Πρωτογενής Τομέας

Αυξημένη φέτος η παραγωγή κορινθιακής σταφίδας, κρίσιμη συνάντηση στην Πάτρα για τιμή

Αυξημένη φέτος η παραγωγή κορινθιακής σταφίδας, κρίσιμη συνάντηση στην Πάτρα για τιμή

Καλά εξελίσσεται η καλλιέργεια κορινθιακής σταφίδας σε Πελοπόννησο και Ιόνια νησιά. Η παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη λόγω καλών καιρικών συνθηκών και αποδόσεων.

Υπάρχει όμως προβληματισμός των παραγωγών για την φετινή εμπορική περίοδο και την τιμή λόγω και της αύξησης του κόστους καλλιέργειας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, «οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει μέχρι στιγμής την καλλιέργεια και φέτος αναμένεται μια καλή παραγωγή. Ελπίζουμε να έχουμε ένα καλό τρύγο. Οι παραγωγοί όμως έχουν προβληματιστεί με το θέμα των τιμών. Η κορονοενίσχυση που έδωσε φέτος το ΥπΑΑΤ, στα 54 ευρώ το στρέμμα, αντιστοιχούσε σε 10 λεπτά το κιλό στην τιμή παραγωγού και δεν έχει καμιά σχέση με την μείωση της τιμής που είχαμε το 2021. Την ερχόμενη Παρασκευή (8/7/2022) θα γίνει σύσκεψη όλων των οργανώσεων και των εμπόρων, στην Πάτρα, όπου εκεί θα τεθούν όλα τα θέματα της νέας εμπορικής περιόδου. Θα δούμε τις προθέσεις της αγοράς».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιώργος Λαζόγιαννης, λέει στον ΑγροΤύπο ότι «σύσκεψη διοργανώνεται στην Πάτρα από την Συνεταιριστική Κορινθιακή Σταφίδα (ΣΚΟΣ) και την ΠΕΣ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας. Στη συνάντηση που θα γίνει στα γραφεία της ΣΚΟΣ θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια κοινή συνισταμένη, οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι εξαγωγείς, για να υπάρξουν δίκαιες τιμές παραγωγού στην κορινθιακή σταφίδα. Είναι μια δύσκολη σύσκεψη αλλά θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή γραμμή για το καλό του προϊόντος.

Η παραγωγή πανελλαδικά αναμένεται να είναι καλή και σε αυτό βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες. Στη Μεσσηνία τοπικά είχαμε κάτι ζημιές από παγετό. Αυτό όμως που πρέπει να δούμε τώρα είναι οι τιμές του παραγωγού. Η συνάντηση είναι μια τελευταία ευκαιρία για την καλλιέργεια που όσο περνά ο καιρός απαξιώνεται.

Αρκεί να σας επισημάνω ότι η ενίσχυση που δόθηκε φέτος αφορούσε συνολικά 86.000 στρέμματα, όταν πριν δύο χρόνια είχαμε 117.000 στρέμματα με κορινθιακή σταφίδα. Η μείωση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια αν δεν παρθούν μέτρα στήριξης της καλλιέργειας».

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Αποστολόπουλος, σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού, «φέτος φαίνεται να έχουμε καλή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας. Εξαίρεση σε κάποιες περιοχές τοπικά στη Μεσσηνία που είχαμε πρόβλημα από χαλαζοπτώσεις και παγετό. Πέρσι η ενίσχυση που έδωσε το ΥπΑΑΤ ήταν το μόνο μέτρο που είχαμε με στόχο την στήριξη της καλλιέργειας.

Οι περισσότεροι παραγωγοί πέρσι έδωσαν την σταφίδα με τιμή από 85 - 90 λεπτά το κιλό. Από όσα δείχνουν οι έμποροι φέτος δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι στην αγορά. Με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας η τιμή παραγωγού φέτος θα πρέπει να είναι πάνω από 1,60 ευρώ το κιλό.

Καθυστέρησε το ΥπΑΑΤ το 2021 να πάρει κάποια απόφαση και αυτό είχε καταστροφικές συνέπειες στην αγορά. Φέτος είναι μια πολύ κρίσιμη χρονιά για το μέλλον της καλλιέργειας. Συνήθως κάθε χρόνο η τιμή βγαίνει με βάση το κλείσιμο της περσινής χρονιάς. Αυτή την περίοδο αν κάποιος παραγωγός είχε στα χέρια του σταφίδες θα τις πουλούσε από 85 λεπτά μέχρι 1 ευρώ. Αυτές οι τιμές είναι πολύ χαμηλές για την σταφίδα. Τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και συνεχώς προστίθενται και νέα, μεγαλώνοντας τα αδιέξοδα. Πρέπει να πάρει μέτρα η κυβέρνηση με στόχο την μείωση του κόστους καλλιέργειας».

Ο κ. Μίλτος Σταυρόπουλος, γενικός διευθυντής στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), ανέφερε στον ΑγροΤύπο την εικόνα της αγοράς και τόνισε τα εξής: «από την μέχρι σήμερα εικόνα φαίνεται ότι η νέα σοδειά κορινθιακής σταφίδας θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Οι αποδόσεις είναι καλές και σε αυτό βοήθησε ο καιρός. Ωστόσο οι παραγωγοί είναι προβληματισμένοι με την φετινή εξέλιξη της αγοράς.

Οι περσινές τιμές κυμάνθηκαν από 90 λεπτά μέχρι 1 ευρώ το κιλό, όταν πρόπερσι ήταν από 1,50 έως 1,60 ευρώ. Η φετινή αύξηση του κόστους παραγωγής θα καλυφθεί μόνο αν έχουμε μια τιμή γύρω στο 1,50 ευρώ το κιλό. Η συνάντηση της Πάτρας είναι κρίσιμη για την φετινή εμπορική περίοδο. Ωστόσο οι τιμές που εξάγεται το προϊόν στις διεθνείς αγορές είναι μειωμένες λόγω των περσινών λαθών και δύσκολα θα επανέλθουν.

Η ροή των εξαγωγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Μόνο την περίοδο Απριλίου και Μαΐου του 2022 παρουσιάστηκε μια καλή ροή στις εξαγωγές σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2021. Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να μεγαλώσει η διεθνής κατανάλωση και να αυξήσουμε τις αγορές στις οποίες εξάγουμε το προϊόν.

Ο τρύγος ξεκινά γύρω στις 10 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ελπίζουμε να βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του τρύγου και να έχουμε μια καλή ποιότητα. Όταν το σταφύλι ωριμάσει είναι πολύ ευαίσθητο στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό που δεν επιθυμούν οι σταφιδοπαραγωγοί είναι να έχει βροχοπτώσεις και υγρασία κατά την εποχή του τρύγου.

Περσινά αποθέματα υπάρχουν αλλά είναι δύσκολο να πούμε ποσότητες γιατί δεν γνωρίζουμε τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί και πότε θα εξαχθούν. Ωστόσο αν τα αποθέματα είναι να εξαχθούν μέχρι το τέλος του 2022 είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσουν τη νέα εμπορική περίοδο.

Προβλήματα αναμένεται να έχουμε και φέτος λόγω έλλειψης παλετοκιβωτίων. Το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν δέχτηκε να υπάρξει πρόγραμμα προμήθειας παλετοκιβωτίων της συνεταριστικής οργάνωσης που παραλαμβάνει τις μεγαλύτερες ποσότητες του προϊόντος στην χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να γίνει άμεσα η μεταφορά της σταφίδας από το χωράφι στις εγκαταστάσεις της ΠΕΣ».

Πηγή: Agronews.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup