Αυξάνουν οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει ζήτηση.
Ο κ. Θανάσης Δόγκας έχει μια οικογενειακή επιχείρηση παραγωγή χοιρινού κρέατος στην περιοχή του Τυρνάβου, αλλά όπως μας εξομολογείται η κατάσταση έχει ξεφύγει πλήρως από τον έλεγχο των παραγωγών, που αδυνατούν να ελέγξουν το κόστος. «Στη μονάδα μας έχουμε περί τις 60 χοιρομητέρες. Το κόστος παραγωγής έχει πάει σε απαγορευτικά για μας επίπεδα και μας εξωθεί στην καταστροφή. Ήδη το κόστος παραγωγής περνάει τα 1,90 ευρώ το κιλό. Οι τιμές σε ζων βάρος που πουλάμε, μπορεί να έχουν ανέλθει στα επίπεδα των 1,70-1,80 ευρώ το κιλό, όμως και πάλι είμαστε μέσα. Ζήτηση υπάρχει για το προϊόν αλλά δεν έχουμε κανένα κέρδος. Κορονοενισχύσεις πήραμε, αλλά ελάχιστες και καθυστερημένα. Ενδεικτικά να σας πω πως για το καλαμπόκι καλούμαστε να δίνουμε 36 λεπτά και πλέον, για τη σόγια 68 λεπτά και πλέον, 35 για το κριθάρι και μετρητοίς, καθώς επίσης 30 λεπτά για το πίτουρο. Έτσι δεν βγαίνει ο λογαριασμός».
Άλλοι χοιροτρόφοι από την περιοχή της Θεσσαλίας μας κατήγγειλαν πως έχουν δεσμευμένους ακόμα και προσωπικούς λογαριασμούς για δάνεια που έλαβαν στο παρελθόν και είναι με δεμένα τα χέρια, καθώς καλούνται να πληρώσουν πανωτόκια.
Η εστίαση ανέβηκε το καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν αρκεί
Το ζήτημα των... χρυσών ζωοτροφών θίγει μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο κ. Παναγιώτης Βαλασωτήρης, χοιροτρόφος από την Κατοχή Μεσολογγίου, σημειώνοντας πως οι μονάδες με τέτοια κόστη εκτροφής και ενέργειας, οδεύουν για ολοσχερές λουκέτο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το καλοκαίρι η εστίαση στην περιοχή ανέβηκε και το προϊόν είχε ζήτηση, όμως αυτό δεν αρκεί και αν το κράτος δεν ενισχύσει τις μονάδες, τις οδηγεί σε αναστολή. Όπως αναφέρει μάλιστα ο κ. Βαλασωτήρης οι τιμές μέσα σε λίγες ημέρες πήραν πάνω αρκετά.
Αύξηση εμπορίου βλέπει η Rabobank
Το παγκόσμιο εμπόριο χοιρινού κρέατος το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να ανακάμψει από το χαμηλό επίπεδο του πρώτου εξαμήνου, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης εισαγωγών από την Κίνα, επισημαίνει στην τελευταία της έκθεση η Rabobank. Όπως αναφέρει, οι τιμές στην Κίνα έχουν αυξηθεί σημαντικά και αναμένεται να παραμείνουν υψηλές όλο το 2022.
Πηγή: Agrotypos.gr