Πρωτογενής Τομέας

Βήματα μπροστά για την άρδευση της βόρειας Ηλείας από τη λίμνη Πηνειού - Και έπειτα της Δυτ. Αχαΐας

Βήματα μπροστά για την άρδευση της βόρειας Ηλείας από τη λίμνη Πηνειού - Και έπειτα της Δυτ. Αχαΐας

Το θέμα της άρδευσης όλης της βόρειας Ηλείας από το Φράγμα Πηνειού, τέθηκε ύστερα από την συνάντηση που είχε προηγηθεί ανάμεσα στον γενικό γραμματέα υποδομών Γιώργο Καραγιάννη με τους Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρο Βασιλόπουλο και Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη, στην χθεσινή συνέντευξη τύπου, που έγινε με αφορμή την έναρξη των εργασιών για την ανάπλαση του χώρου της λίμνης Καραμανλή του φράγματος Πηνειού.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης όπως είχε δηλώσει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης υπήρξε η δέσμευση να ολοκληρωθεί αρχικά η μελέτη για τον υπόγειο κλειστό αγωγό από το φράγμα Πηνειού μέχρι την Βουπρασία και στη συνέχεια η άλλη μελέτη που αφορά την επέκταση αγωγού στην Δυτική Αχαΐα.

Ο κ. Καραγιάννης ενημέρωσε τους Αντιπεριφερειάρχες πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι µελέτες για την πρώτη φάση προκειµένου να θωρακιστεί το δίκτυο στην Ηλεία και στην συνέχεια να καλυφθούν οι ανάγκες για άρδευση στην Δυτική Αχαΐα. Υπογράμμισε επίσης ότι οι πρώτες µελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020. Στην συνάντηση επιπλέον τονίστηκε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σπατάλη του νερού εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν στο δίκτυο γι αυτό και το υπουργείο προχωρά τις απαραίτητες μελέτες.

Ο κ Βασιλόπουλος σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση τόνισενότι: «Θωρακίζουμε το δίκτυό μας , και αυτό θέλω να γίνει κατανοητό από όλους με κλειστού τύπου υπόγειο αγωγό από το φράγμα Πηνειού μέχρι την Βουπρασία σύμφωνα με την μελέτη που εκπονείται και έπειτα τα επόμενα βήματα με την μελέτη για επέκταση αγωγού στην Δυτική Αχαΐα. Όχι άλλη σπατάλη του νερού από το φράγμα Πηνειού που έχουν ανάγκη οι καλλιέργειές μας στον κάμπο μας, οι μελέτες προχωρούν και ο υπόγειος κλειστού τύπου αγωγός θα δώσει οριστική λύση».

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο κ. Ζαΐμης τόνισε ότι: «Το Φράγμα Πηνειού πρέπει και μπορεί να εξυπηρετεί ευρύτερα την περιοχή, δηλαδή και τη Δυτική Αχαΐα. Όμως αυτό θα πρέπει να γίνει με κλειστούς αγωγούς ώστε να μην υπάρχει απώλεια νερού. Νομίζω ότι το δέχεται και η τοπική κοινωνία και οι φορείς της Ηλείας. Αυτό είπαμε χθες στον Υπουργό και για αυτό δεσμεύτηκε ο Γ.Γ. του Υπουργείου. Μας τόνισε πως ολοκληρώνει δύο μελέτες, μία για την Ηλεία και μία για την Αχαΐα, προκειμένου οι μελέτες να βγάλουν και το κόστος, αλλά να εντάξουν και το έργο, που θα είναι ένα από τα κεντρικά έργα του Υπουργείου».

Από την πλευρά του ο κ. Λυμπέρης ανέφερε ότι «Έχουμε κι εμείς κλείσει ραντεβού Γ.Γ. του Υπουργείου, αλλά και τον επιβλέποντα την μελέτη και έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε μελέτη, η οποία θα πάει να υλοποιήσει έργο αφήνοντας έξω τη Βουπρασία. Η πραγματικότητα είναι πως σε νορμάλ συνθήκες η λίμνη έχει 300-400 εκ. κυβικά νερό. Το νερό αυτό φτάνει για να αρδεύσει όλες τις περιοχές. Δε νοείται όμως να πάρει άρδευση η Δυτική Αχαΐα και να μην αρδεύεται η Βουπρασία.

Επίσης, δε νοείται και η βόρεια δική μας περιοχή προς την Κάτω Πηνεία και Ήλιδα να μην έχει άρδευση. Επομένως θα πρέπει να υπάρξει κι εκεί μια μέριμνα ενός αγωγού άρδευσης. Να είστε σίγουροι πως αυτά τα ζητήματα θα τα θέσουμε και από την πλευρά μας είναι αδιαπραγμάτευτα. ο κλειστό σύστημα θα εξοικονομήσει ίσως και ως 50% του νερού που χάνεται, το οποίο ισχύει και για την ύδρευση. Από τον ίδιο ταμιευτήρα παίρνουμε νερό και έτσι θα υπάρξει επιπλέον εξοικονόμηση».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα