Πρωτογενής Τομέας

Το τουριστικό ρεύμα και η αύξηση των κρατήσεων φέρνουν κινητικότητα στο μαρούλι

Το τουριστικό ρεύμα και η αύξηση των κρατήσεων φέρνουν κινητικότητα στο μαρούλι

Μικρή η διαθεσιμότητα σε προϊόν έως την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω μείωσης φυτεύσεων και κρύου καιρού.

Θερμοκηπιακό αλλά και μαρούλι υπαίθριας καλλιέργειας υπάρχει αυτή την περίοδο στην αγορά, με τις διαθεσιμότητες όμως πεσμένες λόγω μειωμένων φυτεύσεων και ζημιών από τον κρύο καιρό.

Σύμφωνα με τον κ. Χαράλαμπο Δασκαλόπουλο, παραγωγό μαρουλιών από τον Πύργο, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε μεγάλη ζήτηση για το προϊόν, ιδιαίτερα από τα σούπερ μάρκετ. Η τιμή που εισπράττει ο παραγωγός σήμερα είναι στα 35 - 40 λεπτά το τεμάχιο, αλλά το ενθαρρυντικό της υπόθεσης είναι ότι από τώρα ακόμα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και ζήτηση για το προϊόν από τα σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού των Ιονίων Νήσων για παράδειγμα, καθώς έχουν αυξηθεί οι κρατήσεις ενόψει καλοκαιριού από τουρίστες, ενώ ακόμα και σήμερα υπάρχουν επισκέψεις τουριστών. Κατά τα άλλα, όπως αναφέρει ο κ. Δασκαλόπουλος, οι διαθεσιμότητες είναι σχετικά περιορισμένες, φαινόμενο που εντάθηκε μέσα στην περασμένη εβδομάδα και οφείλεται στη μείωση των αποδόσεων λόγω του κρύου καιρού, αλλά και στην κάμψη των φυτεύσεων.

Ο κ. Νίκος Σάββας, παραγωγός κηπευτικών από το Λόφο Πιερίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι αυτές τις ημέρες κάνει συγκομιδή, όμως το αρνητικό είναι πως οι τιμές και η ζήτηση για το προϊόν του, που είναια υπαίθριας καλλιέργειας, είναι σε μέτρια επίπεδα λόγω του ότι μάλλον η αγορά έχει πέσει από άποψη αγοραστικής δύναμης. Σύμφωνα με τον κ. Σάββα, που διαθέτει το προϊόν του κυρίως στην Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις, η τιμή του προϊόντος είναι στα 70 λεπτά στο χωράφι.

Τα μαρούλια θερμοκηπίου που είναι ανώτερα ποιοτικά από τα υπαίθρια, αυτή την περίοδο, εξηγεί από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Παπαβασίλης, παραγωγός κηπευτικών από τα Μέγαρα τιμώνται στον παραγωγό στα 35-40 λεπτά ανά τεμάχιο. Αντίθετα τα υπαίθρια που είναι χαμηλότερης ποιότητας στις περισσότερες των περιπτώσεων λόγω καιρού, προσθέτει ο κ. Παπαβασίλης, τιμώνται στα 25 λεπτά το τεμάχιο. Ο κ. Παπαβασίλης βέβαια σημειώνει ότι η ζήτηση και η κίνηση από τους καταναλωτές είναι πεσμένη έως και 50% κάτω σε σύγκριση με άλλα χρόνια.

Πηγή: Αgrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup