Πρωτογενής Τομέας

Ζήτηση και εργατικά θα παίξουν βασικό ρόλο στις τιμές στα ροδάκινα και κεράσια

Ζήτηση και εργατικά θα παίξουν βασικό ρόλο στις τιμές στα ροδάκινα και κεράσια

Οι τιμές παραγωγού στα κεράσια έχουν αρχίσει να «πιέζονται» όσο περνά ο καιρός και μπαίνουν στην αγορά μεγάλες ποσότητες.

Ξεκινά τις επόμενες ημέρες η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες νεκταρινών (big bang) και επιτραπέζιων ροδάκινων, που πάνε κυρίως προς την εγχώρια αγορά. Οι τιμές παραγωγού που δίνει το εμπόριο στα νεκταρίνια να κυμαίνονται στα 1 - 1,10 ευρώ το κιλό και στα ροδάκινα στα 60 έως 80 λεπτά. Αυτές οι τιμές μπορεί να είναι ίδιες περίπου με τις περσινές αλλά δεν καλύπτουν την φετινή αύξηση του κόστους καλλιέργειας.

Από την άλλη οι παραγωγοί βλέπουν να είναι σε υψηλά επίπεδα οι τιμές λιανικής στα κεράσια και ροδάκινα.

Στο μεταξύ στο 11,3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του μηνός Μαΐου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2021 προέκυψε αύξηση 11,3%. Αυτό αναμένεται να φέρει νέες ανατιμήσεις στην αγορά της λιανικής των φρούτων και να επηρεάσει την ζήτηση.

Ο κ. Νίκος Δημητριάδης, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «προχωρά η συγκομιδή στα κεράσια και καθημερινά νέες περιοχές μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία. Οι τιμές όμως παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές από το χωράφι μέχρι το ράφι. Οι τιμές λιανικής στην περιοχή κυμαίνονται από 5 μέχρι 6 ευρώ το κιλό. Οι τιμές παραγωγού είναι από 1 μέχρι 1,30 ευρώ με τάσεις όμως να μειωθούν και ζητούν ακόμη και με ανοικτές τιμές να τα πάρουν. Αυτή την περίοδο ξεκίνησαν να συγκομίζουν και οι ημιορεινές περιοχές κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι ποσότητες στην αγορά.

Στο μεταξύ ξεκίνησαν να συγκομίζονται και τα πρώιμα επιτραπέζια ροδάκινα. Οι τιμές στη λιανική είναι στα 3,50 μέχρι 3,90 ευρώ το κιλό. Από την άλλη στο χωράφι είναι στα 50 έως 60 λεπτά. Οι έμποροι όμως πιέζουν για ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Το κόστος καλλιέργειας είναι μεγάλο για τα πυρηνόκαρπα. Το έχει ήδη πληρώσει ο παραγωγός. Ακόμη και με πίστωση να έχει αγοράσει τα εφόδια θα πρέπει να τα ξεπληρώσει. Αλλά δεν μπορεί να κάνει καμιά πληρωμή αν δεν έχει εισόδημα. Δεν ζητάμε να υπάρχουν ακριβά προϊόντα στην αγορά αλλά δεν θα πρέπει να κερδοσκοπούν κάποιοι στην πλάτη των παραγωγών και των καταναλωτών».

Ο κ. Ξενοφώντας Τσέμπης, παραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Αλμωπίας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή ξεκίνησε η συγκομιδή στα πρώιμα ροδάκινα. Σε περίπου 10 ημέρες θα ξεκινήσουν και τα πρώτα κεράσια να συγκομίζονται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μεγάλες ζημιές από χαλάζια και αναμένεται μια κανονική παραγωγή. Αν και είμαστε στην αρχή της συγκομιδής δεν βλέπουμε να υπάρχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον. Αναμένεται φέτος να είναι μια δύσκολη χρονιά για τα ροδάκινα και τα κεράσια».

Ο κ. Νίκος Μηνάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταρισμό Καλυβίων και μέλος της διοίκησης Πυρηνόκαρπων και της ΕΘΕΑΣ, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ο πόλεμος της Ουκρανίας και τα μέτρα της ΕΕ κατά της Ρωσίας πιστεύω ότι θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο φρούτων της χώρας μας. Υπάρχει μια μείωση της ζήτησης και ευτυχώς που φέτος δεν έχουμε υπερπαραγωγή. Οι εξαγωγές προς Λευκορωσία και Ουκρανία έχουν σταματήσει και θα υπάρξει πρόβλημα με τις εξαγωγές προς Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία. Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διακίνησης φρούτων σε Ημαθία και Πέλλα γιατί όπως φαίνεται οι επιπτώσεις από τους οικονομικούς πολέμους θα συνεχιστούν για αρκετά χρόνια. Το κόστος ζωής θα αυξηθεί και θα επηρεάσει την κατανάλωση φρούτων στις αγορές.

Στα κεράσια φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα, αφού έχουμε ζημιές στην ποιότητα λόγω των καιρικών συνθηκών. Μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατών γης. Δεν γνωρίζουμε αν θα καταφέρει να συγκομιστή όλη η φετινή παραγωγή. Πρέπει οι οργανώσεις και οι συνεταιρισμοί να αναλάβουν με σχέδιο να βρουν εργάτες γης από τρίτες χώρες. Οι Αλβανοί θα σταματήσουν να εργάζονται στα χωράφια και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Πρέπει να βρούμε νέες χώρες (Αίγυπτος κ.α.) για να φέρουμε εργάτες και θα πρέπει παράλληλα να δημιουργηθούν οργανωμένες δομές για να στεγαστούν».

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, «τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια θα ξεκινήσουν να συγκομίζονται με αυξημένους ρυθμούς το επόμενο διάστημα. Όμως υπάρχει θέμα με την έλλειψη εργατών γης που θα επηρεάσει τις ποσότητες συγκομιδής. Εκτιμώ ότι θα γίνονται αραιώματα ακόμη και λίγο πριν τη συγκομιδή με τα προβλήματα που υπάρχουν. Αυτό δημιουργεί μια αβεβαιότητα στους παραγωγούς και η πολιτεία θα έπρεπε να λύσει νωρίτερα αυτά τo πρόβλημα των εργατών και όχι μέσα στην εποχή της συγκομιδής».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit - Hellas, «οι Ιταλοί έχουν μια κανονική παραγωγή ροδάκινων, νεκταρινιών και κερασιών. Οι Ισπανοί αναμένουν μια μειωμένη παραγωγή λόγω ζημιών από παγετούς. Όμως ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το μέγεθος της ισπανικής παραγωγής. Από την άλλη έχουμε μια μείωση της κατανάλωσης φρούτων στις αγορές της ΕΕ λόγω οικονομικών προβλημάτων των καταναλωτών.

Η μείωση της κατανάλωσης σε συνδιασμό με την καλή παραγωγή που αναμένεται να έχει η χώρα μας (εφόσον συγκομιστεί γιατί υπάρχει πρόβλημα με έλλειψη εργατών γης) θα έχει σαν αποτέλεσμα να πρέπει να κάνουμε εξαγωγές στα ίδια επίπεδα με αυτά που είχαμε κάνει το 2020. Αυτό φαίνεται να είναι δύσκολο στη σημερινή συγκυρία. Όσο θα αυξάνουν οι ποσότητες στις αγορές τόσο θα υπάρχει μια «πίεση» στις τιμές. Ζητήσαμε από το ΥπΑΑΤ να πάρει μέτρα στήριξης της παραγωγής».

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις