Πρωτογενής Τομέας

Ηλεία: Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει το ελαιόλαδο...

Ηλεία: Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει το ελαιόλαδο...

Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν δάκο και γλοιοσπόριο - «Δράμα» η παραγωγή στην Ηλεία

Του Γιάννη Σπυρούνη

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη νέα μεγάλη απειλή του θησαυρού της ελιάς στην Ηλεία και την ευρύτερη περιοχή. Οι καιρικές συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών που έχουν υποβαθμίσει πάρα πολύ την ποιότητα του ελαιολάδου, ανεξάρτητα από την ποσότητα καρπού που θα δώσουν τα δέντρα. Έτσι φέτος δάκος και κυρίως γλοιοσπόριο, έχουν μετατρέψει τα παρθένα ελαιόλαδα της Ηλείας σε βιομηχανικά λόγω της υψηλής οξύτητας που παρουσιάζεται. Ελαιοπαραγωγοί, ελαιοτριβείς και έμποροι ελαιολάδου, βρίσκονται σε απόγνωση με την κατάσταση που διαμορφώνεται. Λύση υπάρχει όμως θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια… Πρωτίστως οι παραγωγοί να φροντίσουν και να μην αφήσουν στην τύχη τους τα λιοστάσια, ώστε να καταφέρουν να προστατέψουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ποιότητα.

«Το γλοιοσπόριο μπήκε για τα καλά στη ζωή μας»

papadopoulos

Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας «Έλαια Παπαδόπουλος» Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος μίλησε για την φετινή άσχημη εικόνα της ελαιοπαραγωγής. «Είναι από τις χειρότερες χρονιές που μπορώ να θυμηθώ. Ο μύκητας, το γλοιοσπόριο, μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και έχει κάνει τεράστια ζημιά σε συνδυασμό με το δάκο. Πλέον τα λάδια που βγαίνουν είναι βιομηχανικά. Στην αρχή βγάλαμε κάποια καλά λάδια, αλλά όσο περνά ο καιρός τα λάδια γίνονται χειρότερα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ζήτηση για τα περισσότερα από αυτά. Σε πολλές περιπτώσεις, καταντά ασύμφορο και το να μαζευτούν οι ελιές. Πολλοί παραγωγοί τα παρατάνε. Ειλικρινά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή σημείωσε πως παίζει τον καθοριστικό ρόλο. «Αν αναλογιστούμε ότι η περσινή χρονιά ήταν ακραία ξερική, η φετινή ήταν με υπερβολικές υγρασίες. Καταλαβαίνουμε πως στρεσάρονται τα δέντρα, πως αναπτύσσονται διάφοροι μύκητες και μικροοργανισμοί που δεν ξέρουμε καν πως να τους καταπολεμήσουμε αυτή τη στιγμή και όλοι ψάχνονται, αν τύχει ξανά τι θα κάνουμε. Είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα για το πως θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε και να γυρίσουμε σε πιο συμβατές καλλιέργειες, όχι με πολλά φάρμακα, να προστατέψουμε το περιβάλλον μας εμείς. Το κάνουμε εμείς ως εταιρία να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους παραγωγούς να γυρίσουν στη βιολογική καλλιέργεια, το ίδιο κάνουμε για τα δικά μας κτήματα και κάποιων συνεργατών μας. Καταφέραμε έτσι να βγάλουμε οξύτητες στο 0,25 και 0,30, που είναι απίθανες για τη φετινή χρονιά. Όμως χρειάζεται προσοχή σε όλες τις καλλιέργειες γιατί δεν πήγε τίποτα καλά».

Σχολιάζοντας την εικόνα που καταγράφεται σε Ηλεία και Μεσσηνία τόνισε πως η εμφάνιση του γλοιοσπόριου προ διετίας ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες με ορατά τα αποτελέσματα στη φετινή παραγωγή. «Η ζημιά είναι πανελλαδικά. Η Ηλεία και η Μεσσηνία έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα. Η Μεσσηνία είχε και πρόπερσι το πρόβλημα. Ο πληθυσμός έμεινε και αναπτύχθηκε. Δεν ξέρω πως θα αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν ενέργειες που μπορούν να γίνουν αλλά ποιοι θα τις κάνουν. Οι ελιές που έπεσαν στη γη είναι μολυσμένες με το μύκητα αυτό. Και θα εξακολουθεί να υπάρχει. Θα πρέπει να γίνουν ενέργειες και στο έδαφος και στα δέντρα…» είπε μεταξύ άλλων.

«Από τις χειρότερες χρονιές»

sarakinis

Ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στο Βούναργο, Διονύσης Σαρακίνης, χαρακτήρισε τη χρονιά για την ελαιοπαραγωγή, ως μια από τις πιο χειρότερες όχι μόνο για την Ηλεία αλλά για όλη την Ελλάδα. «Οι τιμές είναι χάλια, η ποιότητα η χειρότερη των τελευταίων ετών. Έχουμε μεγάλο θέμα με το δάκο και το γλοιοσπόριο με αποτέλεσμα τα ελαιόλαδα να βγαίνουν με πολλά οξέα, πάνω από 10-12 γραμμές. Ελαιόλαδα μη εμπορεύσιμα. Μεγάλο θέμα έχουμε με τον καιρό που δεν βρέχει και επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση. Ο κόσμος θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται πως θα πρέπει να καλλιεργήσει σωστά την ελιά για να του αποδώσει. Κάποιοι αμελούν τα λιοστάσια του, κάποιοι άλλοι που δεν αμελούν έχουν καλύτερες ποιότητες» σχολίασε. «Η παραγωγή είναι ικανοποιητική ως προς την ποσότητα, όμως η ποιότητα δεν είναι καλή

«Τα λάδια βγαίνουν «βαριά»

kounas

Ο Αλέξης Κούνας, εργαζόμενος στο ελαιοτριβείο Τσουκαλά στην Ξυλοκέρα, τόνισε πως «η χρονιά είναι χάλια. Δάκος, γλοιοσπόριο, τα λάδια βγαίνουν «βαριά». Ο κόσμος δεν βγάζει καλό λάδι για το σπίτι του και δεν κινείται και η αγορά έτσι. Δεν πουλιέται αυτό το λάδι. Είναι στάσιμη η χρονιά και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει αρκετά, η θερμοκρασία έχει βοηθήσει το δάκο. Ο καρπός έχει «ανάψει» πάνω στις ελιές, στα τσουβάλια ακόμα μεγαλύτερη η θερμοκρασία και τα οξέα ανεβαίνουν αρκετά, με αποτέλεσμα το λάδι να μην είναι καλό. Φέτος ο συνδυασμός δάκου και γλοιοσπόριου είναι καταστροφικός, τόσα χρόνια δεν έχω δει τέτοια εικόνα. Είναι μια καταστροφική χρονιά, για τον παραγωγό, την αγορά, για όλους. Βγαίνει βιομηχανικό το λάδι. Και οι Ιταλοί ζητούν καλό λάδι, που δυστυχώς δεν υπάρχει.

elies paragogi6

Προνύμφες του δάκου, μένουν στο έδαφος στα ελαιοτριβεία, από τα σακιά με τις ελιές. Η δακοπροσβολή ήταν τεράστια φέτος στην καλλιέργεια...

elies paragogi1

elies paragogi2

elies paragogi3

elies paragogi4

elies paragogi5

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα