Στο νομό Λακωνίας οι κοπές έχουν προχωρήσει κατά 30 με 40%.
Σταθερότητα εμφανίζουν τόσο η ζήτηση, όσο και οι τιμές παραγωγού στα πορτοκάλια Βαλέντσια, τα οποία προορίζονται για βρώση, αλλά και για χυμό. Το χειμώνα με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν έλειψαν οι ζημιές στην παραγωγή, με τους παραγωγούς σε αρκετές περιοχές να περιμένουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις απώλειες. Εμπορικά το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στη Λακωνία από δω και πέρα, που έχει και το μεγαλύτερο όγκο παραγωγής.
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι κοπές στη Λακωνία έχουν προχωρήσει κατά 30 με 40%. Τα δέντρα δεν είναι πολύ φορτωμένα. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 18 με 20 λεπτά το κιλό, αλλά από τις 10 με 15 Ιουνίου αναμένουμε άνοδο της τιμής κατά 2 με 3 λεπτά τουλάχιστον το κιλό, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, ενώ από τις 10-15 Ιουλίου, τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλυτερα. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η συγκομιδή τελειώνει κάθε χρόνο πολύ νωρίτερα. Όσον αφορά στις στρεμματικές αποδόσεις, κυμαίνονται σε πιο φτωχά εδάφη στους 4 με 5 τόνους το στρέμμα και στον κάμπο που είναι πιο εύφορα τα εδάφη στους 7-8 τόνους. Η σεζόν για μας τελειώνει το Νοέμβριο, δηλαδή έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας, καθώς οι κοπές γίνονται σταδιακά».
Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στα Καλύβια Αγρινίου η συγκομιδή έχει στην συντριπτική πλειοψηφία των κτημάτων ολοκληρωθεί με τις τιμές παραγωγού πέριξ των 20 λεπτών το κιλό. Όπως λέει στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσης Οικονόμου, παραγωγός εσπεριδοειδών από την περιοχή έγιναν και αρκετές ζημιές στα πορτοκάλια της περιοχής από τους παγετούς του χειμώνα. Περισσότερες ποσότητες Βαλέντσια φαίνεται πως έχουν μείνει πίσω στην περιοχή του κάμπου του Μεσολογγίου, με τις πράξεις αυτή την περίοδο στα 18 με 20 λεπτά καθαρά στον παραγωγό, όπως ακριβώς και στη Λακωνία. Ο κ. Λάμπρος Πόρκος, από τον Συνεταιρισμό Στράτιος Ζευς με έδρα κοντά στο Αγρίνιο δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως οι κοπές στα Βαλέντσια της περιοχής ολοκληρώθηκαν εδώ και 20 ημέρες περίπου και οι τιμές έφθσαν έως και τα 23-24 λεπτά, αν και ο μέσος όρος ήταν γύρω στα 20 λεπτά. Ζημιές στην παραγωγή από τους παγετούς έγιναν, αλλά ήταν πολύ μικρότερες σε έκταση, από εκείνες που περίμεναν ενδεχομένως οι παραγωγοί.
Τέλος, ο κ. Γιάννης Γκουργκούλης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σαγιάδας Θεσπρωτίας τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι έχει μαζευτεί στην περιοχή το 80% της παραγωγής, η οποία ήταν μειωμένη εξαιτίας των παγετών που χτύπησαν την παραγωγή εντός του 2022. Οι τιμές παραγωγού σήμερα ανέρχονται σταθερά στα 18 με 20 λεπτά ανά κιλό και η ζήτηση είναι σε μέτρια επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΛΓΑ της περιοχής, σημειώνει ο κ. Γκουργκούλης, τα πορίσματα από τις ζημιές αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.
Πηγή: Agrotypos.gr