Πρωτογενής Τομέας

Αύξηση στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων

Αύξηση στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους για 10ο συνεχή μήνα, με τα φυτικά έλαια να αυξάνουν τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων FAO τον Μάρτιο.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας τη δέκατη συνεχή μηνιαία αύξηση τους, με τις τιμές για τα φυτικά έλαια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα να οδηγούν στην άνοδο, αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές των ειδών διακίνησης τροφίμων, σημείωσε κατά μέσο όρο 118,5 μονάδες τον Μάρτιο, 2,1% υψηλότερος από τον Φεβρουάριο και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2014.

Οι τάσεις ποικίλουν ανά είδος εμπορευμάτων. Η αύξηση του Μαρτίου οδήγησε στον Δείκτη Τιμών Φυτικού Πετρελαίου FAO, ο οποίος αυξήθηκε 8% από τον προηγούμενο μήνα και έφτασε σχεδόν στα 10 χρόνια, με τις τιμές του πετρελαίου σόγιας να αυξάνονται απότομα λόγω των προοπτικών σταθερής ζήτησης από τον τομέα του βιοντίζελ.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO αυξήθηκε 3,9% από τον Φεβρουάριο, με τις τιμές του βουτύρου να αυξάνονται από την κάπως «σφιχτή» προσφορά στην Ευρώπη. Οι τιμές του γάλακτος σε σκόνη αυξήθηκαν επίσης, υποστηριζόμενες από την αύξηση των εισαγωγών στην Ασία, ιδίως στην Κίνα, λόγω της μείωσης της παραγωγής στην Ωκεανία και της έλλειψης διαθεσιμότητας εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Ο δείκτης τιμών κρέατος FAO αυξήθηκε επίσης, κατά 2,3% από τον Φεβρουάριο, λόγω των εισαγωγών από την Κίνα και την αύξηση των εσωτερικών πωλήσεων στην Ευρώπη πριν από τον εορτασμό των εορταστικών διακοπών του Πάσχα, όπου σημειώθηκε αύξηση των τιμών των πουλερικών και του χοιρινού κρέατος. Οι τιμές του βοείου κρέατος παρέμειναν σταθερές, ενώ οι τιμές του κρέατος των προβάτων μειώθηκε καθώς ο ξηρός καιρός στη Νέα Ζηλανδία οδήγησε τους αγρότες να εκφορτώνουν ζώα.

Αντίθετα, ο δείκτης τιμών δημητριακών FAO μειώθηκε κατά 1,8%, αλλά εξακολουθεί να είναι 26,5% υψηλότερος από τον Μάρτιο του 2020. Οι τιμές εξαγωγής σιταριού μειώθηκαν περισσότερο, αντανακλώντας γενικά τις καλές προμήθειες και τις ευνοϊκές προοπτικές της καλλιέργειας και της παραγωγής για το 2021. Οι τιμές του αραβοσίτου και του ρυζιού μειώθηκαν επίσης, ενώ οι τιμές για το σόργο αυξήθηκαν.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO υποχώρησε κατά 4%, πυροδοτούμενος από τις προοπτικές μεγάλων εξαγωγών από την Ινδία, αλλά παρέμεινε πάνω από 30% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις