Πρωτογενής Τομέας

Πυρηνικές τεχνολογίες για αντιμετώπιση φυτικών και ζωικών ασθενειών

Πυρηνικές τεχνολογίες για αντιμετώπιση φυτικών και ζωικών ασθενειών

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ αναβαθμίζουν την κοινή τους εργασία για τη χρήση πυρηνικών τεχνολογιών για τρόφιμα και γεωργία και για την αντιμετώπιση του κινδύνου φυτικών και ζωικών ασθενειών.

Οι Γενικοί Διευθυντές του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), QU Dongyu και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Rafael Mariano Grossi, υπέγραψαν μια συμφωνία συνεργασίας, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη των κοινές δραστηριότητες.

Η Κοινή Διεύθυνση Πυρηνικών Τεχνολογιών FAO/IAEA , που λειτουργεί από τη δεκαετία του 1960, θα γίνει Κέντρο, και θα συνεχίσει το έργο του, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη συνέργεια και επεκτείνοντας τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ιδίως σε σχέση με τις διασυνοριακές ασθένειες ζώων και φυτών.

"Ανυπομονώ για μια ακόμη πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική συνεργασία", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO σε κοινή εκδήλωση, επισημαίνοντας τις πιθανές συνεισφορές καινοτόμων ερευνητικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, χρησιμοποιώντας πυρηνικές τεχνικές, στον μετασχηματισμό συστημάτων γεωργικών τροφίμων

Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Grossi δήλωσε ότι η συνεργασία με τον FAO δεν ήταν μόνο υποδειγματική, αλλά επίσης «αλλάζει, αναπτύσσεται και προσαρμόζεται στις προκλήσεις».

Οι δύο υπηρεσίες, οι οποίες από κοινού λειτουργούν μια πανεπιστημιούπολη καινοτόμων εργαστηρίων επιστήμης και ανάπτυξης στο Seibersdorf της Αυστρίας, και σχεδιάζουν να επεκτείνουν την υπάρχουσα τεχνική υποδομή ώστε να συμπεριλάβουν θερμοκήπια κατάλληλα για σκοπούς για έξυπνη κλιματική γεωργία, καθώς και βιοασφάλεια υψηλού επιπέδου. Το εργαστήριο BSL3 για την υποστήριξη του ελέγχου των ζωικών και ζωονοσογόνων νόσων, έχει παραδώσει πολλές επιτυχημένες εφαρμογές πυρηνικών τεχνολογιών τροφίμων και γεωργίας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, το Κοινό Κέντρο παρείχε τεχνική υποστήριξη και εργαστηριακή εκπαίδευση χρησιμοποιώντας σετ δοκιμών PCR σε πραγματικό χρόνο με τα απαραίτητα αντιδραστήρια και άλλο εξοπλισμό βιοασφάλειας, καθώς και ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης σε 128 χώρες.
Το διευρυμένο πλαίσιο συνεργασίας που συμφωνήθηκε σήμερα θα βελτιώσει την ενσωμάτωση των ικανοτήτων του ΔΟΑΕ στο έργο του FAO για την OneHealth, ενώ θα συμβάλει επίσης στη νέα ολοκληρωμένη δράση Zoonotic Disease ( ZODIAC ) του ΔΟΑΕ , η οποία επικεντρώνεται σε καινοτόμες δραστηριότητες Ε & Α, παρακολούθηση και διάγνωση μέσω της χρήσης πυρηνικών τεχνικών.

Το ZODIAC θα είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των κενών γνώσεων και τα εργαστήρια του Κοινού Κέντρου παρουσιάζουν μια μοναδική προστιθέμενη αξία από αυτή την άποψη, ο Γενικός Διευθυντής της FAO QU σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα επωφεληθεί επίσης από το παγκόσμιο δίκτυο κτηνιατρικών εργαστηρίων του FAO που λειτουργούν σε επίπεδο πεδίου.

Τα κυριότερα σημεία της συνεργασίας FAO/IAEA

Το Joint FAO/IAEA Center έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση της τεχνικής Sterile Insect, η οποία λειτουργεί απελευθερώνοντας στείρα έντομα μαζικής παραγωγής για τον έλεγχο ζωικών και φυτικών παρασίτων, όπως μύγες tsetse, βιδώδες, μύγες φρούτων και άλλα παράσιτα. Παγκοσμίως έχουν απελευθερωθεί περισσότερα από ένα τρισεκατομμύρια αποστειρωμένα έντομα για να βοηθήσουν στον έλεγχο μεγάλων γεωργικών προβλημάτων επιβλαβών οργανισμών που οδηγούν σε παραγωγή φρούτων, ζωικές ασθένειες, εμπορικούς περιορισμούς και κινδύνους για τη βιοποικιλότητα.

Η πυρηνική εφαρμογή στα τρόφιμα και τη γεωργία χρησιμοποιεί ισοτοπικές τεχνικές για να καθοδηγήσει τη διαχείριση του εδάφους και του νερού και να αναπτύξει διαγνωστικές τεχνικές για την υποστήριξη των μελών στην έγκαιρη διάγνωση και τον έλεγχο ζωικών και ζωονοσογόνων νόσων, συμπεριλαμβανομένης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, της λύσσας και της νόσου των τροφίμων και του στόματος και συνέβαλε στην εξάλειψη του Rinderpest.

Η κοινή εργασία του FAO και του ΔΟΑΕ, μέσω στοχευμένης αναπαραγωγής φυτών, αντιμετώπισε επίσης απειλητικές προς τη ζωή ασθένειες των καλλιεργειών, όπως η σκουριά του καφέ , και το Κέντρο ξεκινά μια σειρά έργων που εστιάζονται σε βασικές καλλιέργειες κονδύλων και ελαιόδεντρα.

Πυρηνικές και ισοτοπικές τεχνικές έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της αυθεντικότητας και της ιχνηλασιμότητας. Αυτές οι τεχνικές μπορούν επίσης να εφαρμοστούν για την ανίχνευση μικροπλαστικών στο περιβάλλον, καθώς και για την παρακολούθηση μεταναστευτικών πτηνών - βασικά δεδομένα που απαιτούνται για τον έλεγχο των ιών της γρίπης των πτηνών και των σχετικών ζωονόσων.

Η εφαρμογή πυρηνικών και πυρηνικών τεχνολογιών στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας έχει θετικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που μετράται συχνά σε δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως.

Πηγή: ΝeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup