Πρωτογενής Τομέας

Ηλεία: Μάχη μέχρις εσχάτων για την τιμή της σταφίδας

Ηλεία: Μάχη μέχρις εσχάτων για την τιμή της σταφίδας

Ύστερα από την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΣΚΟΣ, την περασμένη Παρασκευή, σχετικά με την τιμή της κορινθιακής σταφίδας, συνάντηση που ουσιαστικά δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα, η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, κάλεσε χθες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης όλους τους σταφιδοπαραγωγούς του νομού, σε μια ευρεία σύσκεψη προκειμένου να βρουν λύσεις για το θέμα αυτό που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο το μέλλον του προϊόντος. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν και δύο από τους έμπορους σταφίδας που θέλησαν να βρεθούν στο πλευρό των παραγωγών για να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τα αίτια του κακού, που ταλαιπωρεί και απαξιώνει το προϊόν.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλλιανάτος, για μια ακόμη φορά προσπάθησε να καταστήσει σαφές στους σταφιδοκαλλιεργητές την ανάγκη να οργανωθούν σε Ομάδες Παραγωγών προκειμένου να διεκδικούν με μεγαλύτερο δυναμισμό και αποτέλεσμα τα αιτήματά τους, ενώ σε δηλώσεις του επεσήμανε πως: «Μετά την σύσκεψη που είχαμε την Παρασκευή στα γραφεία της ΣΚΟΣ που ήταν όλοι οι έμποροι και οι ομάδες παραγωγών αλλά και οι συνεταιριστικές οργανώσεις, η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας καλεί προς ενημέρωση όλους τους σταφιδοπαραγωγούς του νομού. Για μένα θα είναι κρίμα να μην παλέψουμε να μην πέσει η τιμή κάτω από το 1,5 ευρώ. Το έκανε πρόταση η Παναιγιάλειος, περιμένουμε τους μεταποιητές, έστω και την τελευταία στιγμή να υπογράψουν το 1,5 ευρώ προκειμένου να συνεχίσει η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας στο νομό Ηλείας. Επίσης η Ομάδα Παραγωγών θα κάνει και πρόταση να οργανωθούν οι παραγωγοί σε ομάδες παραγωγών. Να κάνουμε ένα φάκελο από το αποθεματικό κρίσης, να μπορέσει να ενισχυθεί η σταφιδοκαλλιέργεια. Όλα αυτά όμως πρέπει να γίνουν με την γενική συμφωνία όλων των παραγόντων».

Παρών στην συνάντηση ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι: «… βρισκόμαστε εδώ στο κάλεσμα της ομάδας παραγωγών για το θέμα της κορινθιακής σταφίδας. Δηλαδή ποια θα μπορούσε να είναι η κατώτατη τιμή που θα μπορούσε να πουλήσει ο παραγωγός προς τους μεταποιητές, τους εμπόρους και γενικότερα, την σταφίδα του. Έγινε μια άτυπη σύσκεψη πριν από λίγες ημέρες με τους μεταποιητές, τις σταφιδικές δηλαδή επιχειρήσεις, παρέα με την Παναιγιάλειο έτσι ώστε να βρεθεί μία κατώτατη τιμή, όμως περιμένουμε διότι δε βγήκε κάποια τελική απόφαση σε εκείνη την συνάντηση. Σήμερα είμαστε εδώ να ενημερώσουμε τους παραγωγούς του νομού Ηλείας τι έγινε στη σύσκεψη αυτή και τι θα μπορούσαν να αντιπροτείνουν οι παραγωγοί μαζί με τις ομάδες παραγωγών και με την Παναιγιάλειο και τους μεταποιητές, έτσι ώστε το επόμενο διάστημα να καθοριστεί μία κατώτατη τιμή για την σωτηρία της Κορινθιακής σταφίδας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι η Κορινθιακή Σταφίδα είναι ένα προϊόν που πρέπει να το κρατήσουμε και να το σεβαστούμε.
Για να διατηρηθεί όμως, η τιμή του δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής. Ειδικά την περίοδο αυτή που το κόστος παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένο και έχει οδηγήσει τους σταφιδοκαλλιεργητές σε σκέψεις να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, αυτού του ιστορικού προϊόντος για την Ηλεία.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία αυτού του προϊόντος. Σήμερα που μιλάμε οι ξένες χώρες που απορροφούν αυτό το προϊόν το θέλουν, το αναζητούν και μάλιστα αν καθορίσουμε εμείς την τιμή μπορούν άνετα να το πληρώσουν. Είναι το μοναδικό προϊόν στον κόσμο που δεν παράγεται κάπου αλλού. Άρα εμείς θα πρέπει να συνεργαστούμε, λίγοι παραγωγοί είμαστε πια, λίγοι μεταποιητές και έμποροι άρα μπορεί να υπάρξει μία συνεννόηση για αυτό το προϊόν. Ευελπιστώ μέσα από αυτή τη συνάντηση να βγει ένα ηχηρό μήνυμα από τους παραγωγούς, η Περιφέρεια και προσωπικά εγώ, είμαστε δίπλα τους» τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος, προσθέτοντας παράλληλα ότι από πλευράς της Περιφέρειας θα προωθηθούν τα αιτήματα των παραγωγών και των μεταποιητών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την ελπίδα ότι το υπουργείο μέσα από την συνδεδεμένη ή από άλλα προγράμματα θα στηρίξει αυτό το προϊόν.

Αναφερόμενος επίσης στην τιμή της σταφίδας ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε πως με το 1,5 ευρώ οι παραγωγοί, βγάζουν απλώς τα έξοδά τους. Ενώ όπως υπογράμμισε πρέπει να έχει τουλάχιστον την τιμή των 3 € προκειμένου να καλύπτουν τα έξοδά τους και να λαμβάνουν και κάποιο κέρδος.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Εμείς ζούμε από την σταφίδα. Για όλο αυτό ευθύνονται οι πολιτικές των κυβερνήσεων, οι κοινές αγροτικές πολιτικές της ελεύθερης αγοράς την οποία εξυμνούν όλα τα κόμματα που είναι εραστές της εξουσίας. Εμείς, είμαστε αντίθετοι και το πολεμάμε αυτό. Έφτασαν να λένε στους παραγωγούς κόψτε την σταφίδα και πάρτε τόσα χρήματα.Εδώ και ένα χρόνο που έχει αρχίσει η κατάρρευση της σταφίδας, έχουμε βγει στο δρόμο, έχουμε καλέσει τους σταφιδοκαλλιεργητές και όσοι ήρθαν στους αγώνες, προσπαθήσαμε να καταφέρουμε κάτι. Αν δεν κάναμε αυτές τις κινητοποιήσεις η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. Διεκδικούμε κατώτερη εγγυημένη τιμή στην σταφίδα. Όλοι οι βουλευτές μας είπανε ότι δεν μπορούμε, γιατί η ελεύθερη αγορά δεν το επιτρέπει. Αυτή τη στιγμή πρέπει να διεκδικήσουμε 2€ την σταφίδα» σημείωσε ο κ. Βομπίρης.

stafida amaliada 2

stafida amaliada 3

stafida amaliada 4

stafida amaliada 5

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup