Τα κράτη- μέλη της ΕΕ εισήγαγαν 379.000 τόνους μπαχαρικών από χώρες εκτός ΕΕ, το 2019. Το τζίντζερ αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μερίδιο αυτών των εισαγωγών (111.000 τόνοι), ακολουθούμενο από την πάπρικα και το μπαχάρι (94.000 τόνοι) και το πιπέρι (69.000 τόνοι). Η κύρια χώρα προέλευσης των εισαγωγών τζίντζερ, πάπρικας και μπαχάρι ήταν η Κίνα (76.000 τόνοι και 65.000 τόνοι αντίστοιχα), ενώ το πιπέρι εισήχθη κυρίως από το Βιετνάμ (31.000 τόνοι) και τη Βραζιλία (22.000 τόνοι).
Οι εισαγωγές τζίντζερ, πάπρικας και πιπεριού ήταν υψηλότερες από τις εισαγωγές κουρκουμά (15.000 τόνοι), με κύρια χώρα προέλευσης την Ινδία (12. 000 τόνοι), γλυκάνισου και συναφών μπαχαρικών (14.000 τόνοι) εκ των οποίων η Αίγυπτος (4.000 τόνοι) ήταν κύριος προμηθευτής, καθώς και κανέλας (14.000 τόνοι), εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί προέρχονταν από την Ινδονησία (6.000 τόνοι).
Ακολουθούσαν σε όγκο προϊόντος οι σπόροι κύμινου (9.000 τόνοι), οι οποίοι προέρχονταν σε μεγάλο βαθμό από την Ινδία (4.000 τόνοι) και τη Συρία (3.000 τόνοι), και οι σπόροι κόλιανδρου (8.000 τόνοι), εκ των οποίων οι μισοί εισήχθησαν από τη Ρωσία (4.000 τόνοι).
Περίπου 110.000 τόνους τζίντζερ εισήγαγαν το 2019 τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που αποτυπώνονται στο γράφημα / ΑΠΕ - ΜΠΕ
Σε σύγκριση με το 2012, το βάρος των εισαγωγών μπαχαρικών της ΕΕ αυξήθηκε κατά το ήμισυ (+ 50%). Οι εισαγωγές κουρκούμης και τζίντζερ εκτός ΕΕ υπερδιπλασιάστηκαν, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των πιο διαδεδομένων μπαχαρικών.
Πηγή: Eurostat-ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία από Peter H από το Pixabay