Πρωτογενής Τομέας

Ψηλά το καλαμπόκι με το εισαγόμενο στα 35 λεπτά, έρχεται νέα άνοδος τιμών

Ψηλά το καλαμπόκι με το εισαγόμενο στα 35 λεπτά, έρχεται νέα άνοδος τιμών

Εκκίνηση της αγοράς από τα 32 µε 33 λεπτά το κιλό σήµαναν οι πρώτες κοπές στη βασική σοδειά καλαµποκιού, µε την τάση να είναι ανοδική και τις συζητήσεις στην πιάτσα να δείχνουν εδραίωση των 34 λεπτών το κιλό από την ερχόµενη εβδοµάδα.

Μένει ψηλά το καλαμπόκι με το εισαγόμενο στα 35 λεπτά, έρχεται νέα άνοδος τιμών

Ήδη άλλωστε στη Βοιωτία, καλαµπόκια που φεύγουν για το «παζάρι» ζωοτροφών στα Μέγαρα πληρώνονται στο χωράφι µε 34 λεπτά, ενώ τα χαµηλά του εύρους δεν πέφτουν κάτω από τα 32 λεπτά. Στην Ηµαθία οι συµφωνίες πλέον γίνονται µε υψηλά στα 33 λεπτά το κιλό, αφού αρκετές ποσότητες έφυγαν νωρίτερα φέτος για ενσίρωµα, µε την προσφορά στην περιοχή να είναι ελαφρώς µικρότερη του αναµενοµένου. Η διαφορά των 1-2 λεπτών έγκειται στην υγρασία του καρπού αλλά και στις σχέσεις παραγωγού εµπόρου.

Η ανοδική τάση στην αγορά καλαµποκιού διευκολύνεται και από τις τιµές του ανταγωνισµού, ιδίως της Βουλγαρίας, που προς το παρόν «δεν συµφέρει». Τη δεδοµένη στιγµή, στη Βουλγαρία η στάνταρ τιµή για το καλαµπόκι είναι τα 300 ευρώ ο τόνος σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, µε το κόστος για ένα φορτηγό µέχρι τη Θεσσαλονίκη να φτάνει τα 350 ευρώ ο τόνος. Άλλα 40 ευρώ χρειάζονται µέχρι την Αθήνα και τα Μέγαρα και συνεπώς, για όσο η Βοιωτία έχει να προσφέρει ποσότητες, τα 390 µε 400 ευρώ του βουλγάρικου είναι ασύµφορα. Αυτό µεταφέρουν άνθρωποι της αγοράς που δραστηριοποιούνται στο εµπόριο δηµητριακών µεταξύ των δύο χωρών. Πιο ανταγωνιστική είναι η τιµή για µεγάλες ποσότητες (10.000 τόνοι και πάνω) βουλγάρικου καλαµποκιού, µε τις φορτώσεις στη Μαύρη Θάλασσα να γίνονται γύρω στα 270 µε 280 ευρώ.

Τα δεδοµένα ενδέχεται να αλλάξουν κάπως όταν ξεκινήσουν οι κοπές και στα µεγάλα παραγωγικά κέντρα γύρω από τα Σόφια, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αφού τότε θα αποτιµηθεί και η συνολική παραγωγή της γειτονικής χώρας, που αντιµετώπισε πρόβληµα ξηρασίας, όχι όµως στο βαθµό που εκδηλώθηκε στη Ρουµανία.

Υπό αυτό το πρίσµα, αρνητική εντύπωση προκαλεί η τιµή που ανακοίνωσε ο συνεταιρισµός ΘΕΣγη, για κλειστή τιµή στα 30 λεπτά το κιλό για το καλαµπόκι, µια προσφορά που απέχει σηµαντικά από τα επίπεδα που διαµορφώνει το ελεύθερο εµπόριο, µε συνοµιλητές της Agrenda να σχολιάζουν ότι είτε θα αλλάξει τις τιµές, είτε θα µείνει µε άδειες αποθήκες όπως πέρυσι.

Με νευρικότητα που είναι ιδιαίτερα εµφανής στις διακυµάνσεις των συµβολαίων µελλοντικής εκπλήρωσης, αλλά όµως δεν µεταφράζεται σε αξιόλογες µεταβολές στη φυσική αγορά, αφοµοίωσαν τα εµπορικά κέντρα αγροτικών εµπορευµάτων τις τελευταίες εκτιµήσεις προσφοράς και ζήτησης του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας. Η έκθεση που δηµοσιεύτηκε το απόγευµα της ∆ευτέρας 12 Σεπτεµβρίου συνοπτικά ήρθε να επιβεβαιώσει την ελλειµµατική προσφορά στις αγορές σιτηρών (αν και υπήρξε µια ανοδική αναθεώρηση ως προς τη διαθεσιµότητα µαλακού σίτου), λειτούργησε υποστηρικτικά για τις τιµές στο καλαµπόκι, ενώ έκοψε όπως ήταν αναµενόµενο, αρκετά δέµατα από την παγκόσµια κατανάλωση βάµβακος.

Ωστόσο το γενικευµένο sell off που βίωσαν τα χρηµατιστήρια και ειδικά η Wall Street στον απόηχο των ανακοινώσεων για τον πληθωρισµό στις ΗΠΑ, την περασµένη Τρίτη 13 Σεπτεµβρίου, ήρθε να αλλοιώσει κάπως τα όποια στηρίγµατα έφερε η έκθεση USDA στις αγορές εµπορευµάτων και ειδικά στην περίπτωση του καλαµποκιού, αφού ήταν το µόνο προϊόν που όπως αποτυπώνεται στην έκθεση προσφέρεται για ανοδική κινητικότητα.

Περιορισµένα τα περιθώρια ανόδου

Έξω από τις σελίδες της έκθεσης πάντως, το αρνητικό περιβάλλον στις αγορές διεθνώς σε συνδυασµό µε την κόπωση από µια διετία ανοδικής κινητικότητας στις αγορές εµπορευµάτων και έντονων διακυµάνσεων τους τελευταίους µήνες, τα όποια περιθώρια περαιτέρω ανόδου είναι σηµαντικά περιορισµένα. Αυτό είναι κάτι που αξίζει να λαµβάνουν υπόψιν τους οι παραγωγοί πριν κλείσουν ή απορρίψουν µια ευκαιρία πώλησης των προϊόντων τους.

Κλειδώνουν τα 34 λεπτά στο καλαµπόκι

Πιο ζωηρή ήταν η αγορά στην περίπτωση του καλαµποκιού. Στο Σικάγο η τιµή διαµορφώθηκε σε 722 σεντς ανά µπούσελ, που αντιστοιχεί σε περίπου 285 ευρώ ο τόνος, ήτοι κέρδη περίπου 25 ευρώ από τις αρχές του µήνα, όταν διαπραγµατευόταν στα 259 ευρώ ο τόνος περίπου. Την ίδια στιγµή, η αφετηρία της αγοράς στην Ελλάδα τοποθετείται στα 32 λεπτά, µε αρνητική εξαίρεση τον συνεταιρισµό ΘΕΣγη που ανακοίνωσε παραλαβές την περασµένη Τετάρτη 14 του µήνα. Οι πληροφορίες θέλουν την αγορά να διαµορφώνει νέα υψηλότερα επίπεδα από βδοµάδα, πιο κοντά στα 35 λεπτά. Είναι ένα εύρος τιµών που είχε προσεγγίσει σε πρόσφατο ρεπορτάζ η Agrenda και το Agronews το οποίο καλύπτει προς το παρόν τον βασικό όγκο της φετινής παραγωγής. Άλλωστε µε το βουλγάρικο καλαµπόκι να πληρώνεται 300 ευρώ ο τόνος, τα µεταφορικά το ανεβάζουν στα 350 ευρώ ως τη Θεσσαλονίκη. Συνεπώς, ήδη φαίνεται η επίδραση που θα έχει η εκτίµηση του USDA για µειωµένη παραγωγή σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Σερβία, την ώρα που τα παγκόσµια αποθέµατα αλλά και το εµπόριο δείχνουν να ευνοούνται εξαιτίας µιας αναθεώρησης προς τα επάνω για τις σοδειές σε Ουκρανία, Κίνα και Καναδά.

Μεγάλο το έλλειµµα στην Ευρώπη

Συγκεκριµένα, η ευρωπαϊκή παραγωγή για το 2022 υπολογίζεται πλέον σε 58,80 εκατ. τόνους, έναντι των 60 εκατ. που µετρούσαν µόλις τον προηγούµενο µήνα οι αναλυτές του USDA αλλά και των 70,98 εκατ. τόνων που συγκοµίστηκαν πέρυσι το φθινόπωρο εντός του µπλοκ. Η αύξηση στην παραγωγή της Ουκρανίας ήταν της τάξης των 1,5 εκατ. τόνων (31,50 εκατ. τόνοι) συγκριτικά µε τις εκτιµήσεις Αυγούστου, έναντι των 42,13 εκατ. τόνων που συγκοµίστηκαν πέρυσι στη χώρα. Με άλλα λόγια, ακόµα και σε φυσιολογικές συνθήκες, οι σοδειά στην ΕΕ θα ήταν έντονα ελλειµµατική, πολλώ δε µάλλον φέτος που παρά την παρουσία αποθεµάτων στην Ουκρανία αλλά και µιας συµφωνίας που προβλέπει την απελευθέρωσή τους, οι παραδόσεις στα ευρωπαϊκά λιµάνια γίνονται µε πολλές δυσκολίες. Την κατάσταση θα µπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω µια αναθεώρηση της συµφωνίας, όπως άφησε να εννοηθεί την περασµένη εβδοµάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιµιρ Πούτιν.

Η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών στις νέες εκτιµήσεις του USDA ήταν περιορισµένη και αυτό γιατί φαίνεται πως η αγορά έχει ήδη «τιµολογήσει» τη µειωµένη προσφορά που αναµένεται φέτος από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και πλέον περιµένει νεότερα από τις ισορροπίες στη συµφωνία που καλύπτει τις ουκρανικές εξαγωγές.

Έτσι, η ευρωπαϊκή αγορά έχει διατηρήσει εδώ και αρκετές εβδοµάδες ένα στενό εύρος τιµών, πέριξ των 315-330 ευρώ ο τόνος για τα συµβόλαια της νέας σοδειάς, δείχνοντας αδύναµη να δοκιµάσει µια ανοδική πορεία στα υψηλά της περασµένης άνοιξης, που άγγιξε τα 380 ευρώ ο τόνος. Στην εξίσωση πρέπει να µπει και ο παράγοντας του harvest pressure (πίεση της συγκοµιδής).

Πηγή: Agronews.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις