Οικονομία

Πριν την 25η Μαρτίου πρώτες συνδεδεμένες, με σκληρό στα 5,7 ευρώ και την ειδική ενίσχυση βάμβακος 72,5 ευρώ

Πριν την 25η Μαρτίου πρώτες συνδεδεμένες, με σκληρό στα 5,7 ευρώ και την ειδική ενίσχυση βάμβακος 72,5 ευρώ

Στα βήµατα των τριών προηγούµενων ετών δείχνει να κινείται και φέτος η πληρωµή του πρώτου πακέτου των συνδεδεµένων ενισχύσεων, απογοητεύοντας για άλλη µία φορά τους αγρότες που περιµένουν.

Το πιθανότερο σενάριο δείχνει πίστωση µέχρι την Παρασκευή 24 Μαρτίου για τις συνδεδεµένες σε σκληρό σιτάρι, πρωτεϊνούχα και σανοδοτικά ψυχανθή, όσπρια, καρπούς µε κέλυφος, µήλα, µαζί µε την ειδική ενίσχυση για το βαµβάκι.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, τη σεζόν 2021-2022 καλλιεργήθηκαν 3,150 εκατ. στρέµµατα µε σκληρό σιτάρι, από τα οποία τα 1,98 εκατ. στρέµµατα αφορούσαν σπορές µε πιστοποιηµένο σπόρο. Με βάση τον προϋπολογισµό του έτους, αυτό σηµαίνει ότι η συνδεδεµένη θα κυµανθεί περί τα 5,7 ευρώ το στρέµµα, στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι. Αντίστοιχα, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΟΣ∆Ε τη σεζόν 2021-2022 καλλιεργήθηκαν 2.541.683 στρέµµατα µε βαµβάκι, για τα οποία ο προϋπολογισµός του έτους ανέρχεται στα 184 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης από το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο στην Κοµοτηνή, γεγονός που δίνει ειδική ενίσχυση στα 72,5 ευρώ το στρέµµα.

Βέβαια, ο δρόµος για την πίστωση είναι ακόµα µακρύς, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι, ενώ εκκρεµεί και η έκδοση των σχετικών αποφάσεων µε το ύψος της ενίσχυσης ανά προϊόν, διαδικασία που δεν αποκλείεται να γίνει και τελευταία στιγµή, κατά τα γνωστά, ακόµα και µετά την πληρωµή.

Όσον αφορά τώρα τα υπόλοιπα από την περσινή ενιαία ενίσχυση, αλλά και τις εκκρεµότητες για τις Σπάνιες Φυλές, το Κοµφούζιο και περιπτώσεις των βιολογικών από τα προγράµµατα του 2022, δεν υπάρχει ακόµα κάποια επίσηµη ενηµέρωση. Από τους υπεύθυνους των πληρωµών «ακούγεται» ότι θα προηγηθούν οι Σπάνιες Φυλές και κάποια προγράµµατα της περσινής χρονιάς, που διευθετήθηκαν, ωστόσο τίποτα ακόµα δεν είναι σίγουρο. Σχετικα µε τα της περσινής ενιαίας, η πληρωµή τους φαίνεται να ακολουθεί την «τακτική» των σταδιακών και µεµονωµένων πιστώσεων για όσους από τους παραγωγούς περνούν τον διασταυρωτικό έλεγχο, µε ορίζοντα τον Ιούνιο, οπότε και θα πρέπει -βάσει κοινοτικού κανονισµού – να έχει ολοκληρωθεί η εξόφληση των δικαιούχων.

Νέα πρόσκληση για ενίσχυση ζωοτροφών στους νεοεισερχόµενους

Εν τω µεταξύ, την περασµένη Πέµπτη 9 Μαρτίου έγινε η τρίτη πληρωµή ύψους 7,125 εκατ. ευρώ σε 3.750 δικαιούχους του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», κατόπιν εξέτασης του συνόλου των ενστάσεων. Ταυτόχρονα, όπως ανακοινώθηκε, ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσης 2ης Πρόσκλησης για την περίπτωση των νεοεισερχόµενων κτηνοτρόφων, οι οποίοι αν και δεν είχαν να εµφανίσουν τζίρους το 2021, όλους τους προηγούµενους µήνες αγόρασαν ζωοτροφές µέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον υψηλών τιµών. Να σηµειωθεί, ωστόσο, ότι η επίσηµη ενηµέρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρει ότι η πληρωµή στους νεοεισερχόµενους θα γίνει µε διαφορετικό τρόπο και κριτήρια πέραν του µέτρου 22.

Σύµφωνα µε την ανακοίνωση των αρµοδίων, «συνολικά για το Μέτρο 22 ενισχύθηκαν 69.136 κτηνοτρόφοι µε συνολικό ποσό 94.185.899,00 ευρώ για τους τοµείς της αιγοπροβατοτροφίας, της βοοτροφίας, της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας, µε την πρώτη πληρωµή στα 85,85 εκατ. ευρώ, τη δεύτερη στα 1,223 εκατ. ευρώ και τελικά την τρίτη πληρωµή στα 7,125 εκατ. ευρώ.

Προς πίστωση 5,7 εκατ. για προανθικό στάδιο σε κερασιές

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο προγραμματίζεται μία πίστωση 5,7 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις παραγωγών που είδαν τα άνθη στους δενδρώνες τους να παγώνουν εξαιτίας των όψιμων παγετών του 2021, όπως προκύπτει μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ που συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών.

Με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β’, αριθμός 1184) τροποποιήθηκε ο κανονισμός ΕΛΓΑ για ζημιές που προκλήθηκαν σε δενδρώδεις καλλιέργειες στο προανθικό στάδιο και συγκεκριμένα κατά το διάστημα από 15 Φεβρουαρίου έως 20 Απριλίου, συνολικού ποσού 5.703.051 ευρώ.

Όπως διευκρινίζεται στην εν λόγω ΚΥΑ, «από τις διατάξεις της απόφασης προκαλείται δαπάνη συνολικού ποσού 5.703.051 ευρώ, η οποία θα καλυφθεί από πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον Κ.Λ. 67 του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ έτους 2023».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εν λόγω απόφαση αφορά δυο περιπτώσεις παραγωγών, κυρίως κερασοπαραγωγών, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειές τους το επίμαχο διάστημα και ειδικότερα παραγωγούς που έχουν να παίρνουν το 30% των αποζημιώσεων, αλλά και παραγωγούς που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί καθόλου.

Πηγή: Agronews.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup