Πρωτογενής Τομέας

Αειφόρος ανάπτυξη στην αυστραλιανή βιομηχανία οίνου

Αειφόρος ανάπτυξη στην αυστραλιανή βιομηχανία οίνου

Η αυστραλιανή βιομηχανία προωθεί σήμα για τη περιβαλλοντική δέσμευσή της. Το Εθνικό Πρόγραμμα Αειφόρου Ανάπτυξης καλύπτει σήμερα μόνο το 20% της αυστραλιανής παραγωγής.

Οι ακραίες θερμοκρασίες, η ξηρασία, οι καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και οι καταστροφικές πλημμύρες είναι αναμφίβολα σημάδια ενός κλίματος που αλλάζει βαθιά στην Αυστραλία. Εξ' ου και η ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής της αειφόρου ανάπτυξης στη βιομηχανία οίνου, που προωθείται μέσω μιας νέας ετικέτας.

Μια ετικέτα ως κίνητρο για ένταξη

Το 2019 ξεχώρισε ως η πιο θερμή χρονιά στην Αυστραλία. Πράγματι, ο υδράργυρος υπερέβη τους 39° C για 33 ημέρες, σε σύγκριση το σύνολο των 24 ημερών μεταξύ του 1960 και του 2018. Μεταξύ των εννέα θερμότερων ετών, επτά από αυτά ήταν μεταξύ 2013 και 2019. Μετά από μια έκθεση της CSIRO, οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται και τα επεισόδια ξηρασίας και πυρκαγιών θα πολλαπλασιάζονται κατά την επόμενη δεκαετία.
Ως εκ τούτου, η διαχείριση των φυσικών πόρων είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασίας και μια νέα πρωτοβουλία στοχεύει να ενθαρρύνει τους παραγωγούς σταφυλιών και οίνου να συμμετάσχουν περισσότερο στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Διότι, επί του παρόντος, το εθνικό πρόγραμμα «Βιώσιμη αμπελουργική Αυστραλία» έχει μόνο χίλια μέλη, περίπου τα μισά από τα οποία είναι πιστοποιημένα, και αφορά περίπου το 20% της εθνικής παραγωγής οίνου και το 25% των αμπελουργικών εκτάσεων. Αυτό, γνωρίζοντας ότι το 2020 υπάρχουν 2.361 οινοποιεία, 6.251 αμπελουργοί και 146.244 εκτάρια αμπέλων στην Αυστραλία και ότι η πιστοποίηση διακρίνει τη δομή οινοποίησης και τον αμπελώνα. Έπρεπε να βρεθεί κίνητρο για τους Αυστραλούς επαγγελματίες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση αειφόρου ανάπτυξης, με βάση την αρχή ότι το να κάνεις είναι καλό, αλλά το να το κάνεις γνωστό είναι καλύτερο και για το λόγο αυτό οι τρεις κύριες επαγγελματικές οργανώσεις μόλις κυκλοφόρησαν ένα νέο σήμα που μπορεί να τοποθετηθεί στις ετικέτες των φιαλών και στα μέσα επικοινωνίας.

Ακολουθώντας τα βήματα της Νέας Ζηλανδίας

"Αυτή η αξιόπιστη ετικέτα προσφέρει στους παραγωγούς έναν απτό τρόπο να αποδείξουν τη δέσμευσή τους για βιώσιμη ανάπτυξη στην παγκόσμια αγορά οίνου", επιβεβαίωσε ο υπουργός Γεωργίας David Littleproud. "Ενθαρρύνω όλους τους Αυστραλούς αμπελουργούς και παραγωγούς οίνου να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν τη Βιώσιμη Αμπελουργική Αυστραλία." Σύμφωνα με τον διευθυντή του Wine Australia, Andreas Clark, «είναι σημαντικό να υπερασπιστούμε την εικόνα της βιωσιμότητας μας διεθνώς». Το πρόγραμμα βασίζεται στις συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών και έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ο τίτλος του έχει αλλάξει τρεις φορές. Προαιρετικά, επιβάλλει έλεγχο κάθε τρία χρόνια στις δομές που στοχεύουν στην πιστοποίηση και τους επιτρέπει να παρακολουθούν την πρόοδό τους με την πάροδο του χρόνου χάρη στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με δέκα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης νερού, της ηλεκτρικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της βιοποικιλότητας , της διαχείρισης αποβλήτων, αλλά και τον αντίκτυπο της δραστηριότητας στην ποιότητα του αέρα και στις τοπικές κοινότητες.

Το ενδιαφέρον έγκειται στη συνεργασία μεταξύ των τριών κύριων επαγγελματικών φορέων, δηλαδή της AWRI, που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων. Αυτή η συνεργασία θα επιτρέψει την ενσωμάτωση του μηνύματος της αειφόρου ανάπτυξης στη συνολική στρατηγική προώθησης και επικοινωνίας για τα αυστραλιανά κρασιά, έχοντας υπόψη ότι η αειφόρος ανάπτυξη θεωρείται όλο και περισσότερο ως ελάχιστη ανάγκη και όχι ως στοιχείο πώλησης. Ο στόχος είναι να συμμετάσχει σχεδόν ολόκληρος ο κλάδος στο πρόγραμμα και να μιμηθεί το αποτέλεσμα που δημιουργείται από την περιβαλλοντική εικόνα που σχετίζεται με τα κρασιά της Νέας Ζηλανδίας.

Πηγή: Κeosoe.gr - NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα