Πρωτογενής Τομέας

Αύξηση του παγκόσμιου δείκτη τιμών τροφίμων

Αύξηση του παγκόσμιου δείκτη τιμών τροφίμων

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν απότομα τον Νοέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο τους σε σχεδόν έξι χρόνια, σύμφωνα με έκθεση αναφοράς των Ηνωμένων Εθνών.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO ήταν κατά μέσο όρο 105,0 μονάδες κατά τη διάρκεια του μήνα, αύξηση 3,9% από τον Οκτώβριο και 6,5% υψηλότερος από την αξία του ένα χρόνο νωρίτερα. Η μηνιαία αύξηση ήταν η απότομη από τον Ιούλιο του 2012, τοποθετώντας τον δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO παρακολουθεί τις αλλαγές στις διεθνείς τιμές των πιο διαδεδομένων εμπορευμάτων τροφίμων παγκοσμίως. Όλοι οι δείκτες της αυξήθηκαν το Νοέμβριο.

Ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων σημείωσε άνοδο 14,5 τοις εκατό τον μήνα, καθοδηγούμενος από ένα συνεχιζόμενο ράλι στις τιμές του φοινικέλαιου που συνδέεται με απότομες συστολές στα επίπεδα του παγκόσμιου αποθέματος.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών αυξήθηκε 2,5% από τον Οκτώβριο και κατά μέσο όρο 19,9% υψηλότερος από τον Νοέμβριο του 2019.

Οι τιμές εξαγωγής σίτου αυξήθηκαν, που συνδέονται με τις μειωμένες προοπτικές συγκομιδής στην Αργεντινή, όπως και οι τιμές του αραβοσίτου λόγω των χαμηλότερων προσδοκιών παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και Ουκρανία καθώς και μεγάλες αγορές από την Κίνα.

Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού διατηρήθηκαν σταθερές κατά τη διάρκεια του μήνα.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης αυξήθηκε 3,3% από μήνα σε μήνα εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών για παγκόσμιο έλλειμμα παραγωγής στην επερχόμενη περίοδο εμπορίας, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε ασθενέστερες προοπτικές καλλιέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ταϊλάνδη.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε 0,9 τοις εκατό σε σχεδόν υψηλό 18 μηνών, κυρίως λόγω των σταθερότερων τιμών του βουτύρου και του τυριού και της αύξησης των λιανικών πωλήσεων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια μιας εποχιακής χαμηλής περιόδου για την παραγωγή γάλακτος στην περιοχή.

Ο δείκτης τιμών κρέατος αυξήθηκε 0,9% από τον Οκτώβριο, αλλά εξακολουθεί να είναι 13,7% χαμηλότερος από την αξία του πριν από ένα χρόνο. Οι τιμές των βοοειδών και των χοιρινών κρέατος αυξήθηκαν, ενώ οι τιμές του κρέατος πουλερικών μειώθηκαν.

Ο FAO μειώνει την πρόβλεψη παραγωγής σιτηρών για το παγκόσμιο 2020

O FAO μείωσε περαιτέρω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2020, η οποία ανέρχεται πλέον σε 2 742 εκατομμύρια τόνους - εξακολουθεί να είναι ρεκόρ υψηλό και 1,3 τοις εκατό πάνω από το αποτέλεσμα του προηγούμενου έτους.

Οι νέες προβλέψεις που κυκλοφόρησαν σήμερα με τη Συνοπτική προσφορά και ζήτηση δημητριακών του FAO επισημαίνουν την παραγωγή χονδροειδών σπόρων σε παγκόσμιο επίπεδο 1 470 εκατομμυρίων τόνων, την παραγωγή σιταριού 761,7 εκατομμύρια τόνους και την παραγωγή ρυζιού 508,4 εκατομμύρια τόνους.Η φύτευση της χειμερινής καλλιέργειας σιταριού στο βόρειο ημισφαίριο βρίσκεται σε εξέλιξη και οι τιμές αποζημίωσης αναμένεται να αυξήσουν τις σπορά σε πολλές μεγάλες παραγωγικές χώρες. Ωστόσο, οι συνθήκες καλλιέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι αρκετά φτωχότερες λόγω των ξηρών καιρικών συνθηκών, που επηρεάζονται από το επικρατούμενο φαινόμενο του καιρού La Nina.

Η παγκόσμια χρήση δημητριακών το 2020/21 προβλέπεται τώρα να ανέλθει σε 2 744 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 1,9% από το 2019/20, λόγω των προσδοκιών για αύξηση της χρήσης ζωοτροφών αραβοσίτου και σόργου στην Κίνα, καθώς και αύξηση της παραγωγής αραβοσίτου- με βάση αιθανόλη στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ

Τα αποθέματα δημητριακών παγκοσμίως μέχρι το τέλος των εποχών το 2021 προβλέπεται να μειωθούν σε 866,4 εκατομμύρια τόνους, μεταφράζοντας σε παγκόσμιο δείκτη αποθεμάτων προς χρήση 30,7 τοις εκατό - το οποίο σημειώνει η FAO είναι χαμηλό πενταετές, αλλά εξακολουθεί να είναι σχετικά άνετο επίπεδο.

Το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών το 2020/21 προβλέπεται να αυξηθεί 3,4% από το προηγούμενο έτος σε 454,6 εκατομμύρια τόνους, κυρίως λόγω του ταχύτερου από τον αναμενόμενο ρυθμού στις πωλήσεις αραβοσίτου από τις ΗΠΑ και τις συνεχιζόμενες ισχυρές αγορές από την Κίνα.

Πηγή: ΝeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις