Πρωτογενής Τομέας

Πτώση των τιμών και της παγκόσμιας ζήτησης οίνου

Πτώση των τιμών και της παγκόσμιας ζήτησης οίνου

Για να ισορροπήσει η αγορά οίνου, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί ζητούν πρόσθετη ενίσχυση.

Οι συνεταιρισμοί της Castilla-La Mancha θεωρούν την πράσινη συγκομιδή "ανέφικτη και αναποτελεσματική όταν πρόκειται για τη διόρθωση των πλεονασμάτων που έχουν ήδη δημιουργηθεί".

Πτώση των τιμών, ολοένα και πιο μεγάλα αποθέματα και πτώση της παγκόσμιας ζήτησης. Αυτά είναι τα δεδομένα που ωθούν τους ισπανικούς και ιταλικούς οινοπαραγωγούς να ζητήσουν μια νέα παρέμβαση από τα κράτη σε μια προσπάθεια ρύθμισης της αγοράς καθώς και ζητούν και επιθετικές ενέργειες όσον αφορά το διαφημιστικό πεδίο.

Ο τομέας της Ισπανίας ζητά απόσταξη κρίσης για 6,5 εκ. HL

Μείωση περίπου 15% καταγράφηκε στη μέση τιμή των ισπανικών κρασιών στο τέλος του περασμένου έτους (38,77 ? / εκατόλιτρο) καθώς και της παραγωγής κρασιών και μούστου το 2020, εκτιμώμενη σε 46 εκατομμύρια εκατόλιτρα .Με αυτά τα δεδομένα οι συνεταιρισμοί της Castilla-La Mancha κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Την περασμένη Τρίτη, η τομεακή επιτροπή αγροτικών συνεταιρισμών στην περιοχή αποφάσισε να ζητήσει από τον Υπουργό Γεωργίας της Ισπανίας να εφαρμόσει μέτρα ρύθμισης της αγοράς.

Συγκεκριμένα, ζητούν να οδηγηθεί ένας συνολικός όγκος 6 Mhl στην απόσταξη κρίσης, διαιρούμενος σε 1 Mhl για ΠΟΠ κρασιά, 1 Mhl για ΠΓΕ και 4 Mhl για άλλους οίνους. Το μέτρο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ταχύτερα από ό, τι πέρυσι, και θεωρούν ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω του Προγράμματος Στήριξης για τον αμπελοοινικό τομέα, συμπληρωμένο από έναν έκτακτο προϋπολογισμό από την ΕΕ ή / και τα εθνικά ταμεία.

Επιπλέον, ζητούν να ισχύσει η τιμή της απόσταξης να καθορίζεται σε ευρώ / βαθμό και εκατόλιτρο και όχι σε ευρώ / λίτρο όπως στην τελευταία απόσταξη, για να αποφευχθεί οποιοδήποτε ανταγωνιστικό μειονέκτημα μεταξύ των οίνων με τίτλους διαφορετικούς σε αλκοολικό επίπεδο. Οι συνεταιρισμοί της Castilla-La Mancha εκτιμούν ότι μόνο η απόσταξη κρίσης θα καθιστούσε δυνατή τη μείωση του όγκου των αποθεμάτων που, στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, είχαν φτάσει τα 62,8 Mhl σύμφωνα με την Infovi (εκ των οποίων 55,5 Mhl οίνοι ), γεγονός που υποδηλώνει αύξηση σχεδόν 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο όγκος των αποθεμάτων είναι τέτοιος που η τομεακή Επιτροπή των συνεταιρισμών δεν υποστηρίζει μέτρα για την ενίσχυση της αποθεματοποίησης, ενώ θεωρεί την πράσινη συγκομιδή «ανέφικτη και αναποτελεσματική όταν πρόκειται για τη διόρθωση των πλεονασμάτων που έχουν ήδη δημιουργηθεί». Ωστόσο, αυτό το μέτρο εξετάζεται επί του παρόντος από το Υπουργείο Γεωργίας για μέγιστη έκταση 25 εκταρίων ανά αμπελουργό. Η Castilla-La Mancha δεν είναι φυσικά η μόνη περιοχή που πλήττεται από την κρίση. Στην περιοχή της Βαλένθια, η ένωση νέων αγροτών καλεί τις δημόσιες αρχές να «εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα τόσο για την αναζωογόνηση της αγοράς όσο και για την οικονομική επιβίωση των αγροκτημάτων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», με την επιτάχυνση καταβολής ενίσχυσης που «καθυστερεί αρκετούς μήνες».

Η προώθηση στο κέντρο βάρους της Ιταλίας

Στην Ιταλία, δίνουν έμφαση στην αύξηση του ανώτατου ορίου της ενίσχυσης της ΚΟΑ για προώθηση σε τρίτες χώρες. Σε επιστολή που εστάλη την περασμένη εβδομάδα στον Υπουργό Γεωργίας, οι μεγάλες επαγγελματικές οργανώσεις - συμπεριλαμβανομένων των Unione Italiana Vini, Federdoc, Federvini και Assoenologi - ζήτησαν την επέκταση του προϋπολογισμού για την περίοδο 2020/2021.

Το γεγονός ότι τα σχέδια προώθησης της ΚΟΑ που έχουν υποβληθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για το 2020/2021 προβλέπουν επενδύσεις περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ είναι ένα απτό σημάδι της προθυμίας των ιταλικών οινοποιείων να επενδύσουν στις ξένες αγορές», επιμένει το UIV. "Αυτό το ποσό απαιτεί δημόσια χρηματοδότηση 35 εκατομμυρίων ευρώ, ή περίπου 10 εκατομμύρια περισσότερα από τα 25 εκατομμύρια που διατέθηκαν με το διάταγμα της 30ής Σεπτεμβρίου 2020.

Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές για σχέδια που υποβάλλονται για χρηματοδότηση σε περιφερειακό επίπεδο». Ο ιταλικός τομέας, μολονότι εξαιρείται από τα αντίποινα που επιβλήθηκαν στις εισαγωγές οίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, εντούτοις πρέπει να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο του κλεισίματος του κυκλώματος CHR και της μείωσης της δραστηριότητας του τουρισμού. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το UIV, στις 31 Δεκεμβρίου 2020, τα αποθέματα ανήλθαν σε 60,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού, 8,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα γλεύκους και 2,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα νέου οίνου που βρίσκεται ακόμη σε ζύμωση, που σημαίνει αύξηση κατά 4,4% σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Πηγή: Κeosoe.gr - ΝeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις