Επίκαιρα

Ρευματοκλοπές: Οι συνεπείς πελάτες θα πληρώσουν για τους… κλέφτες - 225 περιπτώσεις στην Ηλεία την τελευταία διετία

Ρευματοκλοπές: Οι συνεπείς πελάτες θα πληρώσουν για τους… κλέφτες - 225 περιπτώσεις στην Ηλεία την τελευταία διετία

Επιμέλεια: Γιάννης Σπυρούνης

Η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να αποκλιμακώνεται σταδιακά από τον Μάρτιο και να αναμένεται περαιτέρω μείωση και το Μάιο, ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής” η μείωση αυτή δεν θα περάσει στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Μπορεί η μείωση να πέρασε το πρώτο τρίμηνο του 2024, όμως δεν θα συμβεί το ίδιο και τον Απρίλιο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα “… οι μειώσεις από τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος δεν έφτασαν στους καταναλωτές και απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα φτάσουν ούτε οι αναμενόμενες μειώσεις των επόμενων μηνών. Χάθηκαν στη διαδρομή του ρεύματος από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στον μετρητή για να καλύψουν, με υστέρηση τουλάχιστον δύο ετών, τις απώλειες του δικτύου – τεχνικές και μη τεχνικές ρευματοκλοπές, που δεν είχε υπολογίσει στην αρχική του μελέτη ο ΔΕΔΔΗΕ.

Οι προμηθευτές έχουν ήδη συμπεριλάβει στα κοστολόγιά τους και έχουν ήδη μεταφέρει στους καταναλωτές κόστη από απώλειες του δικτύου για τα έτη 2021 και 2022 της τάξης των 800 εκατ. ευρώ συνολικά ανά έτος, που αντιστοιχούν στο σύνολο των απωλειών δικτύου, εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ ανά έτος σε ρευματοκλοπές.

Συνέβη όμως λίγες ημέρες πριν ανακοινώσουν τα τιμολόγια του Απριλίου οι πάροχοι να λάβουν από τον ΔΕΔΔΗΕ ειδοποίηση για τον «συντελεστή κανονικοποίησης», όπως ονομάζονται τεχνικά οι απώλειες του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Οι προμηθευτές για την κατάρτιση των τιμολογίων έχουν λάβει υπόψη τους έναν συντελεστή 13,54% για τις απώλειες της περιόδου 2021-2024, που έχει εγκρίνει για το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ η ΡΑΑΕΥ από το 2020, βάσει μελέτης που της έχει υποβάλει ο διαχειριστής” αναφέρει το δημοσίευμα.

Με λίγα λόγια το κόστος των ρευματοκλοπών θα μετακυλιστεί μέσα από τον ΔΕΔΔΗΕ και τους παρόχους, στους καταναλωτές που … δεν κλέβουν, αλλά πληρώνουν για την ενέργεια που καταναλώνουν. Κάτι που φαντάζει αδιανόητο…

Οι ευθύνες

Άποψη των παρόχων είναι ότι το κόστος τουλάχιστον των ρευματοκλοπών και των ελλιπών μετρήσεων θα πρέπει κατά το μεγαλύτερο μέρος να βαρύνει τον διαχειριστή, που είναι και ο αρμόδιος για τον περιορισμό του φαινομένου και το ζήτημα έχει τεθεί ήδη στη ΡΑΑΕΥ, η οποία έχει βάλει στόχους στον διαχειριστή για τη μείωση των ρευματοκλοπών κατά μέσον όρο 2% ετησίως το διάστημα 2021-2024, έναντι ποινών.

Οι στόχοι αυτοί, σύμφωνα με την αγορά, θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλοί ενώ στο μεταξύ δεν έχουν επιτευχθεί. Αντιθέτως, όπως επιβεβαιώνουν από τον ΔΕΔΔΗΕ, οι μη τεχνικές απώλειες του δικτύου (ρευματοκλοπές) από 4,9% το 2021 αυξήθηκαν σε 5,32% της συνολικής κατανάλωσης το 2022 και οι τεχνικές από 5,1% το 2021 σε 5,88% το 2022, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η εικόνα στην Ηλεία

Σύμφωνα με τα στατιστικά που ζήτησε το ilialive.gr από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι ρευματοκλοπές στην Ηλεία συνεχίζονται την τελευταία διετία με αμείωτο ρυθμό. Στα σημεία όπου η ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζει “απώλειες” ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνεργασία με την Αστυνομία, παρεμβαίνει. Τεχνικά διακόπτεται η παροχή και νομικά γίνεται σύλληψη των υπευθύνων.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία το 2022 στην Ηλεία καταγράφηκαν 111 περιπτώσεις ρευματοκλοπών και το 2023, 114 περιπτώσεις. Δηλαδή σε μια διετία εντοπίστηκαν 225 σημεία ρευματοκλοπής όπου είναι άγνωστη η ποσότητα της ενέργειας που καταναλώθηκε.

Σύμφωνα με άλλες πηγές του ilialive.gr από τις παραπάνω περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί, το 99% αφορά υποθέσεις ρευματοκλοπών σε καταυλισμούς ή κατοικίες ΡΟΜΑ και το υπόλοιπο 1% αφορά επιχειρήσεις και κατοικίες.

  • Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή”.

Φωτογραφία: Freepik/pvproductions

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup