Πρωτογενής Τομέας

Η φαιά σήψη απειλεί τις καστανιές της Φολόης

Η φαιά σήψη απειλεί τις καστανιές της Φολόης

Μια από τις πιο ανερχόμενες περιοχές παραγωγής καστάνου, χαρακτηρίζεται η Φολόη. Όμως τα τελευταία χρόνια από τη μια οι τιμές, από την άλλη οι ασθένειες που πλήττουν την καστανιά και η παραγωγή στην Ηλεία, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Πέρυσι ήταν έντονο το θέμα της προσβολής από τη σφήκα της καστανιάς. Φέτος όπως αναφέρει και ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας οι καστανιές της Φολόης, απειλούνται από την φαιά σήψη, ασθένεια που εμφανίζεται αργότερα στον καρπό.

Όπως ανέφερε ο κ. Λάττας, “… η καλλιέργεια της καστανιάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας και στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα στην περιοχή του δάσους Φολόης και συγκεκριμένα στις τοπικές κοινότητες Κούμανι, Φολόης, Μηλεών και Αχλαδινής. Καλλιεργούνται βάσει κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω από 600 στρέμματα ενώ υπάρχουν κι άλλες εκτάσεις οι οποίες δεν είναι καταγεγραμμένες την δασική υπηρεσία. Η παραγωγή καστάνου στην Ελλάδα, κατατάσσει τη χώρα μας 6η σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agricultural Organization of the United States-FAO) . Άρα το κάστανο αποτελεί σημαντικό πόρο για τον δασόβιο και παραδασόβιο πληθυσμό. Δυστυχώς μετά το έλκος της καστανιάς και τον μύκητα Endothia parasitica εμφανίστηκε από πέρυσι η σφήκα της καστανιάς και το έντομο Dryocosmus kuriphilus, για το οποίο από πέρυσι για την αντιμετώπιση του έχουμε απελευθερώσει τους φυσικούς εχθρούς. Και ήδη έχουμε δημοσιεύματα και εντολή από την κεντρική υπηρεσία προκειμένου να αναζητήσουμε αν υπάρχουν προσβολές του καστάνου από τον μύκητα. Είναι ένας μύκητας ο όποιος δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανής στο φυτό, αλλά εμφανίζεται στα κάστανα και αποτελεί την λεγόμενη ασθένεια gnomoniopsis castanea”.

kastana 2

Ο Δασάρχης Πύργου σημείωσε πως “… δυστυχώς αυτή είναι ασθένεια που εμφανίστηκε τα τελευταία 4 χρόνια στην Πιερία. Πριν από 5 χρόνια εμφανίστηκε και η σφήκα στην Πιερία και καταλαβαίνετε ότι η ανάπτυξη της μπορεί να είναι ραγδαία καθότι το υλικό μεταφέρεται από το ένα μέρος της Ελλάδας στο άλλο αλλά και προϊόντα καστάνου το ίδιο. Τα προσβεβλημένα κάστανα δεν μπορούν να εντοπιστούν κατά την διαλογή από τους παραγωγούς αλλά από τους εμπόρους αρχίζουν να εντοπίζονται και κυρίως από τους καταναλωτές. Και καθιστά το προϊόν μη εμπορεύσιμο” τόνισε.

Lattas Dasarxis

Ο κ. Λάττας επισήμανε πως στην συγκεκριμένη ασθένεια δεν υπάρχει μέχρι τώρα τρόπος αντιμετώπισης, ευτυχώς όμως ένα πρόγραμμα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στην Θεσσαλονίκη και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Σταύρος Νιάρχος και αφορά τις νέες αγροτικές για τις νέες γενιές, γίνεται μία προσπάθεια προκειμένου να μπορέσει αυτό το παθογόνο να διαπιστωθεί πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

“Σε πρώτη φάση καλούμε κάθε παραγωγό στην δικιά μας περιοχή εφόσον αντιληφθεί κάστανα τα οποία έχουν φαιά σήψη μέσα, να μας ενημερώσουν προκειμένου να έρθουμε σε επικοινωνία τόσο με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης όσο και με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, έτσι ώστε να δείξουμε ότι υπάρχει προσβολή και στην δική μας περιοχή. Εύχομαι να μην έχουμε, αλλά καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι έτσι ώστε να μπορέσουμε σε ενδεχόμενα μέτρα που θα ληφθούν να είμαστε σε θέση να τα αντιμετωπίσουμε. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την υγεία του ανθρώπου προσβάλλει μόνο το κάστανο και ουσιαστικά καθιστά το κάστανο μη εμπορεύσιμο” εξήγησε ο κ. Λάττας.

kastana 3

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup