Επίκαιρα

Ηλεία: Υπερδιπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις το 2023 - Καταγράφηκε το μικρότερο ποσοστό γεννήσεων στη Δυτική Ελλάδα

Ηλεία: Υπερδιπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις το 2023 - Καταγράφηκε το μικρότερο ποσοστό γεννήσεων στη Δυτική Ελλάδα

Γεννήθηκαν μόλις 855 παιδιά - Έφυγαν απ’ τη ζωή 1.979 άτομα

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Το αρνητικό πρόσημο όλης της χώρας στο ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων ακολουθεί και η Ηλεία με μόλις 855 νέες γεννήσεις για το 2023 ενώ οι θάνατοι ανέρχονται στους 1.979. Διαφορά που αγγίζει τα 1.124 άτομα με τον κίνδυνο των συνεπειών της υπογεννητικότητας ορατό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατέγραψε και δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι γεννήσεις στην Ηλεία το 2023 είναι σε πολύ πιο χαμηλά από τα περσινά επίπεδα. Το 2022 σημειώθηκαν 945 γεννήσεις ενώ οι θάνατοι καταγράφηκαν στους 2.311.

Το δημογραφικό πρόβλημα, εξακολουθεί να είναι από τα πιο σοβαρά στη χώρα και την ίδια στιγμή η Ηλεία καταρρέει πληθυσμιακά χρόνο με τον χρόνο. Αξίζει να αναφερθεί-πάντα σύμφωνα με τους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ- ότι το 2021 καταγράφηκαν 979 γεννήσεις και 2.195 θάνατοι ενώ το 2020 οι γεννήσεις έφτασαν τις 975 και οι θάνατοι τις 2.025.

Το 2019 οι γεννήσεις έφτασαν τις 1.033 και οι θάνατοι ήταν 1979 ενώ αντίστοιχα ποσοστά με μικρές αυξομειώσεις παρατηρούνται και τα προηγούμενα χρόνια.
Στο σύνολο η Δυτική Ελλάδα 4.347 γεννήσεις και 7. 981 θανάτους, με την Ηλεία να καταγράφει το μικρότερο νούμερο. Στην Αιτωλοακαρνανία οι γεννήσεις για το 2023 είναι 1.254 και οι θάνατοι 2.635 ενώ στην Αχαΐα σημειώθηκαν 2.238 γεννήσεις και 3.367 θάνατοι αντίστοιχα.

Βελτίωση υποδομών για την παραμονή και δημιουργία οικογένειας

Για το έντονο δημογραφικό πρόβλημα που βιώνει η χώρα αλλά και η Δυτική Ελλάδα, και ειδικότερα η Ηλεία, κάνει λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, τονίζοντας πως η Περιφέρειας ήδη υλοποιεί και προσανατολίζεται σε στοχευμένες δράσεις σε μια προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού ισοζυγίου γεννήσεων-θανάτων.

«Τα βασικά κριτήρια παραμονής και δημιουργίας οικογένειας στην περιφέρεια, είναι αφενός η ύπαρξη βασικών υποδομών υγείας, παιδείας και μεταφορών και αφετέρου η οικονομική ανάπτυξη που εξασφαλίζει πλούτο και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ως Περιφερειακή Αρχή αναλάβαμε την πρωτοβουλία ίδρυσης του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να αποτυπώσουμε με ακρίβεια τις παραμέτρους του προβλήματος και να σχεδιάσουμε στοχευμένη πολιτική ανάσχεσης ή έστω περιορισμού του αρνητικού ισοζυγίου γεννήσεων-θανάτων.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υλοποιούμε ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα κατασκευής και βελτίωσης των υποδομών, είτε αυτό αφορά το οδικό δίκτυο είτε τις σχολικές και τις νοσηλευτικές μονάδες, και παράλληλα διαθέτουμε σημαντικό μέρος των διαθέσιμων πόρων στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, για να μπορούν οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας να εργάζονται και να έχουν επαρκές εισόδημα.

Επιπλέον, έχουμε προβλέψει και προγράμματα στήριξης των κοινωνικά ευάλωτων συμπολιτών μας, διότι θέλουμε να αποτρέψουμε την περιθωριοποίηση και την όξυνση των ανισοτήτων. Οι προσπάθειές μας έχουν αποδώσει καρπούς ως έναν βαθμό, καθότι έχει μειωθεί η ανεργία και έχει αυξηθεί η συμμετοχή της Περιφέρειας στο ΑΕΠ, όμως δεν εφησυχάζουμε και εργαζόμαστε μεθοδικά για την ευημερία της Δυτικής Ελλάδας.

Οφείλουμε όλοι να καταβάλλουμε πολλές και μεγάλες προσπάθειες και μάλιστα, σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό και η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης αποτελεί αναγκαιότητα, ακόμα και για την αντιμετώπιση του δημογραφικού» τονίζει ο κ. Φαρμάκης.

Φωτογραφία αρχείου: Freepik/senivpetro

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα