Μετά την κρίση του COVID-19 και όπως ανακοινώθηκε στη Στρατηγική Farm to Fork , η ΕΕ σκοπεύει να εντείνει τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διασφαλίσει ότι οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων κατά τη διάρκεια κρίσεων.
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που εγκρίθηκε αναγνωρίζει τη συνολική ανθεκτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ, εντοπίζει τις υπάρχουσες ελλείψεις και προτείνει ενέργειες για τη βελτίωση της ετοιμότητας σε επίπεδο ΕΕ. Για να γίνει αυτό, η Επιτροπή θα δημιουργήσει έναν Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Κρίσεων Τροφίμων (EFSCM), μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων που θα συντονίζεται από την Επιτροπή για την ανταλλαγή δεδομένων, πρακτικών και την ενίσχυση του συντονισμού.
Διδάγματα από την κρίση του COVID-19
Η κρίση του COVID-19 έδειξε την ανθεκτικότητα των τομέων της γεωργίας, της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και των τροφίμων, αποφεύγοντας ότι η υγειονομική κρίση οδήγησε επίσης σε κρίση επισιτιστικής ασφάλειας. Για τη στήριξη αυτών των τομέων, η ΕΕ έλαβε έκτακτα μέτρα.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η Κοινή Αλιευτική Πολιτική, για παράδειγμα, παρείχαν εργαλεία για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών της αγοράς ή των προβλημάτων ταμειακών ροών των παραγωγών.
Επιπλέον, για να διασφαλίσει την κυκλοφορία των αγαθών και των βασικών εργαζομένων στην ενιαία αγορά, η Επιτροπή δημιούργησε πράσινες λωρίδες και δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές που επέτρεψαν τον στενό συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών για ομαλή διέλευση των συνόρων.
Η σημερινή ανακοίνωση αναγνωρίζει ότι απαιτείται περαιτέρω βελτίωση σε ορισμένους τομείς για να συνεχιστεί η διασφάλιση του εφοδιασμού τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας σε περιόδους κρίσης.
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για τον εφοδιασμό τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια
Με τον αυξανόμενο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην παραγωγή τροφίμων, καθώς και με κινδύνους που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, απειλές στον κυβερνοχώρο ή γεωπολιτικές αλλαγές που απειλούν τη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για τον εφοδιασμό τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια είναι όλο και περισσότερο σχετικό.
Κλειδί για τη βελτίωση της ετοιμότητας της ΕΕ, αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει μια προσέγγιση συνεργασίας μεταξύ όλων των δημόσιων και ιδιωτικών μερών που αποτελούν μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Από τον ιδιωτικό τομέα, αυτό περιλαμβάνει αγρότες, ψαράδες, παραγωγούς υδατοκαλλιέργειας, μεταποιητές τροφίμων, εμπόρους και λιανοπωλητές καθώς και μεταφορείς και επιμελητές για παράδειγμα. Οι αρχές της ΕΕ, οι εθνικές και περιφερειακές αρχές θα είναι επίσης στο επίκεντρο αυτού του σχεδίου.
Το ίδιο το σχέδιο θα αναπτυχθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Κρίσης Επισιτιστικής Ασφάλειας, που θα δρομολογηθεί από την Επιτροπή.
Το EFSCM θα βασίζεται σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, που θα συνδυάζει εκπροσώπους και φορείς κρατών μελών και ορισμένων τρίτων χωρών από όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, καθώς και σε ένα σύνολο κανόνων διαδικασιών που διέπουν τη λειτουργία του. Η ομάδα θα συνεδριάζει περιοδικά, και σε περίπτωση κρίσης, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και όσο συχνά χρειάζεται.
Θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και σε ένα σύνολο δράσεων που θα ολοκληρωθούν μεταξύ των μέσων του 2022 και του 2024:
Προβλέψεις, εκτίμηση κινδύνου και παρακολούθηση: βελτίωση της ετοιμότητας χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα δεδομένα (συμπεριλαμβανομένων των καιρικών συνθηκών, του κλίματος, των αγορών). περαιτέρω ανάλυση των τρωτών σημείων και των κρίσιμων υποδομών της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων·
συντονισμός, συνεργασία και επικοινωνία: ανταλλαγή πληροφοριών, βέλτιστες πρακτικές, εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης. ανάπτυξη συστάσεων για την αντιμετώπιση κρίσεων· συντονισμού και συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα.
Πηγή: NeaPaseges.gr