Πρωτογενής Τομέας

Κοινή Αγροτική Πολιτική: Τα νέα δεδομένα και οι προκλήσεις για την ελληνική παραγωγή

Κοινή Αγροτική Πολιτική: Τα νέα δεδομένα και οι προκλήσεις για την ελληνική παραγωγή

Ένας ουσιαστικός διάλογος όπου αποτυπώθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα πορευτεί η ελληνική γεωργία τα επόμενα χρόνια, εν όψει της ολοκλήρωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εξελίχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στο πλαίσιο του e -Fοrum Αγροτικής Ανάπτυξης, που διοργανώνει η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων». Στην διαδικτυακή συνεδρία, που πραγματοποιήθηκε από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ήταν παρών και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιος για την ΚΑΠ Γιάννης Οικονόμου ο οποίος περιέγραψε τους σχεδιασμούς του Υπουργείου για το επόμενο κρίσιμο διάστημα, ανέλυσε τις παθογένειες του αγροτικού τομέα και έθεσε ουσιαστικούς προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Στην εκδήλωση του ΓΕΩΤΕ.Ε.Ε για το «σχεδιασμό στη χώρα μας της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις τόσο στο χαιρετισμό του όσο και στις παρεμβάσεις του, του Προέδρου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Σπύρου Μάμαλη, ενώ στη συζήτηση μετείχαν επίσης οι : Σταύρος Αραχωβίτης βουλευτής Λακωνίας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Νίκος Ανδρουλάκης Ευρωβουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ , Ανδρέας Κατσανιώτης Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ και Αθανάσιος Πετρόπουλος Πρόεδρος Παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο εκδότης του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων» Παναγιώτης Γιαλένιος.

Το e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης 2021 συνδιοργανώνεται με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε) και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ενώ οι εργασίες του υποστηρίζονται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Επιμελητηρίου Αχαΐας και το Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας IRIS.

Γιάννης Οικονόμου υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Το βλέμμα μας να είναι στο να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου στον αρχικός χαιρετισμό του ανέφερε ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική καλεί τη χώρα να ενσωματώσει, υποχρεωτικά για την επιβίωσή της, τις μεγάλες αλλαγές στην διαδικασία παραγωγής, τόσο ευρωπαϊκά όσο και παγκόσμια, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.

«Στόχος μας πρέπει να είναι να κάνουμε μια αγροτική πολιτική που θα σταματήσει να κυνηγά τα ευρωπαϊκά κονδύλια και να φροντίσει να κάνει πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα. Αν δεν τα κάνει αυτό η χώρα μας σε ένα γρήγορο χρονικό διάστημα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με δραματικούς κινδύνους. Στόχος της νέας ΚΑΠ είναι επίσης ο περιορισμός της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και είναι ένας στόχος που εάν δεν μεταμορφωθεί σε πράξη, θα υπάρξει τεράστια μείωση της παραγωγικότητας» εξήγησε ο κ. Οικόνομου.

Επεσήμανε επίσης ότι σήμερα επικρατούν στρεβλώσεις στον τρόπο που δίνονται οι ενισχύσεις, κάτι που θα πρέπει η χώρα μας να εξετάσει. Και παρατήρησε ότι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις «είναι καθαρά εισοδηματικές ενισχύσεις όμως είναι στόχος να δούμε γενικότερα τον χαρακτήρα και τις προτεραιότητές μας. Αυτό το κομμάτι πρέπει να το δούμε με μια δικαιότερη κατανομή».

Κάλεσε επίσης όλους να αναλογιστούν την κρίσιμη συγκυρία καθώς η «νέα κοινή αγροτική πολιτική θα αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να δώσουμε τα χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας και εξωστρέφειας για να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στο μετασχηματισμό της χώρας».

Σπύρος Μάμαλης πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε :

Οι προκλήσεις ακόμη μεγαλύτερες για τον αγροτικό κόσμο

Ο Σπύρος Μάμαλης, Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε τόνισε ότι Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για όλα τα κράτη μέλη και αποτέλεσε την βασική πολιτική εφαρμογή των προηγούμενων ετών με στόχο να εξασφαλίσει τα εισοδήματα των αγροτών.

«Ο καθορισμός των ιστορικών δικαιωμάτων με αποσύνδεσή τους από επιδοτήσεις αποτέλεσε αιτία για μείωση της αξίας της αγροτικής παραγωγής και μείωση της παραγωγικότητας στον αγροτικό τομέα» τόνισε μεταξύ άλλων. Κατά τον κ. Μάμαλη, η σημερινή πρόκληση είναι μεγαλύτερη, διότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική στόχο έχει να εντάξει πράσινες πολιτικές και είναι το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διασφαλίσει το περιβάλλον. Ο περιβαλλοντικός στόχος απαιτεί συμμόρφωση ως προς τις επιταγές και τους στόχους που θα θέσουν και τα υπόλοιπα κράτη μέλη και εάν δεν επιτευχθεί, θα έχει επιπτώσεις. Μέχρι σήμερα, όπως σημείωσε ο κ. Μάμαλης, το έλλειμμα στην παραγωγικότητα και στην αύξηση του εισοδήματος των αγροτών είναι αποτέλεσμα έλλειψης εμπλοκής της επιστημονικής γνώσης στην αγροτική πολιτική.

«Η νέα ΚΑΠ προβλέπει συστήματα γνώσης που θα παίξουν τον ρόλο της συμμόρφωσης στους στόχους . Απαιτεί την εισαγωγή καινοτομίας για να καλυφθεί το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, λόγω των νέων δεδομένων. Όλα αυτά θα επιδράσουν αρνητικά στην παραγωγικότητα της γεωργίας. Βρισκόμαστε λοιπόν σε κρίσιμο σταυροδρόμι που θα πρέπει να αποφασίσουμε τα μέσα για να πάμε μπροστά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σταύρος Αραχωβίτης βουλευτής Λακωνίας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων:

Κίνδυνος η γεωργία να γίνει «ελιτίστικη», που σημαίνει απώλεια εισοδήματος

Ο Σταύρος Αραχωβίτης, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε ότι η ΚΑΠ αποτελεί ένα βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο και εξήγησε ότι η καινούργια ΚΑΠ είναι φιλική προς το περιβάλλον και έχει στόχο την προστασία του. Ενσωματώνει δύο στρατηγικές: η μία που έχει ως φιλοσοφία τη διαδικασία «από το αγρόκτημα στο πιάτο», δηλαδή την αγνότητα των προϊόντων με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας. Η δεύτερη στρατηγική θέτει ως στόχο τη μείωση των φυτοφαρμάκων και των ζωικών αντιμικροβιακών ενώ αποτελεί προαπαιτούμενο η αύξηση κατά 25% των βιολογικών καλλιεργειών. «Υπάρχει κίνδυνος απώλειας της χρηματοδότησης εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Όταν από τον αγρότη ξαφνικά ζητούνται περισσότερα, με τη δαμόκλεια σπάθη των επιπτώσεων, θεωρώ ότι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Κάνει τη γεωργία πιο «ελιτίστικη». Προχωράει στην παραγωγή περισσότερων προϊόντων με ακριβότερο τρόπο χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση. Υπάρχει άλλη μια διάσταση, που είναι αυτή του εισοδήματος του Ευρωπαίου καταναλωτή, διότι όταν συρρικνώνεται η αγοραστική δύναμη, έχουνε πρόβλημα με την είσοδο ομοειδών προϊόντων από φθηνότερες χώρες με αντίστοιχο εκτοπισμό ευρωπαϊκών προϊόντων. Το να κάνουμε περισσότερα χωρίς να φροντίζουμε για την κάλυψη του κενού, υπάρχει κίνδυνος απώλειας γεωργικών εκμεταλλεύσεων» σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης. Και ξεκαθάρισε ότι η κατάργηση των λεγόμενων ιστορικών δικαιωμάτων στις ενισχύσεις πρέπει να γίνει άμεσα. «Έχουμε στρεβλώσεις διότι δικαιώματα έχουν αλλάξει χέρια χωρίς οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις να έχουν ακολουθήσει και την ίδια πορεία. Έχουν δημιουργηθεί στρεβλώσεις που ξέφυγαν από την αρχική λογική της σύνδεσης με αγροτική παραγωγή» υπογράμμισε.

Νίκος Ανδρουλάκης ευρωβουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ:

Είναι μύθος ότι η χώρα μας υπερχρηματοδοτείται

O ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στην παρέμβασή του ανέφερε ότι σήμερα στην Ευρώπη και μετά από 45 συναντήσεις τα πιο πολλά θέματα για τη νέα ΚΑΠ μένουν ανοικτά. Αποκάλυψε επίσης ότι η ΚΑΠ για ορισμένες χώρες αποτελεί παρωχημένη πολιτική όμως για την Ελλάδα είναι το 50% των χρημάτων που έχει προϋπολογιστεί να εισπράξει και βασίζεται σε αυτήν. Για το διάστημα 2021-2027 η Ελλάδα θα λάβει περίπου 38 δις ευρώ και από αυτά τα 19 δις θα έρθουν μέσω της ΚΑΠ.

«Το 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια θεσμική αλλαγή του πλαισίου που στόχο είχε την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό, ενισχύοντας την ευελιξία και μεταβαίνοντας από τη λογική των λεπτομερών κανόνων σε αυτή της μέτρησης επιδόσεων για τις καλλιέργειες. Πλέον τα κράτη μέλη θα είναι εκείνα που θα αποφασίζουν το πού θα επενδύσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη ότι γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη για το που θα καταλήξει η κοινή αγροτική πολιτική ενώ πρόσθεσε ότι είναι μύθος ότι οι Έλληνες αγρότες υπερχρηματοδοτούνται διότι οι επενδύσεις δεν μεταφέρονται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Ανδρέας Κατσανιώτης Βουλευτής Αχαΐας Νέας Δημοκρατίας,

Χωρίς τους γεωργικούς συμβούλους η γεωργία δεν κάνει βήματα

Ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης εξήγησε ότι θα πρέπει να αφουγκραστούμε τις προσκλήσεις καθώς το ζητούμενο είναι εάν επιθυμούμε να διασώσουμε τους αγρότες ή να τους αναπτύξουμε;

« Με χαρά άκουσα ότι υπάρχει σύγκλιση για να πάψουν να επιδοτούνται τα ιστορικά δικαιώματα. Μια διαδικασία που έχει κλείσει έναν κύκλο. Θα επιμείνω ότι είχε προχωρήσει από προηγούμενη κυβέρνηση η ιστορία των γεωργικών συμβούλων, δηλαδή να έχουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και είναι ένα κομμάτι που θα δώσει ώθηση στα νέα πράγματα. Η πανδημία έδειξε την ανάγκη στήριξης που πρέπει να έχει η αγροτική παραγωγή. Όμως είδαμε ότι μέσα στην πανδημία είχαμε και μια σειρά από στρεβλώσεις της αγοράς. Και αυτός ήταν και ο λόγος που ακολουθήθηκαν πολιτικές για την έγκαιρη πληρωμή των αγροτών ώστε ο αγρότης να μπορεί να παίρνει τα χρήματά του στην ώρα του» ανέφερε ο κ. Κατσανιώτης. Σημείωσε επίσης ότι χωρίς γεωργικούς συμβούλους δεν θα μπορέσουμε να πάμε στο επόμενο μοντέλο ανάπτυξης. Ενώ σε σχέση με το περιβάλλον η κατεύθυνση που δίνει η Ευρώπη υπάρχει πιθανότητα να φθάσουμε στο σημείο να προσμετράει σημαντικά στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος ο τρόπος που θα μεταφερθεί το προϊόν και η απόσταση από το σημείο παραγωγής.

Αθανάσιος Πετρόπουλος Πρόεδρος Παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.:

Με το νέο μοντέλο της ΚΑΠ υπάρχει κίνδυνος για το στοίχημα των εξαγωγών

O Πρόεδρος του Παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε, Αθανάσιος Πετρόπουλος τόνισε ότι η χώρα μας βγήκε από μια χρηματοπιστωτική κρίση όλη την προηγούμενη δεκαετία και παρά την πανδημία το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά που έχουμε θετικό ισοζύγιο εξαγωγών και εισαγωγών με κέρδος πάνω από 300 εκ. Σε σχέση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι « η Ευρώπη εφαρμόζει πολιτικές που ευνοούν τις ανεπτυγμένες χώρες. Υποχρεώνει την Ελλάδα σε ίδιους περιορισμούς με άλλες χώρες». Τόνισε επίσης ότι «στην Ελλάδα πρέπει να δούμε πως θα διαχειριστούμε τη γη και τις χρήσεις της και να κάνουμε οικονομία στο νερό. Η λογική της νέας ΚΑΠ από το αγρόκτημα στο πιάτο οδηγεί σε μια ακριβή γεωργία γιατί θα σταματήσει η χρήση προστατευτικών προϊόντων και αντιβιοτικών. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οδηγούμαστε σε μείωση των ποσοτήτων παραγωγής. Θα έχουμε ακριβά τρόφιμα και έτσι θα μειωθούν οι εξαγωγές». Εξήγησε ακόμη ότι για να κάνουμε αυτές τις πολιτικές, θα πρέπει στρέψουμε γεωργία σε άλλες κατευθύνσεις. Και σε αυτό το μοντέλο γεωργίας συμπεριλαμβάνεται το μοντέλο ψηφιακής γεωργίας, την ώρα που σήμερα οι περισσότεροι γεωπόνοι δεν δίνουν συμβουλές για την παραγωγή, αλλά μοιράζουν επιδοτήσεις.

«Πρέπει να δείξουμε στους αγρότες μας καλές πρακτικές και να τους ενισχύσουμε με γεωργικές συμβουλές» κατέληξε.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup