Επίκαιρα

Έρευνα ΕΛΣΤΑΤ : Με ξεπερασμένη αντισεισμική θωράκιση τα μισά σπίτια στην Ηλεία

Έρευνα ΕΛΣΤΑΤ : Με ξεπερασμένη αντισεισμική θωράκιση τα μισά σπίτια στην Ηλεία

Τα περισσότερα χτίστηκαν με προδιαγραφές προ 1984

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Με αντισεισμικές προδιαγραφές περασμένων δεκαετιών έχουν ανεγερθεί οι μισές και παραπάνω κατοικίες στο νομό Ηλείας, γεγονός που καθιστά πάντα επίκαιρη και επιτακτική προς εξέταση την πρόταση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας προς τον ΟΑΣΠ αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, να δοθούν οικονομικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες και να δημιουργηθούν επιδοτούμενα προγράμματα για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από την απογραφή του 2021, , στην Π.Ε Ηλείας υπάρχουν 94.967 κανονικές κατοικίες, εκ των οποίων 57.660 είναι μονοκατοικίες, 21.163 διπλοκατοικίες και 15.532 πολυκατοικίες ενώ μόνο στα 619 η κύρια χρήση τους πλέον δεν είναι κατοικία.

Από τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτουν ότι 55.414 είναι οι κατοικούμενες, εκ των οποίων οι 31.629 είναι μονοκατοικίες, οι 12.561 είναι διπλοκατοικίες και 10.860 είναι πολυκατοικίες. Οι κενές κατοικίες ανέρχονται στις 39.555 εκ των οποίων οι 26.028 είναι μονοκατοικίες, οι 8.599 διπλοκατοικίες και οι 4.670 πολυκατοικίες.

«Έκρηξη» ανέγερσης κατοικιών σημειώθηκε την περίοδο 1961-2000 και συγκεκριμένα την 20ετία 1961-1980 ανεγέρθηκαν 33.378 κατοικίες, τη δεκαετία 1981-1990 21.931 κατοικίες και την περίοδο 1991-2000 14.614.

Αμέσως μετά ξεκινά η ραγδαία πτωτική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας με την περίοδο 2001-2010 να κατασκευάζονται 7.938 κατοικίες, μεσούσης της οικονομικής κρίσης από το 2011-2015 μόνο 1.102 και από το 2016 και πέρα μόλις 513!

Παρατηρούμε δηλαδή, ότι ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό κατοικιών στο νομό, χτίστηκε πριν το 1984, χρονιά «τομή»- όπως την χαρακτηρίζουν οι πολιτικοί μηχανικοί-για το πλαίσιο της αντισεισμικής θωράκισης των κατοικιών, ενώ ακολούθησαν και άλλες διατάξεις μετά το 1990.

Σε μια περίοδο όμως, που διαρκώς «τρέχουν» επιδοτούμενα προγράμματα ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, η αντισεισμική θωράκιση έχει μείνει στα… μετόπισθεν

Προτεραιότητα στα προ του 1984 κτίρια

«Τα μισά και παραπάνω σπίτια στην Ηλεία-όπως και την υπόλοιπη Ελλάδα-έχουν χτιστεί με παλαιότερες αντισεισμικές διατάξεις. Η τομή στην ελληνική νομοθεσία σχετικά με την αντισεισμική προστασία έγινε το 1984. Τότε διπλασιάστηκαν οι συντελεστές ασφάλειας των κτιρίων και ακολούθησαν διαφορές τροποποιήσεις» δηλώνει στο ilialive.gr ο Βαγγέλης Καραχάλιος-Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Καραχάλιος η επικινδυνότητα ενός κτιρίου δεν βασίζεται μόνο στους κανονισμούς με τους οποίους φτιάχτηκε. «Ένα κτίριο για να κριθεί ασφαλές ή όχι πρέπει να περάσει από έλεγχο. Μπορεί να έχουμε ένα κτίριο του ‘60 το οποίο μπορεί να συντηρείται σωστά, να μην έχει προβλήματα, να είναι σε μια περιοχή πιθανότητα που να μην έχει μεγάλη σεισμική επικινδυνότητα-όπως η ορεινή Ηλεία. Στην γενική του αρχή ότι είναι προ του 1984 προφανώς πρέπει να δοθεί πρώτη προτεραιότητα ώστε να δούμε την κατάστασή του. Όμως και κτίρια που έχουν γίνει μετά το ‘ 84 παρότι ακολουθήθηκαν οι κανόνες, λόγω κακής συντήρησης, φθορών ή κακοτεχνιών έχουν μεγάλο θέμα».

Να δοθούν κίνητρα για ελέγχους στατικής επάρκειας

Εκτός από το πρόγραμμα που ήδη «τρέχει» από τον ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ με τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο σε δημόσια κτίρια, κ. Καραχάλιος αναφέρεται σε μια πρόταση που υπάρχει εδώ και καιρό, και θα έχει ως αποτέλεσμα τη χρηματοδότηση αναλόγων προγραμμάτων για ιδιώτες.

«Το ΤΕΕ έχει λάβει πρωτοβουλία και κατάφερε τουλάχιστον το πρώτο βήμα να δημιουργηθεί χρηματοδοτικό και διοικητικό νομικό πλαίσιο ώστε να ξεκινήσουμε να μελετήσουμε τη στατική επάρκεια σε πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων (σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.α.). Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που «τρέχει» μετά από πολλά χρόνια διεκδικήσεων. Ταυτόχρονα, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουμε επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο εκ νέου- μια πρόταση που στείλαμε και στον ΟΑΣΠ και στον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Στασινό, να κάνουμε μια συζήτηση και να ανοίξουμε το θέμα και των ιδιωτικών κατασκευών. Να γίνει δηλαδή μια εκτεταμένη προσπάθεια ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους ιδιώτες να αξιολογήσουν αρχικά τη σεισμική επικινδυνότητα των κτιρίων τους, να την βαθμολογήσουμε και ανάλογα με τα αποτελέσματα να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για όποιον επιθυμεί, να λάβει οικονομικά κίνητρα ώστε να προβεί σε αναγκαίες –αν χρειάζεται-επισκευές. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι είναι αδιανόητο η κυβέρνηση και η ΕΕ να προωθεί ενεργειακή εξοικονόμηση κτιρίων χωρίς να έχει προηγηθεί η αντισεισμική θωράκιση» σημειώνει ο κ. Καραχάλιος.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup