Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024 07:23

Ξεκινούν σύντομα οι προσεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία της Ηλείας - Έως το φθινόπωρο τα πρώτα αποτελέσματα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα του υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Στην «Ηλεκτρονική πλατφόρμα απογραφής κτιρίων» του ΟΑΣΠ, έχουν καταχωρηθεί από τους αρμόδιους φορείς τα δημόσια κτίρια και από τους Δήμους όλα τα δημόσια σχολεία, καθώς τα εκπαιδευτικά κτήρια βρίσκονται σε άμεση προτεραιότητα για έλεγχο.

Ήδη η πλατφόρμα όπου οι Δήμοι πρέπει να καταχωρήσουν ηλεκτρονικά όλα τα δημοτικά κτίρια έχει κλείσει, μετά από μια μικρή παράταση που δόθηκε, ενώ αυτή τη στιγμή οι ενδιαφερόμενοι πολιτικοί μηχανικοί καταχωρούν τα στοιχεία τους προκειμένου να επιλεχθούν για τους ελέγχους που θα ακολουθήσουν, με πάνω από 3.500 επιστήμονες σε όλη την Ελλάδα να έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Όπως δηλώνει στο ilialive ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος «Το μητρώο εγγραφής πολιτικών μηχανικών που θα διενεργήσουν τους ελέγχους είναι ακόμη ανοιχτό, και θα παραμένει μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αμέσως μετά θα συσταθούν τριμελείς επιτροπές για τη διενέργεια πρωτοβάθμιων ελέγχων, με προτεραιότητα στα σχολεία. Στον πρωτοβάθμιο έλεγχο θα διαπιστωθούν οι όποιες ανάγκες για δευτεροβάθμιο έλεγχο, που θα προβλέπει και τον βαθμό παρεμβάσεων».

Μπορεί να εκκενωθούν και κτίρια

Georgakopoulos Xristos TEE 1

Ο κ. Γεωργακόπουλος επισημαίνει ότι η αντισεισμική δόμηση των κτιρίων αποτελεί αναμφισβήτητα τον κύριο και καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Σημειώνει ότι από το 1985, με την βελτίωση του αντισεισμικού κανονισμού τα κτίρια, έχουν επιδείξει αντοχή. Ωστόσο η ανησυχία παραμένει για παλαιότερα κτίρια που υπάρχουν πολλά στην περιοχή μας.

«Η στατική επάρκεια των κτιρίων που έχουν ανεγερθεί μετά το 1985 και με τις τότε προδιαγραφές δείχνουν μια καλή αντισεισμική συμπεριφορά. Υπάρχει όμως και μεγάλο κτιριακό απόθεμα πριν το ‘83 που θα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο και εκεί ίσως ανακαλύψουμε προβλήματα που θα θέλουν άμεση επέμβαση. Να μην εκπλαγούν δηλαδή οι Δήμοι, αν μετά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο, θα πρέπει να εκκενωθούν κτίρια για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Εκτιμώ ότι θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων έξι μήνες σχεδόν μετά την έναρξή τους», καταλήγει ο κ. Γεωργακόπουλος.

Ευθύμης Λέκκας - Αναβάθμιση της αντισεισμικής θωράκισης

Lekkas1

Την ικανοποίησή του για τον μεγάλο αριθμό πολιτικών μηχανικών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, αναφέρει στο ilialive ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Δρ. Ευθύμης Λέκκας, όπως και ότι για πρώτη φορά γίνεται ένας συντονισμένος έλεγχος κτιρίων στη χώρα που θα αναβαθμίσουν την αντισεισμική θωράκιση. «Ο αριθμός των πολιτικών μηχανικών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διενέργεια των ελέγχων είναι πολύ μεγάλος, γεγονός που μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αξίζει να πούμε πως για πρώτη φορά γίνεται υποχρεωτικός έλεγχος σε τοπικό, περιφερειακό και στρατηγικό επίπεδο για τη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης. Θα υπάρξει μια συνολική εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα κτίρια της χώρας».

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024 10:22

Σχετικά Άρθρα

  • Σε πλήρη εξέλιξη ο προσεισμικός έλεγχος στον Δήμο Πύργου
    Σε πλήρη εξέλιξη ο προσεισμικός έλεγχος στον Δήμο Πύργου

    Προτεραιότητα στα σχολικά συγκροτήματα

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων στον Δήμο Πύργου, ο οποίος έχει ξεκινήσει μετά τον ορισμό των μηχανικών από το ΤΕΕ.

    Προτεραιότητα έχει δοθεί στα σχολικά συγκροτήματα σύμφωνα με το σχεδιασμό του Τεχνικού Επιμελητήριου

    Ήδη έχει γίνει σε πρώτο βαθμό η εκτίμηση της κατάστασης των κτιριακών υποδομών του Γυμνασίου Επιταλίου και του 10ου Δημοτικού Σχολείου από τους ελεγκτές-μηχανικούς του ΤΕΕ Παναγιώτη Ζουρντό, Βασιλική Σεφερλή και Αναστάσιο Καλαμβόκη.

    Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί έλεγχος στο 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πύργου και στα Δημοτικά Σχολεία 1ο Πύργου και Κουτσοχέρας για τα οποία έχουν οριστεί οι μηχανικοί Κώστας Μυλωνάς, Αθανάσιος Κουφωλιάς και Εμμανουήλ Ανδριόλας.

    Μετά το πρώτο στάδιο ελέγχων θα ακολουθήσει το δεύτερο και αν για κάποια από αυτά τα κτιριακά συγκροτήματα προκύψει η ανάγκη ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού, θα προχωρήσει η διαδικασία εκπόνησης των σχετικών μελετών για την επισκευή τους.

    «Ο προσεισμικός έλεγχος έχει ήδη ξεκινήσει στο Δήμο Πύργου όπου δίνεται προτεραιότητα στα σχολεία. Μάλιστα οι ελεγκτές-μηχανικοί του ΤΕΕ έχουν προχωρήσει στην εκτίμηση της κατάστασης των κτιριακών υποδομών σε δύο σχολικά συγκροτήματα, το Γυμνάσιο Επιταλίου και το 10ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Βασίλης Παναγόπουλος.

    Στην συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Έργων τόνισε ότι: «σύμφωνα με το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει από το Τεχνικό Επιμελητήριο θα έχουμε μία γενική άποψη σε τι κατάσταση βρίσκονται όλα τα δημοτικά κτίρια το Μάρτιο του 2025».

    Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου του προσεισμικού ελέγχου θα ακολουθήσει αξιολόγηση του βαθμού επικινδυνότητας των κτιριακών συγκροτημάτων του Δήμου και εν συνεχεία το δεύτερο στάδιο του ελέγχου, από τον οποίο αν προκύψει η ανάγκη για κάποια από αυτά τα κτίρια να ενισχυθούν στο φέροντα οργανισμό, θα γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες για την επισκευή τους μετά την εκπόνηση των σχετικών μελετών.

    Proseisms sxoleia dimos 2

    Proseisms sxoleia dimos 3

    Proseisms sxoleia dimos 4

    Proseisms sxoleia dimos 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πύργος: Από το Επιτάλιο ξεκίνησε ο προσεισμικός έλεγχος των σχολείων
    Πύργος: Από το Επιτάλιο ξεκίνησε ο προσεισμικός έλεγχος των σχολείων

    Ακολουθούν όλα τα σχολεία του Δήμου Πύργου

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Από το γυμνάσιο Επιταλίου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος των σχολείων του Δήμου Πύργου, ο οποίος διενεργείται από το ΤΕΕ και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

    Κλιμάκιο μηχανικών που έχει ήδη εγγραφεί στο μητρώο του ΤΕΕ για τον προσεισμικό, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πύργου Βασίλη Παναγόπουλου, ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα την αυτοψία στο σχολικό χώρο ενώ σύντομα θα συνταχθεί και η ανάλογη έκθεση με τα ευρήματα. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί σε όλα τα σχολικά κτίρια του δήμου με επόμενο σταθμό το 1ο Πειραματικό δημοτικό σχολείο Πύργου. Το πρόγραμμα των αυτοψιών προκύπτει από κλήρωση του ΤΕΕ, τμηματικά μέχρι την συμπλήρωση των σχολείων.

    Όπως τονίζει στο Ilialive.gr ο κ. Παναγόπουλος, ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος διενεργείται κανονικά και θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες του δήμου, ενώ τα αποτελέσματα του ελέγχου αναμένονται το πρώτο τρίμηνο του 2025. «Ήδη ομάδες μηχανικών, εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΤΕΕ διενεργούν το πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο και σύμφωνα με τις εξαγγελίες αναμένονται τα αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Σε κτίρια που θα διαπιστωθεί πρόβλημα θα ακολουθήσει δεύτερος έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του κτιρίου και οι εργασίες που πρέπει να γίνουν. Προσωπικά θεωρώ ότι τα σχολεία του Δήμου δεν έχουν θέματα στατικής επάρκειας» καταλήγει.

    Φωτογραφία αρχείου: Freepik/Racool_studio

  • Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Ξεκίνησε ο προσεισμικός έλεγχος σε όλες τις σχολικές μονάδες και τα δημοτικά κτίρια
    Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Ξεκίνησε ο προσεισμικός έλεγχος σε όλες τις σχολικές μονάδες και τα δημοτικά κτίρια

    Παρουσία του Δήμαρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας Διονύση Κεκάτου ξεκίνησε ο προσεισμικός έλεγχος σε όλες τις σχολικές μονάδες και τα δημοτικά κτίρια του Δήμου.

    Ο προσεισμικός έλεγχος αποσκοπεί στην εκτίμηση του επιπέδου της ασφάλειας που παρέχουν τα Δημόσια και κοινωφελή κτίρια έναντι των μέγιστων (πιθανοτικά) αναμενόμενων σεισμικών δράσεων στην περιοχή που ευρίσκονται.

    Η πρώτη φάση του προσεισμικού ελέγχου είναι ο ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΣ ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ή Ταχύς Οπτικός Έλεγχος (ΤΟΕ). Γίνεται σε όλα τα κτίρια Δημόσιας ή κοινωφελούς χρήσης και αποσκοπεί στην καταγραφή των κτιρίων αυτής της κατηγορίας και στην πρώτη αποτίμηση της σεισμικής τους ικανότητας, με βάση στοιχεία που συλλέγονται και καταγράφονται στο ειδικό ΔΕΛΤΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ (πρότυπο ΟΑΣΠ)

    Από τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού και μετά από σχετική επεξεργασία και βαθμονόμηση των στοιχείων αυτών από τον ΟΑΣΠ, θα προσδιοριστούν τελικώς τα κτίρια εκείνα, για τα οποία θα απαιτηθεί η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία του κοινού και των εργαζομένων σε αυτά ή/και η παραπομπή τους σε περαιτέρω έλεγχο.

    Ο έλεγχος στα κτίρια του Δήμου μας, έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ – ΑΤ11» και έχει ανατεθεί στη διεθνούς κύρους εταιρεία SWISS APPROVAL TECHNISCHE BEWERTUNG S.A (Έγγραφο Α.Π: 5139 – 13/05/2024) με αντικείμενο: «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ». Θα διενεργηθεί από διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς με εμπειρία στο αντικείμενο στατικών ελέγχων.

    dimos andr proseism len 2

    dimos andr proseism len 3

    dimos andr proseism len 4

    dimos andr proseism len 5

    dimos andr proseism len 6

    dimos andr proseism len 7

    dimos andr proseism len 8

    dimos andr proseism len 9

    dimos andr proseism len 10

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σεμινάριο στον Πύργο για  τον προσεισμικό έλεγχο στα Δημόσια κτίρια, από το ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας
    Σεμινάριο στον Πύργο για  τον προσεισμικό έλεγχο στα Δημόσια κτίρια, από το ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας

    «Προσεισμικός έλεγχος και Επεμβάσεις σε Υφιστάμενες Κατασκευές» είναι το θέμα του ενημερωτικού σεμιναρίου που θα διοργανώνει στον Πύργο το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος προσεισμικού ελέγχου των δημοσίων κτιρίων.

    Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 στο Συνεδριακό Κέντρο Π.Ε. Ηλείας- κτίριο Διοικητηρίου (Μανωλοπούλου 31).

    Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα γίνει ενημέρωση των Μηχανικών για τα δεδομένα και τη μεθοδολογία των προσεισμικών ελέγχων, καθώς και για τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, με ομιλητές διακεκριμένους πανεπιστημιακούς και ανώτερα στελέχη του ΟΑΣΠ.

    Ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, ο οποίος υλοποιείται απ’ τον ΟΑΣΠ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, θα δώσει μια πλήρη εικόνα για το πρώτο επίπεδο ασφάλειας των δημοσίων κτιρίων, αλλά και μια πλήρη εικόνα για τις ανάγκες παρεμβάσεων που πρέπει να δρομολογηθούν όπου χρειάζεται ή απαιτείται.

    «Οι μηχανικοί έχουμε την εμπειρία να συνδράμουμε αποτελεσματικά και καίρια σε αυτό το τόσο σημαντικό εγχείρημα για την ασφάλεια των πολιτών», αναφέρει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλης Καραχάλιος. «Με αίσθημα ευθύνης θα φέρουμε εις πέρας και αυτό το έργο, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε η καταγραφή των δημοσίων κτιρίων να είναι πλήρης και απολύτως εμπεριστατωμένη».

    Πρόγραμμα Σεμιναρίου

    Προσεισμικός έλεγχος και Επεμβάσεις σε Υφιστάμενες Κατασκευές

    Πύργος 13/04/2024

    proseism tee progr

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ολοκληρώνεται το μητρώο των πολιτικών μηχανικών που θα ξεκινήσουν προσεισμικό έλεγχο στα σχολεία της Ηλείας
    Ολοκληρώνεται το μητρώο των πολιτικών μηχανικών που θα ξεκινήσουν προσεισμικό έλεγχο στα σχολεία της Ηλείας

    Πρόεδρος ΤΕΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος «Αυτή τη φορά ο σεισμός μας συμπεριφέρθηκε καλά…»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Πιο αναγκαίος και επιτακτικός κρίνεται ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτηρίων και δη των σχολικών εγκαταστάσεων μετά και την πρόσφατη, διπλή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την Ηλεία (5,7 & 5,6 Ρίχτερ) την περασμένη Παρασκευή 29/3. Το μητρώο των Πολιτικών Μηχανικών που θα διενεργήσει τους ελέγχους ολοκληρώνεται και οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν σύντομα, αμέσως μετά τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα.

    Το προσεχές διάστημα, ολοκληρώνεται το μητρώο των Πολιτικών Μηχανικών που θα διενεργήσουν τους ελέγχους, σύμφωνα και με το πρόγραμμα του υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν ενημερωτικά σεμινάρια-ημερίδες προς τους επιστήμονες από το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, όπου θα υπάρξει διεξοδική ενημέρωση και επιμόρφωση σχετικά με τον προσεισμικό έλεγχο στα δημόσια κτήρια, με τη συμμετοχή διακεκριμένων πανεπιστημιακών και ανωτέρων στελεχών του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Στον Πύργο, το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου.

    «Σταθήκαμε τυχεροί»

    Μιλώντας στο ilialive.gr ο πρόεδρος του ΤΤΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος, τονίζει ότι ο τελευταίος σεισμός, λόγω της συμπεριφοράς και των χαρακτηριστικών του, δεν προκάλεσε ζημιές (τουλάχιστον σημαντικές). Ωστόσο εκτιμά πως ο προσεισμικός έλεγχος θα αναδείξει προβλήματα σε δημόσια κτήρια που θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα.

    «Με τον τελευταίο σεισμό, δεν είχαμε σημαντικές ζημιές. Βέβαια ο σεισμός μας συμπεριφέρθηκε καλά. Ήταν σε μεγάλο βάθος και παρά τη διάρκειά του, δεν είχε μεγάλη επιτάχυνση. Ακόμη και σε κτήρια που θα μπορούσαν να εμφανίσουν προβλήματα λόγω της διάρκειας, δεν είχαμε περιστατικά. Σημειώθηκαν μικρές ζημιές σε λίθινους μανδρότοιχους, όπως στη Ζαχάρω. Ήταν τέτοια τα χαρακτηριστικά του σεισμού που σταθήκαμε τυχεροί. Μπορεί με αυτό το σεισμό να μην αντιμετώπισαν θέμα τα σχολεία, κάποια όμως είναι προβληματικά και θα διαπιστωθούν από τους μηχανικούς στους ελέγχους που θα ακολουθήσουν. Αυτά τα κτίρια θα μπούνε σε προτεραιότητα για τον δευτεροβάθμια έλεγχο που θα προβλέπει και τον βαθμό παρεμβάσεων» τονίζει.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην «Ηλεκτρονική πλατφόρμα απογραφής κτιρίων» του ΟΑΣΠ, έχουν καταχωρηθεί από τους αρμόδιους φορείς τα δημόσια κτήρια και από τους Δήμους όλα τα δημόσια σχολεία, καθώς τα εκπαιδευτικά κτήρια βρίσκονται σε άμεση προτεραιότητα για έλεγχο.

    Ο κ. Γεωργακόπουλος επισημαίνει ότι από το 1985, με την βελτίωση του αντισεισμικού κανονισμού τα κτήρια, έχουν επιδείξει αντοχή. Ωστόσο η ανησυχία παραμένει για παλαιότερα κτίρια που υπάρχουν πολλά στην περιοχή μας. «Η στατική επάρκεια των κτηρίων που έχουν ανεγερθεί μετά το 1985 και με τις τότε προδιαγραφές δείχνουν μια καλή αντισεισμική συμπεριφορά. Υπάρχει όμως και μεγάλο κτιριακό απόθεμα πριν το ‘83 που θα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο και εκεί ίσως ανακαλύψουμε προβλήματα που θα θέλουν άμεση επέμβαση. Να μην εκπλαγούν δηλαδή οι Δήμοι, αν μετά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο, θα πρέπει να εκκενωθούν κτήρια για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Εκτιμώ ότι θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων έξι μήνες σχεδόν μετά την έναρξή τους», καταλήγει.

    * Φωτογραφία αρχείου

  • Σεμινάρια Προσεισμικού Ελέγχου από το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας - Η πρόληψη κυρίαρχο μέλημα μας
    Σεμινάρια Προσεισμικού Ελέγχου από το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας - Η πρόληψη κυρίαρχο μέλημα μας

    Η κουλτούρα της πρόληψης κυρίαρχο μέλημα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Σεμινάρια σε Πάτρα, Πύργο και Ζάκυνθο για Προσεισμικό Έλεγχο & επεμβάσεις σε υφιστάμενες κατασκευές

    Τρεις ενημερωτικές ημερίδες/σεμινάρια σε Πάτρα, Πύργο και Ζάκυνθο, με θέμα τον προσεισμικό έλεγχο κτιρίων, οργανώνει το προσεχές διάστημα το Τμήμα Δυτικής Ελλάδας του Τεχνικού Επιμελητήριου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων πανεπιστημιακών και ανωτέρων στελεχών του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

    Οι ημερίδες, το αναλυτικό πρόγραμμα των οποίων θ’ ανακοινωθεί απ’ το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας τις επόμενες μέρες, θα γίνουν την Τετάρτη και Πέμπτη 10-11 Απριλίου στην Πάτρα (διημερίδα), στον Πύργο το Σάββατο 13 Απριλίου και στη Ζάκυνθο την Τετάρτη 17 Απριλίου.

    Μεταξύ των ομιλητών θα είναι Καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΣΠ Βασίλης Μώκος και ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Αντισεισμικών Κατασκευών και Τεχνικής Σεισμολογίας του ΟΑΣΠ Στέφανος Δρίτσος.

    «Στόχος των ενημερωτικών ημερίδων που οργανώνει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας είναι η διεξοδική ενημέρωση και επιμόρφωση των συναδέλφων σχετικά με τον προσεισμικό έλεγχο στα δημόσια κτίρια» αναφέρει σε δήλωση του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλης Καραχάλιος, ενώ τονίζει ότι «η σημασία της ανθεκτικότητας στις κατασκευές και στο σχεδιασμό είναι κυρίαρχο μέλημα του ΤΕΕ Δυτικης Ελλάδας. Μόνο με την πρόληψη σώζουμε ζωές και περιουσίες σε βάθος χρόνου»

    Ο κ. Καραχάλιος σημειώνει, επίσης, ότι απ’ τις αυτοψίες των μηχανικών στα δημόσια κτίρια, μέσω του Προγράμματος που υλοποιείται απ’ τον ΟΑΣΠ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, θα γίνει μια καταγραφή των υφιστάμενων κτιρίων Δημόσιας και Κοινωφελούς χρήσης όπου συναθροίζεται το κοινό, όπως για παράδειγμα τα Νοσοκομεία της χώρας, τα Σχολεία, οι Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Αστυνομικά Τμήματα κ.ο.κ. και ακολούθως θα διακριβωθεί μία πρώτη εκτίμηση της σεισμικής διακινδύνευσής τους προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο για τον περαιτέρω έλεγχο και αποκατάσταση μέσω κινήτρων και συγκεκριμένων πόρων.

    Επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας κ. Καραχάλιος, πέραν του απολύτως αναγκαίου προσεισμικού ελέγχου των δημοσίων κτιρίων έχει προτείνει την δυνατότητα διερεύνησης ενός αντίστοιχου προγράμματος ελέγχου και παρεμβάσεων και στις ιδιωτικές κατασκευές.

    Πρόκειται για την πρόταση του που έχει τίτλο «Θωρακίζω κατ’ οίκον». Δηλαδή την πρόταση κατάρτισης ενός χρηματοδοτικού προγράμματος το οποίο θα επιδοτεί τον προσεισμικό έλεγχο κάθε οικοδομής (με προτεραιότητα τα παλιά κτίρια) και στις περιπτώσεις που υπάρχει διαπίστωση δομικών προβλημάτων όπως ρηγματώσεις σε φέροντα και μη φέροντα στοιχεία, εκτεθειμένος ή διαβρωμένος οπλισμός λόγω ελλιπούς συντήρησης, κακοτεχνίες, καθιζήσεις κτλ. θα επιδοτεί και ένα σημαντικό μέρος των δαπανών επέμβασης και θωράκισης των κτιρίων αυτών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Προσεισμικός έλεγχος σε 20.000 σχολεία και νοσοκομεία: Πότε θα έχει ολοκληρωθεί - Ποια είναι τα πιο ευάλωτα κτίρια
    Προσεισμικός έλεγχος σε 20.000 σχολεία και νοσοκομεία: Πότε θα έχει ολοκληρωθεί - Ποια είναι τα πιο ευάλωτα κτίρια

    Σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχοςτων σχολείων και των νοσοκομείων, ο οποίος θα δώσει για πρώτη φορά μια εικόνα της ανθεκτικότητας του συνόλου των εκπαιδευτηρίων και των νοσηλευτικών κέντρων της χώρας.

    Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας στο πλαίσιο ενημερωτικής συζήτησης για την κατάσταση των υποδομών της Ελλάδας που διοργάνωσε η Διανέοσις.

    Οπως σημείωσε ο ίδιος ο προσεισμικός έλεγχος θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και στόχος είναι εντός του επόμενου διμήνου να έχουν υπογραφεί όλες οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις, να έχουν βρεθεί οι πόροι της χρηματοδότησης του εγχειρήματος από το Ταμείο Ανάκαμψης και να έχουν επιλεγεί οι μηχανικοί που θα πραγματοποιήσουν τις αυτοψίες.

    Ο έλεγχος θα αφορά τα δημόσια κτίρια, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στα σχολεία και στα νοσοκομεία, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται σε περίπου 20.000.

    Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος στα κτίρια θα είναι υποχρεωτικός και εφόσον απαιτηθεί θα ακολουθείται και από δευτεροβάθμιο έλεγχο. Όταν ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία και νοσοκομεία, οι αυτοψίες θα επεκταθούν σε άλλα δημόσια κτίρια που υπολογίζονται από 35- 45.000.

    Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος των δημοσίων κτιρίων είχε αρχίσει το 2001 μετά τον φονικό σεισμό του 1999, αλλά είχε προαιρετικό χαρακτήρα. Δεν προχώρησε ποτέ αρκετά και ολοκληρώθηκε μόνο στο 20% των κτιρίων της χώρας. «Από τα 80.000 δημόσια κτίρια που έχει η Ελλάδα - αν και δε χρησιμοποιούνται όλα – ελέγχθηκαν περίπου 20.000», είπε ο κ. Λέκκας.

    Οι πρωτοβάθμιοι προσεισμικοί έλεγχοι θα γίνουν σε συνεργασία του ΟΑΣΠ, με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Θα εκτελεστούν από περίπου 5.000 μηχανικούς που θα επιλέξει το ΤΕΕ σε όλη Ελλάδα και θα εκπαιδεύσει ο ΟΑΣΠ στη συμπλήρωση των νέων ηλεκτρονικών δελτίων πρωτοβάθμιου ελέγχου. Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του Οργανισμού, έως τώρα τα δελτία συμπληρώνονταν χειρόγραφα. Πλέον κάθε μηχανικός θα συμπληρώνει στο ψηφιακό δελτίο τη θέση του κτιρίου, φωτογραφίες και το αποτέλεσμα του ελέγχου και θα τα υποβάλλει στον ΟΑΣΠ. Αν ένα δελτίο δεν πληρεί τις προδαγραφές δε θα μπορεί να υποβληθεί και θα επιστρέφεται έως ότου διορθωθεί.

    Για την υποδοχή αυτού του τεράστιου όγκου πληροφορίας ο ΟΑΣΠ αναβαθμίζει την τράπεζα δεδομένων του.

    Διευκρινίζοντας τον χαρακτήρα των ελέγχων, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι από τον πρωτοβάθμιο δεν θα προκύπτει αν ένα κτίριο είναι κατάλληλο ή όχι. Θα γίνεται μόνο βαθμονόμηση και στη συνέχεια ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητες του προγράμματος, θα ακολουθεί δευτεροβάθμιος έλεγχος οπότε θα μπορεί να διακριθεί αν ένα κτίριο πρέπει να πάει σε επισκευή ή όχι. Σε περίπτωση απαίτησης επισκευών η προτεραιοποίηση θα γίνει από όσα κριθούν πιο ευάλωτα.

    «Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος είναι ένας ταχύς οπτικός έλεγχος. Οταν δεν είμαστε σίγουροι, πάμε στον δευτεροβάθμιο. Αυτό δε σημαίνει κατ΄ανάγκη ότι ένα κτίριο είναι ακατάλληλο αλλά ότι πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. Εάν χρειαστεί μπορεί να πάμε και σε τριτοβαθμιο, δηλαδή στη μελέτη για πιθανή ενίσχυση».

    Άλλωστε – όπως σημείωσε – υπάρχουν κτίρια, τα οποία μπορεί να εκτιμηθεί ότι δεν ωφελεί να ενισχυθούν. Έφερε ως παράδειγμα ένα 6τάξιο παλιό σχολείο στη Σάμο, το οποίο ελέγχθηκε μετά το σεισμό: «Προέκυψε ότι για να γίνει ενίσχυση έπρεπε να δαπανηθούν 700.000 έως 800.000 ευρώ. Εξετάζοντας τον αριθμό των παιδιών που φοιτούσαν στο σχολείο είδαμε ότι είναι 25 και θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με την προσθήκη δύο σύγχρονων αιθουσών σε άλλο σχολείο που δε θα κόστιζαν πάνω από 70.000 ευρώ».

    Ερωτηθείς εάν τα αποτελέσματα των προσεισμικών ελέγχων θα γίνονται γνωστά στη σχολική κοινότητα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε ότι αυτά θα είναι εμπιστευτικά καθώς η βαθμονόμηση δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή από ανθρώπους μη ειδικούς και αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα, αλλά οπωσδήποτε θα ενημερώνονται το ΤΕΕ, τα συναρμόδια υπουργεία και βεβαίως οι δήμοι, οι οποίοι έχουν την ευθύνη των σχολείων.

    Οι πιο ευάλωτες κατασκευές

    Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο δομημένος ιστός της Ελλάδας είναι μικτός και τα κτίρια διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: σε εκείνα που έχουν κατασκευαστεί μετά το 1985 οπότε και εκδόθηκε ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός, σε εκείνα που αναγέρθηκαν μεταξύ 1959 και 1985 οπότε και η κατασκευή βασιζόταν σε συστάσεις προς τους μηχανικούς και σε όσα χτίστηκαν από το 1928 έως το 1959.

    Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ διευκρίνισε τα κτίρια και των τριών κατηγοριών θεωρούνται αρκετά ανθεκτικά υπό την προυπόθεση ότι έχουν συντηρηθεί σωστά και δεν έχουν γίνει σε αυτά παρεμβάσεις που επιδεινωνουν τη στατικότητά τους.

    Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ, το 46% των υφιστάμενων κατασκευών της Ελλάδας έχουν χτιστεί από το 1959 - 1985 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, το 32% πριν το 1959 χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, το 13% των κτιρίων που έχουν χτιστεί από το 1985 έως το 1995 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και τα πρόσθετα άρθρα του 1984/85 ενώ το 9% που έχουν χτιστεί από το 1995 έως σήμερα με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό του 1995 και τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό του 2000.

    «Από το 1985 έως σήμερα έχουμε να κάνουμε με πολύ ανθεκτικές κατασκευές, οι οποίες είναι ικανές να αντέξουν μεγάλες σεισμικές φορτίσεις. Το πρόβλημα έγκειται στο τι γίνεται πριν το 1985. Από το 1959 έως το 1985 δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός αλλά οι λεγόμενες συστάσεις τις οποίες έπρεπε να ακολουθούν κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή οι Ελληνες μηχανικοί. Τολμώ να πω ότι και αυτός ο δομημένος ιστός που παρήχθηκε εκείνο το διάστημα είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα αρκεί να γίνεται κανονικά η συντήρηση, πράγμα το οποίο είναι κομβικό σε όλες τις υποδομές και να μην έχουν γίνει παρεμβάσεις στις κατασκευές όταν πρόκειται να διαμορφωθεί εκ νέου κάποια κατασκευή, να γίνει ανακαίνιση ή να μετατραπεί το ισόγειο σε μία πιλοτή», ανέφερε.

    Διαχωρίζοντας τις κατασκευές από το 1928 – 29 και μέχρι το 1959, τόνισε ότι αν και δεν πληρούν τις σύγχρονες αντισεισμικές προδιαγραφές, είχαν δομηθεί κατά τέτοιο τρόπο με βάση την εμπειρία που είχαν οι Ελληνες κατασκευαστές που τις καθιστά ανθεκτικές σε σημαντικό ποσοστό. «Το 1929 είχαν εκδοθεί κάποιες συστάσεις λόγω του σεισμού που είχε γίνει στην Κόρινθο και προέκυψαν κάποιες θεμελιώδεις γνώσεις. Και αυτά τα κτίρια εφόσον έχουν συντηρηθεί σωστά τις πιο πολλές φορές δε διατρέχουν κάποιον κίνδυνο».

    Υπενθύμισε, πάντως, ότι ο ΟΑΣΠ έχει εκδώσει δύο κανονιστικές διατάξεις με στόχο να ενισχυθούν οι κατηγορίες έως το 1984, οι οποίες θεωρείται ότι έχουν χαμηλό δείκτη αντισεισμικής επάρκειας.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας θωρακίζει σχολεία και δημόσια κτίρια - Χρηματοδοτήθηκαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου
    Ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας θωρακίζει σχολεία και δημόσια κτίρια - Χρηματοδοτήθηκαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου

    Για πρώτη φορά πρόκειται να γίνει πλήρης και εμπεριστατωμένος πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος των κτιριακών υποδομών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που θα καταδείξει αν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω εργασιών ενίσχυσης των κτιρίων αυτών.

    Συγκεκριμένα, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα, εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για χρηματοδότηση υπηρεσιών πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται μακροσκοπικός οπτικός έλεγχος σε 37 κτίρια του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς επίσης και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης με στόχο τη διεύρυνση της κοινωνικής αντισεισμικής συνείδησης και εμπέδωση αντισεισμικής συμπεριφοράς από τον πληθυσμό.

    proseismikos El olympia 2

    Σχετικά με το έργο, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ζούμε σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή και ο προσεισμικός έλεγχος είναι μια απαραίτητη διαδικασία για την ασφάλεια των παιδιών μας αλλά και όλων μας. Εμείς προνοούμε και μεριμνούμε για την ασφάλεια των δημοτών μας, έχοντας υποβάλει έγκαιρα τη σχετική πρόταση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και πριν λίγες ημέρες υπογράφηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα η ένταξη της πρότασής μας στο πρόγραμμα πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου. Θα επιδιώξουμε άμεσα να υλοποιήσουμε το έργο αυτό με στόχο να θωρακίσουμε πρωτίστως τα σχολεία μας και άλλες κτιριακές υποδομές του Δήμου και κτίρια συνάθροισης κοινού όπως τα Δημοτικά μας Καταστήματα, το ΚΑΠΗ, τη ΔΕΥΑ κ.α. Παράλληλα, με τις κατάλληλες δράσεις θα ενημερώσουμε και τους πολίτες για προληπτικές ενέργειες αντισεισμικής προστασίας τους».

    proseismikos El olympia 3

    Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Παναγιώτης Φλέσσας δήλωσε: «Η διαδικασία του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου είναι ένα πρώτο στάδιο που θα οδηγήσει σε κάποια τεχνικά πορίσματα, βάσει των οποίων θα υποβάλουμε νέα τεχνικά δελτία για την εκπόνηση μελετών και ακολούθως για την αποκατάσταση των προβλημάτων που τυχόν εντοπιστούν. Η Δημοτική μας Αρχή φροντίζει να αξιοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι δεν θα μπορούσε να μην ανταποκριθεί και σ’ αυτό το κρίσιμο για την ασφάλεια και σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας και των δημοτών μας».

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο