Πρωτογενής Τομέας

Η ζήτηση ωθεί ψηλότερα και μέχρι τα 60 λεπτά την τιμή παραγωγού πατάτας

Η ζήτηση ωθεί ψηλότερα και μέχρι τα 60 λεπτά την τιμή παραγωγού πατάτας

Έπιασε τα 50 λεπτά το κιλό η φρέσκια πατάτα στη Βοιωτία και «βλέπει» τα 55 λεπτά, µε ισχυρή ζήτηση όπως µεταφέρει στην Agrenda ο Ανυφαντής Χαράλαµπος που καλλιεργεί 300 στρέµµατα στον Ελαιώνα Βοιωτίας.

Η συγκοµιδή στη µεγαλύτερη παραγωγική ζώνη της χώρας προχωρά µε αργούς ρυθµούς τις τελευταίες εβδοµάδες, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, όταν άλλες χρονιές είχε ήδη ολοκληρωθεί από τα τέλη Ιουλίου. Τα εργατικά και τα κόστη εισροών µετριάζουν τα έσοδα των καλλιεργητών, οι οποίοι παρά τις αισθητά υψηλότερες τιµές φέτος (πέρυσι η τιµή αρχές Αυγούστου ήταν στα 30-35 λεπτά) βλέπουν το περιθώριο κέρδους να µένει αµετάβλητο, ευελπιστώντας σε συνέχιση της ανόδου που παρατηρείται το τελευταίο µήνα.

Οι αποδόσεις στα πατατοχώραφα της Βοιωτίας παρουσιάζουν σαφή µείωση, ένας παράγοντας που συνέβαλλε στον υπερδιπλασιασµό της τιµής παραγωγού µέσα στον Ιούλιο, από τα 20 λεπτά στα τέλη του Ιουνίου στα 45-50 λεπτά σήµερα. Όπως δείχνουν τα εµπειρικά δεδοµένα, οι κλιµατικές αναταράξεις και κυρίως κάποιες µέρες πρώιµου καύσωνα τον Μάιο, κόστισαν στις στρεµµατικές αποδόσεις, που υπολογίζονται στους 2,75 µε 3 περίπου τόνους κατά µέσο όρο έναντι 3,5 µε 4 τόνους άλλες χρονιές.

Με την πατάτα να αποτελεί ένα προϊόν µε σταθερή ζήτηση από την εσωτερική αγορά και τις ποσότητες προς διάθεση να παρουσιάζουν φέτος µερική κάµψη ελέω κλιµατικών συνθηκών, οι παραγωγοί ανησυχούν για επερχόµενο κύµα εισαγωγών φθηνής πατάτας από Τουρκία και Αίγυπτο. Τα µικρότερα κοστολόγια στις χώρες αυτές, επιτρέπουν στους εµπόρους να εισάγουν προϊόν µε τιµή έως 30 λεπτά, ποσό που στους περισσότερους Έλληνες καλλιεργητές φέτος δεν αντιστοιχεί καν στο κόστος παραγωγής. «Αν δεν παρουσιαστούν φαινόµενα µαζικών εισαγωγών φέτος και το προϊόν πουληθεί στην τιµή που πρέπει, φέτος θα είναι µία ικανοποιητική χρονιά για τον παραγωγό, παρά τις αυξήσεις στα κόστη εισροών», σηµειώνει ο Χαράλαµπος Ανυφαντής.

Στα 40 λεπτά η πατάτα από ψυγείο

Λίγες είναι οι αποθηκευµένες σε ψυγεία ποσότητες πατάτας, οι οποίες διατίθενται πλέον στην αγορά µε 40 λεπτά κατά µέσο όρο καθαρά στην τσέπη του παραγωγού στη ∆υτική Πελοπόννησο, όπως εξηγεί στην Agrenda ο παραγωγός Χρήστος Μπεκίρης. Εντωµεταξύ, για όσους συγκοµίζουν την τελευταία στιγµή είτε από επιθυµία είτε από ανάγκη λόγω εργατικών χεριών, η τιµή είναι περίπου 5 λεπτά υψηλότερη σε σχέση µε την αποθηκευµένη, στα 45 λεπτά το κιλό, µε σταθερά ανοδική τάση.

Αξιοσηµείωτο είναι το γεγονός ότι η τιµή παραγωγού διπλασιάστηκε µέσα στον Ιούλιο, αφού όπως εξηγεί ο Χρήστος Μπεκίρης, στα τέλη Ιουνίου οι φρεσκοκοµµένες πατάτες της περιοχής δίνονταν για 20 λεπτά, ενώ πλέον η ίδια «παρτίδα» πιάνει τα 40 για προϊόν στα ψυγεία.

Στις πιο πρώιµες περιοχές της Αχαΐας και Ηλείας έχει τελειώσει ουσιαστικά η συγκοµιδή της πατάτας από τις χειµωνιάτικες φυτεύσεις, ενώ παράλληλα, τις επόµενες µέρες ξεκινάει και η φύτευση της επίσπορης καλλιέργειας, η οποία θα αρχίσει να συγκοµίζεται από Νοέµβριο.

Οι στρεµµατικές αποδόσεις σηµείωσαν πτώση και στα χωράφια της Αχαΐας-Ηλείας, καθώς η αργή συγκοµιδή λόγω έλλειψης χεριών κόστισε κάποια κιλά στους παραγωγούς, οι οποίοι αναζητούν λύσεις µετριασµού του προβλήµατος ενόψει του µαζέµατος της επίσπορης πατάτας αργότερα στα τέλη Φθινοπώρου.

Τιµή πάνω από τα 60 λεπτά επιδιώκουν οι παραγωγοί πατάτας από ορεινές περιοχές

∆εν αρκεί το 50λεπτο για να βγάλει κέρδος ο πατατοπαραγωγός φέτος στις ορεινότερες παραγωγικές ζώνες όπως οι Σέρρες, εξηγεί στην Agrenda ο Χαλάτσης Νικόλαος, µέλος της Οµάδας Παραγωγών Πατάτας Άνω Βροντούς, όπου καλλιεργείται εντατικά το προϊόν σε υψόµετρο 1000 και πλέον µέτρων. Σηµειώνεται πως οι παραγωγοί της περιοχής αναµένεται να αρχίσουν να µαζεύουν προϊόν µέσα στο Σεπτέµβρη και τώρα ποτίζουν, µε τις τιµές στο πετρέλαιο στα ύψη.

«Αντιµετωπίζουµε οργανικά προβλήµατα υψηλότερου κόστους σε σχέση µε τις πεδινές ζώνες, αφού εµείς κάνουµε µετάγγιση του νερού και τα αρδευτικά κόστη είναι πολλαπλάσια», σηµειώνει ο παραγωγός προσθέτοντας πως «πέρυσι µε τα µισά σχεδόν κόστη η πατάτα έφυγε κατά µέσο όρο µε τιµή 40 λεπτά. Φέτος ζητάµε τουλάχιστον τα 60 λεπτά για να µπορούµε να επιβιώσουµε µέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες». «Παρόµοια κατάσταση αντιµετωπίζουν και άλλες ορεινές ζώνες όπως το Νευροκόπι, όπου καλλιεργούν στα 600 µέτρα υψόµετρο» τονίζει ο Χαλάτσης Νικόλαος.

Πηγή: Agronews.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup