Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024 16:39

Τροφική δηλητηρίαση: Το πράσινο λαχανικό που θέλει οπωσδήποτε ψυγείο – Tips προφύλαξης από το E. coli

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πού αποθηκεύετε τα λαχανικά; Πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει παράγοντες κινδύνου για τροφική δηλητηρίαση, προτείνοντας ασφαλείς λύσεις για τη φύλαξή τους

Σημαντικά tips για τη φύλαξη των πράσινων φυλλωδών λαχανικών αναδεικνύει μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Food Microbiology, ώστε η κατανάλωσή τους να συνοδεύεται μόνο από πολύτιμα οφέλη για τον οργανισμό και όχι από κινδύνους για τροφιμογενή λοίμωξη. Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα επιμόλυνε με E. coli πέντε είδη λαχανικών (πράσινο μαρούλι, μαρούλι ρομάνα, σπανάκι, σέσκουλα, λαχανίδα) και παρατήρησε τη συμπεριφορά του βακτηρίου κατά τη φύλαξη στους 4°C, 20°C και 37°C.

Το επικίνδυνο μαρούλι

«Παρατηρούμε επεισόδια μεγάλης διασποράς στο μαρούλι, αλλά όχι τόσο συχνά στις λαχανίδες και σε άλλα σταυρανθή» ανέφερε η η κύρια συγγραφέας, Mengyi Dong, νυν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Ασφάλειας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Duke και υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Ουρμπάνα-Σαμπέιν κατά την εκπόνηση της έρευνας. Το γεγονός αυτό, εξήγησε, αποτέλεσε αφορμή για τη διεξαγωγή της έρευνας.

Η σύσταση του πράσινου μαρουλιού και του μαρουλιού ρομάνα τα καθιστά πλέον πρόσφορα για τον πολλαπλασιασμό του E. coli συγκριτικά με τα άλλα λαχανικά. «Σε θερμοκρασία δωματίου ή παραπάνω, το E. coli πολλαπλασιάζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Με τη συντήρησή του, όμως, στο ψυγείο, στους 4°C, παρατηρήσαμε ραγδαία μείωση του βακτηριακού πληθυσμού» εξήγησε η Dong.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ευπάθεια των λαχανικών στο βακτήριο επηρεάζεται από τις ιδιότητες της επιφάνειες των φύλλων, όπως η τραχύτητα και η φυσική κηρώδης επίστρωση. Στη λαχανίδα και το σέσκουλο, όπως διαπιστώθηκε, το E. coli αναπτύσσεται πιο αργά σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά μπορεί να επιβιώσει περισσότερο υπό συνθήκες ψύξης.

Λαχανικά με αντιμικροβιακή δράση

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές επιμόλυναν με E. coli κομμένα φύλλα λαχανικών για να παρατηρήσουν διαφορές στην αύξηση του βακτηριακού πληθυσμού μεταξύ κατεστραμμένων και άθικτων φύλλων. «Τα ακέραια φύλλα και τα φρεσκοκομμένα φύλλα παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα. Μετά την κοπή των φύλλων, αναβλύζει ένας χυμός γεμάτος θρεπτικά συστατικά που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων» εξήγησε η Dong.

Το παραπάνω όμως δεν ίσχυε για όλα τα λαχανικά. Ο χυμός από το σπανάκι, τη λαχανίδα και τα σέσκουλα εμφάνισε αντιμικροβιακές ιδιότητες που έδρασαν προστατευτικά έναντι του E. coli. Απομονώνοντας χυμό από λαχανίδα και σέσκουλα και εφαρμόζοντάς τον σε φύλλα μαρουλιού, διαπίστωσαν μπορεί να αξιοποιηθεί ως αντιμικροβιακός παράγοντας.

Αρκεί το πλύσιμο;

Σε αντίθεση με τη λαχανίδα και τα σέσκουλα που μαγειρεύονται πριν από την κατανάλωση, και έτσι το E. coli εξουδετερώνεται ή αδρανοποιείται, το μαρούλι τρώγεται ωμό. Το καλό πλύσιμο μπορεί να εξασφαλίσει μερική μόνο προστασία, ανέφερε η Dong.

Είναι σημαντικό να αποθηκεύεται στο ψυγείο και να δίδεται προσοχή για ανακλήσεις τροφίμων από τους αρμόδιους οργανισμούς, όπως ο ΕΦΕΤ στη χώρα μας, τόνισαν οι ερευνητές. Άλλωστε, σχολίασαν, «δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς τους παθογόνους μικροοργανισμούς στα τρόφιμα. Τα λαχανικά καλλιεργούνται στο χώμα, όχι σε αποστειρωμένο περιβάλλον, και θα έρθουν σε επαφή με βακτήρια».

Πηγή: ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024 12:52

Σχετικά Άρθρα

  • Καρπενήσι: 30 φοιτητές έπαθαν τροφική δηλητηρίαση - Πέντε ακόμα στο νοσοκομείο
    Καρπενήσι: 30 φοιτητές έπαθαν τροφική δηλητηρίαση - Πέντε ακόμα στο νοσοκομείο

    Εφιαλτικές στιγμές πέρασαν 30 φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι έπαθαν τροφική δηλητηρίαση και κατέληξαν στο νοσοκομείο Καρπενησίου. Το ένα μετά το άλλο παρουσίαζαν έντονα συμπτώματα.

    Οι φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ηλικίας μεταξύ 22 με 23 ετών, βρέθηκαν στο Καρπενήσι για ένα συνέδριο. Όλοι μαζί γευμάτισαν σε μια ταβέρνα και έτρωγαν καθημερινά πρωινό στο ξενοδοχείο που έμεναν. Το βράδυ της Τετάρτης (2/10) ξαφνικά, άρχισαν να παρουσιάζουν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, να κάνουν εμετούς, να έχουν διάρροιες και πυρετό.

    Πέντε νοσηλεύονται ακόμα

    Έτσι, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Καρπενησίου και όλοι τηλεφώνησαν στους γονείς τους. Τώρα έχουν παραμείνει για νοσηλεία πέντε παιδιά και τα υπόλοιπα αποχώρησαν μετά την αγωγή που έλαβαν.

    Συνολικά στην εκδρομή ήταν 50 φοιτητές και από αυτούς οι 30 νόσησαν. Μια φοιτήτρια έκανε καταγγελία και τώρα οι Αρχές έχουν ξεκινήσει τις έρευνες ώστε να διαπιστωθεί τι συνέβη.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μαζική τροφική δηλητηρίαση σε εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη - Δεκάδες επιχειρηματίες στο νοσοκομείο
    Μαζική τροφική δηλητηρίαση σε εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη - Δεκάδες επιχειρηματίες στο νοσοκομείο

    Παρ' ολίγον μοιραίο αποδείχθηκε γεύμα προς τιμήν δεκάδων επιχειρηματιών ης Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας που διοργανώθηκε σε γνωστό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ.

    Σύμφωνα με το voria.gr, λίγες ώρες μετά το γεύμα, οι περισσότεροι από τους συνδαιτημόνες εμφάνισαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, εμετό και διάρροια.

    Ορισμένοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύθηκαν για αρκετές ώρες.

    Σύμφωναμε πληροφορίες η πιθανότερη αιτία αποδίδεται στο πρώτο - ωμό - πιάτο που σερβιρίστηκε (καβούρι με αβγοτάραχο), καθώς όσοι δεν το κατανάλωσαν, δεν παρουσίασαν συμπτώματα.

    Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δοθεί εντολή για αγωγές και μηνύσεις.

    Πηγή: cnn.gr

  • Μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών σε σχολείο της Λαμίας: «Το παιδί διπλώθηκε από τον πόνο»
    Μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών σε σχολείο της Λαμίας: «Το παιδί διπλώθηκε από τον πόνο»

    Με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο Λαμίαςτο βράδυ της Πέμπτης 16 Μαΐου δύο παιδιά, που είχαν καταναλώσει φαγητό από σχολικά γεύματα που μοιράστηκαν σε δημοτικά σχολεία της πόλης.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, οι μαθητές - θύματα του φαγητού των σχολικών γευμάτων ήταν πολλά περισσότερα, αν και τα περισσότερα δεν έφτασαν μέχρι το νοσοκομείο και ακολούθησαν τις οδηγίες των παιδιάτρων τους.

    Πάνω από 15 κρούσματα σε ένα μόνο δημοτικό

    Ενδεικτικά μόνο στο 7ο Δημοτικό τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι τουλάχιστον 15, με διαρκεί στομαχικές διαταραχές, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των παιδιών με ανάλογα συμπτώματα από το Δημοτικό Σχολείο Μοσχοχωρίου και το 14ο Δημοτικό. Περιστατικά αναφέρθηκαν και στο Δημοτικό Κομποτάδων - Μεξιατών.

    «Διπλώθηκε από τον πόνο»

    «Το παιδάκι μου μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα που έφαγε το φαγητό από το πακέτο διπλώθηκε από τον πόνο στο στομάχι κι άρχισε τους εμετούς. Είχε αλλάξει το χρώμα του», περιέγραψε στο LamiaReport, μητέρα 8χρονης που είχε την ατυχία να δοκιμάσει.

    «Εμένα πηγαίνει ο γιος μου στο Δημοτικό, όμως το φαγητό το δοκίμασε η 3χρονη κόρη μου κι αμέσως άρχισε τους εμετούς», μας λέει άλλη μητέρα που πέρασε μια εφιαλτική μέρα και νύχτα στο προσκεφάλι του μωρού της.

    «Σήμερα κιόλας θα υποβάλλω μήνυση», τονίζει στο LamiaReport πατέρας 8χρονου που πέρασε όλη την προηγούμενη ημέρα με εμετούς και διάρροιες και την τελευταία στιγμή δε μετέβησαν στο Νοσοκομείο.

    Εκτός όμως από τον συγκεκριμένο γονέα που επικοινώνησε με την ηλεκτρονική μας εφημερίδα και επιβεβαίωσε ότι θα κινηθεί νομικά, όλος ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού θα ενημερώσει την Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητώντας παρέμβαση για να προστατευθούν τα παιδιά τους.

    Για το περιστατικό είναι ενημερωμένη και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, καθώς το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων εφαρμόζεται σε όλη την Στερεά και όχι μόνο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Βουπρασία: Τι έφαγαν οι 37 που δηλητηριάστηκαν; - Τι λέει ο ιερέας (video)
    Βουπρασία: Τι έφαγαν οι 37 που δηλητηριάστηκαν; - Τι λέει ο ιερέας

    Πανελλαδικές διαστάσεις έχει λάβει η περίπτωση μαζικής δηλητηρίασης 37 ατόμων την Δευτέρα του Πάσχα, γιορτή του Αγίου Γεωργίου στη Νεάπολη Βουπρασίας, που έφερε στο φως της δημοσιότητας το ilialive.gr.

    Μετά τις καταγγελίες κατοίκων και τη μαρτυρία του αναπληρωτή διευθυντή του Κέντρου Υγείας Βάρδας, επιβεβαιώθηκε πως οι 37 που μετέβησαν για την παροχή πρώτων βοηθειών είχαν υποστεί τροφική δηλητηρίαση από κατανάλωση εδεσμάτων στη διάρκεια του γλεντιού που ακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στο χωριό.

    Η δηλητηρίαση εξετάζεται να προκλήθηκε από τη βραστή προβατίνα, την οποία μαγείρεψε, όπως και κάθε χρόνο, η παπαδιά, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιερέα στον Alpha. «Η παπαδιά μαγείρεψε την προβατίνα, συγγνώμη γι` αυτό που έγινε» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι είναι γνωστή μαγείρισσα στην περιοχή και έχει αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο κάθε χρόνο. Πάντως για του χρόνου ξεκαθάρισε ότι οι διαδικασίες θα είναι διαφορετικές, καθώς όλα θα είναι τυποποιημένα.

    Ωστόσο, ο ιερέας μάλλον δεν έχει πειστεί ότι η προβατίνα φταίει για όσα έγιναν. «Έφαγα και εγώ προβατίνα. Εγώ δεν είχα συμπτώματα. Αυτό το έθιμο υπάρχει εδώ και 20 χρόνια. Σε μια τραπεζαρία μεγάλη γύρω στα 70 μέτρα, βρίσκονται τα εδέσματα των συμπολιτών. Βρισκόταν η προβατίνα η βρασμένη, δύο ταψιά αρνί, φράουλες, γλυκά που είχαν φέρει οι ενορίτες. Με το που είπαμε το “Χριστός Ανέστη”, κληρώσαμε τα δώρα, τους ευχαρίστησα όλους και όλοι κατευθυνθήκαν στο τραπέζι. Ήρθαν περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Δεν φταίει η ποσότητα του κόσμου. Κάποιο λάθος έγινε. Πού έγινε το λάθος; Σε αυτά που έφεραν ή στο βραστό; Δίπλα από τον δρόμο ακριβώς στα 3 μέτρα είναι οι κάδοι των απορριμμάτων. Κάθε χρόνο υπάρχουν εκεί, ποιος μπορεί να ξέρει τι έγινε;», ανέφερε, προσθέτοντας: «Ο ένας λέει έφαγα από όλα και δεν με πείραξε τίποτα. Εγώ δεν μπορώ να πω ότι οι άνθρωποι είπαν ψέματα. Τα αίτια πολλά – λέγανε στο στρατό – η εμπλοκή μια».

    Φυσικά για να επιβεβαιωθεί ότι η τροφική δηλητηρίαση προκλήθηκε από την προβατίνα - όπως υποστηρίζουν και κάτοικοι του χωριού που δοκίμασαν το φαγητό - θα πρέπει να εξεταστει δείγμα του κρέατος (αν υπάρχει) ή και δείγμα από τα υπόλοιπα εδέσματα.

    Όμως το γεγονός ότι τουλάχιστον 37 άτομα παρουσίασαν τα ίδια συμπτώματα και κατέληξαν στο νοσοκομείο έχοντας καταναλώσει τα ίδια φαγητά, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης των γεγονότων.

    Δείτε τι δήλωσαν κάτοικοι του χωριού που υπέστησαν δηλητηρίαση αλλά και ο ιερέας στον "Alpha":

  • Βουπρασία: Από το γλέντι του Αγ. Γεωργίου 37 άτομα στο Κ.Υ. Βάρδας με τροφική δηλητηρίαση
    Βουπρασία: Από το γλέντι του Αγ. Γεωργίου 37 άτομα στο Κ.Υ. Βάρδας με τροφική δηλητηρίαση

    της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Ένα υπαίθριο γεύμα, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου έστειλε με τροφική δηλητηρίαση 37 άτομα στο Κέντρο Υγείας Βάρδας. Όλοι κάτοικοι χωριού της Βουπρασίας, συμμετείχαν στο πανηγυρικό εορταστικό τραπέζι που είχε στηθεί στον αύλειο χώρο εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου. Η καθιερωμένη γιορτή του χωριού όμως, κατέληξε σε μεγάλη περιπέτεια για τους κατοίκους που λίγο μετά την κατανάλωση του γεύματος κατέληξαν με έντονα συμπτώματα στο Κέντρο Υγείας.

    Κάτοικοι κάθε ηλικίας, από 15 έως και 90 ετών κατέληξαν στο Κέντρο Υγείας Βάρδας με έντονους πόνους για τις πρώτες βοήθειες.

    Όπως κατήγγειλε στο ilialive.gr κάτοικος του χωριού που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, 37 άτομα, όλοι συνδαιτυμόνες στο ίδιο τραπέζι, λίγη ώρα μετά το γεύμα παρουσίασαν τα πρώτα συμπτώματα με έντονους πόνους στο στομάχι και την κοιλιακή χώρα. «Όλοι φάγαμε από το ίδιο φαγητό. Υπήρχε βραστό κρέας και γλυκά. Λίγη ώρα μετά άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα. Έντονη αδιαθεσία, πόνοι στην κοιλιά και 37 άτομα καταλήξαμε στο Κέντρο Υγείας με τροφική δηλητηρίαση. Οι γιατροί που εφημέρευαν μας πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες, φαρμακευτική αγωγή και ορούς».

    Από νωρίς το μεσημέρι, γύρω στη μια μέχρι και το βράδυ στις οκτώ το Κέντρο Υγείας Βάρδας δέχτηκε δεκάδες κατοίκους ακριβώς με τα ίδια συμπτώματα.

    Όπως δήλωσε στο ilialive.gr ο αναπληρωτής διευθυντής του Κ.Υ. Σταύρος Λεβέντης, οι πρώτοι ασθενείς ήταν δύο αδέρφια 15 και 16 ετών και η μητέρα τους. «Αρχικά νομίσαμε ότι πρόκειται για γαστρεντερίτιδα. Μόλις όμως άρχισαν να έρχονται και άλλοι ασθενείς, οι οποίοι ήταν όλοι από το ίδιο χωριό και βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι, διαπιστώσαμε αμέσως ότι πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα ήταν έντονα: πόνοι στη κοιλιακή περιοχή, ναυτία, εμετός και διάρροια. Αμέσως παρασχέθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και διαχειριστήκαμε την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας, χωρίς να χρειαστεί καμία διακομιδή. Οι ασθενείς παρέμειναν στην βραχεία νοσηλεία με ορούς και μόλις ένιωσαν καλύτερα επέστρεψαν όλοι στα σπίτια τους. Πάντως μέχρι να ενεργήσουν τα φάρμακα, υπέφεραν από τους πόνους» καταλήγει ο κ. Λεβέντης, που σημειώνει ότι αν οι συνθήκες μαγειρέματος ή και συντήρησης του κρέατος δεν είναι οι κατάλληλες, υπάρχει πάντα μεγάλος κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

  • Τροφική δηλητηρίαση: Τα μικρόβια που μπορεί να απειλήσουν μνήμη, μάθηση και συμπεριφορά
    Τροφική δηλητηρίαση: Τα μικρόβια που μπορεί να απειλήσουν μνήμη, μάθηση και συμπεριφορά

    Ο εμετός και η διάρροια δεν είναι τα μοναδικά συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν όσους πέρασαν μια τροφική δηλητηρίαση, αποκαλύπτουν Τσέχοι ερευνητές

    Τα αποτελέσματα μιας τροφικής δηλητηρίασης φαίνεται πως δεν ταλαιπωρούν μόνο για λίγα εικοσιτετράωρα όσους κατανάλωσαν κάποιο τρόφιμο που δεν είχε διατηρηθεί ή προετοιμαστεί σωστά. Αν και η διάρροια και ο εμετός είναι τα πιο κοινά αρχικά συμπτώματα, οι επιδράσεις της μόλυνσης επεκτείνονται και στον εγκέφαλο και μάλιστα πολύ αργότερα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη.

    Σύμφωνα με παρασιτολόγους και εξελικτικούς βιολόγους του Πανεπιστημίου Charles στην Τσεχία, εάν περάσατε κάποια τροφική δηλητηρίαση, αυξάνονται οι πιθανότητες διαταραχών της μνήμης, της μάθησης, αλλά και εμφάνισης της σχιζοφρένειας.

    Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η ερευνητική κοινότητα διαπιστώνει κάποια παρόμοια συσχέτιση, καθώς και προηγούμενες έρευνες έχουν καταλήξει σε αυτό το αποτέλεσμα τις εβδομάδες και τους μήνες μετά την εμφάνιση τροφικής δηλητηρίασης. Ωστόσο, οι ερευνητές αυτών των μελετών το απέδωσαν στο γεγονός ότι οι άνθρωποι απλά δεν αισθάνονται αμέσως το ίδιο καλά με τον εαυτό τους μετά την αδιαθεσία. Η νεότερη μελέτη επιβεβαιώνει όμως ότι οι αλλαγές στην προσωπικότητα μετά την τροφική δηλητηρίαση διαρκούν πολύ μετά την ανάρρωση.

    Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές εστίασαν σε δύο συγκεκριμένα μικρόβια που επηρεάζουν ένα ευρύ φάσμα του πληθυσμού και μπορούν να επιβιώσουν στον οργανισμό για μεγάλα χρονικά διαστήματα: το τοξόπλασμα (Toxoplasma gondii) και το βακτήριο Borrelia spp. Το τοξόπλασμα θα μπορούσε να ανευρεθεί σε όλα τα είδη κρέατος, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνότερο στο χοιρινό και στο αρνί, σύμφωνα με τον FDA. Στις ΗΠΑ, ευθύνεται για 800.000 περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης κάθε χρόνο, προκαλώντας αντίστοιχα περίπου το 24% των θανάτων από τροφιμογενείς ασθένειες στη χώρα. Εκτός από το χαλασμένο κρέας, βρίσκεται σε μολυσμένο νερό και στα περιττώματα γάτας με κάποια ασθένεια, καθώς υπάρχουν διαφορετικοί ξενιστές εκτός από τον άνθρωπο.

    Από την άλλη, το βακτήριο Borrelia spp προκαλεί τη νόσο του Lyme, ή αλλιώς βορρελίωση, η οποία πλήττει περίπου 476.000 άτομα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και μεταδίδεται από τσίμπημα των τσιμπουριών.

    Ασθενέστερη μνήμη και αργότερη αντίδραση

    Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Folia Parasitologica, εξέτασε 7.762 άτομα με μέση ηλικία 42 ετών. Από αυτά, περίπου τα 962 ανέφεραν ότι εξετάστηκαν θετικά για τοξόπλασμα, ενώ 1.778 από αυτά τα άτομα ανέφεραν ότι είχαν μολυνθεί με το βακτήριο Borrelia. Καθένας από τους συμμετέχοντες απάντησε σε διαφορετικές ερωτήσεις που σχεδιάστηκαν για τη μέτρηση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων.

    Όπως συμπέραναν οι ερευνητές, όσοι είχαν περάσει κάποια τροφική δηλητηρίαση από τοξόπλασμα στο παρελθόν είχαν πιο αργούς χρόνους αντίδρασης και λιγότερο ακριβείς απαντήσεις σε μια κοινή νευρολογική εξέταση που ονομάζεται Stroop Test. Συνεπώς, εκτίμησαν ότι αυτό αποτελούσε ένδειξη ότι η μνήμη ή η νοημοσύνη τους ήταν φτωχότερη. Σε αυτή τη δοκιμασία, οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν το χρώμα της λέξης, όχι την ίδια τη λέξη, κοιτάζοντας συγκεκριμένες λέξεις με χρώματα, γραμμένες όμως σε διαφορετικές χρωματιστές γραμματοσειρές. Για παράδειγμα, η λέξη μπλε μπορεί να είναι γραμμένη με πράσινη γραμματοσειρά.

    Οι συμμετέχοντες εξακολουθούσαν να έχουν χειρότερη μνήμη ακόμη και μετά την υποχώρηση τωνσυμπτωμάτων τους, ανέφεραν οι συγγραφείς, πράγμα που σημαίνει ότι το παράσιτο προκαλούσε χρόνια προβλήματα. Με λίγα λόγια, τα αποτελέσματά τους υποδεικνύουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των λοιμώξεων, καθώς οι αλλαγές στη συμπεριφορά δεν συνέβησαν μόνο σε άτομα που είχαν κακή υγεία λόγω του ιού.

    Συμπερασματικά, καταλήγουν στο ότι αν και οι ασθένειες αυτές φαίνεται να συνδέονται, δεν μπόρεσαν ακόμη να δείξουν τον τρόπο που αυτό συμβαίνει.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Στοματική υγεία: Είναι το μαρούλι πιο αποτελεσματικό από το στοματικό διάλυμα;
    Στοματική υγεία: Είναι το μαρούλι πιο αποτελεσματικό από το στοματικό διάλυμα;

    Θα μπορούσε η λύση στη στοματική υγεία να είναι τόσο φυσική, όσο η κατανάλωση ενός τροφίμου; Αυτό υποστηρίζει τώρα μια ομάδα ειδικών, σύμφωνα με τους οποίους εάν θέλετε ένα λαμπερό χαμόγελο, αρκεί να προσθέσετε ένα υλικό στο πιάτο σας - Μάθετε ποιο

    Οι ασθένειες των ούλων και της στοματικής κοιλότητας αποτελούν ένα κοινό φαινόμενο. Κύριες αιτίες αυτών των παθήσεων είναι το ανεπαρκές βούρτσισμα, η ελλιπής χρήση οδοντικού νήματος, το κάπνισμα, η ξηροστομία, αλλά και η κατανάλωση σακχαρούχων και όξινων τροφών. Αυτές οι συνήθειες έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση πλάκας, ενός κολλώδους στρώματος βακτηρίων στην επιφάνεια των δοντιών και των ούλων. Η πλάκα προκαλεί διάφορες παθήσεις, όπως τερηδόνα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα ή, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αντιβιοτικά. Πρόκειται, ωστόσο, για θεραπευτικές λύσεις που συνοδεύονται από παρενέργειες, όπως ξηροστομία, ανάπτυξη αντιμικροβιακής αντοχής και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

    Παράλληλα, πολλά στοματικά διαλύματα περιέχουν χλωρεξιδίνη, η οποία έχει διαπιστωθεί ότι απομακρύνει αδιακρίτως τόσο τα καλά, όσο και τα κακά βακτήρια και αυξάνει την οξύτητα του στόματος, ενισχύοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης παθήσεων. Ορισμένα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν, επίσης, ότι η χλωρεξιδίνη μπορεί να συμβάλει στην αντιμικροβιακή αντοχή, ένα παγκόσμιο πρόβλημα για την υγεία, που προβλέπεται να προκαλέσει 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως έως το 2050.

    Το ιδανικό, λοιπόν, θα ήταν να βρεθεί μια λύση, που θα διασφαλίζει την υγεία της στοματικής κοιλότητας, χωρίς να προκαλεί δυσάρεστες επιπτώσεις. Η λύση αυτή υπάρχει και είναι απολύτως φυσική, υποστηρίζει τώρα μια ομάδα ειδικών σε σχετικό άρθρο στο The Coversation. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν η Mia Cousins Burleigh, Λέκτορας στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Ζωής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Σκωτίας και η Siobhan Paula Moran, υποψήφια διδάκτωρ στο ίδιο τμήμα, το νιτρικό άλας, που περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φαίνεται να κρύβει σημαντικά οφέλη για τη στοματική υγεία και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως φυσική εναλλακτική λύση για τη θεραπεία των ασθενειών της στοματικής κοιλότητας.

    Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, γι’ αυτό και αποτελεί κοινό μυστικό ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτή την κατηγορία τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του διαβήτη. Τα πολλαπλά οφέλη των φυλλωδών λαχανικών για την υγεία οφείλονται, εν μέρει, στο γεγονός ότι είναι γεμάτα νιτρικά.

    Όταν βρεθούν στη στοματική κοιλότητα, τα νιτρικά μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου, ένα στοιχείο γνωστό για την ικανότητά του να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώνει την απόδοση της άσκησης. Παράλληλα, βοηθά στην πρόληψη της υπερανάπτυξης των κακών βακτηρίων και μειώνει την οξύτητα του στόματος, προφυλάσσοντας έτσι από τον κίνδυνο πρόκλησης ασθενειών. Επιπλέον, σε αντίθεση με την χλωρεξιδίνη, τα διατροφικά νιτρικά άλατα λειτουργούν πιο στοχευμένα, εξαλείφοντας τα βακτήρια που σχετίζονται με ασθένειες, μειώνοντας την οξύτητα του στόματος και δημιουργώντας ένα ισορροπημένο στοματικό μικροβίωμα.

    Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνήτριες μελέτησαν μια ομάδα αθλητών, οι οποίοι τείνουν να είναι πιο επιρρεπείς στις ασθένειες των ούλων λόγω της υψηλής πρόσληψης υδατανθράκων, του στρες, αλλά και της ξηροστομίας που προκύπτει από την έντονη αναπνοή κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Η μελέτη έδειξε ότι ο χυμός παντζαριού -που περιέχει περίπου 12 χιλιοστόλιτρα νιτρικών είχε προστατευτικές ιδιότητες για τα δόντια, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα νιτρικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρεβιοτικό για τη μείωση του κινδύνου τερηδόνας.

    Οι ερευνήτριες υποστηρίζουν τώρα ότι η καλή στοματική υγιεινή και μια διατροφή πλούσια σε νιτρικά θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για ένα πιο υγιές χαμόγελο.

    Πόσα φυλλώδη λαχανικά πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά;

    Ο γενικός κανόνας υποστηρίζει ότι μια γενναιόδωρη μερίδα σπανάκι, λάχανο ή παντζάρι κατά τη διάρκεια του γεύματος περιέχει περίπου 6-10 mmol νιτρικών και προσφέρει άμεσα οφέλη για την υγεία. Η έρευνα των ειδικών έδειξε ότι η θεραπεία δειγμάτων πλάκας από ασθενείς με περιοδοντίτιδα με 6,5 mmol νιτρικών αύξησε τα επίπεδα των υγιών βακτηρίων και μείωσε την οξύτητα της στοματικής κοιλότητας. Συμπερασματικά, η προσθήκη μιας μερίδας λαχανικών σε κάθε γεύμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία στοματικών ασθενειών, διατηρώντας το στόμα φρέσκο και υγιές.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τροφική δηλητηρίαση: Το πράσινο λαχανικό που θέλει οπωσδήποτε ψυγείο
    Τροφική δηλητηρίαση: Το πράσινο λαχανικό που θέλει οπωσδήποτε ψυγείο

    Πού αποθηκεύετε τα λαχανικά; Πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει παράγοντες κινδύνου για τροφική δηλητηρίαση, προτείνοντας ασφαλείς λύσεις για τη φύλαξή τους

    Σημαντικά tips για τη φύλαξη των πράσινων φυλλωδών λαχανικών αναδεικνύει μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Food Microbiology, ώστε η κατανάλωσή τους να συνοδεύεται μόνο από πολύτιμα οφέλη για τον οργανισμό και όχι από κινδύνους για τροφιμογενή λοίμωξη. Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα επιμόλυνε με E. coli πέντε είδη λαχανικών (πράσινο μαρούλι, μαρούλι ρομάνα, σπανάκι, σέσκουλα, λαχανίδα) και παρατήρησε τη συμπεριφορά του βακτηρίου κατά τη φύλαξη στους 4°C, 20°C και 37°C.

    Το επικίνδυνο μαρούλι

    «Παρατηρούμε επεισόδια μεγάλης διασποράς στο μαρούλι, αλλά όχι τόσο συχνά στις λαχανίδες και σε άλλα σταυρανθή» ανέφερε η η κύρια συγγραφέας, Mengyi Dong, νυν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Ασφάλειας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Duke και υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Ουρμπάνα-Σαμπέιν κατά την εκπόνηση της έρευνας. Το γεγονός αυτό, εξήγησε, αποτέλεσε αφορμή για τη διεξαγωγή της έρευνας.

    Η σύσταση του πράσινου μαρουλιού και του μαρουλιού ρομάνα τα καθιστά πλέον πρόσφορα για τον πολλαπλασιασμό του E. coli συγκριτικά με τα άλλα λαχανικά. «Σε θερμοκρασία δωματίου ή παραπάνω, το E. coli πολλαπλασιάζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Με τη συντήρησή του, όμως, στο ψυγείο, στους 4°C, παρατηρήσαμε ραγδαία μείωση του βακτηριακού πληθυσμού» εξήγησε η Dong.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ευπάθεια των λαχανικών στο βακτήριο επηρεάζεται από τις ιδιότητες της επιφάνειες των φύλλων, όπως η τραχύτητα και η φυσική κηρώδης επίστρωση. Στη λαχανίδα και το σέσκουλο, όπως διαπιστώθηκε, το E. coli αναπτύσσεται πιο αργά σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά μπορεί να επιβιώσει περισσότερο υπό συνθήκες ψύξης.

    Λαχανικά με αντιμικροβιακή δράση

    Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές επιμόλυναν με E. coli κομμένα φύλλα λαχανικών για να παρατηρήσουν διαφορές στην αύξηση του βακτηριακού πληθυσμού μεταξύ κατεστραμμένων και άθικτων φύλλων. «Τα ακέραια φύλλα και τα φρεσκοκομμένα φύλλα παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα. Μετά την κοπή των φύλλων, αναβλύζει ένας χυμός γεμάτος θρεπτικά συστατικά που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων» εξήγησε η Dong.

    Το παραπάνω όμως δεν ίσχυε για όλα τα λαχανικά. Ο χυμός από το σπανάκι, τη λαχανίδα και τα σέσκουλα εμφάνισε αντιμικροβιακές ιδιότητες που έδρασαν προστατευτικά έναντι του E. coli. Απομονώνοντας χυμό από λαχανίδα και σέσκουλα και εφαρμόζοντάς τον σε φύλλα μαρουλιού, διαπίστωσαν μπορεί να αξιοποιηθεί ως αντιμικροβιακός παράγοντας.

    Αρκεί το πλύσιμο;

    Σε αντίθεση με τη λαχανίδα και τα σέσκουλα που μαγειρεύονται πριν από την κατανάλωση, και έτσι το E. coli εξουδετερώνεται ή αδρανοποιείται, το μαρούλι τρώγεται ωμό. Το καλό πλύσιμο μπορεί να εξασφαλίσει μερική μόνο προστασία, ανέφερε η Dong.

    Είναι σημαντικό να αποθηκεύεται στο ψυγείο και να δίδεται προσοχή για ανακλήσεις τροφίμων από τους αρμόδιους οργανισμούς, όπως ο ΕΦΕΤ στη χώρα μας, τόνισαν οι ερευνητές. Άλλωστε, σχολίασαν, «δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς τους παθογόνους μικροοργανισμούς στα τρόφιμα. Τα λαχανικά καλλιεργούνται στο χώμα, όχι σε αποστειρωμένο περιβάλλον, και θα έρθουν σε επαφή με βακτήρια».

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο