοποιηθούν σύνθετα διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια με κλιμακωτής δυσκολίας αποστολές σε περιβάλλον Ηλεκτρονικού Πολέμου και Πολλαπλών Απειλών.

Παράλληλα με την «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» συνεξετάζεται για δεύτερη φορά συνδυαστικά η Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 23», που πραγματοποιείται για 6η φορά, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα το 2018, στην οποία έχουν σχεδιαστεί συνεκπαιδεύσεις σε σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την διείσδυση σε εχθρική περιοχή με άλμα ελεύθερης πτώσης, την εκκαθάριση εχθρικής ακτής, την καθοδήγηση πυρών αεροπορίας και πυροβολικού και την καθοδήγηση των πυρών σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support – CAS). Η δυσκολία και η πολυπλοκότητα των σεναρίων που υλοποιούνται, σε συνδυασμό με την συνεχή ποιοτική αναβάθμιση των ΕΔ-ΔΕΕ της Ελλάδας, έχει προσελκύσει το αυξανόμενο ενδιαφέρον συμμετοχής Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces – SOF) από άλλες Χώρες.

Κατά την διάρκεια της «ΩΡΙΩΝ 23», την οποία σχεδιάζει και διεξάγει η ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, έχει επιλεγεί σενάριο που προβλέπει την συγκρότηση μίας Τμηματικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Component Command – SOCC) στην οποία θα υπάγονται ένα Χερσαίο Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group – SOLTG) και ένα Ναυτικό Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Marine Task Group – SOMTG) με τις αντίστοιχες Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, με σκοπό την εκτέλεση αποστολών που καλύπτουν όλο το φάσμα των SOF. Σε αυτήν λαμβάνουν μέρος δυνάμεις από φίλες και σύμμαχες Χώρες (πατήστε εδώ), ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν:

  • Από τον Στρατό Ξηράς, Ε/Π AH-64A, OH-58D, NH-90, UH-1H και CH-47D.
  • Από το Πολεμικό Ναυτικό, Πλοία Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ), Ελικόπτερα S-70B, Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου-Ταχείας Μεταφοράς MARK V (ΣΑΠ-ΤΜ/Mk-V), Ταχύπλοα Σκάφη (Τ/Σ) Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου RHIB-11 (Rigid-Hulled Inflatable Boat), καθώς και προσωπικό και μέσα από την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).
  • Από την Πολεμική Αεροπορία, Μαχητικά Α/Φ για την εκτέλεση αποστολών Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (ΕΑΥ) και Μεταφορικά Α/Φ για την εκτέλεση αλμάτων και αποστολών διάσωσης μάχης.
  • Από την ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων από την Ζ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ΄ ΜΑΚ), το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ), προσωπικό και μέσα (Ε/Π CH-47D και NH-90) από την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ), καθώς και προσωπικό από το 865 Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (865 ΤΕΝΕΦ).
  • Από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.), προσωπικό και μέσα από την Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ).
  • Από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), προσωπικό και μέσα από την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.).

Η παράλληλη διεξαγωγή των 2 Ασκήσεων, σε συνδυασμό με την διάδραση μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και των Ειδικών Μονάδων των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και με τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό συμμετέχοντος προσωπικού και μέσων ξένων Χωρών, καθιστούν την εν λόγω συνδυασμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μοναδική στο είδος της και καταδεικνύουν το υψηλό επίπεδο συνεργειών που παρέχουν οι ΕΔ, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν την προστιθέμενη αξία της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

inioxos andrav 2

inioxos andrav 3

inioxos andrav 4

inioxos andrav 5

inioxos andrav 6

inioxos andrav 7

inioxos andrav 8

inioxos andrav 9

inioxos andrav 10

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023 11:10

Σχετικά Άρθρα

  • Μπορείς να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού;
    Μπορείς να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού;

    Μπορείς άραγε να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού και να διατηρήσεις τον οργανισμό σου νέο; Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και την εξατομικευμένη προληπτική ιατρική, η απάντηση είναι ναι.

    Παρόλο που έχεις μάθει ότι κανείς δεν μπορεί να νικήσει τη φυσική φθορά του χρόνου και ότι μεγαλώνεις χωρίς επιστροφή, οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις έρχονται να σε διαψεύσουν. Η χρονολογική σου ηλικία μπορεί να αυξάνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μεγαλώνει και η βιολογική ηλικία των κυττάρων σου. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η πραγματική σου βιολογική ηλικία μπορεί να προηγείται ή να μένει πίσω από τη χρονολογική σου ηλικία.

    Βασικοί Παράγοντες

    Το αμυντικό σου σύστημα, ένα πολύπλοκο σύμπαν, με τον χρόνο αρχίζει να φθείρεται, προκαλώντας μια σιωπηλή φλεγμονή και «καραμελοποίηση». Αυτό σημαίνει ότι τα αγγεία, τα κύτταρα, τα όργανα, ο εγκέφαλος, τα σπλάχνα και το δέρμα σου «σιγοκαίγονται» και σταδιακά φθείρονται. Όταν ο οργανισμός σου αφεθεί χωρίς άμυνα, μικρόβια, αλλεργίες, φλεγμονές και ασθένειες (όπως διάφορες μορφές καρκίνου) αρχίζουν να τον απειλούν.

    Πρέπει να μάθεις να ακούς το σώμα σου και να ελέγχεις δύο φορές τον χρόνο τα αγγεία σου με την εξέταση AGES. Οι ορμόνες είναι ο βασικότερος συντελεστής, καθώς η γήρανση αποτελεί ένα σύνολο ανεπιθύμητων ορμονικών αλλαγών. Πίσω από σχεδόν όλα τα προβλήματα υγείας, είτε σωματικά είτε ψυχικά, κρύβονται οι ορμονικές εκτροπές. Αν δεν ρυθμιστούν, ό,τι άλλο και να κάνεις δεν θα αποτελεί πραγματική θεραπεία. Μια εξέταση των κυριότερων ορμονικών δεικτών στο αίμα είναι το πρώτο βήμα προς τη λύση.

    Οι βάσεις της πυραμίδας της αντιγήρανσης είναι η έξυπνη διατροφή και η άσκηση. Η αλλαγή τρόπου ζωής σε εξατομικευμένο επίπεδο εξισορροπεί το στρες και τις ορμόνες. Δεν μπορείς να χτίζεις την υγεία σου με φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά και ταυτόχρονα να την καταστρέφεις με κακές συνήθειες.

    Η αναστροφή των μηχανισμών γήρανσης οδηγεί στην ιδανική υγεία και σε απαλλάσσει από το περιττό λίπος μόνιμα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια γιατρών που ενδιαφέρονται για εσένα ατομικά, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό τρόπο ζωής σου. Μέσω αναλυτικών ερωτήσεων και εξέτασης του πλήρους ιατρικού σου φακέλου, θα μπορέσεις να αναφέρεις στοιχεία που αλλιώς θα διέφευγαν της προσοχής σου.

    Η καλή κλινική εξέταση, με την εικόνα, το ιστορικό, τις απαντήσεις, τα παράπονα και τα συμπτώματα, μπορεί να δείξει πράγματα που δεν φαίνονται μεμονωμένα σε άλλες εξετάσεις. Με την τέχνη της αναγεννητικής ιατρικής, αυτά τα στοιχεία αποκτούν νόημα και συμβάλλουν στην εξατομικευμένη προληπτική ιατρική.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μελέτη αποκαλύπτει: Τα βιντεοπαιχνίδια μας κάνουν πιο έξυπνους, ενώ η τακτική άσκηση όχι
    Μελέτη αποκαλύπτει: Τα βιντεοπαιχνίδια μας κάνουν πιο έξυπνους, ενώ η τακτική άσκηση όχι

    Αντίθετα με όσα είχαν δείξει οι μέχρι τώρα έρευνες, το παίζει κανείς βιντεοπαιχνίδια μπορεί να τον κάνει πιο έξυπνο. Ενώ η τακτική άσκηση έχει πολλά οφέλη, αλλά δεν συνδέεται με την εξυπνάδα, σύμφωνα με νέα, ανατρεπτική μελέτη.

    Αντίθετα με όσα είχαν δείξει οι μέχρι τώρα έρευνες, το παίζει κανείς βιντεοπαιχνίδια μπορεί να τον κάνει πιο έξυπνο. Ενώ η τακτική άσκηση έχει πολλά οφέλη, αλλά δεν συνδέεται με την εξυπνάδα, σύμφωνα με νέα, ανατρεπτική μελέτη.

    Επιστήμονες του Science Museum Group στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι οι όσοι παίζουν συχνά βιντεοπαιχνίδια έχουν καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τη μνήμη, την προσοχή και τις δεξιότητες συλλογισμού σε σύγκριση με εκείνους που δεν παίζουν. Επίσης διαπίστωσαν ότι η μέτρια άσκηση 150 λεπτών την εβδομάδα, που συστήνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν βελτιώνει τη μνήμη και τις δεξιότητες συλλογισμού ενός ατόμου, αλλά ενισχύει την ψυχική του υγεία.

    Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή πύλη PsyArXiv και θα παρουσιαστεί στις 19 Οκτωβρίου στο Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας του Μάντσεστερ, έρχονται σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει γνωστικές δεξιότητες όπως η μάθηση, η προσοχή, η αντίληψη και η μνήμη, αναφέρει ο Independent.

    Τα βιντεοπαιχνίδια που ξεχώρισαν

    Στο πλαίσιο της μελέτης, 1.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 18 έως 87 ετών, κλήθηκαν να συμπληρώσουν μια έρευνα απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών παθήσεων, του επιπέδου εκπαίδευσης και της κατάστασης απασχόλησης.

    Συμμετείχαν επίσης σε τεστ εγκεφάλου που μέτρησαν διάφορες πτυχές της νόησης, όπως η μάθηση, η προσοχή, η αντίληψη και οι δεξιότητες μνήμης, ενώ κλήθηκαν επίσης να εκτιμήσουν τον μέσο αριθμό των ωρών ανά εβδομάδα που αφιέρωναν σε βιντεοπαιχνίδια κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

    Σε αυτά περιλαμβάνονταν παιχνίδια γρίφων όπως τα «Minecraft», «Civilization», «Hearthstone» και «Roblox», παιχνίδια ρόλων και δράσης όπως τα «The Witcher», «Mass Effect», «Fallout 4», «Skyrim», «Grand Theft Auto» και «Assassin's Creed», καθώς και αθλητικά παιχνίδια όπως τα «FIFA», «NHL», «Mario Kart», «Need for Speed» και «Rocket League».

    Τα ευρήματα της μελέτης

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που παίζουν συχνά βιντεοπαιχνίδια, δηλαδή πέντε ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα για ένα μόνο είδος παιχνιδιού, είχαν κατά μέσο όρο τις γνωστικές επιδόσεις ανθρώπων που ήταν 13,7 χρόνια νεότεροι (οι οποίοι δεν έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια). Ενώ εκείνοι που ασχολούνταν λιγότερο συχνά με βιντεοπαιχνίδια, δηλαδή έπαιζαν λιγότερο από πέντε ώρες την εβδομάδα για όλα τα είδη παιχνιδιών, είχαν επιδόσεις ανθρώπων κατά 5,2 χρόνια νεότερων.΄

    Όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα, όσοι δεν ανταποκρίνονταν στις συστάσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη και 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες να έχουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

    «Ενεργοποιούν τον εγκέφαλο»

    «Με εξέπληξε το γεγονός ότι τα βιντεοπαιχνίδια βελτίωσαν τη νόηση, ενώ η τακτική άσκηση όχι, εν μέρει επειδή έχουμε δείξει πειστικά στο παρελθόν ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια “εκπαίδευσης εγκεφάλου” δεν βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία», δήλωσε ο καθηγητής Adrian Owen, νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Western του Καναδά. «Ωστόσο, τα είδη των παιχνιδιών που παίζουν σήμερα οι τακτικοί gamers είναι πραγματικά πολύ διαφορετικά από τα παιχνίδια εκπαίδευσης εγκεφάλου».

    «Τα σημερινά παιχνίδια συνήθως είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, στρατηγικά και μπορούν να ενισχύσουν την οπτική προσοχή και την ταχύτητα επεξεργασίας, καθώς και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, μέσω της έντονης επανάληψης και εξάσκησης. Επιπλέον, έχουν σχεδιαστεί για να ενεργοποιούν τα συστήματα ανταμοιβής του εγκεφάλου, γεγονός που οδηγεί στην απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη. Αυτό μπορεί επίσης να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία».

    «Όσον αφορά την άσκηση που δεν επηρεάζει τη νόηση, αυτό ήταν επίσης μια έκπληξη, δεδομένων των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η μέτρια άσκηση μπορεί να ωφελήσει τη νόηση», συνέχισε ο καθηγητής Owen. «Ωστόσο, εξετάσαμε μόνο τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της τακτικής άσκησης, οπότε μπορεί κάλλιστα να ισχύει ότι μια σύντομη έκρηξη έντονης άσκησης επηρεάζει τη νόηση - καθώς πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται «πιο οξυδερκείς» μετά από μια προπόνηση».

    Ο καθηγητής Owen δήλωσε ότι τα ευρήματα, στο μέλλον, θα μπορούσαν «να μας βοηθήσουν να επιλέξουμε δραστηριότητες που προάγουν την υγιή γνωστική γήρανση».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ν. Δένδιας: Με τα σύγχρονα πολεμικά αεροπλάνα και τον αντιαεροπορικό και αντί-drone θόλο η Ελλάδα αποκτά άλλες δυνατότητες για να προασπίσει τον εθνικό, ευρωπαϊκό και συμμαχικό ορίζοντα
    Ν. Δένδιας: Με τα σύγχρονα πολεμικά αεροπλάνα και τον αντιαεροπορικό και αντί-drone θόλο η Ελλάδα αποκτά άλλες δυνατότητες για να προασπίσει τον εθνικό, ευρωπαϊκό και συμμαχικό ορίζοντα

    Με τις νέες μας αεροπορικές πλατφόρμες (F-16 Viper, τα Rafale), αλλά και την επικείμενη απόκτηση των F-35 αλλά και με τη δημιουργία του αντιαεροπορικού και του αnti-drone θόλου, η Ελλάδα αποκτά άλλες δυνατότητες για να προστατεύσει τα εθνικά δίκαια, τα συμμαχικά δίκαια, τα ευρωπαϊκά δίκαια, τον εθνικό, τον ευρωπαϊκό, τον συμμαχικό ορίζοντα.

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος την Παρασκευή παρέστη στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης «Ramstein Flag 2024», στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ και τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, παρακολούθησε διελεύσεις συμμαχικών αεροσκαφών, ξεναγήθηκε στους χώρους της άσκησης και ενημερώθηκε για τα σενάριά της.

    Όπως ανακοινώθηκε, στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών συμμετείχαν ακόμα ο διοικητής Αεροπορικών Συμμαχικών Δυνάμεων πτέραρχος Τζέιμς Μπ. Χέκερ και οι αρχηγοί των Πολεμικών Αεροποριών του Βελγίου, της Δανίας, της Εσθονίας, της Κροατίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας και της Φιλανδίας.

    Επίσης, παραβρέθηκαν οι πρέσβεις του Βελγίου Μαρκ Καλκόεν, της Γαλλίας Λωράνς Ωέρ, της Ουγγαρίας Ζολτ Σάντορ, της Πορτογαλίας Ρούι Ματσιέιρα, η επιτετραμμένη στην πρεσβεία των ΗΠΑ, ως εκπρόσωπος του πρέσβη των ΗΠΑ, Μαρία Όλσον, και η επιτετραμμένη της πρεσβείας της Ρουμανίας Μιοάρα Πιτούτ καθώς και ακόλουθοι Άμυνας ξένων συμμαχικών χωρών.

    Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή για την Ελλάδα και την ιεραρχία της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, να φιλοξενεί την πολυεθνική άσκηση Ramstein Flag 24». «Μια Συμμαχική Άσκηση», όπως είπε, «που διεξάγεται για πρώτη φορά, με τη συμμετοχή 89 μαχητικών αεροσκαφών, 12 αεροσκαφών υποστήριξης, από 13 χώρες. Επιχειρούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με βάση το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας».

    «Αυτή η άσκηση δεν αποτελεί μια απλή επιχειρησιακή εκπαίδευση. Αποτελεί μια δοκιμή διαλειτουργικότητας μεταξύ των αεροπορικών Συμμαχικών Δυνάμεων για να μπορούν να αντιμετωπίσουν σύγχρονες απειλές στον τομέα της αεροπορικής άμυνας και της ασφάλειας. Συλλογικά, όλοι μαζί, όπως επιτάσσουν οι αρχές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας» εξήγησε.

    «Η ενσωμάτωση καινοτόμων τακτικών στην Αεράμυνα είναι επιβεβλημένη στη γεωπολιτική συγκυρία. Και η παρουσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, του ΝΑΤΟ, στις εξελισσόμενες διεθνείς συγκρούσεις είναι πιο αναγκαία παρά ποτέ. Η επιλογή της Ελλάδας από τη Συμμαχία ως διοργανώτριας χώρας, υπογραμμίζει τη γεωστρατηγική αξία της πατρίδας μας. Επιβεβαιώνει τον στρατηγικό μας ρόλο στη συλλογική άμυνα» επισήμανε.

    Για τη νέα εποχή στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία με την απόκτηση των Rafale και τη μελλοντική απόκτηση των F-35 αλλά και τη δημιουργία αντιαεροπορικού και αντί -drone θόλου, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι μπορεί «να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προβάλλοντας την πατρίδα μας ως τον αξιόπιστο και σοβαρό σύμμαχο, τον πυλώνα της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν από αυτή». «Πάντα υπογραμμίζω», συνέχισε αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, «ότι είναι μια Συμμαχία αξιών, ταγμένη στην υπεράσπιση όχι μόνο των χωρών που ανήκουν στη Συμμαχία, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου».

    «Το ΝΑΤΟ οφείλει όχι μόνο να προασπίζει ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, αλλά είναι και ένα πρότυπο ελευθερίας, δημοκρατίας, διεθνούς δικαίου, τήρησης των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό που στα αγγλικά το περιγράφουμε ως "rules-based internationalorder"» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφίες: Γιάννης Σπυρούνης/ilialive.gr/Eurokinissi

    {gallery}new_images/ilialive/2024/10_October/Ramstein2{/gallery}

  • Ανδραβίδα: Ολοκληρώνεται η ΝΑΤΟϊκή άσκηση "Ramstein Flag 2024" - Συμμετέχουν 130 μαχητικά και άλλα αεροσκάφη
    Ανδραβίδα: Ολοκληρώνεται η ΝΑΤΟϊκή άσκηση

    Ολοκληρώνεται σήμερα η ΝΑΤΟϊκή αεροπορική άσκηση “Ramstein Flag 24”, στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, με τη συμμετοχή περίπου 130 αεροσκαφών από 12 χώρες παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια.

    Με περισσότερα από 80 μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης και πέμπτης γενιάς συγκεντρωμένα στην αεροπορική βάση της Ηλείας, η “Ramstein Flag 24” θέτει ως βασικό στόχο τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας και την ανάπτυξη κοινών τακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων. Τα αεροσκάφη εκτελούν σύνθετα σενάρια, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα πιθανών στρατιωτικών επιχειρήσεων που μπορούν να συναντηθούν σε πραγματικά πολεμικά πεδία.

    Στην άσκηση συμμετέχουν σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα αμερικανικά και ιταλικά F-35, τα γαλλικά Rafale, τα ελληνικά F-16 και τα σουηδικά Gripen.

    Αυτά τα αεροσκάφη συνεργάζονται για την αντιμετώπιση ρεαλιστικών σεναρίων αεροπορικής μάχης και αναχαίτισης απειλών, προσφέροντας μια πολύτιμη ευκαιρία στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να αναπτύξουν τις ικανότητες άμυνας και αντεπίθεσης.

    Δείτε video:

    Δείτε φωτογραφίες:

    {gallery}new_images/ilialive/2024/10_October/Ramstein1{/gallery}

  • Ηλεία: Νέος κρότος "τράνταξε" το νομό - Σπάνε το φράγμα του ήχου τα μαχητικά;
    Ηλεία: Νέος κρότος

    Άλλη μια φορά προκαλείται ανησυχία στους κατοίκους της Ηλείας, από κρότο που τράνταξε πολλές περιοχές του νομού λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι της Τετάρτης.

    Και όλοι και περισσότεροι έχουν αρχίσει να ενοχλούνται από το "φαινόμενο", που από πολλούς αποδίδεται στο sonic boom δηλαδή στο σπάσιμο του φράγματος του ήχου, από υπερηχητικό αεροπλάνο.

    Και επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη η αεροπορική στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ, Ramstein Flag 2024 με έδρα την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, τα αίτια των κρότων, αναζητούνται στα υπερσύγχρονα μαχητικά που πετούν τόσο πάνω από τον ουρανό της Ηλείας, όσο και στο Ιόνιο και οι πιλότοι τους πετούν στα όρια, λόγω και των υψηλών απαιτήσεων της άσκησης...

  • Ανδραβίδα: Έντονες αντιδράσεις κατά της αεροπορικής άσκησης «Ramstein Flag 24»
    Ανδραβίδα: Έντονες αντιδράσεις κατά της αεροπορικής άσκησης «Ramstein Flag 24»

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με την έναρξη της μεγάλης ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής άσκησης «Ramstein Flag 24» στην Ανδραβίδα, η αντίδραση από συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής ήταν έντονη.

    Η άσκηση, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από χθες έως τις 11 Οκτωβρίου, προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση φορέων όπως τα Εργατικά Κέντρα Αμαλιάδας και Πάτρας, τις Επιτροπές Ειρήνης Ηλείας και Πάτρας-Δυτικής Αχαΐας, καθώς και το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας.

    Η κριτική των αντιδρώντων επικεντρώνεται στην εμπλοκή της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που, όπως υποστηρίζουν, υπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

    diamarturia nato 12

    Ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, υπογράμμισε τον διαχρονικό ρόλο των πολέμων ως μέσο εξυπηρέτησης των οικονομικών συμφερόντων των ισχυρών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «για του αφέντη το φαί σκοτώνονται οι λαοί».

    Κάλεσε τον λαό να αντισταθεί στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και εξέφρασε την πίστη του στη δύναμη των λαών να ανατρέψουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων που ευνοούν τους πολέμους.

    diamarturia nato 13

    Εκπρόσωποι των φορέων όπως ο Γιώργος Μοσχονάς, ανέφερε ότι η παρουσία 40 σύγχρονων αεροσκαφών στην άσκηση συμβολίζει τη συνεχιζόμενη καταπίεση λαών όπως της Παλαιστίνης, της Συρίας και της Ουκρανίας. Υπενθύμισε, επίσης, την ιστορία των στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ και Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική συμμετοχή βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια των μεγάλων δυνάμεων.

    diamarturia nato 10

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατήγγειλε την άσκηση ως πρόβα πολέμου που, όπως σημείωσε, επισημοποιεί την εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές συγκρούσεις της περιοχής.

    diamarturia nato 11

    Ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση της προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Νατάσσας Παναγιωτάρα, η οποία τόνισε τον ιερό χαρακτήρα της περιοχής της Αρχαίας Ήλιδας, κατακρίνοντας τη μετατροπή της γης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας σε γέφυρα πολέμου. Η κ. Παναγιωτάρα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να σταματήσει η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και να στραφούν οι πόροι στην υποστήριξη των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

    Το κράτος του Ισραήλ και η επέκταση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων αναφέρθηκαν επίσης ως απόδειξη της κλιμάκωσης των συγκρούσεων, με την Ελλάδα να θεωρείται σύμμαχος σε αυτές τις ενέργειες μέσω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.

    Οι διαμαρτυρίες επικεντρώθηκαν επίσης στο υπέρογκο κόστος των αμυντικών δαπανών σε μια περίοδο που οι πολίτες αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, με τους φορείς να ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τη χώρα από τις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και της υγειονομικής περίθαλψης, υποστηρίζοντας ότι η προστασία των συνόρων και των δικαιωμάτων των πολιτών πρέπει να αποτελεί την προτεραιότητα.

    diamarturia nato 2

    diamarturia nato 3

    diamarturia nato 4

    diamarturia nato 5

    diamarturia nato 6

    diamarturia nato 7

    diamarturia nato 8

    diamarturia nato 9

  • Ανδραβίδα: Στο ΚΕΑΤ ο Αρχηγός του ΓΕΑ ενόψει της ΝΑΤΟικής άσκησης «Ramstein Flag 24»
    Ανδραβίδα: Στο ΚΕΑΤ ο Αρχηγός του ΓΕΑ ενόψει της ΝΑΤΟικής άσκησης «Ramstein Flag 24»

    Το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής του, Ταξίαρχος (Ι) Ματθαίος Κανουπάκης.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ενημερώθηκε για την προετοιμασία της άσκησης «Ramstein Flag 24» και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό που εμπλέκεται, καθώς και με τα στελέχη των αποστολών που έχουν ήδη αφιχθεί στη Μονάδα.

    Δελτίο Τύπου ΓΕΑ

    KEAT GEA 2

    KEAT GEA 3

    KEAT GEA 4

    KEAT GEA 5

    KEAT GEA 6

    KEAT GEA 7

    KEAT GEA 8

    KEAT GEA 9

  • Η αποτελεσματική άσκηση που ακονίζει το μυαλό και δυναμώνει κατά 75% τη μνήμη
    Η αποτελεσματική άσκηση που ακονίζει το μυαλό και δυναμώνει κατά 75% τη μνήμη

    Τα σταυρόλεξα και τα Sudoku δεν είναι η μόνη λύση για μυαλό ξυράφι και ακμαίες γνωστικές λειτουργίες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη - Δείτε ποια είναι η ιδανική γυμναστική για το νου

    Χρόνια τώρα, τα σταυρόλεξα και τα παζλ συστήνονται από μελέτες ως τα ιδανικά εργαλεία για γερό μυαλό μέχρι τα βαθιά γεράματα. Κόντρα σε όσα ήδη γνωρίζαμε, πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Urbana-Champaign στο Ιλινόι (ΗΠΑ) υποστηρίζει ότι το μυστικό, που θα ξεκλειδώσει όλο το γνωστικό δυναμικό των ηλικιωμένων, κρύβεται σε συνδυασμούς δραστηριοτήτων και παιχνιδιών που ακονίζουν το μυαλό.

    Τα ευρήματα της ομάδας με επικεφαλής την Elizabeth A. L. Stine-Morrow, ομότιμης καθηγήτριας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, τα οποία δημοσιεύονται στο Intelligence, δείχνουν ότι, όπως και το σώμα, το μυαλό γυμνάζεται καλύτερα μέσα από ένα σύνθετο πρόγραμμα ασκήσεων, κάτι σαν εγκεφαλική καλλισθενική γυμναστική. «Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνεις καλύτερος σε κάτι είναι απλά να το εξασκείς ξανά και ξανά, αλλά η ισχυρή εκμάθηση δεξιοτήτων επιτυγχάνεται στην πραγματικότητα μέσα από τους διάφορους τύπους άσκησης» δήλωσε η Stine-Morrow.

    Η λειτουργική μνήμη

    Στη μελέτη συμμετείχαν 90 ενήλικες 60 έως 87 ετών, που χωρίστηκαν τυχαία τέσσερις ομάδες διανοητικών ασκήσεων, καθεμία από τις οποίες επικεντρωνόταν στη λειτουργική μνήμη ή μνήμη εργασίας (εργαζόμενη μνήμη), η οποία εμπλέκεται στην αποθήκευση πληροφοριών ενόσω εκτελούμε περίπλοκες γνωστικές εργασίες. Χάρη σε αυτήν μπορούμε να θυμόμαστε έναν αριθμό τηλεφώνου ενώ αναζητούμε μια διεύθυνση ή να ακολουθούμε μια περίπλοκη συζήτηση ενώ κάνουμε δικές μας σκέψεις. Η λειτουργική μνήμη αποτελεί κρίσιμη ικανότητα που χάνεται σταδιακά με το γήρας, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε σχεδόν πτυχή της καθημερινότητας, από απλές δουλειές έως τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

    Όσον αφορά τις δραστηριότητες κάθε ομάδας, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε συγκεκριμένες ή ποικίλες ασκήσεις που ενεργοποιούσαν τη λειτουργική μνήμη με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, μια ομάδα εξασκήθηκε στο να θυμάται γράμματα ενώ παράλληλα έκανε γρήγορες κρίσεις σχετικά με λέξεις, και στη συνέχεια άλλαξε δραστηριότητα και κατηγοριοποιούσε αντικείμενα ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε λέξεις στη μνήμη της. Με άλλα λόγια, η ομάδα εναλλασσόταν μεταξύ δύο δραστηριοτήτων που απαιτούσαν ταυτόχρονη διανοητική προσπάθεια: η μία ήταν να θυμάται πληροφορίες (π.χ. γράμματα ή λέξεις) και η άλλη να εκτελεί μια διαφορετική εργασία (π.χ. γρήγορες κρίσεις ή κατηγοριοποίηση)

    75% καλύτερη γνωστική ικανότητα

    Μετά από δύο εβδομάδες ενασχόλησης με αυτό το ποικίλο σύνολο «ασκήσεων», ακολούθησαν για όλες τις ομάδες δύο εβδομάδες αξιολόγησης με μια τυπική εργασία για τη λειτουργική μνήμη, γνωστή ως «reading span task», που περιλάμβανε την ανάγνωση προτάσεων, την αξιολόγηση εάν είχαν νόημα και την απομνημόνευση άσχετων γραμμάτων στο ενδιάμεσο.

    Στο τέλος της πειραματικής διαδικασίας, η ομάδα που πέρασε και τις τέσσερις εβδομάδες κάνοντας μόνο την το «reading span task» δεν έδειξε σημαντική βελτίωση. Αντίθετα, η ομάδα που συμμετείχε σε διάφορες ασκήσεις για τη λειτουργική μνήμη πέτυχε καλύτερες επιδόσεις κατά 75% συγκριτικά με τις άλλες ομάδες.

    Αρχή της αμοιβαιότητας στο μυαλό

    Η βελτίωση για την ομάδα της πολυμορφίας στην εξάσκηση δεν φάνηκε εξ αρχής, παρά άρχισε να παρατηρείται -και να εξελίσσεται ραγδαία- όταν οι συμμετέχοντες επιδίδονται σε νέες ασκήσεις. «Η πολυμορφία στις ασκήσεις δεν οδήγησε απευθείας σε καλύτερη απόδοση. Βελτίωσε τη μάθηση. Αυτή η ομάδα ήταν η πιο αργή στη βελτίωση της απόδοσής της στo reading span task, αλλά τελικά έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο» σχολίασε η Stine-Morrow.

    To παραπάνω μοτίβο, κατά το οποίο η ποικιλία στην εξάσκηση οδηγεί σε καλύτερη μάθηση με τον καιρό, συμφωνεί με μια νέα θεωρία που ονομάζεται «αρχή της αμοιβαιότητας» και υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη μιας γνωστικής ικανότητας μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά μας να μαθαίνουμε άλλες, σχετικές δεξιότητες. Ωστόσο, αυτά τα οφέλη δεν εμφανίζονται αμέσως, αλλά χρειάζονται συνεχή εξάσκηση για να γίνουν αντιληπτά.

    «Εξασκούμαι σε διαφορετικές συνθήκες και περιβάλλοντα. Εξασκούμαι πεινασμένος, κουρασμένος, θυμωμένος και χαρούμενος. Εξασκούμαι σε διαφορετικά τραγούδια, σε διαφορετικές ταχύτητες και κάποιες φορές με διαφορετικό πιάνο. Είναι η ποικιλία της εξάσκησης που με κάνει καλύτερο στην εκτέλεση του έργου» πρόσθεσε ο Ilber Manavbasi, μεταπτυχιακός ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο