Μπορεί να διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο μέσα στο 2020 και την πανδημία, όμως υπάρχουν άνθρωποι με πολύ μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνουν που βρίσκουν τον τρόπο να ξεπερνούν τα εμπόδια και προσφέρουν αυτό που ξέρουν καλύτερα εδώ και χρόνια. Η συντακτική ομάδα του οινικού περιοδικού Wine Trails για πέμπτη συνεχή χρονιά παρουσίασε μια συλλογή από 50 κορυφαία ελληνικά κρασιά.
Ευχάριστη έκπληξη για την Ηλεία της οινικής παράδοσης, η παρουσία στην λίστα δύο εκ των σημαντικότερων οινοπαραγωγών. Του Κτήματος Μερκούρη και του Κτήματος Μαρκόπουλου.
Το πρώτο διατηρεί αναλλοίωτη μια παράδοση δεκαετιών στο Κορακοχώρι. Το δεύτερο - στην περιοχή της Κρέστενας - δείχνει το δρόμο για το μέλλον.
Όπως αναφέρει η ομάδα του Wine Trails “… οι επικρατούσες συνθήκες δυσκόλεψαν ακόμα και τη φυσική ανθρώπινη παρουσία σε αυτό που ονομάζουμε γευστική δοκιμή. Άλλωστε οι περιστάσεις έφεραν νέα ήθη στο παγκόσμιο οινικό χωριό, ήθη που αν δεν μείνουν για πάντα ως κομμάτια της καθημερινότητας, σίγουρα θα επηρεάζουν για χρόνια τη σκέψη των συντελεστών του οινικού κλάδου.
Το ταλέντο είναι ένα και μόνο εφόδιο. Η συνέπεια όμως είναι στοιχείο παιδείας και αντίληψης. Έτσι με αυτό στο μυαλό θέσαμε έναν στόχο στο ξεκίνημα της άνοιξης. Να μην λείψουμε από το καθιερωμένο ραντεβού μας με τους οινόφιλους και τους επαγγελματίες του κρασιού. Ωστόσο δεν ήταν μόνο η χρονική συμπίεση και οι μετ’ εμποδίων μετακινήσεις ανθρώπων και προϊόντων που δυσκόλεψαν το έργο της ομάδας του Wine Trails – Τhe Top 50. Μέρος της δύσκολης άσκησης αποτέλεσε κυρίως η περαιτέρω άνοδος της ποιότητας και το πλήθος των προτάσεων που έχει να επιδείξει πλέον η εγχώρια οινοποιία. Μαζί με την αύξηση των επώνυμων οινοποιητικών μονάδων αυξάνονται και τα εξαιρετικά κρασιά. Οι προτάσεις με ταυτότητα που βελτιώνονται χρόνο με το χρόνο, τα κρασιά που ανοίγουν νέα γευστικά μονοπάτια, τα κρασιά που μπορούν να προκαλέσουν ατέρμονες κι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις, τα κρασιά που ως στοιχεία υλικού πολιτισμού φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά τόσο στις καθημερινές τους συγκεντρώσεις, όσο και στις ιδιαίτερες στιγμές τους”.
Σε ότι αφορά τα κρασιά το Daphne Nera 2017 ξεχώρισε από το Κτήμα Μερκούρη και το Διάγων 2018 από το Κτήμα Μαρκόπολυου στην περιοχή της Κρεστενας.
Το Daphne Nera 2017 είναι ένα ερυθρό ξηρό κρασί. Όσοι αναζητούν πολυπλοκότητα και φινέτσα θα πρέπει να το φιλοξενήσουν στα ποτήρια τους . Μεσογειακά βότανα όπως το δεντρολίβανο γλυκά μπαχαρικά όπως το μοσχοκάρφι και νότες άγριων μανιταριών συνοδεύονται από μαύρα φρούτα όπως το δαμάσκηνο. συμπληρώνουν αρωματικά τα γλυκά μπαχαρικά όπως η κανέλλα. Ισορροπημένο και αυστηρό δομικά, δίχως επιδεικτικές φλυαρίες, διαθέτει την απαραίτητη γευστική συμπύκνωση φρούτου για να δημιουργήσει ένα μακρόσυρτο και πολύπλοκο τελείωμα.
Αλλά και το Διάγων 2018 είναι ένας ερυθρός ξηρός οίνος. Το Βερτζαμί είναι αναμφίβολα μια άκρως σημαντική γηγενής ποικιλία που χρόνο με το χρόνο θα γεμίζει ευκολότερα τα ποτήρια των ανήσυχων οινόφιλων. Πρωτοπόρος η πολλά υποσχόμενη οινοποιία από την πανέμορφη Σκιλλουντία της Ηλείας έχει δημιουργήσει ένα γοητευτικό ερυθρό κρασί που αποδίδει εξαιρετικά τα κυρίαρχα στοιχεία της ποικιλίας. Αρώματα πυκνών κι ώριμων μαύρων φρούτων και μπαχαρικών που φλερτάρουν με τα λικέρ φρούτων , σε μύτη και στόμα, συνοδεύονται από συμπαγή φαινολική δομή δημιουργώντας ένα εξωστρεφές αλλά και στιβαρό, ισορροπημένο σύνολο.