Σε δυσθεώρητα επίπεδα το κόστος παραγωγής, συμπιέζει το περιθώριο κέρδους, φωνάζουν οι αγρότες.
Με μειωμένες αποδόσεις, λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών, ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η συγκομιδή της υπερπρώιμης πατάτας. Η ποιότητα είναι όπως πάντα σε υψηλά επίπεδα και η αυξημένη λόγω Πάσχα ζήτηση, εκτιμάται πως θα φέρει ικανοποιητικές τιμές παραγωγού.
Να πάρει μέτρα το κράτος κατά των ελληνοποιήσεων
Ο κ. Γιώργος Γκούμας από την εταιρεία Agrexpo ασχολείται με την παραγωγή και το εμπόριο πατάτας εδώ και 35 χρόνια, αλλά όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, είναι εξαιρετικά και περισσότερο προβληματισμένος παρά ποτέ, για το μέλλον της ποιοτικότατης, ντόπιας πατάτας που χρόνια τώρα πλήττεται από τις ελληνοποιήσεις. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, η Ελληνική πατάτα κάνει θραύση στις αγορές άλλων χωρών, ως εξαγόμενη, όμως στο εσωτερικό της χώρας μας, φαίνεται πως κάποιοι έχουν επί της ουσίας αφαιρέσει εδώ και χρόνια το κίνητρο από τον παραγωγό να καλλιεργεί. «Πρέπει να μας απαντήσουν κάποια στιγμή οι αρμόδιοι, αν θέλουν και σε ποιό ποσοστό τη ντόπια πατάτα, ώστε να γνωρίζει κι ο πατατοπαραγωγός τι θα αντιμετωπίσει», σημειώνει. Στην συνέχεια ο κ. Γκούμας αναφέρεται στην συγκομιδή της εαρινής πατάτας Μεσσηνίας, η οποία ξεκίνησε. «Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και το υψηλό κόστος παραγωγής ξεκίνησε την Παρασκευή η συγκομιδή των πρώτων πατατών, εαρινής εσοδειας στις περιοχές της δυτικής παραλίας της Καλαμάτας, αλλά και στη Μεσσήνη. Οι πατάτες που μαζεύτηκαν σήμερα είναι υπερπρώιμες ποικιλίας Spunta, Voyager και Farida, οι οποίες φυτεύτηκαν από τις 17 Νοεμβρίου έως και τις 20 Νοεμβρίου 2021. Από πρώτης άποψης οι αποδόσεις αναμένονται σημαντικά μειωμένες, μη ξεπερνώντας κατά μέσο όρο τους 3 τόνους, ενώ θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι κατά μέσο όρο στους 4 τόνους. Οι καιρικές συνθήκες το μεγαλύτερο διάστημα ήταν εξαιρετικά αντίξοες για το προϊόν και οι πιο πολλοί παραγωγοί έκαναν πολλές φορές παγοπροστασία. Πέραν της μείωσης των αποδόσεων, πρέπει να σημειώσουμε ότι γενικά η καλλιέργεια πατάτας υφίσταται κάμψη στην Ελλάδα. Αρκεί να σας αναφέρω ότι σε επίπεδο Μεσσηνίας τη δεκαετία του 2000 η παραγωγή κυμαίνονταν στους 25.000 τόνους περίπου, ενώ φέτος δύσκολα, θα φθάσει στους 8.000 τόνους. Οι εκτάσεις φέτος οι καλλιεργούμενες δεν ξεπερνούν τα 2.500 στρέμματα. Παράλληλα, υπολογίζουμε ότι έχει χρησιμοποιηθεί φέτος γύρω στους 700 τόνους πατατόσπορος. Στην Ελλάδα οι εκτάσεις μειώνονται διαρκώς. Αρκεί να σας πως ότι τη δεκαετία του '90 ήταν 60 με 70% πάνω από σήμερα», καταλήγει.
Ικανοποιητική τιμή τα 60 λεπτά στον παραγωγό
Στην συνέχεια ο κ. Γκούμας αναφέρεται στην τιμή του προϊόντος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ναι μεν πιάνουν τα 60 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, πλην όμως φέτος τα κόστη των εισροών είναι εξαιρετικά αυξημένα. Μεγαλύτερες, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν οι επιβαρύνσεις για την θρέψη, τα φυτοπροστατευτικά, την ενέργεια και λιγότερες για τον πατατόσπορο. Το θετικό, σύμφωνα με τον κ. Γκούμα, είναι πως το Πάσχα αυξάνει πάρα πολύ η ζήτηση για το ντόπιο προϊόν, κάτι που ωθεί και την τιμή. Σημειωτέον ότι οι ποικιλίες που μας προανέφερε ο έμπειρος παραγωγός, είναι ιδανικές για τηγάνισμα.
Αχαΐα: Μετά το Πάσχα ξεκινά η συγκομιδή
Ο κ. Σπύρος Μπαλαλάς είναι παραγωγός πατάτας από τη Λακκόπετρα Αχαΐας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο, η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στην Αχαΐα αμέσως μετά το Πάσχα, μια περίοδο που γενικώς έχει αυξημένη ζήτηση το προϊόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές παραγωγού θα είναι μεν ικανοποιητικές, στα 50-55 λεπτά ανά κιλό σίγουρα, όμως υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός για τις στρεμματικές αποδόσεις, που θα είναι μειωμένες λόγω του κακού χειμώνα και των παγετών τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και δεν θα περάσουν τους 2 με 2,5 τόνους, αντί για 4 που έπρεπε να είναι κανονικά. Στην περιοχή της Αχαΐας καλλιεργούνται γύρω στα 10.000 με 12.000 στρέμματα πατάτας. Πρώτα γίνεται η συγκομιδή στην Αχαΐα και μετά ακολουθεί στην Ηλεία.
Πηγή: Agrotypos.gr