Πρωτογενής Τομέας

Στρατηγική για την ασφάλεια των τροφίμων στη Μεσόγειο

Στρατηγική για την ασφάλεια των τροφίμων στη Μεσόγειο

Έκθεση που συζητήθηκε από μέλη της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης (ARLEM).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ένωση για τη Μεσόγειο θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης μακροπεριφερειακής στρατηγικής για την επισιτιστική ασφάλεια στη Μεσόγειο, να προωθήσουν μια αγρο-οικολογική μετάβαση προς πρακτικές που διατηρούν το έδαφος και τη γεωργική βιοποικιλότητα και να εξετάσουν το ενδεχόμενο εισαγωγής «μεσογειακών προϊόντων» ή Η ετικέτα «Μεσογειακή διατροφή», σύμφωνα με έκθεση που συζητήθηκε από μέλη της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης (ARLEM) στις 29 Οκτωβρίου.

Οι συστάσεις, οι οποίες βρίσκονται επί του παρόντος στο προπαρασκευαστικό στάδιο, παροτρύνουν επίσης τις περιφέρειες και τις πόλεις να επιδιώξουν να γίνουν κινητήρια δύναμη πίσω από τις προσπάθειες ανάπτυξης γεωργικών προσεγγίσεων που είναι πιο ανθεκτικές σε δραματικές αλλαγές του κλίματος στην περιοχή της Μεσογείου.

Η γνωμοδότηση, την οποία εκπονεί ο Agnes Rampal (FR / EPP), αναπληρωτής δήμαρχος της Νίκαιας, συζητήθηκε από την επιτροπή για την αειφόρο εδαφική ανάπτυξη του ARLEM, ενός πολιτικού φόρουμ που συγκεντρώνει πολιτικούς από την ΕΕ και από χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο . Θα συζητηθεί τώρα στη σύνοδο ολομέλειας της ARLEM τον Φεβρουάριο του 2021, μαζί με μια δεύτερη γνωμοδότηση, σχετικά με την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή της Μεσογείου.

Η κ. Rampal είπε: "Η κλιματική αλλαγή έχει μια τρομακτική επίδραση στη Μεσόγειο .... και επιδεινώνει μια κατάσταση έντονης ευπάθειας. Η γνώμη μου είναι μια έκκληση για δράση. Υπάρχει ένας αδιαίρετος δεσμός μεταξύ της γεωργίας, της διατροφής και της επισιτιστικής ασφάλειας και πρέπει να διατηρήστε αυτόν τον δεσμό στην περιοχή της Μεσογείου. Υπάρχει έλλειμμα διακυβέρνησης και κοινό όραμα επί του παρόντος, επειδή οι πολιτικές διαχείρισης της γεωργίας δεν αποτελούν προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα. Χρειαζόμαστε γεωργικές πρακτικές που είναι πολύ πιο ανθεκτικές, πρέπει να προωθήσουμε τη μεσογειακή διατροφή, που είναι μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και χρειαζόμαστε ειδική υποστήριξη για την κυριαρχία των τροφίμων. "

Παρουσιάζοντας την έκθεσή της σχετικά με την ψηφιοποίηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή της Μεσογείου, η Lizzy Delaricha, δήμαρχος του Ganei Tikva στο Ισραήλ, δήλωσε: «Η ψηφιοποίηση είναι η επόμενη γέφυρα που πρέπει να διασχίσουν οι ΜΜΕ», προσθέτοντας ότι η έλλειψη ψηφιοποίησης επί του παρόντος "τους εμποδίζει να ανταγωνιστεί με άλλες εταιρείες".

Η ψηφιοποίηση αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την ηγεσία του Προέδρου Ursula von der Leyen, ο οποίος τόνισε ότι η ψηφιοποίηση - καθώς και η κλιματική δράση - είναι το κεντρικό στοιχείο των προσπαθειών της ΕΕ να ανακάμψει από την πανδημία των κορωνών.

Την συνάντηση προεδρεύουν από τον Lahcen Amrouch, δήμαρχο της Αργάνας στο Μαρόκο, και από την Arianna Censi (PES), αναπληρωτής δήμαρχος της μητροπολιτικής πόλης του Μιλάνου.
Η κ. Censi τόνισε τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν τώρα περιοχές και πόλεις στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Υπάρχει ανάγκη, είπε, "να δημιουργηθούν και να υποστηριχθούν οικονομικά μοντέλα στην ανάπτυξη που θέτουν τις τοπικές κοινότητες στο επίκεντρο, μοιράζονται πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της κρίσης Covid-19, προωθούν την πολυμέρεια και αναβιώνουν το περιεχόμενο του Χάρτη του Μιλάνου - την πολιτιστική κληρονομιά του Expo Milan 2015, σχετικά με την πρόσβαση σε τρόφιμα - για την εξάλειψη της πείνας έως το 2030 ".

Ο Xavier Cadoret, του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι οι απαντήσεις στην «κρίση του κοροναϊού» δεν πρέπει να εμποδίζουν τη δημοκρατία »και ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από τους εθνικούς ηγέτες πρέπει να έχουν« δημοκρατική νομιμότητα »και να είναι« προσωρινά ». Περιέγραψε επίσης την κρίση ως «ευκαιρία αναγνώρισης του ειδικού και κρίσιμου ρόλου των τοπικών και περιφερειακών αρχών στη λεκάνη της Μεσογείου».

Τα μέλη του ARLEM παρακολούθησαν επίσης μια συζήτηση της Ένωσης για το σχέδιο στρατηγικής της Μεσογείου για την αειφόρο αστική ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών αποφάσισε το 2008 να προωθήσει τη δημιουργία ARLEM ως απάντηση στη δημιουργία νωρίτερα της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μια τοπική και περιφερειακή προοπτική θα μπορούσε να ενταχθεί στο έργο της το UfM. Το UfM, το οποίο συγκεντρώνει 42 χώρες από την ΕΕ και τη λεκάνη της Μεσογείου, βγήκε από μια διπλωματική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια στη Βαρκελώνη.

Πηγή: Νeapaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα